Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 17 юли 2017, 15:42 ч.

73 СОУ - гимназиална степен /тема №2/

 • 46 707
 • 447
 •   1
Отговори
# 420
 • Мнения: 29
Не мисля, че някой в това училище "се притеснява" да се яви на външно оценяване по немски език. Училището в годините е успяло да се наложи и се ползва с авторитет. Много деца са избрали 73, познавам учители и родители, които го предпочитат. Защо това дразни, за мен е пълна мистерия.

# 421
 • София
 • Мнения: 975
Няма как такава екскурзия да е в края на учебната година, т.е. през юни. Тогава децата ги оформят, а и ще имат ВО по НЕ.
[/quote]

Разбрах, че миналата година е била екскурзията 1-7 юли, което е добре наистина. Предполагам,  че дори някой класен да не може да отиде, децата биха могли да се включат заедно с друг клас? Или си има някакви строги правила?

Простете невежеството,  но какво е ВО? Някакъв изпит, външно оценяване предполагам, но какво ти дава, задължителен ли е, на негова ли база отганизират часовете и класовете по немски от 9 кл, или просто ориентир за нивото? ВО знае ли се коя седмица на юни ще е, 9 и 11.06 е НВО 7 кл, дали по немски няма да е някой ден от същата седмица?

# 422
 • Мнения: 29
Не зная подробности, класната спомена, че ще има външно оценяване в края на годината. Директорът също ни информира на първата родителска среща, тогава обясняваха и как се сформира комисията. Подробна информация всеки може да получи от класните ръководители. ВО е ориентир за действително постигнатото ниво на овладяване на езика. За мен това е изпит не само за гимназистите, но и за учителите по немски:)

# 423
 • Мнения: 199
Не зная подробности, класната спомена, че ще има външно оценяване в края на годината. Директорът също ни информира на първата родителска среща, тогава обясняваха и как се сформира комисията. Подробна информация всеки може да получи от класните ръководители. ВО е ориентир за действително постигнатото ниво на овладяване на езика. За мен това е изпит не само за гимназистите, но и за учителите по немски:)

на нас никой не ни е обяснил как се сформира комисията и какво представлява изпитът, явно сме в различни паралелки. в крачка само се каза "ще имат оценяване" но не разбрах под каква форма, кога и кой го прави. но мен така или иначе ме държи проблемът с интересите на децата извън училище, та изпитите въобще няма да ги мисля

# 424
 • София
 • Мнения: 295
По отношение на проблема за профилите Дидева е абсолютно права. Лошото е, че много малко родители, дори  на  пряко засегнатите десетокласници са действително запознати с непредсказуемите  последици от предстоящите "рулетки" при класиранията за така  определените (на педагогически съвет ) профили.  А тези последици засягат не само обучението в 11 и 12 клас, но  формиране на дипломите, вероятни проблеми с хорариумите, изискващи се по конкретни специалности в някои чуждестранни университети и т.н.
 За външното по език-не виждам проблем, стига моделът, степента на трудност и скалата за оценяване да е еднакъв при всички езикови с НЕ, защото в противен случай се обезсмисля. А и още нещо -редовна практика е да се прилагат различни по трудност тестове за матурите (4, 12 кл, преди в 8ми) за НЕ и ФЕ спрямо тези по АЕ. Резултатът- несправедливо занижени оценки при полагащите на НЕ и ФЕ. Твърди се, че изключение бе тазгодишната по АЕ за 12 клас, но нямам преки впечатления.

# 425
 • Мнения: 29
Както стана ясно, това външно оценяване не е за всички гимназии след осми клас, поради което няма как да има един и същ модел и скала на оценяване. Не считам, че подобен изпит е безсмислен. Разбира се.., свят широк. Щом някой не го одобрява, да уведоми ръководството на училището, че не желае детето му да участва.

# 426
 • Мнения: 152
Magsyn,
Без съмнение ти имаш по-пълна представа за профилите и в частност за изпита, който е важен за профилирането. Винаги обаче съм твърдяла, че това, което Министър Дидева нарича профилиране с втори профил Мат и Бел отпреди 3 години в 73то реално не е профил, защото не включва нищо друго освен Бел и Мат и е зададено според мен “произволно”:каква е логиката, ако учиш 2 език Френски да си с Бел, а ако учиш английски да си с Мат...? Хайде с руски пак имаш право на избор и то какъв Бел или Мат!?  Самата идея за ранното профилиране е недомислена и неизяснена. Ето това са разбрали и от ръководството на у-щето и са предложили нов вариант за действие. Вече дали ще е сполучлив, дали ако някой се “издъни” ще има право на втори шанс, дали ако някой от профилите е със завишен интерес и ще бъде премислено за сформиране на допълнителна група — това само бъдещето ще покаже... Ако нещо не проработи вярвам в преценката на ръководството за нанасяне на корекции в движение (дано!) Успех на 10класниците и дано всеки си извоюва профила!

# 427
 • Sofia
 • Мнения: 2 865
Аз мисля, че стана объркване с ВО по езика в 8-ми клас, което ganis спомена и НВО в 10-ти клас. Доколкото знам, 73-то училище си прави вътрешен изпит по немски език за осмокласниците в края на годината, за да им види нивото. Не знам само кои са оценителите - други учители от училището или външни. Мисля, че нищо не зависи от това ВО, просто се вижда нивото на детето. Може би не е задължително, но е възможно оценката от него да влияе гродишната оценка. Ще разберем. Те нека учат сега Hands V

Другото, за третия профил, с който са били приети учениците преди две години, не го коментирам. Явно и ученици, и училище са жерва на непрекъснато случващите се промени.

# 428
 • София
 • Мнения: 975
Аз мисля, че стана объркване с ВО по езика в 8-ми клас, което ganis спомена и НВО в 10-ти клас. ...
благодаря за пояснението.
А относноо датата или поне периода, в който се провежда ВО по НЕ в 8 кл. - някой може ли да каже нещо, мен това най-много ме интересува към момента

# 429
 • Мнения: 44
Знаете ли ще има ли стипендии, дадохме декларации, открихме банкови сметки, пък втори месец няма движение.

# 430
 • Мнения: 199
в немската ги давали накуп в края на срока, не знам тук как е

# 431
 • София
 • Мнения: 4 171
В момента, в който всички ученици от училището, които ще получават стипендия дадат на новите си сметки, ще се изплатят и стипендиите.

# 432
 • София
 • Мнения: 975
Има и деца, които не са дали сметка, а са ги отбелязали в канцеларията за кеш

# 433
 • София
 • Мнения: 4 171
Успех на всички дванадесетокласници, които днес ще се явят на писмен изпит за ДСД!

# 434
 • Мнения: 152
Успех и от мен на децата на изпита днес! Аз си имам съседче от блока: дано да е ясен изпита и приятна темата!

Общи условия

Активация на акаунт