СМГ "Паисий Хилендарски" - тема 6

• 71 846
  • 735
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Оne of you, трябва и малко обективност. ОК, едното момче до 7 клас е учило в СМГ, ама следващите 5 не е било там.. С това твърдение се омаловажава работата му и тази на преподавателите му в АК. Да, има  несъмнено страхотната база, ама после е успяло да я доразвие успешно и другаде. До дете е, до хъс, до учители....не е само до това къде си учил до 7 клас. Историята помни  други случаи на деца с  много големи големи успехи до 7 клас в  СМГ, а после залязли като представяне в АК. Така че обобщенията са излишни. И в единия , и в другия случай до 7 клас са били в СМГ, но после нещата са се стекли различно..

# 256
Черна Станция, не се умори да изтъкваш през годините приетите в елитни университети от СМГ. И така, макар и да го отричаш, подлагаш на съменеие факта, че има достатъчно умни деца и другаде , които избират  да останат тук или да следват в Германия, Австрия, Франция (от випуска на дъщеря ми има и избрали Корея), не защото не са приети в гореупоменатите или липсват предпостваки да бъдат приети. Те дори не са се пробвали, а повярвай ми, има  сред тях много ученици с постижения на друг вид състезания (не са само олимпиади по математика, биология, химия, физика и информатика), с богато на дейности  и на участия в разни проекти  CV, спечелили стипендии за целия си курс на следване, които при други лични нагласи биха били приети..В СМГ и в АК просто преобладават децата, които ще учат на английски, така че е съвсем оправдано насочването им, пробването (при някои и приемането) в топ  английски/американски университети.

Ами да, приятно ми е да го споменавам, не отричам, ама какво да правя, като е факт?  Освен това пиша го в темата за СМГ, защитавайки гимназията от нападки, а не съм дошла в темата за НЕГ да пиша " Вие сте неудачници", нали? Не е моя вината, че децата от НЕГ пробват в немскоезични университети, които са по-назад в световните класации. Ако немските университети бяха в топ 10 и ти щеше да го приказваш, нали? Peace

Цитат
Предполага се, че си информирана къде е приет всеки един от над 100-те випусника на АК, и горе долу толкова на СМГ. Направила си класация и е излязло, че СМГ води с колко?  Mr. Green Twisted Evil Mr. Green И така за поне колко випуска назад?

Не, нямам информация къде са приети всички от АК, но и не ми трябва. Проверката мога да я направя много по-лесно от другия край - от Оксбридж ми докладват какви деца от България са приети Sunglasses и аз мога лесно да проверя кое от кое училище е. И то си излиза Twisted Evil
И да, не съм следила за няколко випуска назад, а само за актуалния за момента, ама и това е нормално. Тази година като се променят нещата ще си налягам парцалите и ще подсмърчам без да смея да се обадя Mr. Green

# 257
Безмозъчното стадо и техните грешни интерпретации отново.
Казах ви, че самочувствието е в повече, защото мразя хора, които се мислят за повече, отколкото са.

Не, че нещо, ама ти случайно да имаш информация кой от пишещите тук какъв е?  Или по-точно кое дете какво е, защото пишем за гимназията и децата, а не за родителите им? Mr. Green
Сигурно имаш, за да обобщаваш така Whistling

# 258
Безмозъчното стадо и техните грешни интерпретации отново.
Казах ви, че самочувствието е в повече, защото мразя хора, които се мислят за повече, отколкото са.
smile3514 newsm51

# 259
.

Последна редакция: пн, 24 юли 2017, 00:26 от OtgovornaBashta

# 260
Какво е МОМ, и защо е толкова важна? -Александър Макелов, един от ръководителите на националния отбор
https://amakelov.github.io/2016/11/17/Na-vnimanieto-na-MON.html

Това какво общо има с темата за СМГ?

Скрит текст:
Цитат от изпълнената със субективизъм статия (има си причина да е такава): "... добро представяне на МОМ е универсална визитна картичка в математиката, и в частност почти гарантира прием във водещите университети в света - Кеймбридж, МИТ, Оксфорд, Станфорд, Харвард, … . Както всеки минал през процеса на кандидатстване там може да потвърди, резултатите от МОМ са с изключителна тежест"

Медалите не са гаранция за прием в университет. Факт е, че в американските университети биват приемани ученици без медали, а са отхвърляни други с множество такива.
Ако някой мисли, че университетите се интересуват кой коя гимназия е завършил, или пък за работодателите е от значение университетът, жестоко се лъже. В Гугъл работят завършили и Оксфорд, и други университети в UK, и германски университети, и ... НБУ. Същото се отнася и за други компании, проверила съм преди 2-3 години.
За класациите на университетите – Преди 3-4 години, проучвайки АУ в Благоевград, попаднах на класирания от Международна студентска олимпиада по математика. Направи ми впечатление, че на призовите места са студенти от руски и израелски университети. Тези от Кеймбридж и няколко топ американски университета бяха назад, някои от тях доста. А не би трябвало да е така, нали все пак са напред в класациите на университети, приемат с интервюта, изпити. Изводът: Не е от значение къде учиш, а как. Ама това е в пълна сила и за гимназиите.
Миналата година видях оценките от приемен изпит по математика в СУ. Ами... деца от ЕГ бяха изкарали по-високи оценки от завършили МГ, дори и СМГ. И по време на следването някои от тях се представят по-добре.

Във всяко едно училище има всякакви ученици и учители. СМГ не е изключение. Розовите очила не помагат на никого. Проблемите трябва да се посочват и да се работи за отстраняването им, но не по начина, по който това се случва в момента.

# 261
.

Последна редакция: пн, 24 юли 2017, 00:26 от OtgovornaBashta

# 262
# 263
Скрит текст:
Тежко, брате, се живее
между глупци неразбрани;
душата ми в огън тлее,
сърцето ми в люти рани.

Отечество мило любя,
неговият завет пазя;
но себе си, брате, губя,
тия глупци като мразя.

Мечти мрачни, мисли бурни
са разпалили душа млада;
ах, ръка си кой ще турне
на туй сърце, дето страда?

Никой, никой! То не знае
нито радост, ни свобода;
а безумно как играе
в отзив на плач из народа!

Често, брате, скришом плача
над народен гроб печален;
но, кажи ми, що да тача
в тоя мъртъв свят коварен?

Нищо, нищо! Отзив няма
на глас искрен, благороден,
пък и твойта й душа няма
на глас божий - плач народен!

"Не пей ми се, не смей ми се!
От днеска вече ще да блея!"
Хр. Ботев

# 264

За класациите на университетите – Преди 3-4 години, проучвайки АУ в Благоевград, попаднах на класирания от Международна студентска олимпиада по математика. Направи ми впечатление, че на призовите места са студенти от руски и израелски университети. Тези от Кеймбридж и няколко топ американски университета бяха назад, някои от тях доста. А не би трябвало да е така, нали все пак са напред в класациите на университети, приемат с интервюта, изпити. Изводът: Не е от значение къде учиш, а как.

Точно така е, напълно съм съгласна. Ама баш на теб няма нужда да обяснявам, че да овладяваш математиката и да се подготвяш за олимпиада са доста различни неща. Състезателната математика си иска специална подготовка и тук вече си зависи от университета дали полага усилия за такава или не. По традиция руснаците се стараят в тази насока, защото го смятат за престижно. Дали в Оксбридж и топ университетите на САЩ също е така не знам, но е напълно възможно техните представители да отиват на състезания без никаква специална подготовка, а просто така, на стандартни знания.

Това не е покана за нов спор (опазил ме Господ), а просто хипотеза, обясняваща явлението Peace

# 265
  • В офиса

Еха! И от двете новини съм впечатлена: че толкова бързо реагираха и вече има награда на Мариам Мирзахани (код, оправи на жената името), и че наше момиче е първият носител. Само се чудя след като Мирзахани е иранка, защо наградата е за най-добре представената европейка? Някак по-логично е да се стимулират момичетата от арабските страни, за които е в пъти по-трудно да се докажат. Чудя се дали тя е поискала така, или са някакви интерпретации...

# 266
  • София
И аз се зачудих защо на европейка се присъжда наградата
Но пък Иран не е арабска държава, иранците са потомци на персите и би било много ограничително само за персийки да е наградата..
 но пък може да има награда за най-добре представилата се математичка от всеки континент 😉

# 267
Защо се чудите, защо е дадена награда на европейка? То в статията си е написано: "Новата награда се връчва на най-добре представилото се момиче на IMO за всеки континент - тази година са дадени пет награди като тази за Европа идва при нас."

# 268
  • София
To  си пише, че има наградено момиче от всеки континент. Браво на  нашето момиче! Simple Smile

Черна Станция,
Скрит текст:
няма  особен смисъл да спорим всеки път за едно и също. Немски, френски, холандски университети не са в  топ листата по други причини, а не заради по-слабо ниво на обучение. Някога и линка ти метнах към официално четиво по темата. Явно не си си направила труда да го прочетеш... Във въпросните класации огромна тежест ( на много места в нета  може да се види какъв е  процентът при изготвянето на рейтинга) има research-ът,  който в част от упоменатите държави ( за Германия със сигурност знам, предполагам Холандия и Франция също са така) се провежда от нека ги наречем извънуниверситетски институции като примерно Института Макс Планк. Рейтингите се правят по разни критерии и в никой от тях не е водещо академичното ниво. Иначе малко става противоречиво, водеща икономика като немската все трябва пък  да е подплатена с доста добро университетско образование, иначе все специалисти от топ университетите  на Англия трябва да наема.. И като заговорихме за различни критерии, виж най-новата класация от 2017  по друг критерий, а не research - "Тhe most innovative universities in Europe". 23 немски университета в топ 100, на второ място са английските  и френските с по 17 участника, а иначе на челно място в списъка е  белгийски университет....
 И още нещо - играеш го  малко по тънката лайсна, никой и никъде не е  нарекъл децата от СМГ "неудачници" ( а и как би могъл на бялото черно да каже), та да правиш такъв паралел какво би станало, ако отидеш в друга тема с подобно твърдение.. Изказването "и другаде  има можещи, знаещи и успешни деца" не опровергава наличието на много такива в СМГ. А пък това, че защитаваш позицията си в темата за СМГ като най, а не другаде, напомня нещо..И колкото и да не ми е приятно да го призная, получава се с постовете ти  точно това, което иначе се критикува сериозно в темата за АК. Самата ти си казвала, че се включваш в нея предимно при неистини като тези, че най-доброто училище е Колежът , децата в него имат най-добра подготовка за следучилищния живот, а оттам и шансове за реализация. Ми то по тази логика и те си ги пишат тези неща в своята си тема, не в друга.. И не би следвало да се дразним, нали? Ама реагираме, защо ли? Всякаквите обобщения къде и кой е по-по-най  са неуместни.

Math mother,  
Скрит текст:
доколкото знам тази година единствената пълна шестица на предварителната сесия в СУ на математика 2 за ФМИ е на дете от ЕГ. Та наистина  се доказва, че разни умни деца има  от разни училища.. Няма такава бира като "най-умните са в тази или онази гимназия". Макар че някои могат да кажат (или да си помислят)
 - така е, защото топ състезателите и баш математиците от МГ са избрали да учат навън и не са се явили на изпитите в СУ....

Последна редакция: пн, 24 юли 2017, 06:48 от пенсионирана русалка

# 269
  • В офиса
Чудехме се преди редакцията на статията, с която е включено уточнението (и е оправено името) Вие пък що толкова ни подценявате.

Общи условия

Активация на акаунт