Детето ми е било почти неадекватно през първия ден в яслата ?

• 10 107
  • 85
  •   1
Отговори
# 15
Извинете мили мами, ама защо трябва да ги лъжете тия деца колко е прекрасно в яслата, като не е. И те още от първия ден го разбират. Децата не са идиоти и много добре разбират, че не е  така както мама и тате казват. Как точно ще му обясните, че е хубаво като го карат примерно насила да си изпие млякото и да изяде филията, докато преди това при мама е яло квото и когато си иска, а тук е режим. Как ще му обясните, че е там ще си има приятелчета, като още щом влезе в групата насреща му ще има още 20 пищяши дечица и още 10 ще го дърпат и бутат и скубят, хапят, и прочие.

Ми не мога да съм напълно съгласна с това. Моят младеж на първия ден в яслата носи цвете на лелите, а щом видя ревящите деца и му идеше да хвърли цветето и да избяга. Разплака се само защото и другите го правеха. На обяд като ходих да го взимам, лелката просто излезе и каза че нашия си е изял всичко, накрая намерил стаята с леглата, тръшнал се на едно легло и заспал. Изобщо нямало смисъл да го буди и така от първия ден си оставаше до края. Но преди всичко изброено, имахме поне 1-2 месеца подготовка как ще си играе с дечицата, как ще изяде всичко без да се изцапа и как ще спи там и като се събуди, мама ще е първа на вратата да го вземе. Нямаме в групата скубещи и хапещи деца, имаме само 1-2 където те бутат или дърпат рязко играчката от ръцете ти. Нагласата е много важна и трябва да се започва от рано!

В случая, според мен, грешката на авторката е че малката явно я е гледала през цялото време само тя, не я е давала на баба/дядо/тати или друг да я гледа. Още от малко бебе нашия е свикнал с непознати (което донякъде отчитам като грешка) и изобщо не му пука дали някой роднина ще е с него или не. Но не съм позволявала малко да ревне и да бързам да го утешавам. Трябваше да се даде шанс на яслата, така с рев сега е видяла че минава номера, вечно ще ти е залепена за крачола и няма да има никаква самостоятелност и съответно ти няма да имаш време за себе си. Предполагам вкъщи малката не се заиграва сама с играчките, ами те дърпа да играеш с нея, нали?
Ами не е така ,гледана е не само от мен с баба си и с дядо си няма проблем ,вкъщи не ме търси изобщо дори напротив ,просто много се изплаших с тези самонараняване и това хапане и блъскане .Дали все пак нещо не е провокирала тази ярост от страна на детето ? Как да съм спокойна като не знам какво дефакто става ?Аз също се опитах всячески да ги подготвя колко е хубаво там ,как по друг начин да ги подготвя ,от днес за утре ли едно кротко дете се превръща в зверче ?Едно е да реве за мама друго е да си скуби само косата ,как да ги оставя там при това положение ?

# 16
  • Варна
И при нас ситуацията в началото беше драматична. Първия ден, когато го оставихме за час, беше плакал през цялото време, след което заспал на пода от умора. Следващите дни плача намаляваше, защото му разказвахме как децата много са го харесали и са питали за него и искали да си играят с него и да го гушкат..такива неща. След няколко дни влизаше с хленчене, но вече по-спокоен, защото знаеше, че след час ще отидем да го вземем. Тогава започнахме да увеличаваме времето на престой.
Според мен, именно рязкото дръпване и вкарване в стаята, е фактора, който е стресирал детето. Аз съм на мнение, че ако плаче, трябва да се гушне и успокои, за да знае, че не е изоставено. Например, във вашата ситуация, бих почукала да го изведат за малко, да го гушна и да кажа, че мама ще се върне пак и след това бих го пуснала отново да влезе. Имахме подобен случаи със сядането на гърне - плаче, чувам че не го вдигат (още бях в сградата), изпада в истерия, връщам се, чукам на вратата, моля ги да го изведат, той се успокоява само като ме вижда, казвам му че трябва да направи пиш и после ще ходи да играе, съгласява се и влиза, а аз тръгвам. Това работи за моето дете, не казвам, че е универсално правило. Забелязвам, че ако се постави някаква цел на детето, то се чувства по-сигурно и времето минава по-лесно - например, може да й кажеш да влезе и да построи много висока кула от кубчета или нещо такова, защото иначе детето не знае какво да прави в тази нова среда.
Съгласна съм с останалите, че това, че плаче, дори и истерично, не е основание да се откажете от яслата изобщо.

# 17
Ехе! Честито тръгване на ясла!  Grinning Ама кофти момент си избрала май, за да ги пуснеш. Сега са сборни групите.
Аз няма да коментирам държанието на едната близначка, ама втория ден можеше да ги оставиш и да предупредиш лелите да не я зорят за храненето - да стои гладна, ако трябва. До обяд все ще издържи. Много бързо си се отказала, просто.

# 18
Ехе! Честито тръгване на ясла!  Grinning Ама кофти момент си избрала май, за да ги пуснеш. Сега са сборни групите.
Аз няма да коментирам държанието на едната близначка, ама втория ден можеше да ги оставиш и да предупредиш лелите да не я зорят за храненето - да стои гладна, ако трябва. До обяд все ще издържи. Много бързо си се отказала, просто.
Да комай кофти момент се получи,то беше предвидено за по рано ама така се случи .Просто много се изплаших от такава реакция на детето и реагирах малко спонтанно .Ще изчакам комай тези сборни групи да минат и ще пробваме пак .В крайна сметка трябва вече да работя .Но нещо в цялата тази работа ме съмнява не знам до колко мога да вярвам на детето си ,но все пак  ...

# 19
  • София
А детето ли ти разказа, че се е държало така?

# 20
А детето ли ти разказа, че се е държало така?
Каза нещо което не мога проста така да подмина ,не знам дали е истина все пак както и да е ,ще пробваме пак ,но този път ще е за по малко време .

# 21
Според мен поговори с възпитателите да взима собствени игра4ки.
Също виж кои деца от квартала/площадката са в същата група и запо4нете да излизате заедно ... ако ходи там за да е с приятел4етата и да играят любими игри ... не можеш да я хванеш в къщи.

Попитай също дали не е имала неприятен инцидент с друго дете/възпитател , което да я е уплашило.

# 22
  • София
И двете ли мислиш да спреш? Ако едното се чувства що-годе добре - дай му шанс. След време може и другото да поиска да отиде отново.

Относно това дали са били подготвени децата - не винаги родителят може да повлияе. Зависи и колко големи са, колко разбират. Големият ми син се адаптира много бързо и леко, но с малкия минахме през кошмар  ooooh!

# 23
Моите бяха бързи и лесни защото правят много бързо приятели и възпитателите бяха супер имаха много игри и занимания ...
Ако ги спираш временно от ясла се оптай да се запознаете и сприятелите с деца в квартала и по площадките, които ходят в тази ясла. разпитай и майките как е и какво .

# 24
Прочетох темата, малка е и макар че нямам малко дете(сина ми е на 27 години Laughing), реших да напиша нещо.
Когато синът ми започна І клас, децата, гледани у дома, се отличаваха рязко от тези, започнали в ясла и после преминали в детска градина. Първите бяха спокойни, по-лесно се съсредоточаваха, другите бяха нервни, агресивни повечето, или прекалено плашливи и ревяха дори в час. Учителката коментираше, че всеки път, когато взима нов набор в 1-ви клас е така. Викаше, че по тези детски ясли и градини буквално ги побъркват, там обстановката е нервна, напрегната, гадна, отношенията са брутални на много места и за неукрепналата психика на децата това често е непоносим стрес. Почти всички свикват с цената на изкривена психика, което никой няма да признае. Пък после се чудим защо уж редовни хора налитат на бой по улиците и навсякъде.
Сигурно, Ани, нямате възможност да си гледате децата поне до 3 годинки, но опитайте да ги задържите у дома до колкото по-късно Ви е възможно. И не вярвайте на писаното тук, не сте виновна Вие, нито детето Ви. Опитайте да ходите в началото и Вие и да седите заедно с децата до обяд, за да видите как ще се държи детето тогава? Не съм сигурна, че всичко Ви е казано, може да са Ви спестили отношението си към детето, когато е започнало да плаче за мама. Горкото детенце Sad Ще Ви е трудно, дано се справите.... Peace Peace

# 25
  • София
Опитайте да ходите в началото и Вие и да седите заедно с децата до обяд, за да видите как ще се държи детето тогава?

За съжаление това е невъзможно в общинските детски заведения. Съмнявам се да може да се случи дори и в частните. Причини много и различни.

# 26
Опитайте да ходите в началото и Вие и да седите заедно с децата до обяд, за да видите как ще се държи детето тогава?

За съжаление това е невъзможно в общинските детски заведения. Съмнявам се да може да се случи дори и в частните. Причини много и различни.
Да определено не може това ,защото и другите деца ще искат ,от вчера насам съм с много объркани чувства дали все пак да настоявам да седят там или да ги пусна направо на три ,но дали и тогава няма да е толкова трудно ?Няма шанс още дълго да седят с мен вкъщи

# 27
  • Варна
Аз имам противоположните наблюдения от тези на Ън. Сравнявайки децата, които ходят на ясла около мен с наборчетата им, които са гледани вкъщи от баба и дядо, съм забелязала, че ясленчетата са много по-емпатични и умеят да се заиграват с децата, споделят играчки, показват коя играчка какво прави. Например, когато някое дете се разплаче, знаят че могат да отидат да го погалят. Докато дечицата, които не посещават ясла, са по-бурни в реакциите си - хвърлят играчки, плачат когато някое дете им вземе играчката или самите те изкубват играчки от ръцете на другите деца. Това са скорошните ми наблюдения, но все пак моето дете е ясленче и нямам наблюдения какви са реакциите при такава голяма промяна като тръгването на училище.

# 28
Аз имам противоположните наблюдения от тези на Ън. ...

Разбира се. А и по други теми съм и засичала такива нереални мнения.

# 29
Аз имам противоположните наблюдения от тези на Ън. ...

Разбира се. А и по други теми съм и засичала такива нереални мнения.

Е, що да са нереални?  Grinning Моето е полуясленче (тъкмо свикна на ясла и го спрях). И мисля като нея. Ясленчетата имат повече "житейски опит".  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт