8 клас - Ваканцията си тече, а който иска и чете!

• 74 157
  • 736
  •   1
Отговори
# 615
  • Пловдив
Ето и скрийншота:
Пояснение: 720 учебни часа в 11 клас по 36 учебни седмици = 20 часа седмично
620 учебни часа в 12 клас по 31 учебни седмици = 20 часа седмично

# 616
На родителските срещи наесен ще ви се изясни всичко, надявам се.
Ниебще ходим по хладното да поръчваме части от униформата.
Всичко му е малко на младежа.

# 617
Спливитет, аз явно грешно съм разбрала текста "общият брой часове за профилирана подготовка е най-малко 18 часа и най-много 20 часа седмично през целия етап на обучение", като съм решила, че се отнася за 11 и 12 клас общо, но се оказва, че е за всеки от класовете.
Според така направена сметката от теб има достатъчно часове, за да се изучават 4 профилиращи предмета.

# 618
  • София
Много ми е интересна дискусията, защото и аз се вълнувам как ще се организират часовете, изборите, които ще могат да направят....
Скоро си говорихме с една приятелка за профилите. Нейната щерка ще е 8 клас във ФЕГ. Там вече са им дали разпределението по предмети, за целия период на обучение, но според мен е по старото разпределение. Гледах на сайта им и наистина пише, че е утвърден план за 2017/2018, но самите .pdf са от миналата година.

Щерката е вече с баба и дядо на вилата и се е захванала с Антигона, но каза, че не и спори четенето.
Иначе вчера получи писмо, истинско от Колежа, по пощата, в плик и с марка Simple Smile. Не съм го отваряла, ще си го види в петък, като отидем при тях.

# 619
Росита, честито пасмо от колежа на девойката.

# 620
На мен ми е интересно как ще се организират предметите, които в рамковия план не са заложени като задължителни:
Чл. 3. (1) Всеки профилиращ учебен предмет се състои от задължителни и избираеми модули.
По-надолу е записано, че задължителните модули трябва да са по 4 часа седмично, а избираемите - между 1 и 4 часа. Оставам с впечатлението, че всички профилиращи предмети ще се изучават поне с 5 часа седмично.
rosita_ta, разгледах плановете на ФЕГ - и на мен ми се струва, че не съответстват на новия рамков план и дву-степенното обучение.

# 621
  • Пловдив
И аз взех да човъркам тази част от наредбата. Има два варианта:
1) Имат предвид, че трябва да има поне 4 часа задължителен модул и поне 1 час избираем.
2) Имат предвид, че ако училището реши, че ще се учи по избираемия модул, то да има поне 1 час. Защото е възможно да има 0,5 часа седмично по някой предмет или модул.
Тоест задължително ли е да има поне 1 час от избираемия модул или пък казват, че ако са решили да има избираем, то да е най - малко 1 час, а не 0,5 например.

# 622
Скрит текст:
Много ми е интересна дискусията, защото и аз се вълнувам как ще се организират часовете, изборите, които ще могат да направят....
Скоро си говорихме с една приятелка за профилите. Нейната щерка ще е 8 клас във ФЕГ. Там вече са им дали разпределението по предмети, за целия период на обучение, но според мен е по старото разпределение. Гледах на сайта им и наистина пише, че е утвърден план за 2017/2018, но самите .pdf са от миналата година.

Щерката е вече с баба и дядо на вилата и се е захванала с Антигона, но каза, че не и спори четенето.
Иначе вчера получи писмо, истинско от Колежа, по пощата, в плик и с марка Simple Smile. Не съм го отваряла, ще си го види в петък, като отидем при тях.

Росита,
В колежа е по-различно. Изборите на елективи и клубове в 8-ми клас нямат значение от гледна точка на диплома или като някакви постижения. По-скоро помагат за социализацията на детето в средата.
Най-доброто, което можеш да направиш, е да оставиш девойката да избира сама.
Свиквай отсега с подхода. Знам, че е трудно, но това е най-доброто за дете в АК.
Не че може да се получи иначе, но поне ще си спестите опитите и грешките.

# 623
И аз взех да човъркам тази част от наредбата. Има два варианта:
1) Имат предвид, че трябва да има поне 4 часа задължителен модул и поне 1 час избираем.
2) Имат предвид, че ако училището реши, че ще се учи по избираемия модул, то да има поне 1 час. Защото е възможно да има 0,5 часа седмично по някой предмет или модул.
Тоест задължително ли е да има поне 1 час от избираемия модул или пък казват, че ако са решили да има избираем, то да е най - малко 1 час, а не 0,5 например.
Според мен е първи вариант. А може би става въпрос за разпределението само на избираемите часове. И под "задължителен модул" и "избираем модул"да се има предвид учебно съдържание, а не предмети и часове от група А и група Б. Ако е така, то при 4 профилиращи предмета, се получават по 5 часа, а при 3 ще бъдат и по повече от 5.
Аз до сега съм видяла само на сайта на НПМГ разпределение на избираемите и факултативните часове по паралелки съгласно рамковия план, но само за 8 клас. Може би и там не са готови с целите планове.
Дидева ако се включи, да каже как разбира написаното в наредбата.

# 624
  • София
Ежко, благодаря. Честно да си призная не съм съвсем сигурна как стои въпроса с 8 клас по новия Закон. Вече е част от гимназиалното обучение и логиката казва, че оценките трябва да са част от дипломата, но дали е така, не зная.
За изборите - ,оята има списък от поне 10 желания Simple Smile, та ще се налага да ограничаваме избора.
Но иначе си прав, поне на мен ще ми е трудно да направя стъпка назад и да оставя щерката сама да се оправя, въпреки че до сега винаги е търсила съвет от нас.
Притеснено ми е, може би и защото това, което ни очаква ще е напълно ново и нямаме никаква база за сравнение с училища и обученито, което ние познаваме.

Vessy - така като чета, това не се ли отнася само за задължителните предмети от профилиращите. Т.е. ако си избрал профил Езиков - задължителни  са два Езика. Останалите два профилиращи са по избор.

ПП: Аз си го обяснявам така, като с математиката в МГ.
Да речем задължителен модул Езиков. Имаш два предмете АЕ и НЕ. Часовете по тези профилиращи предмете са разпределени така - Задължителен модул 4 часа (аз си го приравнявам като ЗП) и Избираем модул 1 час (като ЗИП и СИП).

Последна редакция: вт, 08 авг 2017, 11:51 от rosita_ta

# 625
Ежко, благодаря. Честно да си призная не съм съвсем сигурна как стои въпроса с 8 клас по новия Закон. Вече е част от гимназиалното обучение и логиката казва, че оценките трябва да са част от дипломата, но дали е така, не зная.
За изборите - ,оята има списък от поне 10 желания Simple Smile, та ще се налага да ограничаваме избора.
Но иначе си прав, поне на мен ще ми е трудно да направя стъпка назад и да оставя щерката сама да се оправя, въпреки че до сега винаги е търсила съвет от нас.
Притеснено ми е, може би и защото това, което ни очаква ще е напълно ново и нямаме никаква база за сравнение с училища и обученито, което ние познаваме.
Законът, нов или не няма да промени два факта:
1. В 8-ми клас в АК само един електив е разрешен и делът на оценката от него в дипломата ще е нищожен.
2. От клубовете оценка няма и може да ги сменя ако се наложи.
Забравете за подхода с гонене на диплома. Тя дипломата сама ще си дойде на мястото. Тази година е време за експерименти - нека си поиграе с интересните за нея възможности. Не я ограничавайте!

И да, трудно е. Вървели сте досега заедно с щерката, а сега следва стъпка назад, после крачка и накрая и махате отдалеч за довиждане... Но такъв е живота. Новото в колежа е за нея, не за двете ви. И все повече тя ще сравнява и избира сама, а родителите ще установяват, че нямат базата, от която да и помагат.
Свиквайте и и спестете мъката от същия процес, но протичащ насила.
Споделям опит, не се опитвам да назидавам.

Последна редакция: вт, 08 авг 2017, 11:59 от Ezhko

# 626
Дидева е на море, а през мобилна техника анализът не е особено удобен. Ако след седмица въпросът все още е актуален, с радост ще се включа.

# 627
Ох, пропуснах, че и министрите почиват! Stuck Out Tongue Winking Eye
Приятно моренце и ще очакваме включване с нови сили! Sunglasses

# 628
  • Пловдив
Дойде ми нещо на ума: щом е задължително да има най - малко 4 часа по профилиращите предмети в 11 и 12 клас, това не означава ли, че и избираемият модул не е задължителен (4 часа е задължителният)..

# 629
Дидева, приятно изкарване!
Ядосаха ме в магазина на фирмата, която шие униформите.
Късно сме отивали. Как ще успеели за 15.09.?
Имат цял месец , да им се не види.
Нали чакаме детето да се издължи още и да е почти преди началото на учебната година купуването на дрехи, обувки.
Щели да се опитат, бла, бла.
Оплаках се.

Общи условия

Активация на акаунт