8 клас - Ваканцията си тече, а който иска и чете!

• 74 148
  • 736
  •   1
Отговори
# 645
Униформата нашите конкретно би трябеало с гордост да си я носят.
Освен това спестява нерви на родителите от капризи на децата,.
Няма да се чуди всеки ден какво иска или не иска да облече или обуе.
Дори волности за дънките са сведени до минимум , дълги с тъмен цвят.

# 646
  • с/у ОколоМръсТното
Привет!

Има ли някаква ваксина нашите наборчета за тази година? Или за навършени 14г години?
Мерси  bouquet

# 647
  • София
  Моят е доволен, че в новото училище няма униформа. Пък аз се чудя от какво е чак толкоз доволен. Ако не му скрия тениската или не се развикам, ще я носи докато се разпадне. Облича първото нещо, изпречило се пред погледа му и никак не е задължително чорапите да са еднакви. Ама иначе-тъпо било с униформа.  Whistling

# 648
  • София
Привет!

Има ли някаква ваксина нашите наборчета за тази година? Или за навършени 14г години?
Мерси  bouquet

Няма! Чак на 17 години.

Аз вече попарата на българските униформи съм я сърбала. Повече не искам. Благодаря!
Моят син не пожела да кандидатства в нито една гимназия с униформа. Специално ме питаше. А всъщност той няма някакви супер изисквания за модни дрехи - изчистени дънки, обикновени тениски и суитчери без картинки. Това са му предпочитанията за дрехи.

# 649
Чиби, не могат ли да ви заменят униформата ако се окаже малка на 15.09.? При нас казаха, че ако има проблем могат да заменят размери. Въпросът с по-ранните поръчки според мен е все пак да има яснота горе-долу какво количество дрехи трябва да бъдат произведени. Аз пък не разбирам мами, които поръчват по 2 блузи на децата..и после много ясно се оказва, че са необходими много повече.
При нас нямаше особени драми с униформата до момента. Надявам се и занапред да няма. Забелязала съм, че когато всички са с униформа няма никакъв проблем, проблемът идва, от това че някои се смятат за по-особени случаи за които правилата не важат. За съжаление и родителите толерират подобно поведение. Резултатът - дразнене на всички останали.

# 650
Проблеми с носенето на униформата и у нас няма.
Така ходи на училище още от първи клас.

# 651
  • Пловдив
Ние сме в Пловдив и тук май има само една фирма за униформи, не сме имали проблеми и не са ни отказвали на поръчките. Засега риза, пуловер с къс ръкав, 2 блузи с дълъг, поръчали сме и 3 с къс. Остава и вратовръзка, чудим се за пуловер с дълъг ръкав.
Обаче още съм на вълна профилиране Grin Май вече става досадно..Чета, че повечето са на почивки, пък на който му се занимава, да чете, на който му се почива..
В наредбата за профилирането пишеше, че прословутите профилиращи предмети в 11 и 12 клас трябва да са максимум 8 часа на седмица. Замислих се езиковите гимназии тук, като ЕГ "Пловдив", ФЕГ, които имат 3 профилиращи предмета - 1 ЧЕ, 2 ЧЕ и естествено БЕЛ (рядко езикови избират Математика). Минимума ИУЧ на седмица е 18 часа. За да се достигнат тия 18 часа, явно и трите предмета трябва да се изучават с максималния брой часове - 8. БЕЛ е 3 часа - добавят се 5 ИУЧ, за да станат 8. Правим същото и с двата езика - добавяме 6 ИУЧ към двата задължителни. И става 5+6+6= 17 часа ИУЧ, което не покрива задължителния брой ИУЧ. Което ме навежда на мисълта да не би да имат предвид максимум 8 ИУЧ, а не 8 часа по принцип на седмица по този предмет. В наредбата пише само 8 учебни часа , не се кокретизира какви точно учебни часове. Ако са общо задължителни и избираеми, не се връзва в случая. Но кой знае - ако са имали предвид точно това, може пък да излязат с наредба всички училища с профилиращи 1 ЧЕ, 2 ЧЕ и БЕЛ да си изберат и още един четвърти профилиращ предмет.. Laughing

# 652
  • Пловдив
Спливитет, а защо реши, че ЕГ "Пловдив" и ФЕГ са с профилиращ БЕЛ? За разлика от някои ЕГ в страната, в Пловдив не училището избира профилите след първи и втори език, а учениците избират. Поне в ЕГ- тата е така.

# 653
  • София
Така я разбирам тази част от наредбата - общо часовете по профилиращите предмети (три или четири) трябва да са между 18 и 20 на седмица. Което значи, че ако да речем профилите са 4  - средно ще са по 5 часа на седмица, или друга конфигурация, но пак да не надвишава 20. Това е и според изискването, да са между 4 и 8 часа седмично, по един предмет.

На мен по-интересен ми е как ще се осъществява избора на профили - дали за езиковите гимназии избора на Езиков профил е задължителен, или децата ще могат да избират и между останалите, изброени в наредбата.

# 654
На мен по-интересен ми е как ще се осъществява избора на профили - дали за езиковите гимназии избора на Езиков профил е задължителен, или децата ще могат да избират и между останалите, изброени в наредбата.
Ако профилът е " Чужди езици", по наредба двата чужди езика задължително са профилиращи. За дригите два предмета решението е на ниво училище. Какви, колко, как ще се избират...

# 655
  • София
  А аз се замислих за нещо друго:
 Ако избереш профил "хуманитарен" ще имаш в 11 и 12 клас часове по БЕЛ и история, съответно ще можеш да кандидатсваш във ВУЗ с тях. Обаче какво става ако в 12 клас или в началото на следването решиш, че не ти се занимава с това и искаш да учиш нещо с химия или компютри, примерно? Досега просто сядаш, готвиш се за изпити, и ако успееш, сменяш посоката. Сега не виждам как ще стане. След като нямаш необходимия хорариум часове по химия, не би трябвало да имаш право да кандидатстваш.  Thinking Върти ми се нещо из ума, че чуждите ВУЗ-ове искаха определен брой часове по съответните дисциплини. Предполагам, че и тук е въпрос на време да се приеме. И ако до 10 клас не си решил какъв искаш да ставаш, какво се случва? Как можеш да смениш посоката си на развитие?
  Още нещо ме притеснява. В 7 клас децата влизат някъде, където им стигне бала. Има определени 4 профила, но те не отговарят напълно на желанието на детето, просто така се е случило. И ако профилите са АЕ,НЕ, БЕЛ и история, а детето иска да кандидатства с химия и биология, какво се случва? А ако в училището изобщо няма профил химия и биология?

# 656
dundi73, не съм наясно с ЕГ в Пловдив и къде какво се избира, но погледнах сайтовете на цитираните две и план-приема. За разлика от план-приема на София, тук е даден само 1-ви профил. ФЕГ са си написали, че освен 2-та езика, трети профилиращ предмет за всички паралелки е БЕЛ. Не става ясно дали ще има 4-ти и кога ще се избира. На сайта на ЕГ намерих планове за предишните випуски, в които е записано, че избираемата подготовка освен 2-та езика, включва БЕЛ и МАТ.
За ЕГ в страната не мога да кажа, но ЕГ в София са различни - в някои още от сега са ясни и 4-те профила и учениците нищо не могат да избират, в други - три, като четвърти се избира по-късно, а в трети са 2, като в 10 клас учениците избират 3-ти и 4-ти.  В НЕГ дори и 2-ри език се избира след 8 клас. Там, където са фиксирани, са избрани от училището, а където не са - се избират от учениците на по-късен етап. Хубавото е, че те са записани в план-приема и стават ясни без да се търси по сайтовете на училищата.

По темата за наредбата и разпределението на избираемите часове в 11 и 12 клас - моето разбиране от написаното е като на rosita_ta - избираемите часове от раздел Б (които в рамковите планове са по 20) се разпределят между всички профилиращи предмети (3 или 4), като трябва да бъдат минимум по 4 и максимум по 8 часа седмично. Пак според мен това разпределение трябва да се направи без значение дали даден профил има часове в ЗП, като ЧЕ, БЕЛ или МАТ. Ако профила е един от тези, може да се получат и повече от 8 часа общо задължителни+избираеми.

rosita_ta, за EГ учениците могат да избират 3 и 4 профил между останалите (без ЧЕ, защото те са 1 и 2 профили) предмети, ако не е избрана паралелка, в която още от сега са фиксирани.

Последна редакция: чт, 10 авг 2017, 11:15 от *Vessy

# 657
  • София
Дидева, върна ли се от море. че ми е неудобно да те занимаваме?
Аз гледах в този регистър, който беше пуснала преди време и там повечето гимназии са класифицирани като профилирани и неспециализирани - гледах и НЕГ и СМГ, ПЧМГ и АК. За общинските училища няма посочени профили, но за ПЧМГ например, има профил Езиков, Математически и Природни науки.  Математическа гимназия обявява профил Езиков,  а тези профили според мен са свързани с така наречените "задължителни". Може би и за това се обърквам - т.е реално закона позволява профилирано училище да избира какъвто и да е профил. Тук да се чете едно човече дето се почесва по главата.

aunt Ogg
И мен това много ме притеснява. Още в 10 клас трябва да са наясно какво искат да учат, защото няма да съберат нужния хорариум. Да не говорим че, ако искат да учат Медицина, а са с Хуманитарен профил, просто шанса за прием в МУ е минимален. Много, много трудно се наваксва само с уроци извън училище - просто две години 5-8 часа в седмицата срещу 0 в друго училище правят голяма разлика.

Веси, и аз така си мислех, но пък Математическа гимназия  обявява профил Математика, това значи ли, че е възможно да не се избире???

Последна редакция: чт, 10 авг 2017, 11:19 от rosita_ta

# 658
  • Пловдив
Така я разбирам тази част от наредбата - общо часовете по профилиращите предмети (три или четири) трябва да са между 18 и 20 на седмица. Което значи, че ако да речем профилите са 4  - средно ще са по 5 часа на седмица, или друга конфигурация, но пак да не надвишава 20. Това е и според изискването, да са между 4 и 8 часа седмично, по един предмет.

Член 2 алинея 2:
 Профилираната подготовка се осъществява в раздел Б (избираеми учебни часове) на учебния план, като общият брой часове за профилирана подготовкa е най-малко 18 часа и най-много 20 часа седмично през целия етап на обучение.
Тук ясно е написано, че ИУЧ трябва да са общо 18-20. То и по учебен план е така.
В езиковите гимназии е задължителен чуждоезиковия профил. Трябва да е така, защото някъде четох, че на гимназии с математически и чуждоезикови профили може направо да се даде такова име - Математическа гимназия еди коя си/ Езикова гимназия еди коя си. А не както - Гимназия с хуманитарен профил еди коя си. Щом е наречена ЕГ, значи профилът е чуждоезиков. Езикова гимназия, но с профил различен от чужди езици едва ли..

# 659
  • Пловдив
rosita_ta  докато пишех не съм видял последното ти мнение, това наистина е странно..

Последна редакция: чт, 10 авг 2017, 11:24 от Спливитет

Общи условия

Активация на акаунт