Американски колеж - девета тема

• 85 247
  • 738
  •   1
Отговори
# 570
Скрит текст:
poppea,  чудих се дали изобщо да продължавам или не дискусията, защото очевидно участието ви не е провокирано от "просто търсене на истината" , а от "непременно оборване" на Ezhko и други хардлайнери, но все пак ще продължа с няколко уточняващи неща, просто защото не ви прави чест.

Първо - умело отговаряте, но всъщност не отговаряте изобщо, на въпроса ми относно топ университетите и СУ.
Аз не ви попитах има ли добри университети в БГ, попитах ви на какво според вас се дължи явлението да се предпочетат чуждите топ университети пред СУ. В този ред на мисли, защо детето ви е в чужд университет? (поздравявам и детето и вас за успеха най-чистосърдечно)

Относно нарастващият интерес съдя по проследяване броя кандидатстващи в последните години. С малко, но се покачва. Според мен все повече ще се покачва, защото ако преди години е било много трудно да се (образно казано) "свържат двата края" то в последните години все повече млади семейства си стъпват сравнително по-рано на краката и сравнително по-рано започват осъзнатото семейно планиране (надхвърлящо като смисъл кога е най-подходящия момент за деца), а в това число и плануване, осъществяване на представи и цели относно жилище, образование, среда и защита на семейството.
Скрит текст:
и за да не ме изядете с парцалите, ще дам по-обикновено описание. Ако за моите родители под добро образование се е разбирало да изучат децата си - така заветното висше образование и задължителен английски език (въпреки, че много от приятелите им недоумяваха как може да плащат "луди пари" за английски (да, аз не бях от "умните", сестра ми беше в езикова, аз бях от артистичните, които бягаха от час за да рисуват вкъщи), то сега кръгозора е разширен и избора надхвърля неимоверно много опциите от преди години. Освен разширените  опции за избор на университет и  в чужбина, съществуват и разширените опции за избор на средно училище в БГ.
Та, с всяко следващо поколение, приоритетите ще се преосмислят, разбиранията за "качествено" ще се променят и пазарната икономика ще си свърши работата. Да не забравяме и факта, че ако за нас (визирам плюс минус възрастта около и над 40) е постижение да влязат компютрите в класната стая е нещо уникално, то тези с 15-20 години след нас ще смятат, че компютрите за отживелица....и как ли ще звучи ако разкажем, че като сме били в първи клас са ни принуждавали с цената на дървена показалка да пишем непременно с дясната ръка...Всички ли сме съгласни, че изискванията все повече ще се покачват? И кой е повече в състояние да отговори на тях? пак напомням за пазарната икономика? школите за подготовка са чудесен пример за процъфтяващ бизнес в условията на пазарна икономика и безумна система (или липса на система) от МОН.

За нас, даже лично за мен водещото при избора на училище дори не беше така конкретно с избrоените неща от poppea, дори не ми е хрумнало да си мисля за втори език, просто си знаех, че втория език чука на вратата и е въпрос на време да го започне детето.(обсъждахме френски към френския център) Тоест аз дори нямах някакви желания относно материала. Имах обаче категорични претенции относно как ще бъде третирано детето ми в новото училище. Имам непоклатимо уважение към личността на едно дете и смятам, че най-ценния ресурс, който едно дете притежава е вроденото любопитство. А ако се гарантираше за вярно това, което чух на отворените врати, то избора беше направен.
Ние сме още мъничета, нямаме никакъв опит, но от полученото до сега, ето как стоят нещата:

Скрит текст:
От първата родителска среща, стана ясно, че още в 8 клас ще са с Б2 -С1 по английски (за мен е впечатляващо, от класа на детето ми има момиче, което е учило немски, как ще стане ума ми не го побира, ама явно си знаят)
Това че детето ми влиза с Б2-С1 (кеймбридж) изооообщо не означава, че скучае. Вече прочете първата си книга, която избраха заедно в библиотеката с учителя. Докато четеше книгата я  обсъждаха няколко пъти в клас-тя своята, другите техните. Накрая написа резюме, силните и слабите моменти, любимите такива и какви нови идеи и носи книгата (главният герой е с аутизъм и светът през неговите очи)
Философията е предмета, който много бързо и завъртя главата и ужасно много и хареса как преподавателката ги провокира (последно си говориха дали животните могат да мислят, а в последствие дали имат душа)
Предната седмица, беше "спирит седмица" - всеки ден различни общи елементи за определена група, сплотяващи действия на принципа на групата с адвайзор или пък на принципа с класа.
Вече премина първите си проекти по работа в група, като успя да си направи и нужните изводи.
Предстои проект в който освен, че трябва да се подготви като безупречна презентация, трябва и да покаже етикет и поведение в бизнес среда. За целта са им обяснили какво облекло какво показва за определена среща и трябва да предвидят и това. Например колко къса да е късатая пола, Ризата с къс ръкав ли да е или дълъг, в каква е подходящата прическа за дългите коси и т.н.
За да се осъществи горния проект, детето трябваше да намери предподавател по свой избор, да го покани за участие в подготовката за проекта, да уговори среща, да изложи идеите си и да получи насоки. Всичко това стъпва върху вече първоначално сглобен като скица проект.
Имам чуството че постоянно правят някакви куизове и тестове, проверяват се ежедневно домашни., Има оценки на тях.
Междувременно, дъщеря ми участва в списването на "Беседа" на колежа. Посещава музикалния клуб, в който свири на пиано (любител е и се учеше сама вкъщи) и ще участва в коледния концерт. Танцува кейпоп танци (за мой ужас), включи се в мюзик индъстри клуб-а и посещава от време на време дебатите(ама наистина отвреме на време)
Един единствен път съм я видяла да пише до 11, но това е защото вместо да си започне след училище тя предпочете гости - не беше драма (да започнеш в 9, няма как да свършиш по-рано, беше си нейно решение). Не мисля, че ще повтори.
Дали им свободно време - явно, щом все се вижда с приятели от старото училище....пък реши и влог да прави, значи смята че има  (аз добавям, ще видим)

между другото, аз се разграничавам, от мнението, че няма други хубави училища....

Tинкърбел, умирам си да ти чуя мнението! Мисля, че ще е ценно!

и още една добака да направя- днес по рано казах, че държа учителката по Мат под око. Е, изненада ме приятно днес. Шарена личност.
На първия въпрос: детето е в чужбина, за да си упражнява и усъвършенства езика, всъщност и двата си езика от гимназията, да си разшири кръгозора, да срещне хора с различно минало от различни култури, да види къде е спрямо една друга среда, не на последно място, да поживее и създаде среда и контакти в държава с много добра икономика и висок стандарт. С което до момента се справя изненадващо добре (за мен) предвид това, което бяхме чували за германците и това, че има един куп приятели в БГ. Очаквах повече страдание по средата, но може би е въпрос и на късмет.

Относно последвалото описание на АК (коригирам се, очевидно е прозвучало недобре на Амели, независимо от моя дисклеймър Simple Smile)- аз не оспорвам какво дава АК, аз само оспорвам, че само АК дава това и че примерите тук във форума показват, че може да бъде постигнато без АК (предвид броя на постигналите го без АК) и то на много по-ниска цена. Няма да споря повече по въпроса, защото не ме интересува кой на какво вярва или иска да вярва. Аз знам как се постига това, защото вече е постигнато, а който мисли, че е невъзможно, е свободен да действа според разбиранията си. Напълно е възможно за хардлайнерите на тезата "без АК няма живот" да е НАИСТИНА невъзможно да го постигнат без АК - подчертах много пъти, че е въпрос на личен анализ ползи/разходи. Пък и да може, някой може да не иска да го постига на по-ниска цена - аз ли ще му обяснявам за какво да си харчи парите?!  Peace  

Никога в ДУ детето ми не е било третирано различно от това с уважение към личността му, за да бъде това мотив при избора на гимназия. Това е било по подразбиране.  

Ежко, няма и да чуеш за скандал покрай колежа. Нещата там са на съвсем друго ниво, не сравнявай с нещастните лелки от канцелариите на общинските училища , пък било то и СМГ, АГ, НЕГ, не знам дали разбираш за какво ти говоря....
Допълвам се за да не бъда неправилно разбран.
Просто знаем, че няма демокрация въобще, поне не и в добре организираните държави, като САЩ, Русия, свободната демократична до слободия Европа е дрга бира.
Има демокрация за някого.
И скандали почти няма. В зародиш се пресичат причините или поне се бди да няма огнища. Ако нещо се появи, бива рязано от корен.
Иначе се предизвиква дискусия за решаване на проблема и той се решава.
Просто проблемите на Колежа са донякъде блек бокс. Решават се вътре в него. Рядко нещо излиза, е, в последните години тук-там има н по нещо, нобщо взето рядко става достояние....
А и се грижат да не става.
Разписват се правила е  и се бди да се спазват. който не се съобразява е аут... Безкомпромисно...
Това имам предвид. Ако в останалите училища на пангара е Общината и МОбразованието, тук става дума за институция с главно И за Козяк, която не може да си позволи току така волности
АнадънмУ?

Съгласна съм с това мнение на Стефан  Peace АК е сериозен бизнес за много пари и не може да си позволи по никакъв начин лоша реклама. Затова е напълно нормално да са безмилостни към какъвто и да било опит проблем да се изнесе навън. Тогава имиджът на "перфектното училище", който градят толкова старателно и дълго, ще пострада сериозно, което вреди на бизнеса. Между другото, подобна е стратегията и в останалите ЧУ, само че те не са толкова ефективни в осъществяването й. Simple Smile
От друга страна,  ДУ са социална дейност във фокуса на обществото и институциите, и дори и дребен проблем бива раздухван до неузнаваемост в медии заради боричкания за влияния и власт от всякакъв калибър  Peace  

Мисля, че всеки, на когото предстои избор, е в състояние сам да си направи изводите от дискусията. Успех на всички в начинанията  Peace

Последна редакция: ср, 01 ное 2017, 11:19 от Анонимен

# 571
Правилата в АК всъщност могат да се сведат до:
1. Прави каквото искаш, ако не пречиш на някой друг.
2. Ако това, което искаш, не е да учиш и да се развиваш (да не се бърка с "да успееш, независимо как"), не ти е тук мястото.
3. Самоубивай се (независимо бавно или бързо) на друго място.
И за да са безкрайно ясни и ефективно приложими, са разписани в детайли, обяснявани с повторения до втръсване и прилагани безмилостно.

Косата, даже ако е боядисана в сигнално зелено, не пречи на никой. Виж ако е пълна с въшки или на нея е закачен надпис "циганите на сапун" ще се образува проблем.

Съгласна съм с това мнение на Стефан  Peace АК е сериозен бизнес за много пари и не може да си позволи по никаъв начин лоша реклама.
Ако имаш предвид, че в АК се влагат много пари с определени цели, си разбрала правилно Стефан. Ако обаче смяташ, че АК е бизнес, формиращ печалба от събираните такси, си мнооооооого далеч от истината.

Последна редакция: ср, 01 ное 2017, 10:38 от Ezhko

# 572
отговорът на ЧС ми звучи много добре и логично, само дето също избягва същината на въпроса - защо не СУ, ЧС?

Ами не съм схванала, че това е същината на въпроса Grinning Строи ми се, че се пита дали си струва Харвард и отговорих на това. А защо не СУ ли? Ми заради средата (много студенти влизат и с тройка), заради нивото (безхаберни, затънали в рутина и зле платени преподаватели, дето не си дават много зор да са в крак с новостите), заради опциите за работа после (нека дефинираме един door opening фактор и при СУ той е относително доста нисък). Сега това се сещам. Но между СУ и Харвард има много други опции.

# 573
  • софия
Poppea, интересна ми е дискусията с вас и непременно ще се включа по-късно когато приключа със задачките и седна пред компютър Simple Smile
Това, което на първо четене обаче ми прави впечатление и не мога да подмина е способноста ви да внасяте друг смисъл на казаното от мен! ( което и обяснява, защо последните страници преливаме от пусто в празно всички-аз пак да напомня, че не смятам че АК е единственото училище, то просто е избраното от нас, дай Боже да е бил правилен избор, както вие казвате ще стане ясно след години когато евентуално миже да се направи опит за някаква равносметка)
Та да се върна на способноста ви да вкарвате нюанси и изкривявате мненията. Относно споделеното от мен за работата на АК до момента, въпреки че уточнявяте , че за "краткост" използвате "възхвала"... не можахте ли за краткост да използвате "описание" и да не се влиза в пререкания и изкривяване на мнението на потребител ( в случая моето) Защото сз изброявам, описеам какво се е случило до момента, не възхвалявам!
Това, че свеждате избора си до "възхвала" на мен ми говори, че одобрявате много споделеното от мен! И се радвам! Значи не съм чак толкова заблудена, щом се одобрява и от другите това, което описвам!

# 574
  • София
Tinkerbell, аз успях да засека разминавания в това, което се появява като стойности в Engage портала на сина ми и това, която ми се появява на мен в родителския портал (по единия испански).  За съжаление не намерих таб или линк за feedback към "авторите" на портала, за да опиша бъга. Моля, някой по-усетен от мен ако го е намерил, да ме инструктира как да стигна до такъв таб.

# 575
Амели, коригирано е  Peace 

Не мисля да дискутирам повече, достатъчно време отделих на темата. Мисля, че от написаното всеки сам може да си направи изводите.   Peace Още веднъж успех в начинанията!  Peace

# 576

Странно, с какво двама целуващи се някъде из кампуса ученици пречат някому? А за това май гонят от АК, даже и да било на спирката на автобуса...

п.п. Дойде ми до гуша от русалки, станции и други хора, които изсмукват аргументи, за да обясняват как АК не давал кой знае какво спрямо похарчените пари... имат на разположение общинските и държавните гимназии, библиотеките, онлайн курсовете, и кръжоците и курсовете по школи из града. да позволят на децата си да се  подготвят по начин, по който АК никога не може да ги подготви.

Ми ние това и сме направили - общинска гимназия, курсове и школи и ...колкото толкоз. А за това какво дава това или онова училище си мисля, че най-добре е да се подходи като при търг / оценка на оферти. Класическият начин е сравнението да стане на два етапа, като:
- На етап 1 се гледа коя оферта (разбирай гимназия) удовлетворява критериите на избиращия. При това ми се ще да напомня хубавата поговорка "Enough is as good as a feast". Т.е.  почти никога не се гони максималното възможно качество, а просто достатъчното такова, покриващо критериите. А за мен най-важният критерий е гимназията да даде на детето такава подготовка, че то после да може да избира без ограничения къде да продължи обучението си (а не него да избират и да продължи където го вземат) и не само да бъде прието, а и да се справи в новата среда. Ако се случи само АК да удовлетворява този критерий (както се опитват да ни убедят някои) втори етап изобщо няма. Но ако се случи няколко училища да се квалифицират за втори етап вече се сравнява цената.
- На етап 2 се гледа каква е цената на съответното предложение. При това не просто цената в пари, а цялата цена. Нека да продължа с аналогиите от търговете, където се гледа не просто покупната цена, а комплексната цена, така наречена  Total Cost of Ownership. Или с други думи на втори етап следва да се направи избор измежду ставащите училища като се види каква е цената на квалифицираните за втори кръг оферти/гимназии. В тази комплексна цена влизат и парите, и стресът, и това колко свободно време остава, и гъвкавостта (опциите да се занимаваш и с нещо друго) и ред други неща.

И на етап две вече се прави избор. Аз НИКОГА НЕ СЪМ КАЗВАЛА КЪДЕТО И ДА Е , ЧЕ АК Е ЛОШО УЧИЛИЩЕ. Но ако цената на АК е неприемлива, или много по-висока от цената на друга опция, която дава същото (за конкретното дете, не по принцип) то от какъв зор да се плаща цената за АК? newsm78

Ей това е то, ако сега не съм обяснила добре, май няма как.

# 577
  • софия
SHarky, аз при проблем с engage още в началото, писах на мейла от който получих в пощата си потребителско име и парола за регистрация. До няколко часа реагираха и проблема беше решен!

Poppea, благодаря! Не сте ли съгласна, че друго носи така написаното! Успех и от мен и само положителни емоции по пътя на децата!

# 578
  • София
Ameli,  "едва ли" означава хипотеза, допускане,  предположение, че няма да признаеш. Не твърдние... Виждаш ли как не ти хареса и сподели, че си ме загубила като страна в диалога? Защо да приема аз вчерашната  уж пак хипотеза на Ежко, че в държаваните за разлика от АК, където системата се грижи автоматично за баланса,  няма опция за корекция на поражения , нанесени от некачествен преподавател? И съответно хипотезата му, че родителите там  имат сериозен повод за безпокойство, докато тези в АК нямат. Нали са все хипотези.. Или едната  е повече приемлива хипотеза от другата.. Нарочно сложих въпросното изречение, за да илюстрирам двойния аршин във възприятията. Хипотезата на еди дразни, бърка в очите, но тази на друг си е със силата на твърдение..

И за  н-ти път да кажа  - никога, ама никога, не съм казала, че АК е  лошо училище.Нека някой да цитира такова мнение,  ама няма да може. Докато тук изобилства на обратното -  пресни примери в лицето на  Шарки, Ежко,  Петя ( за която се учудих, честно казано, понеже винаги е била премерена в изказа си и непозволяваща си подобни генерализации). Страхотни деца със страхотни родители познавам от Колежа, както форумни, така и други. Реализират се супер, както и техни връстници от другаде. Не ми пречи по никакъв начин изборът на Х, У или Z, всеки си е направил преценката.  Имал е  някакви свои приоритети. Никога не съм определила  и като балъци хората, решили да плащат на база тези приоритети. Но и никога няма да приема  някой да се вживява в ролята на последен съдник какво дават или не други училища и как АК е най-доброто. Най-доброто е за едни, за други не е. Толкова ли е трудно да се разбере и да се избягват обобщения какво не могата децата другаде (дори и случайно, видите ли,  да са умни), понеже скапаните ДУ училища са ги осакатили откъм знания и умения?  Опитайте се, знаете  си кои потребители, да престанате с тази отработена вече форма на  провокация и ще видите, че никой няма да се пробва да ви оборва. Понеже няма да има за какво.  Избори разни, хора също..Но  ЕДВА ли (хипотеза) ще стане.

Последна редакция: ср, 01 ное 2017, 11:49 от пенсионирана русалка

# 579
Tinkerbell, аз успях да засека разминавания в това, което се появява като стойности в Engage портала на сина ми и това, която ми се появява на мен в родителския портал (по единия испански).  За съжаление не намерих таб или линк за feedback към "авторите" на портала, за да опиша бъга. Моля, някой по-усетен от мен ако го е намерил, да ме инструктира как да стигна до такъв таб.
Аз писах мейл до engage@acsbg.org , от който мейл бях получила преди това писмо от Таня Асенова (учебен отдел) със скрийн шотове на проблемните места. Нямам отговор на мейла, но посочените бъгове бяха отстранени.

Само с две думи по другите теми : ЧС, гъвкавостта и възможността за занимания по интереси ЗА МЕН и сина ми са един от плюсовете в АК. Според теб явно е минус, че там ги няма...
Ехееее, впечатлих се за цената на Харвард,
Скрит текст:
но тя е толкова само ако извадиш от джоба вдни мин 150000$ годишен доход и имоти Simple Smile Иначе, само да те приемат... и сумата далееееече не е тази... и да не забравяме, че великите 70000$ годишно включват всичко, включително настаняване, храна, ежедневни разходи (вкл.кино и т.н.) Simple Smile Айви лийг, какво да се прави, могат да си го позволят първо да приемат когото харесат, после да му погледнат в портмоненцето и да поискат точно толкова, колкото можеш да платиш и да не откажеш офертата. В UK таксата е по-малко, но тя е само такса за обучение, като добавиш живеенето там и... Та общата сметка за разходите е важна, не едното число от сайта. Всеки си прави сметката
И "Ми ние това и сме направили - общинска гимназия, курсове и школи и ...колкото толкоз. ": нагоре писах - в момента при една проста сметка за тези неща и ми се докарва около 50% от таксата за колежа, платена във вид на такса за спорт, учебници... и колкото толкоз при общинското училище... ако се напъне и за втори език да се гони ниво C1, някоя школа по изкуство например... може и малко над таксата да ми излезе... Та ние (родителите на деца в АК) плащаме и знаем за какво и като родители на деца извън АК пак плащаме и пак знаем за какво, но не в училище, а извън него Hands V

Последна редакция: ср, 01 ное 2017, 11:57 от peneva_a

# 580
русалка, ЧС Peace Peace Peace  

Последна редакция: ср, 01 ное 2017, 12:05 от Анонимен

# 581
Странно, с какво двама целуващи се някъде из кампуса ученици пречат някому? А за това май гонят от АК, даже и да било на спирката на автобуса...
Да, това е нарушение на правилника. Оказва се, че понякога може да пречи. Защо, на кого и как оставям да се сетите сами. Много и различни възможности. По принцип подобни ограничения има също така и на работните места - по същите причини.
Но не, затова не гонят от колежа, освен ако не се повтаря, след достатъчно много предупреждения. Плюс, колежа се интересува само от такива случки на негова територия или в непосредствената околност.

