За леките наркотици и масовата употреба

• 65 038
  • 1 192
  •   1
Отговори
# 720
  • София
точно за това говорех по едно време в темата - предостатъчни са цигарите и алкохолът, които макар и регулирани, макар и разрежени за пълнолетни само, са достатъчно лесно достъпни, а сега се спряга добавянето на още една друга. И защо, малко ли са два таралежа в гащите, та и трети за разкош? Малко ли проблеми създават първите две, та и трето, тъкмо за по0голям ефект.

# 721
Нищо няма да добавяме, тревата си е факт от сума ти години назад.
Законна или не, ще я пушат. Ако е законна поне ще има вероятност да го правят с такава, която не е друсана и няма да има опасност за живота им.

# 722
  • София
Чакай малко, да не мислиш, ако е законна, ще се продава свободно в магазините за алкохол и цигари, ще има поръчки, бандероли и т.н.?
Аха, дай да раазвием тази сюжетна линия за хипотетично недрусаната трева, дето щели да я пушат. Откъде ще дойде тазитрева? Сега колко е една цигара трева? Със сигурност марихуаната като суровина ще е по-скъпа от тютюна. Плюс акзица, и ще е доста по-скъпо от цигарите. И тъй като няма да се продава на непълнолетни, те пак ще кацнат на друсаната трева. Нали не смяташ, че ще чакат да станат на 18, за да си купуват от магазина? Както и да я въртим тая работа, пак друсаната ще е много по-достъпна и предпочитана. Обърналсе Илия - и пак в тия. Че и по-зле.

# 723
  • София
Цената на черно винаги ще е по-висока. Първо - дилърите рискуват затвор и второ - нещата които слагат в нея, за да е по-силна, струват пари. Който купува на черно не купува заради цената, а заради допълнителните екстри.

Последна редакция: пн, 10 юли 2017, 07:42 от Елл

# 724
  • София
Колкото и менте-алкохолът и менте-цигарите са по-скъпи. А те не са по-скъпи, а се продават именно, защото са по-евтини, въпросните бандероли, независимо дали са произведени в някой нелегален цех или са направени други схеми. И за какво ще рискуват затвор за нещо, което е легално? Няма как да е за трафик, защотото хипотетично ще е легална. Най-много да е заради липсата на бандерол, т.е. за неплащане на акциз. Сега колко са в затвора за цигари и алкохол без бандерол?
Отделно, ти сама пишеш, че се продава по-силна трева, за да е по-силна, а явно потребителите искат и търсят такава. Пуберите от коя ще купят, според теб? Ще чакат 18 години, за да си купят от магазина, ще разчитан да им продават въпреки забраната за възраст или ще отидат при дилърите? То е близо до ума, не е нужно кой знае какво, за да се сети човек.
Та, както и да го въртим, не излиза сметката с легалното.

# 725
  • София
Ако е легална ще могат да направят информиран избор. Сега нямат този шанс.

Между другото крайно време е да изключим пуберите от общата картинка
Дори да е легална тревата, те ще продължават да употребяват незаконно. С две думи- за тях почти нищо няма да се промени освен, че ще имат шанса да се снабдят чиста трева.

Последна редакция: пн, 10 юли 2017, 08:05 от Елл

# 726
Ако е легална ще могат да направят информиран избор. Сега нямат този шанс.

Между другото крайно време е да изключим пуберите от общата картинка
Дори да е легална тревата, те ще продължават да употребяват незаконно. С две думи- за тях почти нищо няма да се промени освен, че ще имат шанса да се снабдят чиста трева.

+1

# 727
точно за това говорех по едно време в темата - предостатъчни са цигарите и алкохолът, които макар и регулирани, макар и разрежени за пълнолетни само, са достатъчно лесно достъпни, а сега се спряга добавянето на още една друга. И защо, малко ли са два таралежа в гащите, та и трети за разкош? Малко ли проблеми създават първите две, та и трето, тъкмо за по0голям ефект.

Да, ама не можеш да сравняваш цигари и алкохол с марихуана, защото тя е в пъти, в пъти по-безвредна. Така че няма нищо общо с двете. Нито предизвиква такива болести, нито зависимостта е подобна на цигарената и алкохолната. Ти сякаш акцентираш само на думата "дрога". Все едно говорим за хероин. Не, говорим за марихуана, сто пъти, хиляда пъти по-безвредна от легалните боклуци. И да, дори и нелегална пак е супер лесно достъпна. Не знам от къде си се заблудила така, че щом дадено вещество е забранено, то е много трудно достъпно. Нищо подобно. Забранени субстанции за спортисти, които убиват хората, в ИНТЕРНЕТ биват поръчвани без проблем. Забранено и недостъпно не са синоними.

Цитат
Та, както и да го въртим, не излиза сметката с легалното.

Излиза и още как, те затова "белите" държави си я направиха сметката и я легализират тревата, или поне декриминализират употребата й. Като излиза на светло, част от сивата икономика престава да съществува. Цената й пада, контрола се повишава, държавата облага с данък сегмент, който преди това е бил в сивата икономика. А на всичкото отгоре, не влачи след себе си здравословните проблеми на цигарите и алкохола.

