Американски колеж - девета тема

• 85 364
  • 738
  •   1
Отговори
# 450
Когато дъщеря ми се готвеше за АК, решаваше към 50 задачи на ден, не на седмица. Всички състезания, плюс всичко от училище, плюс всичко от подготвителния курс при Кортезов. Може и повече да са били. Но часове всеки ден отделяше да учи и пише.

Всеки с разбиранията си - няма лошо. Аз смятам, че детето трябва да има и социален живот, и време за спорт, и време за "нищоправене", за да се развива пъноценно и всестранно. И при положение, че излиза за училище в 8:00 и се прибира в 17:30, не бих й причинила 50 и повече задачи на ден, в допълнение на всичко от училище. Но това са си моите разбирания.

Е, при моята амбицията за АК беше от 1 клас, сигурно затова. Зависи колко си мотивиран.

Трудно мога да си представя първокласник с амбиция за АК. Амбициите на моя първокласник в дългосрочен план са да стане магьосник като порасне.Joy

Моята нищоправенето си го взе от 1 до 5 клас, когато изкара едно лежерно и безгрижно детство в ДУ, с учене до обяд и после часове игри и четене накнижки/гледане на телевизия. А в 6 и 7 клас, премествайки се в ЧУ, й се наложи да наваксва ударно, за да не падне на успех тройки и четворки. Ако сте в СС може би имаш идея как се справят нови деца, постъпващи от ДУ. Защотото в класа на малкото ми дете сега дойдоха нови деца и тройките за тях не са рядкост. И пак, ако не ходеше на всички математически състезания за тренинг, нямаше да решава толкова задачи - щяха да са само тези от СС и Кортезов. Но за всяко състезание да изрешиш темите от предходните години, си е голям обем. Ефектът беше, нали питате - от тройки на ПИ в ПЧМГ в 5 клас, до медали и купи наред със семегейците в 7 клас. За да си като тях, трябва да ходиш при техните учители и да решаваш задачи колкото тях, а те имат домашни от по 50-60 задачи.

А защо от 1 клас иска да учи в АК, съм писала неведнъж, просто там ходеше на съботен целогодишен курс по английски от 1 до 5 клас, беше любов от пръв поглед. Много пъти е присъствала на съботните събития и концерти в колежа, някои от учителките й на курса са преподаватели в колежа, курсът беше в сградата по БЕЛ и в почивките децата от курса играеха на двора, а в топло време учеха навън. Може да се каже, че в момента тя за 8-ма година е ученичка на колежа (сега е 10 клас и само 2 години, в 6 и 7 клас, не е учила там). Simple Smile

# 451
Аз моята щерка никога не съм я хващала изобщо да пише домашни вкъщи (написвала си ги била в училище), какво остава за по 50-60 задачи на ден  newsm78  Та малко стресираш хората с тези натоварвания, а те явно не са обичайната практика.

Точно това и харесваше в СМГ, че за разлика от АК не трябва да отделя часове за проекти и домашни, а и оставаше много свободно време за четене и лични неща.

Последна редакция: чт, 26 окт 2017, 14:12 от Черна станция

# 452
Предполагам, това как домашните и проектите биват възприемани, зависи от това дали са интересни, полезни и творчески.
Мисля, че истинската свобода предполага осъзната отговорност. В гимназиалния курс творческото търсене би следвало да бъде вече обвързано и с постигането на определени резултати. Също така съвместната работа в екип предполага целеполагане, планиране и дисциплинирано изпълнение.
Трудно е за младия организъм да приеме, че волния му живот вече се ограничава от собствените му избори (вместо семейство и приятели невидимо да поемат цената). Но това е необходим елемент от порастването.

ПС При добро планиране на времето в АК се намират достатъчно възможности и за личен живот и за забавления.

# 453
Училищен проект -> интересен?
Тъжно е да забравиш детството и да се превърнеш в... родител Simple Smile

# 454
Училищен проект -> интересен?
Тъжно е да забравиш детството и да се превърнеш в... родител Simple Smile
Е хайде сега, чисто заяждане!?! Защо пък децата ни от училищните проекти да са се превърнали в родители!?! Ако има някаква логика, много ми убягва в случая.
Защо да не е интересен училищен проект? Например едно елементарно правене на родословно дърво, може да се превърне в истинско проучване и в творчество в презентирането... Сетих се за един проект от края на 9ти клас (дали пък не беше 10ти) - да направят детска книжка за възраст 5-7 за обяснение на функционирането на (системи/дялове/органи/тъкани...) на растения... Не само съчини приказка, илюстрира я, сканирахме рисунките, направи си подходящата текстообработка... и подари книжката на сестра си! И той си свърши работата и се забавлява не само той! Имаха и много сериозни проекти свързани с проучване и събиране на информация и доказателствен материал... обосновка и представяне. Всичкото това в няколко стъпки.
Ако всичко ти е "тъпо" и досадно, каквото и да имаш да свършиш, ще ти се вижда такова...

