Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота!! Тема 42

• 82 496
  • 722
  •   1
Отговори
# 465
Момичета, много мило и успокояващо ми въздействахте   ,
аз за миомата изчетох сума ти инфо , но не намерих отговор на въпроса си
Може ли гинеколог да обърка диагнозата на миома с друго - това ми е притеснението , да не е аз да си мисля че съм с миома а то да се окаже друго Sad , че все пак е 4 см  Rolling Eyes .
Благодаря ви  bouquet  

# 466
Опитния гинеколог, разполагащ с добра апаратура няма как да сбърка миома с рак. По-скоро се случва обратното. Моя приятелка по спешност я приеха в Майчин дом заради силни болки в коремната област. На ехографа виждат солидно образование и се съмняват, че се касае за раково. В крайна сметка се оказва миома, която е нараствала без да създава проблеми и моята приятелка не е знаела за нея, до момента на настъпване на болките.

# 467
  • София
Днес бях на профилактичен преглед. Всичко с матката и яйчниците изглежда добре. Цитото ще излезе следващата седмица.

# 468
Моля, препоръчайте ми гинеколог в Стара Загора, не откривам такъв в инфото на първа страница. Или евентуално в Бургас. Стана трудно да откриеш добър специалист, който да не гледа на теб, като на касичка, наслушах се и на истории с ненужни операции.

Последна редакция: чт, 16 ное 2017, 07:49 от olive19

# 469
  • София
Момичета,ако някоя знае цените при д-р Костова,която преглежда в кабинета на д-р Ганчева,моля да пише.

# 470
.....И колко време продължи процедурата?

Около 5 минути. Вдига се пушилка и мирише на пърлено Smile Но не е болезнено,усещането наистина е като болка при цикъл,и по време,и след процедурата . На мен лист не ми дадоха,само обичайните едномесечни забрани в устен вид.

Благодаря! Grinning
5 мин. се надявам да издържа, без да мърдам, че не мога да търпя спекулума Confounded не просто дискомфорт, ами си ме боли от него (прагът ми на болка съвсем не е нисък) Дано мине бързо и леко! При теб с днешна дата как са нещата?

# 471
Здравейте, момичета!

Излезе ми резултат от цитонамазката PAP II C, това C ме притеснява, знаете ли какво значи? ( ако разбирам правилно обяснението е: C- Плоскоепителни клетки и клетки от жлезист епител с реактивни промени, но тези реактивни промени...) Имам час за преглед чак следващия вторник...

# 472
Аз също бях с 2С близо 2 години и стигнах до конизация да не те плаша но си обърни внимание

# 473
Аз също бях с 2С близо 2 години и стигнах до конизация да не те плаша но си обърни внимание

Благодаря ти за бързия отговор!

Аз имам раничка, ще трябва да се гори, не съм много наясно с процедурата, но лекарят каза, че е безболезнено и ставало за 5 минути. Надявам се да е така и смятам да го направя още следващата седмица, при прегледа, само изчаквахме резултата от цитонамазката.

# 474
....Дано мине бързо и леко! При теб с днешна дата как са нещата?

Сигурна съм,че ще мине бързо и леко,не се безпокой Flowers Hibiscus Рутинният преглед е по-времеемък. Моето 'пърлене' беше преди няколко дни,с лазер в Щерев.Слагат лидокаин,и докато се подготвяш психически за страшни мъки,то всичко свършило Grinning Сега очаквам течения,но за сега нямам почти никакво,може би е рано.

За буквичките на цитонамазките-  при 3гр, азбучната последователност не  отговаря на тежестта на промените,т.е. 3Д е по-леко от 3А,та може и при 2гр да е така,да не се притеснявате излишно от това 2С .
Аз лично ,както съм казвала и преди,вяра и в числото нямам,какво остава за буквичката . При 3А бях с ин ситу,при ПАП1 или 2 последните години - цин1.
Въобще не целя да плаша някой ,напротив ,с комплексно и редовно следене,както някой по-напред каза,всичко се хваща на време и няма място за притеснение,просто не се шашкайте от резултата,а се следете редовно ,ако трябва и при двама лекаря Hands V
И задължително с колпоскоп.Това го повтарям непрекъснато ,защото много от близките ми не са и чували за 'такова чудо',въпреки,че ходят при АГ-то си и по няколко пъти годишно.Но обикновено в кварталният кабинет такава техника няма,а 'специалистите'  не считат за необходимо да пренасочат и просветлят пациентките си...

# 475
Самоцитирам се за класификацията по Сен Гален т.е. за буквите след групата
Каква е тази група 2с?

Това е групата преди III A.
Мисля че такива резултати се дават  от течно базирана цитология- един вид по-подробни.

ПП: Редактирам се : РАР II група е най-честата находка. Класификацията на Сент Гален разделя втора група на А, В и С. С увеличаване на буквата градираме реактивните промени в намазката.  
Скрит текст:
Ние,  в „ЛИНА”, използваме системата за класификация по Сен Гален. Тя е подобрен вариант на класическата оценка по Папаниколау. Резултатът на намазката се поставя в група РАР I-V, като втора е разделена на А, В, С, а трета на А и В. Обикновено оценката на намазката започва с определяне  на нейната адекватност. Ако на Вашата проба липсват думите „адекватна” или „задоволителна” , това означава, че не се виждат необходимото количество, качество или вид клетки за най- достоверна оценка. Голяма част от клетките търпят нормални (наречени реактивни) изменения по време на менструалния цикъл, при възпаление, при полови контакти и в зависимост от менструалната протекция. Така че най- често ще видите думата „реактивни“ на резултата. Повечето намазки е нормално да съдържат възпалителни клетки, тъй като влагалището и шийката са изложени на различни фактори, които спомагат за постоянното им присъствие ( хормонални вариации, сексуални контакти, тампони, менопауза). Наличието в резултата на възпалителни клетки, освен ако не са обилно количество, обикновено не означава, че имате инфекция. Възпалителните клетки са повече след настъпване на овулация (втората половина на менструалния цикъл). Слузта обикновено е нормална съставка. Когато тя е в голямо количество ( това се случва около и след овулация или при инфекция), може да затрудни оценката на намазката. След овулация, поради влияние на хормоните, клетките на покривните тъкани се видоизменят и могат да изглеждат като проблемни и да получите фалшиво положителен резултат. Именно поради горните фактори,

намазката трябва да се прави преди овулация -  около 7-10 ден от цикъла, 
веднага след менструация. Дните от цикъла се броят като 1 ден е денят на започналата менструация. РАР I група намазка е идеалната намазка, взета в правилното време на цикъла, без никакви реакции на клетките, без излишна слуз и възпаление. Обикновено, при полово активни жени, използващи тампони, такава намазка е практически невъзможно да се види. Затова, голяма част от патолозите рядко използваме тази група. РАР II група е най-честата находка. Класификацията на Сент Гален разделя втора група на А, В и С. С увеличаване на буквата градираме реактивните промени в намазката.

# 476
  • SF
Ох... Аз бях 3-А и след това направихме цитонамазка, бях втора група. Но не знам буквата. Лекарката каза, че ако на контролната цитонамазка ми излезе втора група, ще се видим след 3 месеца и аз повече не се появих.
Но не помня да е имало букви след групата. Даже ви писах тук, че ми е излязла втора група.

# 477
Забравих да спомена че при мен освен ПАП 2С имах и изменения на колпоскопа и може би затова ми казаха направо конизация уж като по сигурен метод

# 478
  • София
Здравейте,
Ще ми правят лиип, докторката каза че ще е с пълна упойка. Тук ви чета , че го правят с локална упойка и се учудвам.
Аз ходя при др Ани Начева. Ако някой се излекувал при нея , моля да сподели лично мнение.

# 479
 Имам чувството , че през страница си пишем едно и също отново и отново, но ще се повторя и аз : от всичко , което аз съм прочела по въпроса последователността на буквата след групата отразява по-сериозната находка на цитонамазката. Или II A, B, C ; III A, B, C ; ако не се лъжа има и комбинации BC или CD и т.н. ...
 Конизацията ми последва след като от IIIА и лечение падна само до група II С . Имах колпоскопски изменения, няколко изгаряния преди това и видимо проблем , който не се повлияваше от тях, нито от лечението.
 Моят LLETZ беше с пълна упойка и се радвам , че е така.
  Надявам се , че съфорумката , която питаше дали е болезнено горенето с ток,  да ѝ е преминала процедурата, защото  моето горене (признавам беше преди няколко години и не съм сигурна ток ли беше , лазер ли беше ) ме болеше много и ако сега имах възможност да избирам, бих си искала упойка. Hands V

Общи условия

Активация на акаунт