Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим, да обсъдим... - 3

• 124 884
  • 738
  •   1
Отговори
# 195
Около 6 месеца, но по 1 таблетка. От 2 таблетки не се чувствах добре. Вълните преминаха вече, но буденето по среднощ - не/.
Почти всички ( и докторите) си мислят, че употребата на фитоестрогени допълва човешкия естроген. Все едно да сложиш на катар половин кило пирони и до допълниш до едно кило. По сложно е. Става заместване на силния човешки естроген със слаби фитоестрогени в рецепторите за естроген. Реално се получава намаляване на действието на естрогена.
Тогава намаляват горещите вълни. Преди менопаузата проблемите се появяват от висок, а не от нисък естроген.
Това е половината работа. За да се подобри съня трябва да се повдигне прогестерона. Има няколко начина. Vitex насочва организма към нормализиране на прогестерона. Действа бавно.
Див Ям / Сладък картоф (корен)  действа по-бързо. Той доставя субстанция, от коята организма лесно произвежда прогестерон. На обяд пиеш, през нощта спиш.
Healthy Progesterone Cream  -  крем с натурален прогестерон – действа след 20 минути.
Никога не пипайте прогестин.

Аз като му обяснявах на гинеколога, че не искам втора спирала Мирена, защото се съмнявам, че получих фиброаденом заради нея, той ми каза, че това е невъзможно. А аз изхождах точно от факта, че в нея има левоноргестрел, което е прогестин, ако не греша.

# 196
Те гинеколозите все така разправят, ама хирурзите имат други наблюдения.
Мен Оргаметрил ме вкара в операционната.

# 197
Те гинеколозите все така разправят, ама хирурзите имат други наблюдения.
Мен Оргаметрил ме вкара в операционната.

Защо?
На мен ми е изписан до менопауза от лекар, като превенция срещу полипи. Не че съм имала, но поради зацапвания имаше съмнения. На хистероскопията не се потвърди.
Обаче не съм го пила. Затова реших да го заменя с Див ям, но поради лошите ефекти го прекратих.

# 198
  • тук и там
Имам нисък прогестерон и аз,но де факто не знам естрогена как ми е-не съм го изследвала.Аз съм писала че имам зацапване едно 10-12  дни преди менструация,като сложиш и дните със кървене и откарвах по 18 дена със зацапвания и кървене.На последният преглед имах киста на яйчника,пих противозачатъчни и се махна ,но това зацапване продължи.Изписаха ми Примолут нор -заедно със ПЗТ го пих,но не повлия на зацапването. Изписаха ми го за три месеца-но не съм го пила,спрях го на своя глава.Миналият месец започнах да мажа крем със натурален прогестерон-започнах го 10 дни преди менструация(на мен и Примулута ми беше изписах така-10 дни преди цикъл да пия и да го спра когато настъпи менструация).Пак си имах зацапване . Този месец имах зацапване на 21-я ден от цикъла и започнах пак  да се мажа със крема-натуралният прогестерон.Зацапването спря този месец..Тоест-ползвала съм крема 7- 10 дни,два последователни месеца,от които на първият месец нямаше промяна,на вторият -има.Надявам се че само зацапването спря, че днес ми е 28-ят ден,и още очаквам цикълът си..До сега е закъснявал само с един ден  през годините и то при промяна на климат,пътуване,стрес и т.н.Утре ще стане ясно...Принципно не съм имала други оплаквания,освен това зацапване.Имам точен цикъл,спя добре,нямам топли вълни-но яко ме гони нервата и апетита две седмици преди цикъл. Mr. GreenЗа една година съм качила 10 килограма,мазнини предимно и не мога да спра да се тъпча,но това може и да няма връзка естествено..

Последна редакция: ср, 08 ное 2017, 22:23 от Kaisia

# 199

И на мен ми го изписа гинеколог заради обилен цикъл. Пих го 6 месеца и вярно, овладя кръвоизливите, но ми се появи (или нарасна, не знам) киста в гърдата, която след това се и възпали, и се наложи да се премахне оперативно (кистата, не гърдата  Laughing). Та си поговорихме тогава с хирурга. Не само потвърди съмненията ми, че точно Оргаметрилът е причината да се подредя така, но и че това се случва при много жени след прием на хормонални препарати.
Гинекологът обаче продължава да твърди, че няма връзка между двете.
Естествено, изобщо не искам да твърдя, че това може да се случи на всяка жена. Просто предупреждавам, че съществува и такава вероятност, при това никак немалка.
Аз за себе си съм решила – никакви хормони повече, дори фитоестрогените избягвам. Парен каша духа.

ПП А ако на някоя ѝ се наложи също да се оперира – изобщо да не се замисля, ами смело да припка. Лека операция е, след това почти не остава белег. При мен даже вече не личи.

# 200
Интересното е, че си го пила само 6м, а повечето твърдят, че за този срок няма никакъв проблем Sad

# 201
Е, аз и преди това си имах фиброкистозна мастопатия. И продължавам да си я имам. В моя случай не е трябвало изобщо да го пия.
При други жени може да не подейства така. В крайна сметка не всеки, който пуши цигари, заболява от рак на гърлото или на белите дробове, нали? Просто вероятността е по-голяма.

# 202
Благодаря, Сийке. Peace
Проблем с гърдите нямам, нито обилен цикъл.
Пила съм го 3 месеца, но преди 7-8 години, заради киста.

# 203
Искам - не искам, вече съм за тази тема
Прегледах вчера набързо трите теми
Разпознах се в много от споделеното

От 1.5 год цикълът ми се скъси, загуби точност и варира доста, не мога да разчитам вече на календара за пътувания и почивки
Стана и много обилен, засега се подозира наличие на полип, има планирано абразио за целта
Бях се докарала до сериозна анемия за последната година, овладях я с медикаменти
Дано и прдстояшата процедура помогне

Отделно май имам висок естроген, поръчах си изследване и сега чакам да ми дойде, за да се види колко е
Почнах вече диета за намаляването му, да видим как ще повлияе (замених свинското с диви риби, спрях любимите ми сирена, увеличавам, но не много заради ЩЖ, приема на карфиол и броколи)
(Тук не намерих изследвания на прогестерона, освен че някои пращали слюнчев тест в щатите за 70 евро, затова ще разчитам само на изследваният само на естрогена, а догдина в БГ ше пускам двата хормона)

От 10 години се храня НВХ
С това успявах досега да държа в шах предразположеността ми към миоми (на 34 ме оперираха от една голяма)
Но за последната година за съжаление има регресия и започнаха да се образуват нови, малки са още, ме притеснява причината за тях, а се твърди, че причините били неизвестни

Имам рецепта за Есмия и препоръка за Мирена, но съм силно подозрителна и не вярвам, че дългосрочният ефект от тях ще е добър

Мисля да изчакам и да видя какви са нивата на естрогена и дали ще се повлияят от диетата и от прогестероновия крем, който планирам да почна да ползвам

Последна редакция: чт, 09 ное 2017, 12:14 от Анонимен

# 204
  • София
Нахлувам в темата да търся съвет. Преди малко повече от година започнаха проблемите с цикъла ми. След доста стрес и нерви в работата и вкъщи започна да ми идва на 12-13-14 дни. 5 дни цикъл (обилен) и веднага като ми свърши започва ПМС и след седмица ми идва пак. След това 1-2 месеца ми идва горе-долу нормално (22-23 дни) и после пак на 11-12 ден. Отидох на гинеколог, цитонамазка 1 група, ехограф - всичко изглежда наред. Изписа ми противозачатъчни, които аз не купих. Simple Smile Опитах се да намаля стреса, взех си Прим ОЙл и нещата горе-долу се нормализираха. Казвам горе-долу, защото пак се случва веднъж на 2-3 месеца да ми дойде супер рано, а и през другото време пак ми идва на често (18-20 дни). Отидох на второ мнение (при "светило"), нищо по-различно не се случи - изписа ми противозачатъчни, които аз не искам да пия. Sad Продължавам да си пия Прим Ойл, изчетох темата и си набелязах още добавки, но не знам и аз кои точно да почна. Не са ми изследвани полови хормони. Изследвах си само на своя глава хормини на щитовидната, там всичко е наред. Четох в нета, че това може да са симптоми на приближаваща менопауза и леко се стресирах (на 33 съм).

# 205
аз, като ходих на гинеколог преди да сменя мирената, тя ми каза че имам киста която тя приема че е т.н. функционална киста, защото със тази нередовни  течове които имам от дъжд на вятър заради спиралата се получавали такива кисти. Изписа ми примолут нор. за 5 дена. От него както аз си знам имах ужасна мигрена но изтърпях. въпросът беше да видим накъде върви кистата. Изчезна си без проблем. Вече съм нова Мирена заради която ми маза две седмици и спря. Очаквах мигрени заради хормоните в нея но за сега съм бомба.

# 206
Дидка питка
от същото се оплаква и дъщеря ми а тя е на 19.  Пи и хормони три месеца, стабилизираха се неща- уж всичко беше наред лятото , постъпи замина студентка,  там я налегна и стреса и пак наново. Не е критическата- от стрес е. На мен пък от стрес в младежките години ми спираше като идваше сесията и забравяше да ми дойде. подкарваха ме само с  инжекции. стресът е голям вредител. Не си близко до критическата повярвай ми ...

# 207
  • София
Не знам вече, както да мисля и аз. Майка ми рано влезе в критическата - около 45г. Стресът е намален до минимум, изобщо вече не се впрягам на проблемите в работата, но още имам драми вкъщи, там не знам как да се справя. Лошото е, че цикълът винаги ми е бил много къс (между 21 и 24 дни), а сега е още по-къс (и обилен след второто0 раждане). С това темпо имам чувствотото, че ще ми се изчерпи яйчниковия резерв на 35. Simple Smile Да не говорим как ми се  отразява на физическото състояние - непрекъснато съм отпаднала, а като ми дойде направо залитам по улиците и припадам в метрото.
Много се чудя какви добавки да пия, защото повечето са освен за регулиране на цикъла и за повишаване на фертилността (аз от това нямам нужда). Дали е удачно да пия Витекс или Див Ям?

# 208
Дидке, така като те чета, трябва и на други места да търсиш проблема за тази умора и отпадналост. Само, че не ми се е избистрило още, на първо четене се сещам за вит.Д, Б12  Thinking  А може и вече да си развила анемия.
Какви са ти стойностите на щитовидните хормони?
Защо не пуснеш отделна тема, може повече хора да се включат.

# 209
аз съм на 40 , след като сложих втората спирала, ми се коригира цикъла, преди беше обилен ужасен, не знам дали има връзка , обикновена е спиралата не е хормонална

Общи условия

Активация на акаунт