За леките наркотици и масовата употреба

• 64 768
  • 1 192
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Ами да, Анди, бирата е по-малко вредна от концентратите. Даже има доказано полезни свойства. Пълнозърнестият хляб е по-полезен от белия, а тъмният шоколад - от млечния. В ежедневието е пълно с неща, които са "по-малко" вредни от други, и които, приемани умерено, са ОК.

В този смисъл, марихуаната е по-приемлива от метамфетамина, който е пълен ужас и създава адски бързо физическа и психо зависимост. И ако трябва да избирам какво да пробва щерка ми един ден на някой купон, дали да изпуши един джойнт, или да се надруса с ice, ще избера първото.
http://www.abc.net.au/news/health/2017-02-20/ice-what-happens-to … -the-drug/8275654

Че младежите изобщо посягат към амфетки, метамфетамин, хероин и т.н. не ми харесва нито на мен, нито на някой друг тук. В Щатите например, хероинът пак върви нагоре, четох статия, от която ми се изправи косата наскоро. И не само дрогата е проблемът на днешната младеж: във Франция, въпреки забраната, се е увеличил броят на тийновете, които редовно злоупотребяват с алкохол и цигари. Една трета от продавачите не искат ID, а директно им продават. Разпространява се и binge drinking, което по принцип е нетипично за французите.
http://www.express.co.uk/news/uk/567881/Binge-drinking-French-Go … in-teenage-drunks

В крайна сметка, нашите младежи не растат на луната, изолирани от всичко. 

# 121
  • Кацнала на едно дърво.
"Ох, Андариел, не искам да те плаша, ама най-твърдите наркомани, тия, които даже не бяха пробвали трева или им се струваше смешна, бяха повечето деца на ултра строги, изпълнени с нетърпимост родители. В т.ч. и мой добър приятел, който почина от свръх доза на няма и 20 години. Майка му беше жена за пример, self-righteous като теб..е, изгуби си детето от глупост. Щото до последно си вярваше, че на възпитаните хлапета от добри семейства, които само учат и тренират, такива работи НЕ МОЖЕ да им се случат. Ама може, за жалост. На всички може  Tired" Цитирам Таис, но нещо не се справих.  Laughing

Това беше първото нещо, което научих, когато започнах да събирам информация (за тийнейджърски роман). Второто беше, че дилърите отдавна не дебнат край училищата. Те са вътре - редовни ученици, често от "добри семейства", често с известни родители. Отне ми две години, научих ужасяващи факти. А като писател, който пише за тийнейджъри смятах, че съм много вътре в нещата. Оказа се, че нищичко не знам. Не съм и подозирала, че проблемът е толкова сериозен! И от ден на ден става все по-зле. Само че ние няма как да разберем това - не знам защо медиите игнорират проблема с младежите и наркотиците, нарочно ли е или си имат някакви други причини. Много бих искала Министерството на образованието да вземе сериозни и адекватни (защото една брошура или скучна лекция не върши никаква работа) мерки, но боже мой, изморих се да очаквам каквото и да е смислено от там.
В крайна сметка, мечка страх, мен не страх, реших да направя нещо по въпроса. И написах роман - книга, която да е чете леко и с удоволствие от децата, но да засяга най-страшното и най-важното.  Книга, която да може да се чете и от тийнове, които по принцип не посягат към книгите. Това поне можех да сторя. Отне ми повече от две години и страшно много труд, но си заслужаваше. Най-нескромно си признавам, че много се гордея с нея.  Crazy

# 122
  • София
Лошото е, че много от младежите започват с една $проста$ треда, но много лесно започват да опитват и другите. То е точно зарибяване - щом ми няма нищо с тревата, значи е ок и да опитам още нещо за по-интересно. Марихуаната е червейчетоо на кукичката. И без това хората пушат обикновени цигари и пият, защо да добаваме още една цяла група проблеми? Ако приемем дори най-песимистичната линия на мислене, ако не можем да спасим положението с щетите, които нанасят алкохолът и цигаритте, то пооне да затворим вратата за маррихуаната и другите наркотици. Защото няма какво да се правим на утрепани, марихуаната е наркотик и си другарува с другите наркотици, а оттам започват и натрупвания с криминални прояви и т.н. То си е една верига, която вече е проучена , не е като да си я измислям аз в момента, за да дразня. Затова по-добре да си остане забранена, защото виждам как цигарите и алкохолът са законни, ужким са регулирани, и пак нещата не са добре. И не става въпрос за гледане под похлупак, а като имаме мравки да не си завъждаме и хлебарки.

Последна редакция: сб, 01 юли 2017, 11:55 от Andariel

# 123
Имам познати, които умряха от наркотици или си опропастиха живота с тях. Не съм съгласна, че повечето са били от добри семейства, точно обратното. Повечето бяха от семейства с един родител, или с някаква драма вътре в тях (например починал човек), просто всички опитваха, но тези които имаха и проблеми в семейството затъваха и се пристрастяваха повече. Другите сякаш бяха по-устойчиви, пробваха и продължаваха нататък. За тревата - имам познат който си съсипа живота с нея, беше спортист плувец и като започна да пуши постоянно на 15-16 години се промени напълно външно (за вътрешно не знам, само познат ми е), спря да расте, стана слаб, мускулатурата му изчезна, остана дребен на ръст, но с големи длани, стъпала и глава (много странно). И досега продължава, заряза жената и детето си и тръгна да обикаля чужбина и май е будист.

# 124
  • София
Веасилиса, сега видях поста ти. Да вземем родителите. Не е задължително да са строги от добрите семейства. Достатъчно е да са много заети със собствения си живот и кариера и да поставят много високи изисквания пред децата си традиционно в рода да сии вървят нещата така - ти трябва да влезеш в гимназия Х, да вземеш висока диплома, да отидеш да учиш медицина (примерно) в точно определен университет в чужбина, за да станеш следващият потомствен лекар. Тук можем да сложим всяка професия.Но да се твърди, че точно хард-накломаните са точно от тези добри семейства е едностранчиво. Просто те правят по-голямо впечатление - ах, как можа, от добро семейство пък стана наркоман, такива строги родители.... Направо разклаща вярването що е то добро семейство и успех. Никой не се впечатлява, че дете от бедно семейство, родители с проблеми и т.н. е станало наркоман, защото товаа съвсем спокойно се вмества в стереотипа за лошото семейство. И да, по-атрактивно е да се говори за отличниците-нааркомани и лошите им родители, отколкото за тези, които още отрано са хванали кривата пътека. И да, децата на добрите семейства е по-вероятно да бъдат изпратени в комуна или на терапия, докато децата на бедните просто си отиват в затвора, защото тях няма кой да ги спасява. Та, това също е част от общата картина и са известни неща, азбучни факти. Но дори от добрите семейсва си е баш от келешлък - играят си на хипита.
А аз не се изненадвам и за учениците-дилъри - това не сме го измислили ние, при западняците си е традиция, а и нали е важно да се учат на бизнес и да изкарват пари - ето, някои се ориентират, при това по всички правила на бизнеса.

# 125
  • Кацнала на едно дърво.
Аз в никакъв случай не твърдя, че наркомани стават само деца от "добри семейства". Моят герой в книгата също не е пример за това. За мен най-страшното е, че гаранция няма.  Ама никаква! Нарочно не съм използвала някакви официални статистики, но за тези две години разговарях с много голям брой хора. Една от първите ми срещи беше с 15-годишно момиче, загубило най-добрата си приятелка - много послушно, добро момиче, направо зубрачка, която само веднъж е решила да бъде "яка"... И това ѝ е коствало живота, защото всъщност контрол над наркотиците няма и никой не знае какво всъщност има в хапчето (или тревата), която си купува. И как неговият организъм ще понесе това.

# 126
  • София - Варна
О, и аз съм против тревата. Ама едно е да опиташ само, друго е да пушиш редовно. И не винаги опитването води до пристрастяване.  Даже моите наблюдения над всичките ми приятели и съвсем малкото личен опит сочат точно обратното.
Имам и личен досег с 2-ма наркозависими. Единият, както каза yani_cat, e от много, ама много проблемно семейство, останал кръгъл сирак рано, а преди това други проблеми... За него няма спасение, той иска да се унищожи сам, неведнъж го е казвал. Sad
Другият е от добро семейство, да кажеш, че наистина от келешлък почна покрай компания, ама и при него имаше разни неудовлетворености и дисбаланси.
Все пак човек, който е точно по-устойчив психически, някак си изгражда школовка да не се опияни от тия неща, да не се води от компанията.
Като бях на 17, по едно време движех за малко с една компания, в която се употребяваха наркотици отвъд тревата. Еми махнах се веднага, като видях какво става. Дори трева не бях опитвала с тях, а по-късно.

# 127
  • София
Василиса, книгата ти е ''Кронос. Тоя нещастник!", нали? Не е лоша. По-добра е от Тина нещо си. Надявам се, че е успяла да помогне на тийнове и родители, които се сблъскват с това  Peace

Гаранция няма, точно така. Вие може да сте най-най като родители и да си въобразявате, че детето ви е хепи и доволно от живота, а в действителност, ситуацията да е доста по-различна.

# 128
Това едно е да опиташ, друго е да вземаш редовно наркотици, ми напомня на вица с лайтмотива "От един (два/три) път педераст не се става". Всеки е започнал с първия път.

# 129
Ето ви в картинки кое колко е вредно и до колко води до пристрастяване...
За това казвам, че при наличието на пазара на свободен достъп до тютюн и алкохол, проблемът със слабия наркотик марихуана, е почти пренебрежим

Това едно е да опиташ, друго е да вземаш редовно наркотици, ми напомня на вица с лайтмотива "От един (два/три) път педераст не се става". Всеки е започнал с първия път.

По същата логика - днес бира, утре - водка, след година 2 литра концентрат на ден...Ама е далеч от реалността

# 130
  • София - Варна
Това сравнение е неуместно.
А и говорех само за трева, не за наркотици. Пак вадите от контекст. Mr. Green
Аз наистина нямам нито един приятел и познат, който да не е опитвал трева, а сега никой от тях не я пуши.
Както и да е, както някой каза по-напред, никой не е застрахован.

# 131

По същата логика - днес бира, утре - водка, след година 2 литра концентрат на ден...Ама е далеч от реалността

Ами, и за алкохола важи. Не е нужно да е по 2 литра концентрат на ден. Спомням си една тема, където авторката се оплакваше от мъжа си, че си пийвал на обяд всеки ден, после си подремвал, след дрямката запалвал колата към вкъщи, където пак си пийвал на вечеря, колегите приказвали. Не е въпросът толкова в количеството като абсолютна стойност, а в нуждата да го правиш всеки ден, залъгвайки се, че го правиш, защото ти харесва, а иначе можеш да спреш да го правиш веднага, щом решиш.

# 132
  • София
Да, и за бирата и за водката е същото, Брадли, затова на децата им е забранено да консумират бира и други алкохолни напитки. Какво означава да е пренебрежимо малък проблемът с марихуаната? Проблем има ли? Има. Значи не е пренебрежимо малък. Щеше да е пренебрежимо малък, ако не съществуваше. Наистина ли вярваш, че проблемът е пренебрежимо малък или просто така, за идеята да се правиш на широкоскроена личност? Широкостроените са в пуберските форуми, там всички се надуват колко са печени.

африканчо, тревата си другарува с другите наркотици, това поне вече е проучено от десетилетия и дори привържениците на свободната марихуана не могат да го отрекат, а само гледат да го премълчат. Но дори да го премълчат, то не изчезва. (На НГ има два много интересни сериали - Наркотици ООД и Арестувани зад граница. Колкото и да са го напудрили и изкривили, пак има голяма доза истина. Тези с дрогата са си направо бизнесмени от класа.)

# 133
Andariel, нито един от хората, които познавам и пушат/пушеха трева не са опитвали и нямат интерес към друго.
Тези, които имат такъв си го имат по принцип, и дали започват с трева, хапчета или нещо друго, няма значение.

# 134
  • София
личните наблюдения и личният опит не са преддставителна извадка. Моята извадка е, че никой от моите познати нито пуши марихуана, нито употребява други наркотици, дори повечето не пушат изобщо, а пиенето им се ограничава с по някоя бира или ракия. обаче това няма никакво значение, защото има хиляди и милиони хора, които и пушат трева, и се друсат, и пият алкохол по много, и пушат обикновени цигари.

Общи условия

Активация на акаунт