Многодетни мами - тема 68

• 100 558
  • 750
  •   1
Отговори
# 120
А и една друга съседката ми каза, че приели закон за третото дете и почти всичко му се поемало от държавата, та и него ще търся...Вие знаете ли за това нещо?
Още не са го приели. Засега е само идея.

# 121
  • offshore & overseas
За Сф няма такъв филм с пазене на място, хеле пък за година, да знаете. Ако се прави, то си е измама: детето се записва, че почва, но се носят бележки. Така че майчинството се прекъсва и се ползват евентуално болнични.
Има само едно отлагане до 3 месеца (което е различно) и толкоз.
По страната може да има някакви други опции...
Точно така. Пазенето на място е неофициално и в този случай майчинството се прекъсва, освен ако майката не се върне на работа, в  който случай се взима половината сума, докато детето навърши 2 години.

На практика, веднъж щом детето се запише на ясла и изтекат въпросните три месеца максимум отлагане, детето се вписва като посещаващо и инфото се подава в НОИ (или където се подава). След това има 2 опции, едната е неофициално да се плаща такса за пазене на мястото (при трето дете такава няма обаче) или да се носят бележки от опл, че детето е болно, но все пак трябва да има и някакви присъствени дни, не съм наясно колко.

В нашия случай Никола го записах след класирането през май и трябваше да тръгне от септември, но реално го пуснах ноември, след което почти не е ходил заради реалното му състояние. Майчинството ми го запряха от октомври, така се разбрахме си директорката (да се води, че тръгва от 15 октомври). Такса не сме плащали, а за да не носим непрекъснато бележки, него го водеха, че присъства, тъй и тъй не ни товарят с такса. Опция да му се пази място, пък аз да се водя майчинство на практика няма. Ако искам да му се пази място, трябва да се води посещаващ.

При нас обаче Нико беше на година и девет месеца, когато го пуснах на ясла (спряха ми майчинството октомври, когато той навърши година и осем м.), така че реално „губя“ 3-4 месеца не повече, докато при Силвия говорим за доста повече пари.

Последна редакция: ср, 02 авг 2017, 16:25 от Мяуче

# 122
Благодаря Ви!
На мен директорката ми каза, че мога да го отлагам колкото си искам с по 3ри месеца, но тези дни ще го проверя и в институциите. Просто са много заети и не мога да се свържа с тях.
Аз работа си нямам където да се върна, трябва да си я създам или да продължа с гадната си професия. Имам амбиция да следвам второ висше и да се преквалифицирам та затова ми се ще да си го гледам и да си вземам майчинството.

# 123
  • по пътя
Много съм ви изпуснала.Връщам се да чета. Напоследък ми е тъжно и малко самотно, тук в групата намирам кураж и надежда.

# 124
  • Варна
Може би е някакво лично решение на директорката, не знам да има официален ред да се пази място за такъв дълъг период. Преди 7 години, когато вторият ми син беше записан на ясла, директорката каза, че може най-късно от ноември да тръгне, изобщо не е ставало въпрос за отлагане с по 3 месеца. Той беше записан и повече се водеше, че ходи, отколкото реално да е присъствал. Майчинството ( 50 %, аз по това време отдавна се бях върнала на работа ) ми го спряха. Въпреки че някой по същото време ми обясняваше, че не се спирало поради вече не помня какви причини. На мен ми го спряха, при други явно е имало различни ситуации.

# 125
  • София
За Сф няма такъв филм с пазене на място, хеле пък за година, да знаете. Ако се прави, то си е измама...
Този филм го има в цялата страна и София не прави изключение.
Въобще в България има много филми....някои от тях са сериали, но това е за друга тема.

# 126
И аз така мисля. И напълно подкрепям Gwen, понеже го проверих в съответните институции. Просто не си знаем правата, вярваме на всяка казана дума и говорим прибързано.
Моето второ дете не ходи на ясла, защото не кандидатствах година по-рано и следващата наплива беше огромен. А всички негови наборчета и втори деца /които познавам/ ходиха, защото приложиха на практика това, за което питах.

# 127
  • София
Ние се върнахме от първата ни организирана почивка с децата /в Бургас сме си като в къщи, затова не го броя Smile/. Много добре се получи. Бяхме в новопостроен комплекс, който се намира във вилна зона в Балчик. Чудесно място - тихо, спокойно, вечер идваше много приятна хладина от планинските склонове. Апартаментът беше добре оборудван, само ни поразсмя малката тенджера, в която се предполагаше да си готвим. Нагодихме се, де.  Сутрин бяхме на плаж в Албена ( таксата за влизане с кола е вече 10 лева, беше 6), следобед прекарвахме на басейна на комплекса. Определено бих го препоръчала за семейна почивка, независимо от някои недостатъци, дължащи се на бързо строителство с евтини материали. Дано догодина да не скочат цените, пак бихме отишли.

Галя тъкмо стана на годинка, когато трябваше да тръгне на ясла - отложихме я първо до ноември, после имаше несполучлив опит да посещава, но от самата градина ме помолиха да я задържа още малко, защото не беше проходила.  Януари 2009 тръгна за постоянно, аз се бях върнала на работа още от септември. Силвия, разбирам притеснението ти, че може да не успеете догодина, но за мен такъв вариант да се пази място на дете, което няма да посещава през цялата година, е некоректен спрямо други семейства, които са останали под чертата.

# 128
  • София
Малко отчет и от мен.
Децата си дойдоха от Добрич за една седмица, да се видим  и да си отпразнуват рожденият ден големите с приятелчета. Мина много добре и учудващо като за сезона се събраха много деца. Отново бяхме на полянка, но все още не съм свалила снимките.
Децата си навиха на пръста, че искат да си разберат кръвните групи. Съответно се оказа, че сме успели с половинката да постигнем всички варианти при децата без нулева кръвна група. Близначкиет са съответно А и В, а малката е АВ, плюс са всичките. Опитах се да убедя мъжът ми да пробваме и за нулева кръвна група, но не се нави засега  Mr. Green
В момента отново от понеделник са в Добрич, като към края на месеца ще се върнат и ще се приготвяме за училище. Надявам се скоро да обявят родителските срещи, защото големите ще са в ново училище, а малката ще е с нова класна и ми се иска да не ги пропускам както миналата година.

Последна редакция: вт, 15 авг 2017, 10:38 от Aila

# 129
аз имам три с нулева минус, момчета. Можем да ги сгаджосаме като порастнат, и ще си имаш момчета с нулева Wink

# 130
  • София
аз имам три с нулева минус, момчета. Можем да ги сгаджосаме като порастнат, и ще си имаш момчета с нулева Wink
Хаха, мисля че моите са каки повечето  Simple Smile
Тези с А имат и те скрит минус, но особено за момичета съм доволна, че са плюс, не държа на минус  Heart Eyes

# 131
аз съм 0-, майка ми и свеки - също, и баща ми и свекъра - също. Така че при мен проблеми никакви не е имало. Но ида е момичето с 0-, пак е ОК, днес медицината е развита.

# 132
  • София
rumka833 при теб само с минуси е нормално да няма проблем. И да медицината е доста развита, но имам колежка, която въпреки анти д гамаглуболина след първата бременност се оказа, че тя не неутрализира отговора на майчиният организъм на сто процента и при втората бременност имаше проблеми с постоянно повишаване на антителата, наложи се съответно и да извадят малката малко по-рано. А и през цялото време е нужно постоянно следене и боцкане, така че макар всичко да завърши успешно все пак е по-добре изобщо да няма подобен риск.
Покрай кърменето да отбележа, че освен резус фактор несъвместимост има т.нар АВО-изоимунизацията представлява вид кръвногрупова несъвместимост между майката и плода. За да се получи тази несъвместимост е необходимо майката да е кръвна група О, а бебето А, В или АВ.
Но като цяло тогава реакцията не е толкова тежка.
За да се определи кръвната група се наложи да им вземат кръв от вената. Малката влезе и излезе без изобщо да реагира. Едната близначка леко пророни една сълзичка и леко трепереше, но бързо и мина. Другата близначка обаче само където не припадна обаче, и така и се оттече кръвта от лицето и крайниците, че макар да беше пробита вената, колбичката не се пълнеше с кръв. Наложи се да прекратим и да ходим отново след два дни, но именно тя беше тази, която най-много държеше да си научи кървата група Simple Smile
Възползвах се да им пусна и ПКК с направление от лекарката, тъй като вече 5 години големите, откакто не са на ДГ не са виждали лекар и не им е пускана кръвна картина.
Напомням  за учениците, че за първият учебен ден отново трябва да отидете да измерят кг и ръст на децата и да ви дадат разпечатана тази информация за предавне в училището. Може да го свършите до месец преди първият учебен ден, като към края сигурно ще е лудница при лекарите. Аз го свърших сега, тоест малко по-рано, но се възползвах че си бяха тук, а ще взема разпечатката малко по-късно. Резултата е че и трите са почти като аптекарски шишета, през около 4 кг и 4 см.

Последна редакция: вт, 15 авг 2017, 12:11 от Aila

# 133
  • София
Здравейте, рядко пиша, но съм от редовно четящите. Simple Smile
Айла, стана ми интересно за този
"вид кръвногрупова несъвместимост между майката и плода. За да се получи тази несъвместимост е необходимо майката да е кръвна група О, а бебето А, В или АВ."
Има ли някаква връзка с кърменето конкретно? Едната ми дъщеря е А, а аз съм 0 и тя изкара по-тежка жълтеница и имаше няколко дни фототерапия. Но реално от 3те деца е най-дълго кърмена и най-добре качваща в първите 6 мес. Може би защото беше и осмаче или въпреки това, знам ли...
На момичетата знам групите, понеже са раждани в Токуда. Баткото е в Майчин дом и такова изследване нямаше. Интересно му е от време на време, че само той не си я знае, но така и не се престрашава за боцкане на вената. Твоите момичета много смели Simple Smile.
Да ти кажа за РС в СМГ - наистина я правят преди 15.09. и аз миналата година бях на тръни до последно дали няма да я изпуснем, тъй като бяхме на море точно септември и за първокласничката пратих дядото. За СМГ успяхме (беше на 13.09.), но я обявиха буквално 7-8 дена по-рано. Аз постоянно проверявах сайта, че и в тяхната тема питах за ориентир, но сравнително късно беше като организация.
Дано имат късмет твоите момичета с хубав клас и добри учители, че след това шумно лято на тема СМГ на мен ми е малко притеснено за началото на уч.година.
И накрая, но не по важност - Честит прекрасен празник днес!  bouquet

На всички носещи това хубаво име - здраве, щастие и любов пожелавам.

# 134
  • София
Jiema благодаря  Hug
Забравих да почерпя виртуално за именният ми ден  Simple Smile

Здравейте, рядко пиша, но съм от редовно четящите. Simple Smile
Айла, стана ми интересно за този
"вид кръвногрупова несъвместимост между майката и плода. За да се получи тази несъвместимост е необходимо майката да е кръвна група О, а бебето А, В или АВ."
Има ли някаква връзка с кърменето конкретно? Едната ми дъщеря е А, а аз съм 0 и тя изкара по-тежка жълтеница и имаше няколко дни фототерапия.
Има връзка именно в частта по-тежка жълтеница, от там по-трудно начало обикновено, по-поспаливо бебе, по-слаба стимулация на гърдите. Ако родителите имат идея за трудностите с които може да се сблъскат, могат да се вземат превантилно някои мерки или поне адекватно да се реагира. Често се случва да работя с майки, при които се налага дохранване за известен период при АВО несъвместимост именно заради изброениет по-горе трудности с които могже да се сбълска майката по отношение на кърменето в тази ситуация.
Иначе само по себе си тази несъвместимост не е проблем за кърменето и няма причина или невъзможност медицинска или физическа от страна на майката да кърми.

Мерси за информацията за СМГ, ще си пусна отпуска преди шести двата дни в този случай и ще се надявам да е след шести септември. За скандалите в СМГ изобщо се отказах да чета... Мисля, че всичко ще е наред или поне се надявам на това.

Общи условия

Активация на акаунт