Ваканцията в пълна сила, и кой след второ се класира(3.07-9.07.2017)

• 98 835
  • 721
  •   1
Отговори
# 615
  • Пловдив
Наизуст ли ще ги учи акцентите? Тези двете и в движение се прочитат пред учебната година.

# 616
Ако трябват само акцентите - няма нужда да се чете изобщо, направо в учебника наесен (ако има готов такъв) ... Онзи ден извадих от архива книжките, формат почти снимка 10х15, по-тънки от пръст, които сме чели навремето.
Забелязвам напоследък е много модерно да се търсят съкратени варианти - още от малките класове  Blush
За Библията съм съгласна с дадените идеи по-горе  Peace

# 617
  • Варна
На мен пък винаги ми е било супер странно, когато "трябва" да се почетат само отделни глави от цялостно произведение... В конкретния случай - Дон Кихот. Какъв е смисълът от нещо подобно  newsm78 Съгласна съм, че целите произведения са тежки за тази възраст, но има съкратени и олекотени варианти. Така, например, за първи път прочетох "Клетниците" навремето... Не ми е останало време да потърся, но имам някакви бегли спомени, че и "Дон Кихот" май го имаше в изданията на "Библиотека за ученика". На първо четене намерих това https://chitanka.info/text/2991, но предпочитаме (и аз, и щерката) "живите" книги. Определено от четенето на части не виждам никакъв смисъл...

# 618
  • София
Едно е човек  на тази възраст изцяло да прочете  "Клетниците", дори без  съкращения, друго е да прочете  Библията. Peace С лекота ще прочете и примерно целия "Граф Монте Кристо" едно четящо дете, независимо от обема, но дали ще преглътне и целия "Декамерон".. Близо 900 страници срещу едва 200 на адаптираното издание за ученици, което всъщност е точно това - разглеждане на САМО изучаваните новели.

Последна редакция: чт, 06 юли 2017, 18:54 от пенсионирана русалка

# 619
  • Варна
Едно е да човек  на тази възраст изцяло да прочете  "Клетниците", друго е да прочете  Библията. Peace С лекота ще прочете и примерно целия "Граф Монте Кристо" едно четящо дете, независимо от обема, но дали ще преглътне и целия "Декамерон"..
Декамерон не го коментирам. За мен е закадка кой гений е решил, че трябва да се изучава на 14 годишна възраст... А и никога не съм го разглеждала като цялостно произведение, по-скоро като сборник... Не коменнтирам и обема, а стила и "смилаемостта" на текста. Граф Монте Кристо също е песен и си е точно за тази възраст
Скрит текст:
(така ме беше увлякъл, че четях в час по география в 7 клас, за което си отнесох съответното наказание  Embarassed Но от тогава ми в списъка с най-любими романи за всички времена)
Сега видях и редакцията - разликата в едно адаптирано издание и четенето на отделни глави е огромна. В единия случай се създава общо впечатление, а в другия - на някакви откъси и нечии обяснения как те се вписват в цялостната картинка...

# 620
Винаги сме чели целите произведения!

Но след този напрегнат седми клас децата искат да се отърсят от напрежението, което продължи до края на юни, да релаксират пълноценно. Да почувстват облекчение.

Може другите да се впуснат с по-голям ентусиазъм да седнат да четат, сигурно си е до дете, до мотивация или някакъв друг стимул предложен от родител.

Декамерен преди доста години го даваха по телевизията, нещо като куклен театър на сенките, но имаше "интересни, неприлични" сценки.

# 621
  • София
Ще плачат те за баба Илийца и Бай Ганьо hahaha
Младежът зачете "Хамлет", бързо се прехвърли на "Декамерон" и още по-бързо замина на морски лагер  Laughing

# 622
  • гр.Варна
Мама Меца  Joy подозирам , че и при моят младеж ще се получи същото.

Намерих тези  презентации Може да са полезни  Wink

# 623
баба Илийца ще ни липсва, но Б.Г. не Peace

Мама Меца до колко странички ги докара младежа оттук-оттам, изказа ли някакво мнение за книжките, затрудниха ли го?

# 624
  • Варна
Дребната имаше драма с Вазов. Хич не се разбраха. По едно време даже стигна до извода, че той нарочно бил използвал такъв език, за да може да им е гадно като го учат  Mr. Green
Та "Под игото" го започна, но категорично отказа да го чете и си остана с това, което беше в учебника  Rolling Eyes
Имахме известни спорове на тази тема, но се отказах. Прецених, че в някакъв момент ще се настрои на тази вълна и ще може да оцени "класиката".
Убедих се, че възприятията на всеки са различни и за всеки е различно кога и как ще възприеме даден стил, епоха и пр. И определено не става "по задължение". И това важи не само за литературата.

# 625
По едно време даже стигна до извода, че той нарочно бил използвал такъв език, за да може да им е гадно като го учат  Mr. Green

Този извод май го правят повечето ученици Joy Joy Joy

# 626
Излезе ли вече статистика по успеваемостта на училищата на НВО

http://www.danybon.com/obrazovanie/rezultati-sofia-uchilista-nvo-7-class-2017/

# 627
Доста интересна информация. дали е официална?

# 628
  • столицата
На моето дете Под игото много му допадна.
Още не е започнало книга от списъка за 8клас,но то и аз не бих ти започнала. Можеше да подберат
по-подходящ за тази възраст материал.

# 629
Според вас има ли начин да се манипулира цялата тая история с това кандидатстване след 7ми клас? Защото имам съмнения за едно дете, което според мен не му стига бала за определена паралелка, но е прието още на 1во класиране  newsm78 питам просто от любопитство.

Може-някои затова си изкараха децата инвалиди, извинете "с хронични заболявания, с физически и сензорни увреждания"
Това вече е прекалено.Детето ми е с хронично заболчване и ТЕЛК от 2012година.Знаете ли какво е да сте на ежедневни лекарства?Дете ми се яви на обща матура и е прието по първо желание, без да сме подавали документи за ползване на преференции.Става въпрос за Пловдив МГ-системно програмиране.Даже по време на матурите имахме направление за болница и въпреки това се яви на матурата.

Последна редакция: чт, 06 юли 2017, 23:01 от zeza69

Общи условия

Активация на акаунт