Последна редакция: пн, 10 юли 2017, 08:31 от Bella Anna

# 728
  • София
Е, как ще е крайно време да ги изключим, като те са от важните консуматори! И какъв информиран избор? Възрастните хора правят $информиран избор$ да купуват ментета, незнайно къде и как произведени, на всичко отгоре рискуват проблеми, а какво очакваме от пуберите? То е заради тях всичко, а не заради възрастни, които много добре знаят кога прекрачват закона и би трябвало да могат да контролират импулсите си към дроги. Какво излиза, възрастните мислят за себе си - те са си имат легална трева, да си се напушват със здраве, а пуберите пак кучета ги яли - тях ги изключваме, защото те така или иначе посягат към нелегалното.
Марихуаната е дрога, тя е забранена при шофиране и работа с машини, защото влияе на възприятията, влошава преценката, това вече няма как никой да го отрече, така че не зная защо е това инатене, че била безвредна. Между другото, точно на Мохито поста ме подсети, че има хора, които отключват някои психични заболявания след употреба на трева, а пубертетът и без това е рисков период точно за тези заболявания, явно промяната на хормоните е предпоставка нещо да прищрака, а ако добавим и трева, още един фактор подпомага тези процеси. Аз затова съм твърдо против дрогите, включително тревата (все пак, не е магданоз, магданозът не предизвиква промяна във възприятията и т.н.), защото са много рискови във възрастта, когато и без това избиват всякакви отклонения, и това са описани неща отдавна, има си възрастови периоди, в които най-често се отключват патологични психични състояния.
Именно, Бела Ана, те с легалните се друсат, а какво остава ако легализираме още едно нещо - тогава слагаме още един продукт, създаващ проблеми в потребителската кошница. Все едно на човек на границата на  диабета да му предлагаш още едно нещо за ядене или за пиене, което да му вдига захарта. Чудничко.

Вижте, аз написах каквото исках да напиша, аргументирах се, а кой какво е разбрал и е готов да разбере вече не зависи от мен. Възрастни хора сме в темата, сигурна съм, че всеки тук поне на 80 процента разбира за какво пиша, а вече дали иска или не иска да го осмисли си е негова работа.

Последна редакция: пн, 10 юли 2017, 08:41 от Andariel

# 729
Е, как ще е крайно време да ги изключим, като те са от важните консуматори! И какъв информиран избор? Възрастните хора правят $информиран избор$ да купуват ментета, незнайно къде и как произведени, на всичко отгоре рискуват проблеми, а какво очакваме от пуберите? То е заради тях всичко, а не заради възрастни, които много добре знаят кога прекрачват закона и би трябвало да могат да контролират импулсите си към дроги. Какво излиза, възрастните мислят за себе си - те са си имат легална трева, да си се напушват със здраве, а пуберите пак кучета ги яли - тях ги изключваме, защото те така или иначе посягат към нелегалното.

Ами да, точно така излиза. С продажбата на алкохол на лица под 18 години не излиза ли същото? Важното е възрастните да си пият и пушат. Децата се възпитават вкъщи от родителите, не от държавата. За да станат наркомани някои хора, преди това има едни предпоставки, които първо са заложени в семейството.

И между другото в момента има едно поколение от пубери, което ако щеш вярвай, ама нито пушат цигари, нито искат да пият алкохол. Просто нямат влечение. Не знам защо е тази представа, че пуберите масово пият и пушат. Ми не е вярно.

# 730
  • София
И много се радвам, че има такива пубери, но те не са цяло поколение, а една част от поколението.  Вече писах, че няма как някой да си сложи главата в торбата за цигарите и алкохола, именно заради акцизите, които се вливат в хазната, също и заради потенциалните бунтове. Но мисля, че поне може да се спре до тази граница, а да не добавяме още рискови субстанции.

# 731
По какъв начин тревата е рискова след като ти беше обяснено, че употребата на трева е с нисък праг на пристрастяване а въздействието й върху организма не може да се измерва с това на алкохола, който е универсална клетъчна отрова?

# 732
  • София
Андариел, я дръпни един джоинт преди да се включиш отново. След това ще сравняваме тревата с алкохола. А психичните заболявания могата да ги отключат най-различни неща. Аз не бих вярвала на ЕЖК от бг мама.

Пуберите независимо дали е легална или не ще си извървят пътя, през който ще опитат от всичко ние ти какво им говориш.

# 733
И много се радвам, че има такива пубери, но те не са цяло поколение, а една част от поколението.  Вече писах, че няма как някой да си сложи главата в торбата за цигарите и алкохола, именно заради акцизите, които се вливат в хазната, също и заради потенциалните бунтове. Но мисля, че поне може да се спре до тази граница, а да не добавяме още рискови субстанции.

Според мен по-скоро тези, които пият и пушат са една част от поколението и изобщо не са представителна извадка. Някак стана "демоде" пушенето на цигари, според мен. Знам, че аз не мога да направя представителна извадка, но поне съдейки по това, че голямото ми дете е почти тийн и гледайки какво е в училището, поне неговото, пушенето и пиенето изобщо не са на мода. Ние ходим само в училището да си играят, малката кара колело, големият си е с приятели. Всички млади, тийнове и т.н. играят я волейбол, я народна топка или се набират на лостовете. Парадоксално, но само аз единствена съм тази с...тревата. Е, и родители захапали цигари и бири. Но пак казвам, с ясното съзнание, че не съм представителна извадка и не мога да говоря цялостно.

# 734
  • София
Какво искаш да кажеш с това $ми обясниха$? Аз съм дете и не мога да се информирам сама, та имам нужда някой да МИ обяснява ли? Разберете се с психиатрите и хората, които работят в полето на дрогите и т.н. Аз съм си направила труда да прочета и слушам каквото са представили тези хора от тези области и нямам причини да подлагам на съмнение представеното от тях, защото са хора, които работят с клиника, а клиниката си показва.

Определено положението не е толкова страшно, колкото през 90-те. Което за мен е още един аргумент за това да не се легализира. Както се казва, да не дърпаме дявола за опашката, и без това малко по малко поне част от пуберите не посягат към дрогите, за какво е тогава цялата пушилка. То май е именно от хора, които са бившите пубери на 90-те и те искат да си продължат, а не че нещо друго.

Общи условия

Активация на акаунт