Майка му каза "НЕ"

• 25 218
  • 345
  •   1
Отговори
# 75
  • Насред хаоса
Ами при всички положения е грозно да кажеш "аз чуждо дете няма да гледам" - все едно чуждото дете не е дете, което няма вина за нищо, ами е нещо лошо, което трябва да се крие или да го няма, и майка му е недостойна за чедото мамино. Хем в случая никой не е припирал мамчето да гледа дете. Някога битуваха отвратителни схващания, че децата на разведени родители не са съвсем читави. Като гледам, и днес съществуват едни отрицателни нагласи към деца от предишни бракове и връзки. Интересно ми е, същата тази ако имаше внуче от разпадналия се брак на сина й, и някоя мома или майка й каже, че чуждо дете няма да гледа и ще разкара сина й, само защото има дете от друга, дали щеше да й стане кеф. Или щеше да е щом е за моето, може, ама за другите не може.

# 76
Защо да е грозно да предупредиш, че чуждо дете няма да гледаш, при положение че наистина няма да го гледаш? Не е казала, че не иска да ѝ се мярка никога пред очите, но и няма как да се очаква от една възрастна вече жена да посрещне чуждото дете с отворени обятия. Достатъчно е да не се държи нарочно грубо с него. Всяко по-мило отношение вече е бонус.
Изобщо не мога да обвиня никого, че дели децата на чужди и свои, просто защото и аз го правя, не е нарочно, но така се получава - кръвта вода не става. Имам една доведена племенница, която никога няма да ми стане като родна, просто не я чувствам моя и нямам никакво желание да се занимавам с нея и да се сближаваме, докато на родната съм ѝ истинска леля - гледам я, каня я с преспиване, занимавам се с нея. От друга страна доведената си има нейна леля, така че не е лишена от внимание.
пп: а жените са много по-склонни да разкарат мъж, който има дете от друга и това е обсъждано не един път във форума, просто на жените не им се гледат чужди деца, дори тези, които са довели деца от предни връзки на мъжете си, не биха гледали чужди деца. Не виждам при това положение защо от свекървите, които също са жени, се очаква такова нещо.

# 77
Ама кой е искал свекървата да гледа 12 годишно? То си има майка, и сигурно две родни баби, точно пък до нея ще опрат. Все едно снахата като отиде да се запознават, и да каже - отсега да се знае, чужди майки няма да гледам. Просто звучи грубо, пък  и никой не ги пита.

# 78
  • Насред хаоса
В случая никой не е искал от възпитаната дама да приема, още по-малко да гледа чуждо дете. Достатъчно е било да вземе да прояви малко уважение най-напред към сина си, преди да го издокара като пълня лигня под чехъла на мама, и след това към авторката и детето й, които не друг, а синът й е избрал. Това, че кръвта вода не ставала, не е никакво основание да разделяш двама човека, след като синът или дъщеря ти е решил да живее с този човек. И да използваш като аргумент детето, щото било чуждо. След като никой не я е молил, нито питал, е най-добре да си затваря устата, за да не навреди най-вече на сина си. Детето не е виновно, че за нея е чуждо. Макар че подозирам, че и за разпада на брака му тя ще да има вина. Все пак станалото е добре за авторката - да види с какъв човек си има работа и да прецени дали да продължава с него.
П.П. Мама да се благодари, че чеденцето не е направило като Макрон например. Smiling Imp

# 79
Заглавието на темата насочва фокуса в съвсем погрешна посока. "Майка му каза "НЕ". Голям праССС, че била казала "НЕ". Ако мъжът беше мъж на място, който държи на жена си и не чака маминка да му каже "Добре, миличък, мама ти разрешава", всичко щеше да е наред. Но авторката се фокусира върху не-то, казано от мамата, а съвсем между редовете смотолевя най-важното, а именно, че след като Маман е наложила вето, Муньо се е изпарил яко дим. Бих я посъветвала да си подреди приоритетите. Това ще ѝ помогне да действа в свой интерес и в интерес на детето си, а не да се пилее по Мунчовци.

# 80
които не друг, а синът й е избрал.

Явно не я е избрал достатъчно убедително, защото ако беше, нямаше майчините думи да да го разколебаят толкова лесно, нито пък щеше да ги използва като оправдание да се чупи и да ги свежда до знанието на авторката, би ги спестил като един джентълмен. Но аз така или иначе смятам темата за пързалката, доста несъответствия има.

# 81
Така работи психиката. Никога Мунчото не е виновен. Винаги е някой друг. Дали ще е ужасната му и откачена майка, дали приятелите-безделници, дали агресивните колежки-съблазнителки и т.н. - винаги някакви странични фактори влияят на този иначе толкова свестен човек...

Трудно е човек да каже: "Сгреших в избора си, доверих се на неправилния човек, я да се спасявам докато не съм затънала още!" - винаги звучи някак по-героично и драматично някой лош трети да слага прът в колелата на голямата Любов.

# 82
  • Насред хаоса
които не друг, а синът й е избрал.

Явно не я е избрал достатъчно убедително, защото ако беше, нямаше майчините думи да да го разколебаят толкова лесно, нито пък щеше да ги използва като оправдание да се чупи и да ги свежда до знанието на авторката, би ги спестил като един джентълмен. Но аз така или иначе смятам темата за пързалката, доста несъответствия има.
Мъжът, че е смотан, такъв е. И той е от тия със само физически наличните топки. Но пак не смятам, че маминка е имала право да дава наклон, като бърза да каже какво щяла да гледа или да не гледа - все пак синът й ще живее с тази жена и детето. Жалкото е, че такива мамини лигочи дават напразни надежди на доста жени, и че маминките им не проумяват, че детенцето все един ден трябва да порасне и да си поеме пътя и отговорностите самичко.

# 83
  • София
Доколкото разбрах, никой не е питал маминка дали ще приеме детето, но пък тя се е изказала превантивно, че чужди деца нямало да гледа. Ще рече човек, че едва ли не на колене й се моли авторката. Не е длъжна да го приема, но и ако имаше поне малко възпитание и уважение към сина си - не говоря за към авторката, защото е повече от ясно - щеше да реагира по начин, който не обижда нито сина й (защото сега го е изкарала като мамино детенце, което не смее да ядоса мама), нито авторката, нито пък детето, което е най-малко виновно за каквото и да било. В крайна сметка децата на другите хора, независимо какво се е случило с двойката родители, не са изровени от боклука или хванати от гората, че да си позволяват някои, най-вече мъжки маминки, да ги категоризират като нещо такова.

Не виждам защо маминка слагате на топа на устата?
Тя не е длъжна да иска да заобичва чуждо дете, нито да установява контакт с него.
Много добре звучи мантрата " детето не е виновно за нищо, трябва да го обича като свое"- внуче в случая, но ако оставим настрани политкоректното говорене, никой не може по задължение да заобича когото и да било- пък и дете да е.
И не иде реч за това, че някои маминки ги категоризират грозно, а просто за откровеност, която не се харесва и проявата ѝ се смята за несъвместима с днешното ни виждане за този род отношения.

За мен, не е проблем откровеността на маминка, а това, че синчето е предало разговора едно към едно и по този начин е показал, че ще се съобрази с мама и докато тя е на това мнение, развитие в отношенията с авторката, няма да има.

А, нищо чудно, реакцията на маминка да е разказана в подробности и да е използвана като претекст за скъсване на отношенията, вместо да намери мъжество и да си каже, че не иска понататъшно задълбочаване на отношенията.

Последна редакция: вт, 18 юли 2017, 13:20 от absurT

# 84
Айде сега, свекървата да си отваря устата, само когато я питат ли? Ако е толкова нетактична и невъзпитана, как въобще се допуска, че ще възпита свестен човек? Каквато козата, такова и ярето, нали я знаете тази поговорка.

# 85
  • Насред хаоса
Никой не е казал, че е длъжна да го приема и обича, Абсурт. Непонятно ми е защо обаче се е почувствала длъжна да се изкаже, че нямала да гледа, при положение, че никой не я е и питал даже. И да, детето не е виновно, въпреки че е чуждо. Това са въпроси между мъжа, жената и детето, които те трябва да си решават сами. Може да си откровен, когато те питат и искат нещо от теб, и при това пак да намериш начин да действаш така, че да не обидиш някого. В случая според мен става дума за чисти предразсъдъци. Иначе съм съгласна, че синчето не става.

# 86
В случая според мен става дума за чисти предразсъдъци.

Разбира се, но това не е непременно лошо, всички имаме предразсъдъци, колкото и да се правим на по-широкоскроени, отколкото сме. Ако щерка ти се залюби с циганин няма ли да вдигнеш кръвно и да се хванеш за сърцето първоначално, ако и после да се окаже пич?

# 87
Много буквално се приема това "да гледам чужди деца". Не става въпрос за оставяне на детето и прекарване на физическо време с него, сякаш е бебе, на което трябва да се сменят памперсите и да се храни с лъжичка.

Според мен "да отгледам/гледам дете" включва цялата поддръжка на едно живо същество в семейството, което според по-възрастното поколение означава: да го "изучиш" (като му плащаш образованието или го издържаш през това време), да го "ожениш" (като му платиш за сватбата), да му оставиш дом в наследство.
Застрахова се жената. Сякаш не сме чели теми, дето новоизлюпени снахички започват веднага да се разпореждат с чуждите имоти Grinning

# 88
  • Насред хаоса
А, с това ли сравнявате чуждото дете? Съжалявам, но това е повече от грозно. Не искам да си представям даже как се чувстват жените, които имат деца от първи брак и живеят с друг мъж след това.
Не виждам каква чак толкова широкоскроеност се изисква, за да не ти пречи "чуждото" дете и да благоволиш да не си навираш гагата в неща, които нито те засягат, нито са те питали за тях. И при положение, че никой не те кара да правиш нещо. И става дума за 40-годишен мъж на това отгоре, не за малко момченце, което всяка харпия гледа да прелъже според мама.
Което не е равно на циганска любов предвид техните "културни особености". 

# 89
Което не е равно на циганска любов предвид техните "културни особености". 

Що се отнася до предразсъдъците, е. А и нали майката трябвало да е щастлива, ама задължително, с изборите на детето си. Щом то е избрало, значи тя няма право на мнение, освен ако не я питат,рабира се.

Общи условия

Активация на акаунт