# 455
Предполагам, това как домашните и проектите биват възприемани, зависи от това дали са интересни, полезни и творчески.
Мисля, че истинската свобода предполага осъзната отговорност. В гимназиалния курс творческото търсене би следвало да бъде вече обвързано и с постигането на определени резултати. Също така съвместната работа в екип предполага целеполагане, планиране и дисциплинирано изпълнение.
Трудно е за младия организъм да приеме, че волния му живот вече се ограничава от собствените му избори (вместо семейство и приятели невидимо да поемат цената). Но това е необходим елемент от порастването.

ПС При добро планиране на времето в АК се намират достатъчно възможности и за личен живот и за забавления.

Сам не си вярваш, нали? Няма как баш па по всички пердмети проектите и домашните да са ти супер интересни. Говориш като някой шеф, който се опитва да баламосва и зомбира (мотивира, както му се казва) подчинените си Joy

# 456
Ако има някаква логика, много ми убягва в случая.

Така е...
Хлапетата учат, защото трябва и защото са отговорни. А не защото им е интересно, колкото и да не им се вярва на родителите им Simple Smile
И това не е частен случай, а общо правило.
По същата логика работим - ти... защо го правиш?
Просто е добре да не се изхвърляме колко им е приятно - трябва - прави се.

# 457
Kod просто не е виждал интересни проекти.

Какво да кажем за проект да оцениш изразходените калории за туристически поход при няколко варианта на екипировка и метеорологични условия за даден маршрут, след което да съставиш оптималното меню с оглед калории, мазнини, белтъчини, витамини, минерали и тегло.
И накрая да си провериш изчисленията, като направиш похода?

Или колко е струвало на България превеждането на църковните книги? И защо на цар Симеон му е притрябвало да дава тези пари, вместо да ги изхарчи например за нов дворец?

Примери много. Освен това искрено се надявам децата ми да се превърнат в родители! И не виждам нищо тъжно за тях или за мене. За целта не е необходимо да забравят детството, но няма начин да останат деца в процеса Grinning

# 458
Kod просто не е виждал интересни проекти.

Естествено, виж как намери проблема и го постулира.
Оценка на изразходените калории наистина са нещо, което живо интересува тинейджърите, тук ме затапи.

А цената на превода на църковни книги наистина е необорим довод за неизменен интерес сред малки, големи и още по-големи дървени философи.

ПП - Според медиите, други интересни теми са коя е най-добрата смес за наргиле и дали купона ще е по-як в 33 или друга дупка в Студенстски за Хелоуин.

Последна редакция: чт, 26 окт 2017, 16:08 от kodbg

# 459
В тийнейджърска възраст (все още) има едно любопитство към нещата в света, което може да се окаже добър двигател за свършване на работа, разбирай успешно завършване на проект. Колкото и да ти е странно, все още не всички на 14-18 са изпаднали в нихилизъм и тотална незаинтересованост "ден да мине друг да дойде" (да се чете "проект/час да мине, друг да дойде"). Когато някой успее да провокира това любопитство за учебни (възпитателни) цели, приемам го за добър педагог. За щастие има и родители които успяват в тази провокация.
Никой не е твърдял, че по всички предмети всички проекти са им супер забавни и интересни. Но ако повечето ги вършиш бес досада и вътрешно съпротивление, все едни ще е "айде от мен да мине, ще се постарая и за този!".

# 460
Колкото и да ти е странно, все още не всички на 14-18 са изпаднали в нихилизъм и тотална незаинтересованост "ден да мине друг да дойде" (да се чете "проект/час да мине, друг да дойде").

Е, чак странно, просто нямам досег с АК, където явно е концентрацията на тези будни хлапета, незаинтересовани от ежедневието, а от училищните проекти.
ПП - в този ред на мисли, представяш ли си и на "нихилистите" от другите училища ако им беше интересно какво щеше да стане. Сега го вършат с досада и що годе се справят, а ако имаше интерес...?

Не сподели възгледите си за работния процес и процента заинтересовани от него, вършещи го с удоволствие вместо да си губят времето на плажа с чаша в ръка.

# 461
  • София
В подкрепа на написаното от Ezhko и  peneva_a и да доразвия тезата - ето училищен проект по английска литература (пиесата Equus на Питър Шафър, и друг път съм писала за това), която никога не бих предположила, че може да заинтересува тийнейджърите (аз не допусках, че може авторът да залегне и в учебния им план, но това е друга тема:))) и по която моето с уж диагноза точно "постоянен нихилизъм и ден да дойде...и т.н." работи ентусиазирано и вдъхновено https://www.youtube.com/watch?v=B1vWCJibvgI

Всичко е въпрос на преподавател и подход. Независимо ние какво смятаме за интересно, скучно, полезно и дали би било интересно на децата.

# 462
Колкото и да ти е странно, все още не всички на 14-18 са изпаднали в нихилизъм и тотална незаинтересованост "ден да мине друг да дойде" (да се чете "проект/час да мине, друг да дойде").
Е, чак странно, просто нямам досег с АК, където явно е концентрацията на тези будни хлапета, незаинтересовани от ежедневието, а от училищните проекти.
ПП - в този ред на мисли, представяш ли си и на "нихилистите" от другите училища ако им беше интересно какво щеше да стане. Сега го вършат с досада и що годе се справят, а ако имаше интерес...?
Не сподели възгледите си за работния процес и процента заинтересовани от него, вършещи го с удоволствие вместо да си губят времето на плажа с чаша в ръка.
Навсякъде има будни хлапета, но липсата на заинтересованост в учителите постепенно, плавно  и не чак толкова плавно намалява интереса... Аз не съм учила в АК, но съм имала учители, които така са ми провокирали любопитството, че съм излизала сутрин в 7 и съм се връщала вечер в 7 и тепърва съм си писала домашните, междувременно след училище всякакви допълнителни школи по математика, кръжоци по физика, химия и астрономия... Не ми е било досадно да се готвя по нищичко, освен по литература! Е там вече ме убиваше ужасното "прочетете критиката, напишете тези!" брррр!
Сега и в работата съм така - има проекти, които ме поглъщат и са истинско предизвикателство... има и случаи в които гледам да "избутам" работата, докато не ме е смачкала... Ама вече не съм на 14-18 и любопитството ми е в голяма степен задоволено, а и умората ми е в повече.
Доволен ли си от личната справка?

ПП: Milenita , как е твоя "енергоспестяващ" Simple Smile младеж като студент?

# 463
Оценка на изразходените калории наистина са нещо, което живо интересува тинейджърите, тук ме затапи.
По-скоро ги вълнува да станат самостоятелни. А да си организират самостоятелно поход е стъпка в тази посока.

А цената на превода на църковни книги наистина е необорим довод за неизменен интерес сред малки, големи и още по-големи дървени философи.
...или за хора, които ги очаква практическия въпрос, каква е ползата а) от писменост и култура, б) от такава на РОДЕН език (и колко е разумно да платят в конвертируема валута за а и б ). За такива хора е ИНТЕРЕСНО, защо тогавашния Бойко Борисов е инвестирал тези пари в писменост, вместо в магистрали и какво е спечелил покрай това (а и ние покрай него).
Не по-малко им беше интересно КАК този ПРОЕКТ е бил организиран и изпълнен на практика Simple Smile

ПП - Според медиите, други интересни теми са коя е най-добрата смес за наргиле и дали купона ще е по-як в 33 или друга дупка в Студенстски за Хелоуин.
По някаква причина на моите наргилето не им е интересно. Дали не е поради проекта за вредата от пушенето, където си направиха състезание между пушач и непушач в подобна физическа форма и гледаха с интерес, как пушача си изкашля фасовете?
Колкото до купоните - организирането на читав купон също изисква култура...иначе се получава скучна боза ала биг брадър.

ПС Винаги съм отивал с кеф на работа или училище и винаги съм се връщал с кеф в къщи.

Последна редакция: чт, 26 окт 2017, 16:45 от Ezhko

# 464

...или за хора, които ги очаква практическия въпрос, каква е ползата а) от писменост и култура, б) от такава на РОДЕН език (и колко е разумно да платят в конвертируема валута за а и б ).

Това малко като парадокс ми се види, деца (и родителите им), които не виждат полза от българското обучение/култура и плащат в твърда валута за да усвояват чуждите такива, да разискват за ползите от българската  Joy Да не говорим за планирания житейски път на повечето - далеч от България и за следване, и за работа, и за живот след това Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт