СМГ "Паисий Хилендарски" - тема 6

• 71 571
  • 735
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Ех, чак пък толкова. От класа всички деца ходеха на някакви уроци. Кой на колко и какви - по лична преценка. Някои ходеха и на школа,  и на частен учител. Популярните бяха Веди, Софроний, Междучасие и Милениум. Ние избрахме Междучасие заради сравнително малкия хорариум /два астрономически часа/ при учител, който дава съвсем малки домашни. Виждайки резултатите при девет часа математика, реших, че допълнителен брой часове по БЕЛ в школа ще са полезни. Така се и оказа , а същевременно съм много доволна от работата на госпожата ни по БЕЛ в училище.

# 121
 WARWICK..ясно е че си съчинявате неистини затова ви зададох въпроса.
събрали сте се тук няколко майки юначни дето ни пълните форума с клюки,клевети и откровени лъжи
това дето някоя си госпожа по БЕЛ била написала на дъската телефона на някоя си друга госпожа за курсове или частни уроци
пък тя фамилията и случайно съвпадала...НЯМА КАК ТОВА ДА СТАНЕ НА РОДИТЕЛСК А СРЕЩА В СМГ!
ТАКА ЧЕ ОТНОВО ..." ФАНТАЗИРАТЕ"

# 122
WARWICK..ясно е че си съчинявате неистини затова ви зададох въпроса.
събрали сте се тук няколко майки юначни дето ни пълните форума с клюки,клевети и откровени лъжи
това дето някоя си госпожа по БЕЛ била написала на дъската телефона на някоя си друга госпожа за курсове или частни уроци
пък тя фамилията и случайно съвпадала...НЯМА КАК ТОВА ДА СТАНЕ НА РОДИТЕЛСК А СРЕЩА В СМГ!
ТАКА ЧЕ ОТНОВО ..." ФАНТАЗИРАТЕ"
Не разбирам от какво се притеснихте, че отново изпаднахте в състояние "Всички лъжете!" Както каза Prizma, повечето деца се подготвяха допълнително по БЕЛ. Някои родители избраха децата им да посещават курса на г-жа Стоянова, предложен ни на родителска среща в СМГ. Този курс не е организиран от училищното настоятелство и учениците от СМГ имаха право да го посещават. Кое Ви смути най-много?

ПП Единствената неточност, която съм допуснала е, че това стана на родителска среща в края на миналата учебна година и групата се е сформирала през лятото. А не през септември. Но това е подробност...

Последна редакция: пн, 17 юли 2017, 22:07 от Warwick

# 123
От класа всички деца ходеха на някакви уроци. Кой на колко и какви - по лична преценка. Някои ходеха и на школа, и на частен учител. Популярните бяха Веди, Софроний, Междучасие и Милениум.

А после се класират училища според НВО. Класацията трябва да е по школи.

# 124
  • София
С два часа седмично школа по БЕЛ тийнът нямаше да постигне сегашния си резултат. Без школата по БЕЛ - много по-вероятно. В СМГ няма допълнителен брой часове по БЕЛ и да, децата правят това, което и повечето други деца в София, които нямат завишен хораруим - ходят на школа. Тази година сме първенци във всичко - по БЕЛ, по МАТ, по най-висок бал на прието дете /детето е от СМГ/, по най-нисък бал, първо и второ място на приетите в АК момчета са от СМГ тази година, второто място при момичетата  - също, бронзов медал от олимпиадата по химия, градски шампион по шах, дете със стипендия за Изключителни постижения по история от 1000 стипендии, ученици с медали от международни състезания по математика. As You Like It.

Последна редакция: пн, 17 юли 2017, 23:52 от Prizma

# 125
  • В офиса
не е подновил договора на Владева
а  защо и във вашето училище не и е бил подновен договора, има ли интервю в тази връзка?
Има свобода на пазара на труда, нали? Владева бе дългогодишен преподавател с успехи. Нейни деца редовно стигаха на челни позиции на Олимпиадата по БЕЛ. Без да съм й светила, предполагам че е било лично решение да предпочете училище с двойно по-малко натоварване, но със също толкова умни деца и да може да преподава едновременно и в частна школа. Само че се е оказало, че:
а/ умните деца имат някои пропуски (нормално, ако бяха в 5-и клас, но не съвсем след като са минали една година в елитно училище с елитни преподаватели)
б/ станала е с нещо неудобна, въпреки отново класираните 2 деца на Олимпиадата и предполагам подобни резултати на тези, които постигаше в нашето училище.
Информацията за частната учителка Стоянова няма да коментирам. Да кажем, че е просто (не)умишлено изкривена (ама защо ли не го вярвам) Иначе, да, СМГ юбер алес!
Скрит текст:
Призма, безкрайно те разбирам (предния ти пост за избора). Освен това в АК също има И трагични преподаватели (което не мога да кажа за старото ни училище). Тази по мат. втория срок бе ултра зле, та в този смисъл разместването на преподавателите е добро.

# 126
  • София
Скрит текст:

Тинки, ние претеглихме нещата така: от едната страна сложихме ползите, а те в колежа са много. От другата страна - възможностите за борба с "бъговете" в системата (под бъгове разбирам нещата, които конкретно на нас не биха ни допаднали, от най-различно естество - порядки, твърде големи според разбиранията ни домашни и др., или пък биха създали трудности, като отсъствия при участие в състезания например). А  възможностите да пребориш системата в колежа са минимални. И накрая решихме, че ще се лишим от някои екстри в името на това да ни бъде по-спокойно. Мисля, че големите ползи от колежа се явяват след 8.ми клас, така че при вас предстои.

Последна редакция: вт, 18 юли 2017, 00:56 от Prizma

# 127
1. Школи за НВО има всякакви. Даже и в една и съща школа в някои групи се запълват пропуски, а в други се надгражда. И в коя група ще попадне детето вече зависи от училището. Когато записвах моето дете на школа, то първо мина входящ тест и после беше сложено в най-напредналата група и това се дължеше изцяло на подготовката в СМГ, защото до 7 клас не беше ходила на никакви школи. Повечето и съученици, които също ходеха на школа, бяха класирани в също такива групи. И според мнението на учителите в школата което дете идва с ниво за най-висока група на практика няма нужда от школа, освен ако не гони НЕГ или СМГ с немски. Точно затова и много деца, целещи се в СМГ с АЕ,  изобщо не ходиха на школа. Ние ходихме за да се презастраховаме, но се оказа, че и без школа пак щеше да е същото. По математика, естествено, не ни е и хрумвало да се записваме. Мисля, че това показва ролята на училището и опровергава твърдението, че всички зависи от школите, а училищата са без значение. Аз това твърдение не мога да го приема. Ако беше баш така нямаше година след година все деца от едни и същи училища да са на първите места.

2. Работата на един учител не е да класира деца на национален кръг на олимпиада. И не по такива класирания трябва да се оценява работата му като учител (ако води школи вече е друго). Един учител по математика е отличен преподавател, ако от клас 30 човека 20 се явят на първи кръг и 15 се класират за втори. И толкова, защото задачите на първия кръг са точно за отличници, докато задачите на втори и трети кръг са специфични и извън учебния материал. По това колко деца са класирани за национален кръг и колко са взели медали вече се оценяват учителите, водещи школи по състезателна математика. В СМГ тези неща обаче са 2 в 1, защото учителите дават и базова подготовка по материала, и състезателна подготовка. Като цяло обаче работат на един учител не бива да се оценява по медалите от състезания, защото не за това е назначен.

# 128
Като ви чета се радвам, че всичко това ми е зад гърба. Как идеалните ученици от СМГ ще се впишат в скапаната социална среда в България. СМГ си е училище за експатрианти. Мечта на повечето родители тук. Всички други страсти са от лукавого. Да изучим детето на математика, да завърши в чужбина и да стане брокер в лондонското сити. Успех Ви желая!

# 129
  • София
Като ви чета се радвам, че всичко това ми е зад гърба. Как идеалните ученици от СМГ ще се впишат в скапаната социална среда в България. СМГ си е училище за експатрианти. Мечта на повечето родители тук. Всички други страсти са от лукавого. Да изучим детето на математика, да завърши в чужбина и да стане брокер в лондонското сити. Успех Ви желая!
Не че нещо.. Дори нямам намерение да заемам страна по въпроса около  скандала с П. Тодорова. Но горният пост  ме провокира да  се включа. Г-жо Василева, може и да са амбициозни семегейци (няма лошо), може и да имат за цел да учат навън (имат в общия случай и потенциала за целта), може и да имат мечти за реализация в това или онова  европейско или отвъдокеанско сити, но Вие като виден патриот  се оказва, че не знаете, че  думата е експатриат, без н.. И с това мнението Ви сериозно олеква, освен че е неоправдано заядливо. И за протокола - нямам дете в СМГ, нито съм имала. Ако обаче поне малко се бяхте поинтересували преди да се изкажете, щяхте да разберете, че  многократни медалисти от международни състезания остават и тук, учат в наши университети, помагат на по-малките в СМГ..

Последна редакция: вт, 18 юли 2017, 10:34 от пенсионирана русалка

# 130

Всъщност доста голяма част от завършилите следват математика, физика, компютърни науки... не е баш образованието за брокер Mr. Green

# 131
Ако обаче поне малко се бяхте поинтересували преди да се изкажете, щяхте да разберете, че  многократни медалисти от международни състезания остават и тук, учат в наши университети, помагат на по-малките в СМГ..

Ако поне малко се бяхте поинтересували, щяхте да разберете, че по-голямата част от тях не учат тук по собствено желание, а или поради липса на финанси, или защото не са приети в топ университетите, към които са се прицелили. Защото гениални деца и медалисти има по цял свят, а местата са ограничени. Един или няколко медала не ти гарантират на 100% влизане в елитен университет.

# 132
  • София
Ми  именно  защото съм се поинтересувала, знам (познавам), че има и други... Имащи финансовата възможност да учат навън, имащи и завидни резултати и успех, които биха им отредили място в повече  от добри университети навън, но не пробвали се въобще да кандидатстват там - с изначалната идея да си останат тук. Сещам се на първо четене  за момиче, което още в 10 клас в интервю заяви, че ще учи тук и  така и направи. Сигурно на  още ненапълнени 17 години е знаела дали ще я приемт в топ университет или няма, та затова го е казала...

# 133
Сещам се на първо четене  за момиче, което още в 10 клас в интервю заяви, че ще учи тук и  така и направи. Сигурно на  още ненапълнени 17 години е знаела дали ще я приемт в топ университет или няма, та затова го е казала...

Не става ли въпрос за момиче, което също така спомена, че майка му работи като учител. С учителска заплата за съжаление човек трудно би издържал студент в чужбина.

# 134
  • София
Следването в чужбина, особено пък извън САЩ и Англия, не е толкова финансово непосилно, колкото се представя в пространството.  Що деца  баш на учители следват навън...Не са  толкова малки, съумяват едновременно да учат и почасово да работят, на места има стипендии за успех, на други - социални такива... Избягвайки излишни разточителства успяват да се издържат дори и сами. Но този коментар не е по темата, за което се извинявам на пишещите.

Общи условия

Активация на акаунт