Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какво е климактериум?
Какви са основните фази на менопаузата?
Какви са симптомите на менопаузата?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какво е климактериум?
-
Какви са основните фази на менопаузата?
-
Какви са симптомите на менопаузата?
Симптомите на менопаузата могат да варират, като често включват менструални нарушения, невровегетативни и нервнопсихически оплаквания, атрофични промени на кожата и лигавиците, метаболитни промени като липиден профил и остеопороза. Най-честите симптоми са топли вълни, нощно изпотяване, безсъние, нервност, депресия, плачливост, главоболие и световъртеж.
-
Какви са препоръките за справяне със симптомите на менопаузата?
-
Какви са възможните причини за появата на петна по време на менструация?
Засега усещам само краткотрайно затопляне на лицето и то рядко.
На 40 г. съм, от близо година започнаха промените, а цял живот ми е бил като по часовник. Миналата година почина майка ми, точно тогава бях се стегнала много, да не се срина най - вече заради детето, но няколко месеца след това започна зацапване, прескочи ми един път..После ноември ми дойде и оттогава 4 месеца - нищо. Сега се поуспокоих, защото онзи ден ми дойде и съм щастлива, мислех си, че повече няма и да дойде. Ходих при двама гинеколози, и двамата казаха, че е от стрес, и резултатите от хормоните ми това говорели, да чакам да дойде, ако не, да ходя да мислим нещо, да пуснем пак изследвания и ако трябва, да пия хормони, но аз не искам, никога не съм пила, и противозачатъчни също. А на преглед при мамолог бях и каза, че не е хубаво толкова рано да се оставям без цикъл, можело да си докарам остеопороза.. На всичкото отгоре ми изби явно на по- късен етап и депресия, и паник атаки, сега пия сероксат и се чувствам по- добре, ходя на йога. Все още не мога да прежаля майка ми, на моменти още не го вярвам, а на всичкото отгоре имахме още една смърт в семейството, и явно стреса наистина е в повече. Както и да е, към момента съм по- добре, радвам се, че ми дойде, само дето не знам натам как ще е. Ако пак го няма с месеци? Мои колежки ми казаха за червена мака, някой пробвал ли е? Май стана дълго, за което се извинявам...отдавна се канех да споделя сред сродни души