Ваканцията в пълна сила, и кой след второ се класира(3.07-9.07.2017)

• 98 782
  • 721
  •   1
Отговори
# 690
Скрит текст:
Докато правя таблицата.... от 91 во са се явили 74 деца по немски със средна оценка 5,719  и 55 деца по английски със среден бал 5,878.....
Пуснах ти сравнението готово.

Наличието на два профилиращи означава, че 3-ти и 4-ти се избират допълнително. Втори профилиращ се изучава от 9 клас, трети от 11 клас, а 4-ти - от 12 клас.
Така беше досега. Вече е така:
Чл. 2. (1) Профилираната подготовка се придобива във втори гимназиален етап на средното образование чрез изучаване на профилиращите учебни предмети, включени в съответния профил, и обхваща задълбочени за определен профилиращ предмет и комплексни за даден профил компетентности.
Добре, че си ти, за да ни информираш!  bouquet
И какво е по-различно спрямо досегашното?

# 691
  • София

А от 91-во са се явили 205 деца по бел, а на втора матура не виждам повече от 185.

Има си обяснение горното, което апропо рефлектира и на оценката от  ДЗИ 2 по немски, но МОН не  го отразява в статистиката. Лайстунг паралелките полагат И немски матури освен нашите. Сред тях има  матура по немски за изход от средно немско образование, която разбираемо е  на по-високо ниво от нашата. Издържалите я с 6,00 след трансформиране  по нашата оценъчна система имат право да се освободят от такава по немски на МОН, която е на ниво В2, и да си я ползват оценката за ДЗИ 2. Те май и останалите в тези две паралелки имат това право, ама  се явяват на българската за по-висока оценка в бг дипломата, защото ДЗИ в езиковите поне, за другите ен знам, е с 1/3 тежест в крайната диплома. Тоест липсващите 20-25 деца са се възползвали от това свое право. Всяка година сборът от деца, положили 2-ра матура, не е равен на броя на децата, явили се на БЕЛ като задължителна по горната причина.

ПП Веси,  при новия модел на ДЗИ 2 можеш да избираш само от профилиращи предмети. Тоест ако си в ЕГ с 1-ви английски, втори  немски, биология и химия, можеш да се явиш на ДЗИ само по един от тези 4 предмета. По досегашната схема можеше иначе. Да си профил математика и информатика, а да идеш на матура по  химия. Аз друго се питам. Някои английски университети имат конкретни изисквания за 3 матури и съответно след БЕЛ по какво да бъдат 2-те матури. Ако тези две от исканите не съвпадат с профила, какво става?Нещо трябва да  попрочета закона, иначе не излизат сметките. Ако съм в  горния профил (биология и химия), а ми поискат оценки от ДЗИ по  математика и физика, какво става? Не ства, понеже няма опция и за 4-та матура. Или има? И също така кои паралелки имат философския цикъл за профилиращ, та един ден децата от тях да  имат опцията да се яват на ДЗИ по този предмет?

Последна редакция: сб, 08 юли 2017, 20:05 от пенсионирана русалка

# 692
А Някои се явяват и на ттета, което съвсем обърква сметките.

# 693
  • София

А от 91-во са се явили 205 деца по бел, а на втора матура не виждам повече от 185.

Има си обяснение горното, което апропо рефлектира и на оценката от  ДЗИ 2 по немски, но МОН не  го отразява в статистиката. Лайстунг паралелките полагат И немски матури освен нашите. Сред тях има  матура по немски за изход от средно немско образование, която разбираемо е  на по-високо ниво от нашата. Издържалите я с 6,00 след трансформиране  по нашата оценъчна система имат право да се освободят от такава по немски на МОН, която е на ниво В2, и да си я ползват оценката за ДЗИ 2. Те май и останалите в тези две паралелки имат това право, ама  се явяват на българската за по-висока оценка в бг дипломата защото ДЗИ в езиковите е с 1/3 тежест в крайната диплома. Тоест липсващите 20-25 деца са се възползвали от това свое право. Всяка годината сборът от деца, положили 2-ра матура, не е равен на броя на децата, явили се на БЕЛ като задължителна по горната причина.

ПП Веси,  при новия модел на ДЗИ 2 можеше да избираш само от профилиращи предмети. Тоест ако си в ЕГ с 1-ви английски, втори  немски, биология и химия, можеш да се явиш на ДЗИ само по един от тези 4 предмета. По досегашната схема можеше иначе. Да си профил математика и информатика, а да идеш на матура по  химия. Аз друго се питам. Някои английски университети имат конкретни изискавания за 3 матури и съотеетно след БЕЛ по какво да бъдат 2-те матури. Ако т6ези две от исканите не съвпадат с профила, какво става?нещо трябва да  поппрочета закона.
Ясно, благодаря.

# 694
  • София
Още нещо да попитам. Не е ли логично, ако кандидатстваме на трето класиране, на 4-то да се появи нашето място от у-щето, което сме се записали на 2-ро класиране. И защо да не се пази, като няма никаква логика за него да се яви дете с по-висок бал? Официално класирането само по бал ли става или са оставени "вратички"?

# 695
ПП Веси,  при новия модел на ДЗИ 2 можеш да избираш само от профилиращи предмети. Тоест ако си в ЕГ с 1-ви английски, втори  немски, биология и химия, можеш да се явиш на ДЗИ само по един от тези 4 предмета. По досегашната схема можеше иначе. Да си профил математика и информатика, а да идеш на матура по  химия. Аз друго се питам. Някои английски университети имат конкретни изисквания за 3 матури и съответно след БЕЛ по какво да бъдат 2-те матури. Ако тези две от исканите не съвпадат с профила, какво става?Нещо трябва да  попрочета закона, иначе не излизат сметките. Ако съм в  горния профил (биология и химия), а ми поискат оценки от ДЗИ по  математика и физика, какво става? Не ства, понеже няма опция и за 4-та матура. Или има?
Има.
Чл. 135. (1) По свое желание зрелостникът може да положи и до два допълнителни държавни зрелостни изпита по избрани от него учебни предмети измежду учебните предмети Български език и литература, Чужд език – английски, френски, немски, италиански, испански или руски, Математика, Информационни технологии, Физика и астрономия, Биология и здравно образование, Химия и опазване на околната среда, История и цивилизации, География и икономика и Философия.

# 696
  • София
Благодаря, Дидева.  Simple Smile

aninica, 4-то класиране се зове директорско, не бих разчитала на прозрачност точно там. Peace

# 697
Още нещо да попитам. Не е ли логично, ако кандидатстваме на трето класиране, на 4-то да се появи нашето място от у-щето, което сме се записали на 2-ро класиране. И защо да не се пази, като няма никаква логика за него да се яви дете с по-висок бал? Официално класирането само по бал ли става или са оставени "вратички"?
Официално е така:
Чл. 70. (1) По решение на началника на регионалното управление
на образованието и след анализ на приема, когато след третия етап на
класиране записаните в някоя паралелка са под норматива за
минимален брой ученици, по изключение държавният прием може да
се извършва до 10 септември, ако има ученици, които не са приети.
(2) Приемането на ученици по ал. 1, както и допълване на
утвърдените паралелки до максималния брой ученици, се организира
от училището, за което директорът създава комисия за класирането им
по определени критерии съобразно вида на образованието и на
спецификите на обучението.

(3) Резултатите от попълването на местата по ал. 2 се обявяват в
училището и в регионалното управление на образованието до 11
септември.

Винаги може да се появи някой с по-висок бал. Отказал се от частно училище, идващ от друга област...

# 698
  • София
Аз нещо съвсем се обърках. Имаше деца, които бяха решили да отидат на трето класиране. Всички в един глас ги съветвахте да се запишат на второ и после да си изтеглят документите.
По този начин местата за трето класиране са по-малко. А остават непрозрачно избираеми места за директорското класиране. Защо тогава ги съветвахте да се записват, после да со отписват... и кому е нужна цялата тази одисея?

# 699
  • София
3-то класиране е едно (рисково е, но  поне е официално, заявления за него се подават като за 1-во, само с ограничени места), 4-то класиране е друго, никой никого не е съветвал за  участие в едното или другото. Винаги е казвано, че има рискове и всеки трябва  сам да прецени дали е готов да ги поеме. Риск печели, ама риск и губи. Последната сигурна стъпка е участието във второ класиране.  Ако някой е казал нещо, то е било обяснение как се процедира, АКО човек реши да рискува.

ПП И сама можеш да си отговориш защо е по-добре да се запишеш след второ, дори и мястото много-много  да не ти харесва. Понеже преди да излязат свободните места за трето няма как да знаеш има ли  въобще за какво по-добро да рискуваш или не.. А този списък излиза все пак след срока за записване след второ. И ако се окаже, че няма нищо атрактивно в неги, имаш сигурното, добро или не чак толкова. Ако пък има, решаваш..

ПП 2 Не мисля, че някой току така, с лека ръка, би посъветвал чужд човек да участва в трето/четвърто класиране.

Последна редакция: сб, 08 юли 2017, 21:01 от пенсионирана русалка

# 700
  • София
Леле, благодаря Ви, наистина сте информирани.
Трето и четвърто класиране наистина са "руска рулетка".
Интересно как се стига до свободно място на четвърто класиране в смг, може би някой е заминал за чужбина, например?

# 701
  • София
Аз нещо съвсем се обърках. Имаше деца, които бяха решили да отидат на трето класиране. Всички в един глас ги съветвахте да се запишат на второ и после да си изтеглят документите.
По този начин местата за трето класиране са по-малко. А остават непрозрачно избираеми места за директорското класиране. Защо тогава ги съветвахте да се записват, после да со отписват... и кому е нужна цялата тази одисея?
Валя, записването на второ класиране е нужно, защото не се знае дали ще има свободно място в желаното училище за трето класиране.

# 702
Интересно как се стига до свободно място на четвърто класиране в смг, може би някой е заминал за чужбина, например?
Ако тръгнем да търсим варианти, сигурно ще намерим няколко, кой повече, кой по-малко вероятен.
Това, което леко ме притеснява в Наредба 10 е следното:
(4) Първото класиране приключва с обявяване от началника на
регионалното управление на образованието на свободните места за
второ класиране.
..................................................................................................
(6) Второто класиране приключва с обявяване от началника на
регионалното управление на образованието на свободните места за
трето класиране.

...
За трети етап такъв текст няма.
 По първата алинея - не видях на сайта на РУО - София обявени свободните места за второ класиране. Например на сайта на РУО - Габрово беше публикуван такъв списък. Вярно, че задължението за обявяване не е това да стане на сайта на съответното управление, но пък къде точно ги обявяват?

# 703
  • София
Ми те ако не публикуват баловете, то и третото минава в графа "директорско"!
Ужас.
Както и да е, да видим първо свободните места.

# 704
  • София
Човек не може да им хване нишката на тези от РУО. Миналата и по-миналата година определено имаше публикуван списък за свободните места след трето класиране. За  предхождащите ги две май нямаше, поне аз не съм попадала на тях на сайта им,  а за още по-назад вече не помня.  А като няма, човек как се ориентира  къде би могъл да кандидатства на  4-ти етап..

Общи условия

Активация на акаунт