Любители на Котки - Тема 115

• 36 730
  • 742
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Изобщо не знам дали имам право да се разпореждам с чуждо животно, въпреки че живее отзад повече от година, дефакто е бездомно и аз храня много котки, но не са мои, утре смятам да ида да питам в общината, би трябвало да ме насочат.
Горе-долу е добре, на инжекции е, няма други симптоми, днес също не позволиха да яде, само ориз да му предлагаме, но той отказва, иначе търси храна, ще видим утре какво ще кажат ветеринарите, страх ме е да не се обезводни.

На 1-ва стр има линк, който ми го е давал вет срещу дехидратация в дом условия. Peace
Сега ще се върна и като го намеря ще ти го пратя на лични, че мн се разписах тази вечер Embarassed
Не ориз, оризова вода си спомням че беше. Hug

# 556
Благодаря, ще потърся и аз сега.
Да, оризова вода и няколко зрънца ориз, така ни казаха, но нито едното иска, нито другото и обикновена вода не пие, иначе не е отпаднал, от неделя вечерта съм като ваксинирана, цялата нощ не спах, 6 пъти се изходи, 6 пъти мий дупе, беше ужас, след първите инжекции не е имало ново изхождане, от вчера нито е пишкал, нито е пил вода, което ме притеснява, нямам търпение утре да идем при ветеринаря, знаете колко се притеснявам за котарака, а и сега и онова другото го мисля.....

# 557
  • София - Рим и обратно
Писах, на денонощие, не на ден. Той и доста вода пие. Кръвните му показатели са в норма, все щеше да излезе нещо, ако беше вярна тая теория с обезводняването.
Само с пържола, няма как да яде пълноценно. Особено свинска. Молекулите в свинското са големи и не са подходящи за хищници от рода на котките. То затова и няма котешка храна със свинско.

Ивекс, оризовата вода наистина много помага, ама котките са капризни и ако не е бистра, прясна вода, не пият. Поне моят е така.
Някакъв пробиотик не ти ли дадоха.

# 558
  • София
Не съм видяла Laughing., нали се скъсах да пиша. hahaha
Абе за пържолата, само като диета се шегувах. hahaha
Но не и за дом храна. Peace

# 559
Ивекс, знам, че от това прахче им дават и на котките при дехидратиране:

https://apteka.framar.bg/30000998/%D1%85%D0%B8%D0%B4%D1%80%D0%B0 … %B5%D1%82%D0%B0-8

Ще потърся каква дозировка беше.

# 560
  • София
Ивекс, знам, че от това прахче им дават и на котките при дехидратиране:

https://apteka.framar.bg/30000998/%D1%85%D0%B8%D0%B4%D1%80%D0%B0 … %B5%D1%82%D0%B0-8

Ще потърся каква дозировка беше.

+1 , даже +2, защото и ПРОФИ го даваше.

# 561
# 562
Благодаря много, запазвам си го, наистина много полезна информация, нямам денонощна аптека наблизо, а и ММ не вдига телефона си, иначе още сега бих го взела и да му го дам. Котарака е енергичен, тича като чуе шумолене, иска храна, ходи и мяучи където му стоят купите по принцип, но не близва от водата, само я души и се мръщи, утре ще видим какво ще кажат докторите.

'Кафе с мед', не са ни давали пробиотик, биха му 4 инжекции, аз бях встрани, защото изпитвам ужас от инжекции и доктора обясняваше на ММ какво му бие.

Последна редакция: ср, 02 авг 2017, 00:21 от Ивекс

# 563
  • София
Ивекс, бързичко да оздравявате!

От зооплюс е постелката. Изключително икономична. Сега проверих кога съм поръчвала последно и 40 л ги
ползвахме 8 месеца. http://www.zooplus.bg/shop/kotki/postelki_za_koteshki_toaletni/cats_best/351867
Най-съм доволна, че се получават хубави топчета и не се разпадат, така и постелката е чиста и се използва
максимално. Не става на прах .... Няма никаква остатъчна миризма...
+ 1
В началото като взех Том ни препоръчаха Бенто, защото малките котета бързо свиквали.
Но много разнасяше камъчетата, а и един ден го заварих просто да си лежи в чистата тоалетна и да си играе с настилката, като с лапата я изриваше навън - да му скъсаш мустаците Smile !
Освен това, много миришеше.
Смених тоалетната му със закрита и взех от тази настилка, показана на линка. Котето свикна от раз. Сега нито разнася, нито мирише, а и друг плюс има - изходния материал може да се изхвърля направо в тоалетната без да има опасност да се запуши канализацията. Това ми спестява пликчета, торбички и пр.

