Американски колеж - девета тема

• 85 355
  • 738
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Ежко, като цяло високо ценя мненията Ви, но в случая не мога да се съглася с Вас. Частното училище, за което говоря, цели основно прием в Колежа и това е известен факт. И тези деца не са с равен старт спрямо сто и някое си училище, приемрно. А за СМГ - освен, че децата там са математически ориентирани, нивото на самото училище и неговите педагози (с някои изключения) не може и няма как да се сравни с тези в сто и някое си училище. Отново повтарям, че винаги е имало и ще има изключителни деца, които ще влязат, независимо къде са учили до седми клас. Но те ще са изключение. И това се вижда всяка година в челните места на приетите в АК. Има и друго - самият изпит предполага предимство основно на математически ориентирани деца, което отново не дава равен старт. Не съм съвсем съгласна, че изпитът търси основно други качества - бързина, съобразителност и възможност за разпределяне на времето. Да, има го и това, но то се развива отново предимно при математически ориентираните деца. Давам прост пример от личен опит - учителката на дъщеря ми отказва да и даде по-трудни задачи, независимо, че тя решава тези, определени за съответния час за 3 мин. и след това блее. Защото трябвало да върви с другите деца. Имало си план. Това в СМГ няма как да се случи, нали? И автоматично поставя седмокласниците от СМГ пред моето дете. И го знам, защото има приятели от СМГ и аз виждам какво решават те и какво тя. Така че не е въпрос само на лични качества, а и на качествата на подготвящите децата педагози. Извинете ме за многословието.

# 226
eleksir, всеки има право на мнение и аз разбира се уважавам вашето.
Ако това ще ви накара да се чувствате по-спокойни с детето - инвестирайте в някакви курсове.
Но за нищо на света не се паникьосвайте, преуморявайте и не тръгвайте с чувство на обреченост. Повярвайте на опита на всички родители в АК - имате всички шансове.
Теста не е само математика, а съдържа и логика и четене с разбиране (последното въобще няма нищо общо със СМГ, а и логиката е по скоро от сорта на тест за интелект, отколкото математическа логика).

# 227
  • софия
...Високите резултати на някои частни училища при кандидатстване в АК идват от това, че в тях са подбрани поначало деца със способности от семейства, за които образованието е такава ценност, че са готови да платят равностойността на един малък апартамент за да осигурят максимално качествено прогимназиално образование на детето. Високите резултати на възпитаниците на СМГ идват от това, че в това училище се подбират основно деца с математически способности.
Но изпита в АК не е за знания... За способности е. Така че всяко дете със съответните способности има шанс да се бори наравно с възпитаниците на тези ЧУ или СМГ.
Неравенството идва после. Децата от ЧУ идват със 7 години английски и 3-4 години втори западен език, с навици да учат планомерно, с широка обща култура и т.н. Тези от тях, които не се измързелявят да лежат на стари лаври, са на практика недостижими от останалите...
Ежко,  предполагам знаеш, че "високите резултати на някой частни училища" се дължат също и на факта, че голяма част от възпитаниците им посещават така нe/нужните места за (допълнителна) подготовка. Освен това има много семейства извън ЧУ, за които образованието също е най-голяма ценност, просто начините им за придобиване биват най-разнообразни...

За мен беше изключително интересно как ги въведоха в темата за плагиатството, за честността, за опита, за грешките- че е хубаво да се греши, за организирането на времето, за грижата за здравето....

Много интересно!
Скрит текст:
Аз като родител говоря по всички тези теми с двете ми деца от първи клас. За плагиатството - лесно е да препишеш, трудно е да се опиташ да направиш нещо интересно, ти избери дали искаш докато си представяш проекта всички да дремят, или да те слушат с интерес; за преписването на домашните - сами да изберат дали искат знания, да се развиват; за организиране на времето - още от 5 клас, когато заниманията станаха повече, а тя имаше и странични интереси, не съм й показвала как се прави график, но по пътя на логиката сама се е научила да си прави така че да свърши всичко, което й е важно; пък за здравето, храненето, честността и грешките и т.н. сме си говорили още докато са били съвсем малки. В крайна сметка ролята ни на родители не е само да им осигурим хляб,
 дрехи и развлечения.

Браво! Сега ако и кажеш, че всички в клас са "on the same page" ще има резон заяждането ти! Би могла да подкрепиш с пример.
Например, моите приказки за здравословно хранене у дома, биват изслушвани и леко отбивани, обаче след беседата на тема здравословно хранене, напитката "студен чай" изчезна напълно от менюто на детето...С което на практика аз спирам да имам забележки относно начина на хранене и избора на напитки...
Връщам се на мненията на Ежко. Мислите ли, че ако го четете абстрахирани от спора "АК/СМГ" няма да намерите някакви  ползи?! Защото според мен непременното ви желание да го оборвате пречи на възприемането на нещата, които той казва.

