Ламинат или балатум?

• 43 740
  • 263
  •   1
Отговори
# 225
Според мен най-малко личи мърсотия от средно тъмен, тип graige или taupe ламинат. Ние сме с такъв гранитогрес, имитация на дърво, и наистина никаква мърсотия не му личи, мога да не го чистя по цяла седмица. За мен е недостатък - аз предпочитам като е мръсно, да си го видя и да го изчистя, а не само да ми се струва чисто. Това донякъде беше причината да си купя роботи прахосмукачка и моп - чистят си всеки ден, независимо има ли видима нужда.

# 226
При гранитогреса е друго. Не личи нищо не него независимо дали е светъл или тъмен.

# 227
Не знам доколко има значение материалът. В стария апартамент имахме гранитогрес в бяло с много бледо кремави включения, имитация на камък. Винаги изглеждаше занемарен, донякъде заради белите фуги, които не останаха бели, но не само. Него минавах с моп два пъти дневно и все ми изглеждаше нечистен седмици.

# 228
Ние имаме чисто бял гранитогрес в кухнята и коридора. Не знам с какъв акъл го избрах навремето. Един косъм да падне и си личи. Само шарени настилки бих слагала за такива помещения.

Не съм чела цялата тема, но балатум категорично не бих сложила никъде. Под него се събира прахоляк, ако е влажно помещението, и мухъл.
Има едни настилки, коити слагат в болниците. Някои им казват пак балатум, но нямат нищо обшо. Те се лепят и са от естествен материал, но цената е като при паркет.

# 229
  • София
Ние имаме чисто бял гранитогрес в кухнята и коридора. Не знам с какъв акъл го избрах навремето. Един косъм да падне и си личи. Само шарени настилки бих слагала за такива помещения.

Не съм чела цялата тема, но балатум категорично не бих сложила никъде. Под него се събира прахоляк, ако е влажно помещението, и мухъл.
Има едни настилки, коити слагат в болниците. Някои им казват пак балатум, но нямат нищо обшо. Те се лепят и са от естествен материал, но цената е като при паркет.

Важното е на Вас да ви харесва!!! Вие живеете там!
С белия гранитогрес виждаш мръсното и го премахваш - ако е шарено  - ще си го разнасяш навсякъде Wink
Всяко нещо има + и -
3D картинките не бих сложил на целия под, а само на определено място - като килимче и да са в тон с останалото.
Специално на мен, най ми харесва паркет (лепен задължително една за друга паркетините и за основата залепен), но фугите му, ме отблъскват заради влизането в тях на боклуци.
Ако има и повече пари - "художествен фигурален паркет" - това е наистина красиво!

# 230
  • Варна
Дори и като акцент не бих сложила. Колко време трябва да мине за да престане да дразни тази шарения и няма да се чуствам странно да вървя над някакви пропасти, дъна, водопади? Бих направила епоксиден под едноцветен, но това е друга бира и за друга тема. Тук беше изборът ламинат или балатум. Ако трябва да избирам между тези две опции, аз бих заложила на винилова настилка в кухнята и коридора, за хола да може би ламинат, макар има толкова хубави винилови настилки, че трудно биха се различили от ламината, но са и по-скъпи от него.

# 231
  • Варна
Открих стари снимки на една настилка - ПВЦ Планки самозалепващи от Домко. Те са с големина на ламинат, на гърба имат лепка, която се маха и се лепят директно на пода. Режат се с макетно ножче, могат да се отрежат ленти и да се налепят по края като перваз. Това спада ли към балатумите?

# 232
Интересно.
Не съм виждала.

# 233
  • Монреал
Кухнята на квартирантите ми ще правим напролет, но вчера слагахме многопластов паркет за майката на един колега. Повърхностния пласт беше от натурален клен. Не бях работил такова нещо до сега. Характерното е, че когато слагаш ламинат трябва винаги да имаш маркер под ръка за да отбележиш къде трябва да режеш (повърхността е здрава като кухненски плот).

Дървената повърхност можеш да я отбележиш с нож, отверка и даже с ключ. Ако подът е бор можеш и с нокът да отбележиш.

Толкова за прехвалените естествени повърхности.

# 234
  • Варна
Кухнята на квартирантите ми ще правим напролет, но вчера слагахме многопластов паркет за майката на един колега. Повърхностния пласт беше от натурален клен. Не бях работил такова нещо до сега. Характерното е, че когато слагаш ламинат трябва винаги да имаш маркер под ръка за да отбележиш къде трябва да режеш (повърхността е здрава като кухненски плот).

Дървената повърхност можеш да я отбележиш с нож, отверка и даже с ключ. Ако подът е бор можеш и с нокът да отбележиш.

Толкова за прехвалените естествени повърхности.

Кленът е също естествено дърво! Разбира се, че има разлика от каква дървесина е паркета, то затова паркет от чам не се прави, само дюшеме от по дебели талпи. Въпрос на бюджет е, паркет от масивен клен мисля, че е над 300 лева квадрата.

Трислойният паркет е от три слоя дървесина залепена напречно за да се избегне измятането, като първият слой е декоративният и е с най качествена дървесина, под него може и да е иглолистна. Изглежда перфектно, фабрично полагат лаково покритие (5-7 слоя), което го прави много здрав, монтира се лесно. Липсата на допълнителна обработка като циклене и лакиране компенсира по-висока цена.

Моите доводи да предпочитам масивен паркет е възможност за 10 кратно циклене и основното  - дебелинита, обикновено 2 и нагоре сантиметра. Това като изолация не може да се сравни с ламинат, балатум и дори трислоен паркет, които достигат около 1- 1,2 см. Казват, че трислойният паркет можел да се цикли 2-3 пъти, което ми е чудно при дебелина на горният слой 2 мм как ще се получи.

# 235
  • Монреал

Моите доводи да предпочитам масивен паркет е възможност за 10 кратно циклене и основното  - дебелинита, обикновено 2 и нагоре сантиметра. Това като изолация не може да се сравни с ламинат, балатум и дори трислоен паркет, които достигат около 1- 1,2 см. Казват, че трислойният паркет можел да се цикли 2-3 пъти, което ми е чудно при дебелина на горният слой 2 мм как ще се получи.
Да измерващ дълбочината на цикленето в пъти е като да измерващ разстояние е минути, без да споменаваш скоростта.

Стар, разкривен, изподраскан, мокрен паркет с едно качествено циклене може да отиде на по-голяма дълбочина от 10 освежаващи цикления.

Идеята от предишния ми пост е, че кленовия под се драска направо жалко лесно. Настъпиш песъчинка и си готов. Дъб и череша пък са толкова скъпи, че...

# 236
  • Варна

Да измерващ дълбочината на цикленето в пъти е като да измерващ разстояние е минути, без да споменаваш скоростта.

Стар, разкривен, изподраскан, мокрен паркет с едно качествено циклене може да отиде на по-голяма дълбочина от 10 освежаващи цикления.

Идеята от предишния ми пост е, че кленовия под се драска направо жалко лесно. Настъпиш песъчинка и си готов. Дъб и череша пък са толкова скъпи, че...

Може да се намери дъб на добра цена, черешата е екзотика.

Интересно защо се драска клена, след като би трябвало да има здраво лаково покритие, но аз така пробвах с нокът бамбуков паркет в един магазин. Оставя следа без никакво усилие, така че...

# 237
  • Монреал

Интересно защо се драска клена, след като би трябвало да има здраво лаково покритие, но аз така пробвах с нокът бамбуков паркет в един магазин. Оставя следа без никакво усилие, така че...
Защото естествената дървесина като цяло си няма нищо общо с твърдостта на ламинираните подове и кухненските плотове.
Ламиниран под можеш леко да надереш само ако натискаш много силно с ЧИСТО НОВО острие на мекетно ножче и драскотината ще е съвсем малка. Пробвай същото с естествен паркет. Simple Smile

# 238
А гранитогрес и с ножче не можеш да надраскаш. Пък като се изцапа може да го чистиш и с шкурка. Значи ли това, че гранитогресът е най-суперската подова настилка?

# 239
  • Варна
А гранитогрес и с ножче не можеш да надраскаш. Пък като се изцапа може да го чистиш и с шкурка. Значи ли това, че гранитогресът е най-суперската подова настилка?

Хахаххаха права си Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт