8 клас - Ваканцията си тече, а който иска и чете!

• 74 147
  • 736
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Това т. нар "профилиране" поне в 164-то ми прилича на едно просто орязване на часовете. В 8 клас 1080 учебни часа, в 12 клас 600. Надявам се да бъдат намалени и парите, които се плащат за обучението на едно дете.

http://www.ibbcervantes-bg.com/files/custom/UchebniPlanove/UP-vipusk-2020-VG.pdf

Някой знае ли впрочем по колко пари плащаме за обучението на едно дете, една и съща ли е за различните класове.

# 676
Това т. нар "профилиране" поне в 164-то ми прилича на едно просто орязване на часовете. В 8 клас 1080 учебни часа, в 12 клас 600. Надявам се да бъдат намалени и парите, които се плащат за обучението на едно дете.
http://www.ibbcervantes-bg.com/files/custom/UchebniPlanove/UP-vipusk-2020-VG.pdf
Това са часовете ЗП. Освен тях, в 8 клас има 144 часа СИП, а в 12 - 403 ЗИП + 124 СИП. Общият брой в 8 клас е 1224 часа, а в 12 - 1116 часа. Нали това е идеята за профилирането - да има повече избираеми часове.

# 677
  • София
Да, разбрах. Сега в една друга тема обсъждат, че в 12 клас почти не ходели на училище и като видях броя на часовете не се замислих.

# 678
  • Пловдив
Да, разбрах. Сега в една друга тема обсъждат, че в 12 клас почти не ходели на училище и като видях броя на часовете не се замислих.

Зависи от училището, от ученика, от родителите му. Някъде и някои си ходят, някъде се скатават.
Такова генерализиране не е много правилно.
Дори и в един клас всичко е относително. Има деца, които си ходят на училище до края, има и такива, които се появяват само за някоя контролна. Въпросът е после кой и защо им извинява отсъствията.
Но, както казва директорът на училището на дъщеря ми : Родителите и представа нямат колко болни са децата им в 12 клас /според медицинските бележки, които представят/.

# 679
  • София

Зависи от училището, от ученика, от родителите му. Някъде и някои си ходят, някъде се скатават.
Такова генерализиране не е много правилно.
Дори и в един клас всичко е относително. Има деца, които си ходят на училище до края, има и такива, които се появяват само за някоя контролна. Въпросът е после кой и защо им извинява отсъствията.
Но, както казва директорът на училището на дъщеря ми : Родителите и представа нямат колко болни са децата им в 12 клас /според медицинските бележки, които представят/.

Добре де, сега не спряха ли фалшивите бележки, нали се извиняват с номер на направлението от лекаря?
Всъщност, то трябва някой да извършва контрол.

# 680
  • София
Моето мнение е, че ходенето на училище в 12 клас, зависи първо, но не само разбира се, от училището. Ако ученика е наясно, че трябва да навакса с изпуснатите часове, че ще трябва да положи всички изпити, тестове, контролни, след часовете или по време на консултациите, дали с лека ръка ще взима фалшиви бележки и "бяга" от училище?! Ако училище въведе подобни правила и те се спазват, картинката съвсем няма да е толкова лоша.
Учителите са напълно наясно какво се случва в големите класове, но според мен няма условия за прилагане на по-строги правила, осигуряването на които е работа на МОН. Да се разчита само на отговорно и сериозно отношение от тинейджъри, които са в най-бунтарския си период не е сериозно. Както навсякъде, трябва да има правила и да се следи за тяхното спазване.

# 681
  • София
Моето мнение е, че ходенето на училище в 12 клас, зависи първо, но не само разбира се, от училището.

Не, разбрах от кой още зависи?