За храната - купувам Аплауз, гранулите са за котки до 1 година. Количеството гранули за деня ги сипвам наведнъж в купичка; Том не е лаком и си хапва по малко, като определено му стига. Пауч давам по веднъж на 1-2 дена, пак на Аплауз редувам видовете. Консерва засега не е пробвал, но и това ще стане.
Вчера ММ режеше пъпеш и падна едно малко парченце на пода. Котката го изяде и зад ушите чак се облиза, но повече така и не получи.

# 564
  • София, България
Здравейте, пиша със следния проблем. Имам женско коте на 9 месеца, което се наложи да кастрирам защото имаше възпаление. Направихме го вчера вечерта и си я прибрахме към 21ч. Към 23ч започна да се буди от упойката и да ходи, но и до сега е още много нестабилна, клати се, пада, не пие вода и най-притеснителното е, че мяука продължително, сякаш вие. Моля за съвет, дали я боли операцията или още не е излязла от упойка и се дразни, че не може да ходи?
Имам и мъжка котка, тя също е кастрирана, но много бързо излезе от упойка и стана стабилен,.за това се притеснявам за котарачка Sad
Довечера сме пак на доктор.

# 565
Епона, всъщност се оказа че в джобчето със сертификата има и родословие от FFE мисля, където освен майка и баща пише и баби и дядовци и т н. Не знам дали са истински, тъй като не съм запозната с федерации и т н. Ще го видим котето колко е породисто тепърва, макар че не ми е ясно аз по какво трябва да разбера дали е или не е, освен от външния вид.

А кой е развъдникът, ако не е тайна? В това родословие няма ли официално име на котето?
Породата се определя от родословието, то е единственото доказателство за принадлежност. Вече е достатчъно голяма, за да се прецени, доколко външните й характеристики отговарят на стандарта.

редактирам се : ся какво сте се хванали колко породисто е котето, какво родословно дърво има? Момичето каза, че е чела много за породата, избрала си го е, обича си го. Какво повече???

Няма значение колко породисто е котето принципно. Въпросът е друг. Когато някой е чел нещо за някоя порода, харесал си е характеристиките, които са свързани с нея, а след това котето, ако не е породисто, не ги покаже въпросните характеристики, много често се получава едно разочарование. За хора, които истински обичат животните това няма значение, но за съжаление доста животинки така се озовават на улицата. Да не говорим за развъждането на черно...
Все пак се надявам случаят да не е такъв и всичко да си е точно.

Ивекс,
ох, миличкият Топче! Дано бързо се оправи момчето! Ако трябва задължително да изпие нещо, а не иска, може със спринцовка (без иглата естествено) бавничко да се вкара в устичката. Дръж ни в течение! И за отровеното коте също. Какви хора има само. Той все едно, ако котана роди, после ще му тропа на вратата за издръжка. Вместо да си кастрира собствения котарак...

Относно дехидратацията:

Котките са произлезли от пустинни животни и като такива усвояват най-добре водата си от храната. Организмът им е пригоден почти да не пие вода, а да си я набавя с храната. Котки, хранещи се само с гранули пият много повече вода, но въпреки това не могат да достигнат същите нива на хидратация като на котки, хранещи се с "мокра" храна. Не показват остри признаци на дехидратация, а живеят в хронична такава. Всичко това товари бъбреците и предразполага към заболявания, свързани с тях.

