Американски колеж - девета тема

• 85 217
  • 738
  •   1
Отговори
# 600
  • софия
Виж сега, Русалке,  изказваните хипотези обикновено съдържат мнението на споделящия ги. И когато ти изказваш нагласата, че АЗ едва ли бих признала нещо за вярно, е повече от логично да се сетя, че разговора е безпредметен защото вече си предубедена!

Ала-бала приказките, че гимназията е с функцията училище за живота и не се очаква после дететео да учи непременно още, защото  може да има добра  реализация и без висше, едва ли и ти самата приемаш, макар че едва ли ще го признаеш. Човек плаща 30 000 евро за 5 гимназиални години и после пробутва тази теза, звучи малко смехотворно...

ето какво трябваше да призная. и защо не се впуснах да оборвам или приемам казаното

Иначе, да, вероятно ще ми е трудно да го преглътна, ако детето не продължи да учи! Аз трябва да споделя, че нямам никаква идея каква посока ще избере, камо ли да съм наясно как да и начертая пътя...надявам се ориентацията да се случи докато учи в средното си училище...В това отношение съм абсолютен фен на родители като ЧС, които има здрав поглед и категорично мнение, аз май съм от по-колебливите, ослушващите се...

Относно примерите, които даваш с талантите на децата си (защото това определено са таланти) не разбирам защо изобщо стоиш в "темата и спора" за АК. На мен ми се струва супер логично такива таланти да търпят развитието си в училища занимаващи се с този тип умения- спортно и музикално! Опция за развитие има.

П,П Поздравления за децата ти, винаги много се радвам на талантливи деца и родители, които са им обърнали внимание за развитие!

# 601
Добре, Пенева,
Скрит текст:
боксът  за отмора не влиза в тази графа, ок. А тренировките с цел състезания, а певческите  школи в като в упоменатото арт студио, а ходенето на курс по 2-я език с цел гонене на сертификат, а езиковите летни лагери, организирани от маме и тате или от фирма? И те ли на са курсове и школи? Силно се съмнявам детето на Черна станция да е ходело на курсове за нещо, свързано с училищен материал, което би дало повод да се търси противоречие в изказването й.. Затова предполагам, че става дума точно за едно/две или повече занимания от типа на  гореописаните - разбира се не буквално тези, а  свързаните с интересите на детето.

ПП Зависи кое ниво визираш като високо за 2 език. Аз говоря за С1 минимум. Понеже дори и Колежът няма да докара знания за толкова по  втория език в масовия случай. Изключения винаги ще има, но те само потвърждават правилото. И ако този втори език ти трябва за след това, ходиш на курс.А той не е безплатен..
Е, очевидно C1 минимум (уауууу, какъв минимум само!) за втори чужд език не е целта на всеки, едно DELE на по-ниско ниво ще свърши работа, засега...
Очевидно за "талант" се съгласих, че в каквото и училище да учи детето, ще му трябва школа/уроци, не знам за какво е спора точно Rolling Eyes
Ама езикови лагери, хайде пък не си ги позволяваме ей така... А малкия ми син се налагаше да ходи на школи и курсове точно за да навакса напокрития в училище учебен материал, и не само той. За Черна станция не знам, но предполагам, че при дете състезател по математика не е ходила неизучено в училището...а за подготовка за състезания... а това се прави (уж) нормално в училище Rolling Eyes

# 602
  • София
Ето, виждаш ли, Амели, как се получават толкова нюанси.. Затова и не може да се твърди къде  е най-добре за някого (непознат). И оше повече, че има най-добро училище по принцип.
Скрит текст:
И затова, за да се види, че не става дума за АК само , ще споделя във връзкка с казаното от теб, че за децата ми (въпреки активното им занимание със спорт/изкуство) не  беше/ не  е и сега вариант тясното специализиране след 7 клас. Не съм ги спряла да натискат педала и там ( за което съответно съм си плащала), но не за сметка на общообразователната подготовка на ниво, която ще им даде шанса да се реализират след 12 клас и другаде, не непременно в тези две неща. И точно това се случи. Пялата цели 15 години от живота си следва програмиране. Скъсалата доста шпайкове на стадиона се е ориентирала след година към медицина. Ако бяха избрали музикалното и спортното, този завой нямаше да се получи. Така че не приемам идеята, че и тези училища са най-добрите за всеки с някакви дадености в областта. Най-добри са за този, който още отрано е напълно наясно какво ще прави нататък. В АК също нямаше да  стане, понеже щеше да се наложи да се откаже девойката от спортуване с 5-6 тренировки седмично. Музиката е определено по-съвместима..

Пенева, казах такъв минимум НЕ за всички, подчертах за тези, на които езикът ще им трябва. И този минимум не го определям аз. Сещам се за една майкас девойка от Колежа, която учи в Германия стоматология. Нямам идея какъв език е учила в Колежа като втори, но за немския при приема й е трябвало С1, нито йота по-малко. Колкото до езиковите ваканции - и от други училища не всички ходят, по очевидни причини.  Но е факт, че ходещи има отвсякъде.

Последна редакция: ср, 01 ное 2017, 13:53 от пенсионирана русалка

# 603
  • софия
Мислих си да допълня последния си пост, но се получи за нов! С това приключвам в темата, освен ако не бъда попитана нещо конкретно по същество, с което да мога да съм полезна...

Не изпитвам желание да оборвам родители и техните мнения! Не ми харесва, когато изкривяват моите такива! Не изпитвам желание да приемат и моите разсъждения на всяка цена!
Понеже в разговори стил (както казва ЧС) "а пък аз, а пък ти" рядко има съществено съдържание или ако има, то в даден момент изглежда като наддумване, мисля да уточня, че:
Аз съм последния човек, който твърди или някога ще твърди, че има само едно, две, пет места за реализация. Както понятието за реализация, така и местата за нея са безкрайно условни и зависят най-вече от самия индивид (и подкрепящото го обкръжение) намиращ се в  определена ситуация и определена желана цел. Лично в моят живот има всякакви примери и абсолютно не възнамерявам да противореча на негово величество Живота, личния път и собствения опит!
Изпитвам искрено уважение към всеки родител, намерил начин, време, действия, ресурси, деликатност и сила да подкрепя пътя на своето дете! Опитвам се да не забравям, че истината на този свят се крие в човечността, съпричастността и любовта! Където и каквото да е постигнато, без тези черти в ежедневието всяка свръх успяла личност губи от възхитата ми!
Искам ако мога да съм полезна, да бъда! Но да защитавам избора си ми се струва излишно! На останалите с техния си избор предполагам също!

П.П сега видях поста на русалка и съм съгласна със скрития текст и  то точно по разглеждания начин! Но ще съм изумена ако от мен тя е възприемала обратната теза.

Чудесен ден на всички и успехи занапред - който, където, когато!

# 604
  • София
Ами значи е време да се изумиш с колко твои тези във времето  съм била съгласна Simple Smile.  Приятно изумяване на теб лично и хубава останала част от деня на всички!  Simple Smile

# 605
Не изпитвам желание да оборвам родители и техните мнения! Не ми харесва, когато изкривяват моите такива! Не изпитвам желание да приемат и моите разсъждения на всяка цена!
...
Искам ако мога да съм полезна, да бъда! Но да защитавам избора си ми се струва излишно! На останалите с техния си избор предполагам също!
Подкрепям категорично, исках да напиша същото  Hands Plus1

# 606
Някой може ли да сподели учебната програма на АК през седмицата? За който и да е клас (8 и следващ клас), просто искам да добия представа как е подреден учебния ден.

Най-близкото подобие на това, за което питам открих в сайта на англо-американското училище: http://www.aas-sofia.org/page.cfm?p=564

Предварително благодаря.

# 607
За Черна станция не знам, но предполагам, че при дете състезател по математика не е ходила неизучено в училището...а за подготовка за състезания... а това се прави (уж) нормално в училище Rolling Eyes

Никога не съм казвала, че имам дете състезател по математика. Да, ходила е разбира се, като всички СМГ-ейци, но и омръзна и спря. Но ако и се е ходило на школа по математика, такава си има в СМГ на супер ниво и е безплатна. Сега чета, че някои деца ходели на по няколко школи по математика, аз това не го разбирам и определено не е нашият случай това и не за такива школи съм говорила. Имах предвид школа по език за да си вземе сертификата. Хобитата и пък бяха такива, каквито не се развиват нито в АК, нито другаде, а изброените опции не са и били интересни. Естествено, плащала съм и за школи по ски и друг спорт, ама това си е нормално.

В това отношение съм абсолютен фен на родители като ЧС, които има здрав поглед и категорично мнение, аз май съм от по-колебливите, ослушващите се...

Категорична съм, защото говоря за минало събитие Grinning Едно е да гадаеш кой отбор ще бие и да правиш анализи и предположения, друго е след мача, когато вече знаеш какво е станало Grinning

# 608
  • София
Някой може ли да сподели учебната програма на АК през седмицата? За който и да е клас (8 и следващ клас), просто искам да добия представа как е подреден учебния ден.

Най-близкото подобие на това, за което питам открих в сайта на англо-американското училище: http://www.aas-sofia.org/page.cfm?p=564

Предварително благодаря.

В бяло е "електив".

# 609

Предварително благодаря.

В бяло е "електив".
В 12ти е госта по-гъчкано Wink всеки ден почивката му е 11:15 - 12:10 (без понеделник) и приключва в 15:35 или 16:20, но може би той самия малко повече електизи и клубове си е сложил Rolling Eyes

# 610

Sharky*,

Благодаря за снапшота. Текстовете не са четливи, за да разбера курсовете.
Ако е възможно, може ли да го изпратиш с по-добра резолюция?
Не е спешно.

# 611
  • София
На мен ми се струва рехаво. Четвъртък е "хептен" до обед.

Има клубове понеделник, вторник и сряда (астрономия, кино, фотография), а петък следобед е елективът по инженерство при Крисчън Йънгс, при който записването се е "вместило" в 3 минути (групите за четвъртък и петък са се запълнили 3 минути след "отварянето" на линка за записване, моят умник си е избрал петък, не знам защо). Родителите на по-големи или завършили деца вероятно не познават Крисчън Йънгс, но това е идеалният образ на будителя.

# 612

Предварително благодаря.

В бяло е "електив".
В 12ти е госта по-гъчкано Wink всеки ден почивката му е 11:15 - 12:10 (без понеделник) и приключва в 15:35 или 16:20, но може би той самия малко повече електизи и клубове си е сложил Rolling Eyes

Пенева,
Програмите изглеждат доста натоварени...

Ако съдя по списъка с курсове: http://acs.bg/Home/Academics/Departments.aspx (направил съм си екселска таблица с всички публикувани курсове, в опит да сравня с моите гимназиални години), учениците имат голям избор от курсове.

# 613

Sharky*,

Благодаря за снапшота. Текстовете не са четливи, за да разбера курсовете.
Ако е възможно, може ли да го изпратиш с по-добра резолюция?
Не е спешно.
Тук можеш да видиш колко часове по какво има http://acs.bg/Home/Academics.aspx
В седмичната програма виждаш как са на блокове (то се вижда и цветово), точното име на преподавателите ли ти трябва?
"Родителите на по-големи или завършили деца вероятно не познават Крисчън Йънгс, но това е идеалният образ на будителя."
Шарки, има доста преподаватели, които са много харизматични за децата... Срещала съм други, които повече свързвам с този образ Simple Smile И за "хептен до обед" - моя младеж точно в 9ти клас беше се включил в мюзикъла, единия ден репетицията беше в такъв по-кратък ден и следобяд за 3 часа там си се готвеше за следващия ден и после репетиции и се прибираше капнал...

Последна редакция: ср, 01 ное 2017, 15:55 от peneva_a

# 614
Пенева,
Програмите изглеждат доста натоварени...

Ако съдя по списъка с курсове: http://acs.bg/Home/Academics/Departments.aspx (направил съм си екселска таблица с всички публикувани курсове, в опит да сравня с моите гимназиални години), учениците имат голям избор от курсове.
"Курсове"? или клубове и елективи имаш предвид? Курсовете са съобразени с предвидените в план програмата на МОН, няма мърдане от тях, виж линка в горния ми пост.

Последна редакция: ср, 01 ное 2017, 15:55 от peneva_a

Общи условия

Активация на акаунт