# 682
  • Русе
  Зе мен изобщо наличието на 12 клас е недомислица. 19 години е възраст, в която е по-полезно да се насочат към професия или задълочаване на знанията в университети, отколкото да търкат чиновете за средно образование, избрано на 13.  Още в 10 клас, най-късно в 11 започва събирането на сертификати и лицензи, което показва ясна ориентация. Ако пък на 18 години я няма, то надали на 19 ще се е избистрила точно. Ориентацията - медицина примерно, поне по-моите контакти в днешно време е свързана с частна подготовка и то доста специализирана. Приятелско дете, прието тази година в Плевенския МУ, въпреки че беше в профилирана паралелка с биология ходеше на курсове за подготовка за кандидатстудентски изпити в Плевенския университет всяка събота и неделя. Твърдеше, че повечето от материала не са го разглеждали в училище.
     Още не съм видяла рапределинието по новите учебни планове в АГ. До сега са имали 1634 часа английски език ЗП , като в 12 са 248 часа, отделно има ЗИП и СИП. Втори профилиращ е втори език - 659 часа ЗП, в 12 са 155.

# 683
  • София
Моето мнение е, че ходенето на училище в 12 клас, зависи първо, но не само разбира се, от училището.

Ако прочетеш надолу, може и да разбереш.

Аmber,  според мен с новия закон много от тези недостатъци ще се решат. Дава се възможност да се учи само до 10 клас и да се придобива все пак някаква диплома, В 11 и 12 клас ще се учат основно профилиращи предмети, което ще позволи на децата, които са наясно какво искат да се готвят. На тези, които не са ще им е по-трудно в избора.
Иначе медицината е друга работа. Май само НПМГ дават достатъчна подготовка за прием без частни уроци.
Аз четох разпределението и Наредбата за профилираната подготовка, но не ми стана чсно и се отказах.

Последна редакция: пт, 11 авг 2017, 10:54 от rosita_ta

# 684
  • София

Ако прочетеш надолу, може и да разбереш.

Явно не съм разбрала. Всички изброени мерки са от страна на училището.

# 685
  • София
Само аз ли имам проблем с цитирането?!

aninica - Според мен там са основните отговорности, но осигуряването на условия за пролагане на някакви мерки трябва да започне от МОН. Ученика е накрая. Родителите не ги слагам, ако до сега не са повлияли или научили, едва ли ще успеят с 18-19 годишни.

# 686
  • София
Росита, в проблема има 3 страни, според мен. 1. Мон 2,Ученик, родител 3. И цялото общество
Това дали учениците ще посещават училище редовно, дали ще има фалшиви бележки, дали ще пишат измислени тройки зависи изцяло от МОН. Обществото трябва да има механизъм да ги притисне да го направят. Учениците копират отношението към образованието от родителите. Ние тук говорим за деца, чиито родители нямат никакви претенции към ученето, не следят процеса, не се интересуват. Ясно е, че те по собствена инициатива няма да спрат да лъжат системата.

# 687
  • София
  Защо смятате, че само незаинтересованите не ходят в 12 клас?! Върнете се няколко теми назад и вижте какво стана в края на 7 клас.  Wink Половината споделяха, че в последните седмици оставят децата вкъщи, с фалживи бележки, разбира се. В класа на детето отсъстваха двама, но в съседните имаше по 5-6 присъстващи. И това беше решение на родителите, за да се готвели децата и да не им губят времето в училище.  Rolling Eyes И това за тъпото НВО. А ако става въпрос за истински матури, изпити и международни сертификати, много ясно, че тези родители ще поощряват отсъствията.
 Същото е в темата на малкото. Масово родителите "удължават" ваканциите в по 1 седмица, че да си починат дечицата, миличките, щото само ги тормозят в това училище.

# 688
  • София
Не смятам, но те са основния контингент явно. Ако се затегне контрола повече полза ще има за тази група,защото може би ще преминат бариерата на грамотността. Не че е единствено условие.

# 689
  • Русе
  по-скоро трябва да се вдигне авторитета и ефективността на образованието. А това ще стане след като има пряка зависимост оразование-реализация. Другото е само ялови мерки и теглилки.

Мога ли да върна темата малко в руслото на основната идея на темата - нашите 14 годишни деца. Не мога да се похваля с някаква предучилищна активност от страна на гимназиста. Прави музика и играе игри с прятелките си.

Общи условия

Активация на акаунт