Изследвания:
- Училище по ветеринарна медицина Корет на Йерусалим, публикувано в Журнал по медицина и хирургия за котки
( 82 котки със запушване и 82 котки без запушване: 83% от котките със запушване били на суха диета само, сравнено с 51% от другите)
- Център Валтам по хранене за домашни любимци
(котки, страдащи от идиопатичен цистит. Една година половината са хранени само с консерви, другата половина само със суха храна. След въпросната година 11% от първите се разболяват отново, а от вторите 39%
- и много други: още през 2011 на ветеринарен симпозиум се цитират още 19 университетски изследвания, подкрепящи тезата.

В България малко са ветеринарите, които са и специалисти по хранене и диетология.

(А честото уриниране може да е симптом на проблеми с бъбреците. Животното няма правилно функциониращи бъбреци, усеща дехидратация, пие много вода, но реално всичко се изпикава. Применро дори наскоро един кон се оказа точно така: една година пикае по много и често, пие по много вода. В един момент започна да слабее и да не изглежда добре. При изследванията се открива, че бъбреците му са се смалили многократно и не функционират нормално. Не казвам, че случаят с Лео е такъв, напротив, само споменавам, че многото пиене на вода не винаги е добър признак. )

Има котешки храни със свинско, даже и на Аплаус. Принципно, ако се банасира нивото на протеин, няма проблем котка да яде свинско като част от диетата си. Аминокиселинният профил на свинското мускулно месо е сходен с този на другите видове месо. А от гледна точна на усвояемост, тя също е сходна, с леки разлики, като примено, че свинското е по-лесно усвоимо от говеждото, примерно. Аз изобщо не подкрепям свинското, в къщи не ядем, според мен прасетата са прекалено интелигентни животни, за да свършат като храна.

simona1411,
може и още да не е излязла от упойката, наблюдавай я. По-напред в темата още едно коте измаше леки задтруднения със събуждането, но в крайна сметка си е оправи.

# 566
Топче е добре, тича като лудо от сутринта, откъде вади сили не знам, търси храна, вода не знам дали е пил през нощта. Ще видя какво ще кажат докторите по-късно, но ще настоявам за системи или ще му купя от показаното прахче от момичетата, притеснявам се много за него. В понеделник имаше и температура, но я овладяха. ММ се прибра в 3 сутринта, рано тази сутрин се обадиха да кажат, че котето е починало, не са могли да го спасят.Cry

# 567
  • София
радваме се за Топчи
и милото котенце

възможно е да е така със сухата и мократа храна, ама то като са капризи моите и ядат само боклучави паучове....
затова чат пат като гурме ще им взимам скъъпи паучове със сос, а пенсионера ще си яде на Брит паучовете

# 568
  • София - Рим и обратно
Миличкото 😔...
Стискам палци Топче да е съвсем добре до ден-два.

Последен опит и спирам да се занимавам - сред митовете за сухата котешка храна е, че запушва бъбреците на котката.Това е напълно невярно. Истината е, че състоянието е запушване на уретрата, което се получава следствие на консервантите, оксалатите и минералите, които се съдържат като пълнеж в нискокачествени сухи храни. От тях се образуват камъни в пикочния мехур, които запушват пикочните пътища. Именно поради това високи класове суха храна са съобразени с тази особеност.
Относно дехидратацията, помолих за линк към официално научно издание, а не цитати оттук-оттам.

Няма никакво значение за мен вече, така че - все едно не сме спорили, не искам да развалям климата в темата.

# 569
  • Шумен
Chicci,

ето няколко линка за породата, като далеч нямам претенцията да са единствени, но можеш да си потърсиш  и други:

http://www.catbg.net/domashni/index.php?sta=168&catid=3

http://miau.bg/n31-68125-%D0%A0%D0%B5%D0%B3%D0%B4%D0%BE%D0%BB

Относно храненето: ако се храни с гранули, е добре да си кара само на тях. Така поне казват и моите ветеринари. Пауч и консерва давам веднъж седмично, защото нашият котарак ако има начин ще кара само на тях. Пощурява буквално. Та те са му за удоволствие.

Общи условия

Активация на акаунт