СМГ "Паисий Хилендарски" - тема 6

• 71 973
  • 735
  •   1
Отговори
# 300
Едва ли подобно твърдение може да има нещо общо с истината. Изключително комплексарско и пошло звучи. Не си представям родител, който може да насади такива комплекси за малоценност на собственото си дете.

Всъщност това е мехлем за собственото его и се приказва главно пред роднини, познати и колеги, като се съберат да се хвалят с децата си. А децата в случая са папагали и повтарят чутото.
Но пък и за какви комплекси говориш? Това по същество е даже борба с комплексите, макар и чрез затваряне на очите. Нещо като "С нищо не си по-лош, маме, просто в училището не ти обръщат внимание, защото гледат само състезателите". Не мисля, че това развива комплекси, даже е по-скоро защитна концепция.

# 301
  • София
Доста деца познавам от СМГ, които НЕ са състезатели, а обикновени, умни, будни пубери, които обичат мат и училището си - от випуска на дъщеря ми, от този на по-малките ми дъщери, на близки роднини, на приятели - как пък никое не каза, че се чувства ощетено откъм внимание и качество на преподаване за сметка на състезателите? Че и вербуват братчета/сестричета за училището си, нищо че не са били  състезатели внито един момент от гимназиалния курс.  АКО въобще го има това, съм склонна да вярвам, че е харакетерно по-скоро за парашутистите  (както е и другаде в желаните училища). Не смогват на темпото, имат затруднения с усвояването на материала и търсят вината за това извън себе си. Какво по-удобно от това оправдание, че не им се обръща достатъчно внимание, защото то е запазена марка за състезетелите, в резултат на което не могат да напредват със същите темпове?

# 302
Ох хайде, хайде... фаворизирането на състезателите за сметка на останалите "обикновени" го има не само в СМГ.  Една удобна теза за отричането на това явление е версията за комплексите и егото на родителите. Ама ако това ви помага да не кажете "царят е гол" -ок. Това е същото като мълчанието по темата: истинската причина за уволнението на Тодорова и останалите учители.

# 303
  • София
Ми, не знам , Блис, аз нямам никаква лична полза да защитавам СМГ, споделих наблюденията си над доста деца, които не са състезатели, а нямат определено  такава нагласа към отношенията в училище.

# 304
Ох хайде, хайде... фаворизирането на състезателите за сметка на останалите "обикновени" го има не само в СМГ.  Една удобна теза за отричането на това явление е версията за комплексите и егото на родителите. Ама ако това ви помага да не кажете "царят е гол" -ок. Това е същото като мълчанието по темата: истинската причина за уволнението на Тодорова и останалите учители.

И ти как си пък толкова компетентна, че да си запозната с явлението в СМГ? А и всъщност какво разбираш под "фаворизиране"? Защото е ясно, че учителките пътуват по състезания със състезателите, а не с всички, а и на състезателите показват по-засуканите трикове, но кой да бъде състезател се определя с изключително обективни подборни състезания, а не по симпатия.  Обаче всякакво допълнително внимание се случва само и единствено на школите (които впрочем са достъпни за всеки желаещ), а в клас се работи еднакво с всички.

# 305
  • София
Интересно защо тогава почти всички деца продължават в СМГ след 7. клас.  Харесва им да ги третират като "втора категория" ученици? Какво желание за обобщения се демонстрира в тази тема..
Има учители, които показват пристрастия по различен признак - към момичетата, към тези, които пазят тишина в часа им, към забавните, към бунтарите, към някой, на чийто брат или сестра са преподавали някога... Може някой учител да прояви отношение към дете със специален интерес към предмета му - например г-жа Хинкова покани седмокласник да посещава школата й заради интереса му към биологията. Досега не съм попадала на учител с пристрастия към подмазвачи, но може и такива да има. Случаи всякакви.

# 306
  • София
При клас от 33-35 деца, от които не повече от 3-4 са състезатели на топ ниво, би било голям мазохизъм останалите да продължават в същото у-ще и след 7 клас, чувствайки  се неудачници или пренебрегнати.
Ежко успя и в тази тема да внесе величието на колежа. Симпатизирам на у-щето и го следя, защото за момента пасва на профила на малкото ми дете, което не е очаровано от математиката. Но такива мегаломански писания само ме отблъскват, както писах преди време и в другата тема.

# 307
  • София
Такива пристрастия, Призма, има навсякъде  Simple Smile И учителите са хора, не са им чужди симпатиите към един или друг ученик по разни критерии, друг е въпросът, че едни съумяват да не ги показват, други не. Но това си е най-вече до човек, не до училище и тенденциозно различно отношение към  състезатели и други.

Последна редакция: вт, 25 юли 2017, 12:17 от пенсионирана русалка

# 308
Ежко, с най-добри чувства - ти не си завършил колежа, но това не ти е попречило. Нека не влагаме фатализъм. Обучението не приключва в 12. клас.

Както и двамата знаем по мое време в БГ не се предлагаше нищо еквивалентно или поне наподобяващо.
И от личен опит знам, как и колко се наваксва и за сметка на какво.

# 309
Ми, не знам , Блис, аз нямам никаква лична полза да защитавам СМГ, споделих наблюденията си над доста деца, които не са състезатели, а нямат определено  такава нагласа към отношенията в училище.

Сега, въпрос на зрялост е да се отсее кое е важното. Очевидно фрагментирането на фаворизирани и неудачници не го направих аз. И това е доста сериозно елементаризиране на ситуацията. Между тези две категории има още доста място за много деца. 😁 Такива на които не им пука, че не са "състезатели"; такива, които забелязват явлението и се дразнят и т.н. Аз познавам родители на двама състезатели от горните класове и родители на дете без всякакво желание за състезание в 6 клас. И двете семейства казват, че се усеща разликата. Вторите обаче смятат, че това не е достатъчен дразнител, който да ги накара да напуснат училището в което детето е влязло с толкова труд. Поради липса на по-добра алтернатива. 😉

# 310
За втори път моля да обясните с малко повече подробности в какво аджеба се изразява това отнощение. Може би пък съвсем нормални неща се преекспонират. Например на състезателите не им пишат отсъствия, докато са на състезания. Или им разрешават в понеделник да не ходят на училище, след като събота и неделя са били на състезание. Това обаче не е никакво фаворизиране, а съвсем нормална целесъобразност И освен това не важи за определени специални деца, а за всеки класирал се за състезанието. А защо никой не казва как състезателите губят почивки и ваканции? Особено готвещите се за IMC  губят по цял месец от ваканцията си. Това ли е фаворизиране?

# 311
  • София
Разбрах, Блис, явно съм незряла, благодаря за квалификацията. Незрели са явно и родителите (различни като темперамент и амбициозност хора) на коментираните деца, които тласкат и вторите си отрочета към СМГ - ще да е  някаква форма на мазохизъм това. Явно съм/сме  неспособна/неспособни  да се усетя/усетим, че  не са само двете категории деца,  а пък и тези, които не се оплакват от подобно отношение, явно просто са пердетеа и не им пука, а не е защото няма разделение...
Ще споделя нещо в тази връзка за друго училище, темата не е за него, но там най-осезаемо може да се говори за разграничение.  Предупреждавам, че  пуснатото е само аналогия за уж ставащото в СМГ и нека тези, които не се интересуват, да не я четат.
Скрит текст:
Става дума за НЕГ, над която имам поглед от вече 10 години близо под формата на контакт с ученици (настоящи и бивши), с учители. Наскоро излезе анкета, в която децата откровено споделят негативите и плюсовете на училището. Един от упоменатите минуси е разделително отношение към децата от ДСД и лайстунг. Ама доводите в тази посока здраво куцат.. Имало повече проекти за Германия за лайстунг, имало повече немски преподаватели, имало гостувания на разменни начала само за тях... демек отношението било различно. Ми ще има. Те са организация на немския отдел в училището, финансират се от Германия, нямат общо с българската управа. Който е искал да се въползва от този бонус(аналог в СМГ да бъдеш състезател примерно или поне да се възползваш от опцията да  прихванеш нещо от предваното по школите), знае пътя и начините. А защо не го е направил, дали от нежелание, дали от далновидност за по-добра диплома, дали от  недостатъчен потенциал за справяен, вината си е негова.  И интересен феномен - приетите в лайстунг пък  почват да мрънкат за по-гадно отношение, за по-режещо  оценяване от това  в ДСД и колко прецакани били. Мразели ги някои немци, понеже  били конкуренция на техните деца в Германия. Ми важи същото - никой не ги е бутал да учат на място, в което ще бъдат оценявани по чужда система, с други критерии. Та толкова за детската обективност, често копираща мненията на  амбициозните, чувстващи се под някаква форма прецакани маме и тате.. Голямата ми дъщеря  например имаше късмета да е при страхотен учител по БЕЛ, предаващ и на двата типа паралелки - каквото правеше за едните, правеше и за другите ( детайлни рецензии на писмени работи, допълнителни материали по пощата, стимулиране на собственото мислене и т.н). Кой и от двете страни би се оплакал от такъв учител? Имаше/има и други като нея. А има и като описаните от Призма, които имат пристрастия към определени ученици, но то не е защото са в тази или онази паралелка (демек състезатели са или не са),  а по различни други причини. Дъщеря ми например беше в ДСД, но германка възложи на нея две поредни години да превежда статиите на бг на немския отдел при толкова други деца от лайстунг. Това включваше влизане в учителската стая на отдела, знаене на паролата на компютъра на дамата, разпри с други германци..Далече съм от грандоманщината да вярвам, че с нещо е по-заслужила от друг като знания или умения. Имам си своето наивно, незрало според твоите представи обяснение за станалото. Дъщеря ми участва  в един баварски проект за поезия на немски, който спечели със стихотворение за града, в който се намира унито, в което беше специалността, която я интересуваше към онзи момент. И, о, изненада, градът се оказа родният на германката.. Simple Smile Класът на девойката ми през  септември идната година намаза и с почерпка с типично баварски неща..  Какво, лайстунг да тръгнат да плачат, че са били пренебрегнати ли?Та ето как нещо толкова дребно събужда у някого  някаква форма на симпатия, препоръката , която тази дама написа в последстие, беше за мен преувеличено позитивна. И не, не й се мазнела в нито един момент ученичката, жената беше строго оценяваща и принципна в изискванията си към всички. Но факт, симпатизираше на някои деца, макар да се опитваше да го прикрие

Последна редакция: вт, 25 юли 2017, 13:33 от пенсионирана русалка

# 312
Нека все пак не забравяме, че завистта и хейтърството към успелите са типична българска черта. Всички знаем вица за българския казан в ада и не случайно май друг народ няма такъв виц. Влезте и в кой да е форум, в кои да са коментари под някоя статия и ще видите, че всеки, живеещ добре, неизбежно бива квалифициран като крадец, мошеник, измамник... Преди 26 години почти всички искаха капитализъм, ама после се оказа, че капитализмът е добър само за предприемчиви, работливи, инициативни... И тези, които не са такива, не си го признаха, а почнаха да си изграждат защитна за егото версия от типа на "аз съм по-добър от тях, ама понеже не крада, не мамя, не съм мутра, ченге или мутреса, затова съм беден". И след като в цялата страна е пълно с такива хора, защо в СМГ да ги няма? Ми аз даже и за доказано най-добрите преподаватели съм чувала злобни обвинения, та явно не може всеки да е доволен. Показателно обаче е именно това колко деца решават да останат в СМГ, а не бягат като дявол от тамян. Ми в едно друго спрягано за суперско училище чета, че 20% отпадали до края и напускали. Но пък неговите защитници май най-гръмко обвиняват СМГ  Twisted Evil

# 313
Информацията за различното отношение е плод главно на "състезателния дух"...
Обаче такова животно като "проект", нито в СМГ, нито в 99% от българските училища, няма.
Изказванията за различното отношение идват като отражение на чутото от родителите. А родителите на някои деца са склонни да поддържат тезата за различното отношение, защото това е много удобно обяснение за разликата в постиженията на техните деца и на водещите такива. Много е щадящо за егото да вярваш, че твоето дете е със същите (че и по-големи) качества като някои други, но те не се проявяват, защото не му се обръща внимание. Но ако СМГ беше свястно училище и му обръщаха внимание, особено съобразено с индивидуалните му особености (таланти демек) детето щеше да бъде ехехехееееей, из висините някъде Twisted Evil

Абсолютно и тотално съгласен с горното. Далеч не всички родители/деца в СМГ са такива, но наличните са достатъчно гласовити. Обаче първопричината да има такива въобще и изобщо някой да им обръща внимание е "състезателния дух"...

По повод "специалното отношение" към състезателите. Такова има, но не там, където го търсите. И отношението практически не вреди на "обикновените" деца, но е безумно вредно за самите "състезатели".
Илюстрирам: Например "състезателите" се освобождават от часове в деня след състезанието и от домашните - също. Което е вредно защото:
- часовете в деня не са само по математика (губи се материал)
- създава се безотговорния навик да се минава "по тънката лайсна". "Аз бях на състезание..." С други думи, върших нещо, което ми е приятно, затова ме освободете от ангажимент, който не ми е чак толкова "необходим". А как това отношение би се приело от другите в екипа, които трябва да предадат проекта ДНЕС?!? (пардон, в СМГ няма проекти. Но после, след СМГ?!?)
- създават се "примадони", мислещи, че правилата не са за всички. "Всички имат домашно по биология, но не и по-специалните".
И за да не давам повод да ме упрекнат в "киселото грозде", синчето лежеше на същата "състезателна" кълка и се мързелявеше злостно. Да, има и деца, които не са така. Но по-скоро въпреки наложената система, а не благодарение на нея.

Скрит текст:
Разбирам, че се занимаваш с проекти, но и аз съм се занимавала и съм обучавана в специализираните курсове по ръководене на проекти в един от най-големите световни концерни.  
По скоро ръководя тези, които се занимават с проекти. И ако си в "моя" концерн, може аз да съм ти водил курсовете.  Sunglasses
... много често всеки, специализирал се в дадена област, гледа на другите като галфони, които нищо не разбират. Ти сега правиш същото, защото разбирането за проект в учебната дейност не съвпада с разбирането в твоята област.
Бъркаш нивото. Отдавна съм над дребнавите академични спорове около "най-добрата академична методология"   Confused
Пиша за главните въпроси, които един проект (независимо от вид и мащаб) решава:
- Защо правим нещото и защо именно него, а не нещо друго.
- Кой плаща, кой яде, ...кой готви и как да задоволим противоречивите интереси на всички тях най-добре, имайки предвид възможностите им.
- Как да убедим орел, рак и щука да теглят интердисциплинарно в една посока?
- и т.н.
Без практически навици да се задават и решават въпроси в този дух е много трудно после...
И конкретен пример: най-много българчета се сипят на интервюто на въпроси от сорта: "Защо искате да учите/работите точно това и точно при нас?"
Понеже не разбират същината на въпроса, и го смятат за някаква HR-ска измишльотина, отговарят шаблонно, "според учебника"  ooooh!

Ми нима в един училищен проект го няма всичко това?
Не и в "проектите" типични за Българските ДУ
Какво не ти харесва?  newsm78 Това, което според теб го няма, всъщност влиза в последния булет и просто е ненужно в учебния проект.
Това, което не ми харесва е , че нужните за живота след гимназията неща просто ги няма в "проектите" в българските ДУ и в частност - СМГ.

Последна редакция: вт, 25 юли 2017, 15:11 от Ezhko

# 314
Скрит текст:
Информацията за различното отношение е плод главно на "състезателния дух"...
Обаче такова животно като "проект", нито в СМГ, нито в 99% от българските училища, няма.
Изказванията за различното отношение идват като отражение на чутото от родителите. А родителите на някои деца са склонни да поддържат тезата за различното отношение, защото това е много удобно обяснение за разликата в постиженията на техните деца и на водещите такива. Много е щадящо за егото да вярваш, че твоето дете е със същите (че и по-големи) качества като някои други, но те не се проявяват, защото не му се обръща внимание. Но ако СМГ беше свястно училище и му обръщаха внимание, особено съобразено с индивидуалните му особености (таланти демек) детето щеше да бъде ехехехееееей, из висините някъде Twisted Evil

Абсолютно и тотално съгласен с горното. Далеч не всички родители/деца в СМГ са такива, но наличните са достатъчно гласовити. Обаче първопричината да има такива въобще и изобщо някой да им обръща внимание е "състезателния дух"...

По повод "специалното отношение" към състезателите. Такова има, но не там, където го търсите. И отношението практически не вреди на "обикновените" деца, но е безумно вредно за самите "състезатели".
Илюстрирам: Например "състезателите" се освобождават от часове в деня след състезанието и от домашните - също. Което е вредно защото:
- часовете в деня не са само по математика (губи се материал)
- създава се безотговорния навик да се минава "по тънката лайсна". "Аз бях на състезание..." С други думи, върших нещо, което ми е приятно, затова ме освободете от ангажимент, който не ми е чак толкова "необходим". А как това отношение би се приело от другите в екипа, които трябва да предадат проекта ДНЕС?!? (пардон, в СМГ няма проекти. Но после, след СМГ?!?)
- създават се "примадони", мислещи, че правилата не са за всички. "Всички имат домашно по биология, но не и по-специалните".
И за да не давам повод да ме упрекнат в "киселото грозде", синчето лежеше на същата "състезателна" кълка и се мързелявеше злостно. Да има и деца, които не са така. Но по-скоро въпреки наложената система, а не благодарение на нея.

Разбирам, че се занимаваш с проекти, но и аз съм се занимавала и съм обучавана в специализираните курсове по ръководене на проекти в един от най-големите световни концерни.  
По скоро ръководя тези, които се занимават с проекти. И ако си в "моя" концерн, може аз да съм ти водил курсовете.  Sunglasses
... много често всеки, специализирал се в дадена област, гледа на другите като галфони, които нищо не разбират. Ти сега правиш същото, защото разбирането за проект в учебната дейност не съвпада с разбирането в твоята област.
Бъркаш нивото. Отдавна съм над дребнавите академични спорове около "най-добрата академична методология"   Confused
Пиша за главните въпроси, които един проект (независимо от вид и мащаб) решава:
- Защо правим нещото и защо именно него, а не нещо друго.
- Кой плаща, кой яде, ...кой готви и как да задоволим противоречивите интереси на всички тях най-добре, имайки предвид възможностите им.
- Как да убедим орел, рак и щука да теглят интердисциплинарно в една посока?
- и т.н.
Без практически навици да се задават и решават въпроси в този дух е много трудно после...
И конкретен пример: най-много българчета се сипят на интервюто на въпроси от сорта: "Защо искате да учите/работите точно това и точно при нас?"
Понеже не разбират същината на въпроса, и го смятат за някаква HR-ска измишльотина, отговарят шаблонно, "според учебника"  ooooh!

Ми нима в един училищен проект го няма всичко това?
Не и в "проектите" типични за Българските ДУ
Какво не ти харесва?  newsm78 Това, което според теб го няма, всъщност влиза в последния булет и просто е ненужно в учебния проект.
Това, което не ми харесва е , че нужните за живота след гимназията неща просто ги няма в "проектите" в българските ДУ и в частност - СМГ.

Общи условия

Активация на акаунт