Великобритания - Тема 70 Юбилейна

• 68 796
  • 733
  •   1
Отговори
# 600
  • Stara Zagora
Добър ден! Интересува ме какви удръжки удържат от заплатата и какви пари чисто се взима примерно при 1000 паунда заплата.От какво зависят и фиксиран процент ли са.Не видях никъде необходима ориентировъчна сума като за начало за оправяне на документи и изкарване на зелена карта ако не се ползва чужда помощ! Може би ме съм първия и няма да бъда последния който пита но горе долу какви пари отиват за двама човека за храна метро(пътни с градски транспорт)? За чистачка задължително ли човек трябва да има UTR  или може да се работи и като employee и трябва ли да се изкарат някакви курсове за безопасност.Курса за CSCS само писмен ли е или има и устен и ако има какво включва? За NIN  какво питат на интервюто и запъват ли се при даването? Благодаря предварително на всички отзовали се и имащи нервите да ми прочетат поста и да ми отговорят приятен ден.

# 601
Ние само веднъж пътувахме и тримата и сме с различни фамилии. И аз се бях подготвила и с двата акта за раждане, но не ми ги искаха. На ММ му лазаха, че няма проблем, ако детето е с фамилията на единия родител. Но за по-сигурно като пътуваме пак, пак ще ги нося, защото не се знае на какъв служител ще попадна.

Една колежка англичанка сега заминава за Слънчев бряг в края на седмицата. Като я слушам как стяга багажа и лак беш ходила да купува левове, така ми се прищява дамога да тръгна с нея( ама не в Слънчев бряг)

# 602
  • София
Борислава,тук можеш да изчислиш заплатата и таксите които се удържат...
www.thesalarycalculator.co.uk
За НИН се обаждаш първо по телефона и след известно време нерви/задават ти въпроси-кога си влязла в страната,адрес,сама ли си,говориш от собствено име ли/после, ти казват къде/най-често във областен град,ако си в малко градче/ насрочват интервю,по пощата получаваш писмо на посочен адрес,но ако не е получено няма проблем,отиваш си на посоченото място и час.Там ако имаш нужда от преводач,трябва да кажеш по телефона.Не се запъват.....поне допреди месец,че ходих с моя приятелка да превеждам....
UTR-a e само за самонаети лица,не съм запозната повече.
CSCS-виж инфо онлайн...
За всичко трябва курс за безопасност Laughing тук е сейфти фърст и това е....

# 603
  • София
Здравейте на всички! Имам следния въпрос, много се надявам да ми помогнете с информация, тъй като никъде нищо не откривам... Имам NINo, издаден в края на август тази година. Има ли срок, в който трябва да започна работа в UK, за да не го "изгубя"? В момента съм в България, предстои ми да се преместя за постоянно при съпруга ми в Лондон от първи ноември. Тоест, ще започна да работя след тази дата.
Не можеш,,да го изгубиш,, - пожизнен е.Ползвай GOV.UK за повече инфо....

# 604
  • Stara Zagora
Благодаря много за бързия и адекватен отговор.Уникални сте всичко хубаво и приятен ден.

# 605
Благодаря, Сън в лятна нощ! Blush

# 606
  • UK
Благодаря и аз за включването. Не ми искаха актовете, аз и не го носих, преснимах ги на летището и ги оставих на баща ми да ги прибере, само ме питаха дали са наши децата, те и са ни одрали кожите, де. Пътувахме благополучно, за пореден път съм доволна от Ryan air, харесвам ги много. Изпратих децата на училище днес, ще им върви по вода, малко ми е тъжно, прекарахме чудесна ваканция, ходихме къде ли не, видяхме се с всички, които искахме, направихме хубав тен и много хубави спомени.

Къде ходите по Коледа и Нова година тук в Англия, питах ли ви? Искам да мисля за нещо хубаво Simple Smile Къде да гледам евтини last minute резервации, защото не искам да буквам от сега?

Усмивчице! Честито! Да сте все така щастливи!

# 607
  • До хладилника, който обичам
Мен това ме притеснява най-много при едно евентуално местене по-нататък, а ми се иска да се преместим. Ще си позволим да речен по-скъп квартал заради хубавите училища, но кой ми гарантира, че ще има места за децата? И пак, ако ги водя в далечни и не-хубави училища, защото само те не са препълнени и само по тях има свободни места обикновено? А ако ги приемат хем в далечни училища, хем в две различни? Страх ме е да си помисля, като дойде време за местене какво ще правим.

Няма място за страх Simple Smile проучваш предварително училищата в Офстед и какъв им е catchment area-та. След това оглеждаш кварталите. Намираш пресечна точка в квартал, който е близо до две добри училища и попада в качмънт, и ви харесва. Още по-лесно е, ако децата са посещавали feeder school към гимназията.
Като цяло влизат по 1-2 желание, единици са тези, които остават на 4 място или без училище и обикновено има причина (родителят е посочил училища, на които не влиза в catchment, и т.н.)
Не съм сигурна дали гледаш за праймъри или гимназия, но ако е второто, от 10-11 нагоре си ходят сами на училище. (Другото съм ти го писала на ЛС преди.)

Майчинството в България не мисля, че се изплащаше тогава след първата година, не помня как беше.
Имаше си платена втора година още 2002-3, че и преди това  Peace А от 2008-9 стана 405 дни платено на 90% майчинство и остатъкът от втората година, платен на МРЗ.
Тъй като платено майчинство се полага на всички жени, които са работили, не виждам как без официален писмен отказ няма да е било изплащано, тоест със сигурност е текло и са ти изплащани пари в България паралелно по времето, в което си работила в Англия.  Tired

Свърши отпуската, тя ми се стори като 3 дена... децата са от миналата седмица на училище, аз на работа, мъка, мъка...
Дежие, вкъщи обикновено. С едни приятели в друга чужбина сега се чудим дали те да дойдат при нас или ние при тях, но става малко сложно, майка иска да дойде за празниците също, къщата ни трудно ще събере толкова народ, да я оставим сама не върви. Нещо не ми се получи планирането тоя път  Confused Но коледните подаръци са купени още през юли, това ми е готово  Mr. Green

# 608
Поздравления Бу, ти като англичаните 😁. Аз не мога да се наканя толкова от рано, но сега захладня доста и вече и аз съм на вълна подаръци. А и у нас от октомври като се почне имаме рожденни дни през 2 седмици до Коледа. После и Коледаи Нова година. Сега и аз съм в едни размисли какво да купувам, какво да организирам за рождения ден не малката. Моя е лесен- цял ден ще съм на работа 😂. Може по банк холидеите тогава да му спретнем едно излизане, но ще видим, има време до тогава.
При нас си стана студено, вчера печка пуснахме, а дори се обмисляше вариант и да пуснем парното. Нещо тая година хич го мямаше това лято, 3 месеца студ, дъжд и облаци.

# 609
Обичайно съм готова с коледните подаръци около октомври, тоя път си бих всички рекорди. Но на Амазон прайм дей имаше сделки за нещата, които исках да взема и реших, че си струва, нищо, че е още толкова рано. Аз не се изхвърлям, взимам по един по-голям подарък, но не е на фантастична стойност. В една от английските групи, в които членувам, като прочета по £300-500 на дете за Коледа и малко свят ми се завива.
И ние пуснахме парно - не, че е толкова студено, но инсталирахме самообучаващ се Nest контролър за термостата на бойлера, който пуска парно по схема, зададена от нас и може много лесно да се сменя от телефона от разстояние. С него парното е пуснато, но работи дефакто много малко време, защото когато температурата в стаята е достигната, не го пуска. Много съм доволна засега от покупката, очаквам в бъдеще време да ми спести пари, тази зима ще видим струва ли си.

# 610
  • Истински се вижда само със сърцето.
Аз снощи пуснах за малко парното, не беше толкова студено, но не беше подходяща температура за дете след баня Simple Smile днес сутринта за 15 мин колкото да обърне въздуха и повече не ни трябва.

Ронка що такова лошо лято на юг... при нас беше супер тази година за разлика от предишната.

Коледни подаръци не пазарувам Simple Smile е за детето ще вземем нещо дребно и това е. Когато порастне и започне да си поръчва тогава ще го мисля Wink

# 611
Къде лято? Не съм го видяла по тия ширини тая година Mr. Green

# 612
Хаха Бу моите възприятия за температури са различни и си беше ок, не много дъжд, около 25 градуса, че и няколко дни с по 29-30 Simple Smile

Ами не много далеч от вас Wink в Уест Мидланд Simple Smile

Детето и на водното огледало в парка се къпа и ходи босо почти през цялото време Simple Smile

# 613
Е, това не го броим. Моите са готови да се хвърлят във фонтана на 15 градуса Mr. Green Боса още ходя (по без чорапи, де, съвсем боса не върви), но това не е истинско лято :p иж, онова с 25-30 градуса - моооооже!

# 614
Е че то целия юни беше в този диапазон:) юли по-малко, но имаше и доста топли дни, август също Simple Smile нямаше го студеният вятър, който миналата година ми развали лятото Simple Smile

Твоите може и да влязат на 15 гр, ама моето на тази възраст няма как да му се случи  Mr. Green но на над 20 слънчево и без вятър е ок Simple Smile

Е аз боса ходя цяла зима Wink само навън щото няма как да нахлузя обувките на босо слагам тънки.

Общи условия

Активация на акаунт