Последна редакция: вт, 03 окт 2017, 12:28 от Амели

# 228
  • софия
Не съм съвсем съгласна, че изпитът търси основно други качества - бързина, съобразителност и възможност за разпределяне на времето.
Търси ги! Курсовете ще помогнат много, ама много според мен, но без стратегия и гореизборените  ще е трудно! Основното- трябва да се  освободите от всякаква паника, тя е способна с малко да отмъкне възможността за успешен край!
Иначе, за да е съвсем честно- школите са пълни с деца и от СМГ, и от СС, и от 125-то, та даже ходят и деца от Варна...

# 229
Ежко,  предполагам знаеш, че "високите резултати на някой частни училища" се дължат също и на факта, че голяма част от възпитаниците им посещават така нe/нужните места за (допълнителна) подготовка.

Не мога да направя такава корелация Амели... Моичките бяха приети без грам школа и без да са генийчета някакви. А отчаяните опити на баткото да научи дребния как се пише есе (а той доказано знае и как да пише и как да учи другите) дадоха нулеви резултати. Да не говорим, че баткото, като ултраенергоспестяваща натура не беше даже погледнал както трябва и формата на теста преди изпита... (което вече никак и на никого не препоръчвам)

Освен това има много семейства извън ЧУ, за които образованието е най-голяма ценност, просто начините им за придобиване биват най-разнообразни...

Абсолютно. Познавам доста родители с деца в ДУ, които инвестират масивно в тяхното образование. Било с пари и курсове/уроци, било с време и самостоятелна подготовка, било някаква смесена форма.

Тезата ми беше различна. Не бива да смятаме, че успехите на деца от дадено ЧУ се дължат най-вече на подготовката им там. По скоро на подбора на децата влизащи в тези ЧУ:
а) подбират се способни деца
и
б)високите такси отделно селектират деца от семейства с приоритет на образованието пред богатството - т.е. каквито родителите, такова и детето (разбира се има изключения).

Подобна е и тезата за СМГ или 125-то или ...

Ако приемем, че тезата ми е вярна, то всяко дете със способности и минимална подготовка има практически равни шансове да бъде прието в АК, независимо къде е учило преди.

Последна редакция: вт, 03 окт 2017, 12:41 от Ezhko

# 230
  • софия
Скрит текст:
Ежко,  предполагам знаеш, че "високите резултати на някой частни училища" се дължат също и на факта, че голяма част от възпитаниците им посещават така нe/нужните места за (допълнителна) подготовка.

Не мога да направя такава корелация Амели... Моичките бяха приети без грам школа и без да са генийчета някакви. А отчаяните опити на баткото да научи дребния как се пише есе (а той доказано знае и как да пише и как да учи другите) дадоха нулеви резултати. Да не говорим, че баткото, като ултраенергоспестяваща натура не беше даже погледнал както трябва и формата на теста преди изпита... (което вече никак и на никого не препоръчвам)

Освен това има много семейства извън ЧУ, за които образованието е най-голяма ценност, просто начините им за придобиване биват най-разнообразни...

Абсолютно. Познавам доста родители с деца в ДУ, които инвестират масивно в тяхното образование. Било с пари и курсове/уроци, било с време и самостоятелна подготовка, било някаква смесена форма.
Е, то дали ще е масивно под формата на ЧУ или масивно под формата на курсове няма особенна разлика. Разбирам какво казваш - грижата за образование и високи изисквания, напълно съгласна!

Скрит текст:
Тезата ми беше различна. Не бива да смятаме, че успехите на деца от дадено ЧУ се дължат най-вече на подготовката им там. По скоро на подбора на децата влизащи в тези ЧУ:
а) подбират се способни деца
и
б)високите такси отделно селектират деца от семейства с приоритет на образованието пред богатството - т.е. каквито родителите, такова и детето (разбира се има изключения).

Подобна е и тезата за СМГ или 125-то или ...

Ако приемем, че тезата ми е вярна, то всяко дете със способности и минимална подготовка има практически равни шансове да бъде прието в АК, независимо къде е учило преди.
може би в "равни шансове" се крие уловката. хората все пак искат да излязат малко напред от равните шансове и залагат на допълнителна подготовка...и започва омагьосаният кръг! (колко е хубаво, че кандидатстването е зад гърба ни)

Последна редакция: вт, 03 окт 2017, 12:59 от Амели

# 231
Какви равни шансове, като още във 2 клас стотици деца тръгват на курсове по математика?

Последна редакция: ср, 04 окт 2017, 10:49 от Анонимен

# 232

Е, то дали ще е масивно под формата на ЧУ или масивно под формата на курсове няма особенна разлика. Разбирам какво казваш - грижата за образование и високи изисквания, напълно съгласна!
Нямах това предвид. Има доста примери в темите на деца, дошли от училища и семейства с много ниски изисквания, и то без да блестят с постижения по математика или литература, да отхвърлят родителските съмнения и да бъдат приети.
Не високите изисквания на родителите и възможността им да инвестират в образование, а баналните гени имах предвид. Родители, които ценят образованието, обикновено дължат успехите си на същото. Следователно е много по-вероятно да притежават търсените способности и да са ги предали на поколението си.

# 233
  • софия

Нямах това предвид. Има доста примери в темите на деца, дошли от училища и семейства с много ниски изисквания, и то без да блестят с постижения по математика или литература, да отхвърлят родителските съмнения и да бъдат приети.
Не високите изисквания на родителите и възможността им да инвестират в образование, а баналните гени имах предвид. Родители, които ценят образованието, обикновено дължат успехите си на същото. Следователно е много по-вероятно да притежават търсените способности и да са ги предали на поколението си.

тц, тука не съм съгласна! сори! и под високи изисквания имах предвид грижа за образование, за учение, за знания....Това с гените е...., наистина, можеш да кажеш среда, условия за развитие, желание, семейни ценности, обикновена амбиция...ама гените...Незнам, или пък аз гледам твърде локално на темата.  Peace

# 234
Какви равни шансове, като от 2 клас стотици деца тръгват на курсове по математика? Кое му е равното в шансовете на дете, което разчита на училищни знания от нематематическо училище?
За конкретния изпит са равни, защото то инвестира времето си в други неща - например четене на различни книжки - и забавни и образователни, игра с деца и ... какво ли не, неща които просто са му интересни.
Не всички в АК са математици... а и някои приети с много точки на есе и малко на математическата част на теста, после се оказват не в хуманитарния профил... както и обратното - идващи от математически гимназии отиват в хуманитарен профил и са изключително добри в творческо писане!
Всъщност имат по-добри шансове деца с богата обща култура и качества в логическото мислене отколкото "коне с капаци" подготвени само и единствено за ИЗПИТА! Първите ще се справят много по-лесно, без вътрешна съпротива на интензивността на учене, вторите ще мрънкат "ама защо по всичко трябва да се старая"!

# 235
Не е важно да си съгласна Амели, важното е че вече е ясно какво съм искал да кажа Simple Smile

Какви равни шансове, като от 2 клас стотици деца тръгват на курсове по математика? Кое му е равното в шансовете на дете, което разчита на училищни знания от нематематическо училище?
За конкретния изпит са равни, защото то инвестира времето си в други неща - например четене на различни книжки - и забавни и образователни, игра с деца и ... какво ли не, неща които просто са му интересни.
Не всички в АК са математици... а и някои приети с много точки на есе и малко на математическата част на теста, после се оказват не в хуманитарния профил... както и обратното - идващи от математически гимназии отиват в хуманитарен профил и са изключително добри в творческо писане!
Всъщност имат по-добри шансове деца с богата обща култура и качества в логическото мислене отколкото "коне с капаци" подготвени само и единствено за ИЗПИТА! Първите ще се справят много по-лесно, без вътрешна съпротива на интензивността на учене, вторите ще мрънкат "ама защо по всичко трябва да се старая"!

YES!!! Именно. Много да!!!

Последна редакция: вт, 03 окт 2017, 14:08 от Ezhko

# 236
  • София
Браво! Сега ако и кажеш, че всички в клас са "on the same page" ще има резон заяждането ти! Би могла да подкрепиш с пример.

Не разбирам защо е 'бравото' и 'заяждането'... Масово родителите не се интересуват от децата си, но мислех, че поне тук пишещите в няколко теми в бг-мама разговарят и възпитават децата си.
Примери имам, но няма как да ги споделя в публичното пространство. А за здравословното хранене имаха проект в у-ще в 6 клас.

# 237
  • софия
Не е важно да си съгласна Амели, важното е че вече е ясно какво съм искал да кажа Simple Smile
Правилно! с това съм много съгласна!  Наздраве! Beers

# 238
Не всички в АК са математици... а и някои приети с много точки на есе и малко на математическата част на теста

Не е като да е нямало кандидат с 19 т. на есе в резервите. Преди си играх да си правя таблици, определено комбинацията силен тест+слабо есе гарантираше по-висок шанс на прием, отколкото обратното.

# 239
  • софия

Не разбирам защо е 'бравото' и 'заяждането'... Масово родителите не се интересуват от децата си, но мислех, че поне тук пишещите в няколко теми в бг-мама разговарят и възпитават децата си.
Примери имам, но няма как да ги споделя в публичното пространство. А за здравословното хранене имаха проект в у-ще в 6 клас.
Защото искрено се радвам, когато някой сподели, каквото сподели ти. "Заяждането" е защото ми се стори, че омаловажаваш разказаното, сякаш това е излишно! В случай, че не съм те разбрала правилно, извинявай! Проекта за здравословното хранене в 6 клас е чудесна идея, въпроса е колко е бил ефективен. Затова още при споделянето на впечатленията си, аз дадох пример, с не ефективността на моето постоянство вкъщи, за разлика от моменталния ефект, който имаше въпросната тема в колежа.

Общи условия

Активация на акаунт