Кирилка и на мен не ми харесва много, едно такова ръбесто ми звучи, но Атанаска ми звучи нормално - има и по-хубави имена, но не е лошо. Впрочем познавам няколко около 40-годишни Атанаски, може би затова съм свикнала с името.
Гюрга е остаряло и ми навява усещане за народна песен (не само заради Гюргя Пинджурова
), за Петранка нищо не мога да кажа, във форма Петрана по-скоро не е зле, макар че Петра е по-добре. А Борис(к)а ми е като Кирил(к)а - с явно усещане за натамънено мъжко име.Преди години, като дете, се бях запознала с една Тотка моя възраст, а наскоро в банката ме обслужи също Тотка, но нямам никаква представа дали е същата. Има и съдийка Тотка Калчева във ВКС - не е млада, но не е и много възрастна. Не ми харесва името и на мен. Звучи ми малко като Топка.
Off. Дъщеря ми, когато беше на година и седем-осем-девет месеца, изговаряше общо към пет думи и едната беше "тота" - торта. Веднъж мъжът ми нещо се присети и ме попита дали съм чувала песента "Запъйнала й Тота две жълти лалета" (т.е. запъхнала; не бях я чувала) и малкото, като чу, много се зарадва: "Тота, тота!".
Нямам думи просто...