# 582
ЧС, гъвкавостта и възможността за занимания по интереси ЗА МЕН и сина ми са един от плюсовете в АК. Според теб явно е минус, че там ги няма...

О, не знаех, че можеш да пропускаш занятия за да ходиш по състезания и лагери. Много добре, че може. Особено, ако не е по принцип да може, а после да ти излезе през носа.

Ехееее, впечатлих се за цената на Харвард, но тя е толкова само ако извадиш от джоба вдни мин 150000$ годишен доход и имоти Simple Smile Иначе, само да те приемат... и сумата далееееече не е тази... и да не забравяме, че великите 70000$ годишно включват всичко, включително настаняване, храна, ежедневни разходи (вкл.кино и т.н.) Simple Smile Айви лийг, какво да се прави, могат да си го позволят първо да приемат когото харесат, после да му погледнат в портмоненцето и да поискат точно толкова, колкото можеш да платиш и да не откажеш офертата. В UK таксата е по-малко, но тя е само такса за обучение, като добавиш живеенето там и... Та общата сметка за разходите е важна, не едното число от сайта. Всеки си прави сметката.

Ама аз не съм написала "Харвард не си струва, защото е невзъможно скъп", нали? Аз написах, че ако трябва да платиш цялата такса не си струва, но в същото време дават отстъпки и ако ти я намалят на $1000 или даже $20 000 вече е друго нещо. Т.е. цената беше само илюстрация за оценката, че дали си струва или не е "според зависи".

Цитат
Да, това е нарушение на правилника. Оказва се, че понякога може да пречи. Защо, на кого и как оставям да се сетите сами. Много и различни възможности. По принцип подобни ограничения има също така и на работните места - по същите причини.
Но не, затова не гонят от колежа, освен ако не се повтаря, след достатъчно много предупреждения. Плюс, колежа се интересува само от такива случки на негова територия или в непосредствената околност.

Е, явно за теб това е ОК, ама за мен не е. Все пак в 12 клас учат пълнолетни младежи и девойки, нали? Или да те гонят за една изпита бира извън училището, а? Ми на мен този церберски подход ми е потискащ, за детето ми също. Но щом за теб е супер, значи няма проблем.

# 583
ЧС, гъвкавостта и възможността за занимания по интереси ЗА МЕН и сина ми са един от плюсовете в АК. Според теб явно е минус, че там ги няма...

О, не знаех, че можеш да пропускаш занятия за да ходиш по състезания и лагери. Много добре, че може. Особено, ако не е по принцип да може, а после да ти излезе през носа.
Гъвкавост не разбирам това да правиш каквото когато си искаш. Имаш праваото да си планираш ходене на състезания и лагери ( сина ми го прави), но и имаш отговорността предварително да планираш кога как и какво да отработиш, кое преди и кое след. Гъвкавостта не е безотговорност.
А за мен по-важна е гъвкавостта да избираш от доста допълнителни дейности и да се разбиваш не еднопосочно, а и в други интересни ти области. Не може да се очаква детето в 7ми клас да е категорично какво точно иска да прави с живота си... Нашия пример с дилемата "химия в ПМГ" или "езикова гимназия и писане"... се разви до Език и писане и физика (много физика) и математика (без състезания, в повече му идват) и астрономия и любимата химия се поддържа и... Развива всичко, което му харесва и има възможност за избори на всеки етап, всеки срок включително Simple Smile

Децата знаят, че има правилник и знаят че той се прилага, безотказно! Т.е. не е на принципа "зайко, защо са ти дълги ушите", та изобщо не го приемат като "този церберски подход", а щрих в картинката!

# 584
ОК, аз не те убеждавам, че това е лошо за теб. Но и на мен, и на детето ми, не ни допадна, толкоз. Или ще спорим за вкусове?  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт