Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-18

• 78 757
  • 730
  •   1
Отговори
# 285
Лелее,точно там ходих днес да зяпам,е там ако няма цигани не знам къде има ConfusedАз и от Надежда 2 се уплаших,та може и при мен да е грешката:(А след няколко години като се презастрои  навсякъде ще е още по-невъзможно да се намери нещо хем светло,хем зелено,хем да не е безбожно скъпо Cry

# 286
Някой, в по-предните постове, цитира Томева - не купувате само жилище, а и локация, инфраструктура. Преди да купите, в зависимост от възрастта ви, децата, замисляте ли се за детски градини, училища, поликлиники.... Къде и как ще учи детето ви, когато се наложи да се прибира само, а след 7-ми клас, ако трябва да прекосява "половин" София и да се прибира по тъмно в не много безопасен квартал?

При една инвестиция, особено за собствено жилище, има твърде много въпроси над които трябва да се замислите. За под наем, е една идея по-лесно, но пак, ако изберете лош район, ще трябва да направите компромис с наема, а след това - дали ще го запазите, или ще го продавате - отново същите проблеми, които могат да окажат влияние върху цената на имота. Разбира се, гаранция няма, и знам, че е много трудно да се ориентираш /особено, ако не познаваш София/, в настоящето и в бъдещото развитие на целия град като цяло. За мен, най-важни са добрите училища /офф, и за това няма гаранция също/.  

# 287
Лелее,точно там ходих днес да зяпам,е там ако няма цигани не знам къде има ConfusedАз и от Надежда 2 се уплаших,та може и при мен да е грешката:(А след няколко години като се презастрои  навсякъде ще е още по-невъзможно да се намери нещо хем светло,хем зелено,хем да не е безбожно скъпо Cry
Може би в различно време на деня сме били и аз не съм засякла, не знам, но като място е наистина много приятно.

# 288
Лелее,точно там ходих днес да зяпам,е там ако няма цигани не знам къде има ConfusedАз и от Надежда 2 се уплаших,та може и при мен да е грешката:(А след няколко години като се презастрои  навсякъде ще е още по-невъзможно да се намери нещо хем светло,хем зелено,хем да не е безбожно скъпо Cry

Наистина ни е много комфортно, особено след Редута. Ние сме в една много зелена част, до парка и е прекрасно Simple Smile Инфраструктурата и всичко е широко, зелено, поддържано(колкото може за България), има магазини, кафенета, само банки няма, те са на Ломско. Цигани има в цяла София, тук са малко.  Надежда 2 е голям кошмар.В момента са къщи, които "чакат" да се съборят и да изникне поредното арх.недоразумение. Прозорец до прозорец, изключително мръсни тесни улички. Факт е, че там се строи най-много. Ходила съм поне на 10 обекта и е ужас, даже на Мират сградите е погром около тях. Малко съм крайна Simple Smile

Нещо друго - фрапирах за цените и стандартна на живот в Дианабад. Причината да гледам този район са наши приятели, които искат там, защото "са си свикнали". Ето това е някакво супер недоразумение:
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b14643502376977 … k=2z3lj0&f1=2  - хол 10 кв.м.(ДЕСЕТ??)
Панел тотална щета близо 1400 евро!!! https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b14930232835368 … k=2z3lj0&f1=2
Това също е някакъв кошмар откъм пространство(и цена):
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b14949271641517 … k=2z3lj0&f1=2
Изводът е - когато има кой да дава тези пари и да се примирява с мизерия(теснотия), така ще е.

# 289
Холът на 1-вата обява не е 10 кв. м., а около 42 плюс 4-5 за кухненски бокс. Но, спалнята е 8-9 кв.м., което е убийствено като размери - няма място за гардероб, изобщо много клаустрофобично.

Но, и аз се изненадах от цените за този квартал - 1300-1500 евро/кв.м.  newsm78 Както и да го гледаш - нито става за живеене за семейство, а за инвестиция за под наем, изплащането му ще продължи цял живот.

# 290
Холът на 1-вата обява не е 10 кв. м., а около 42 плюс 4-5 за кухненски бокс. Но, спалнята е 8-9 кв.м., което е убийствено като размери - няма място за гардероб, изобщо много клаустрофобично.

Но, и аз се изненадах от цените за този квартал - 1300-1500 евро/кв.м.  newsm78 Както и да го гледаш - нито става за живеене за семейство, а за инвестиция за под наем, изплащането му ще продължи цял живот.
Според мен холокухнята е 10, спалнята - 8, а общата площ е 42.

# 291
Извинявам се, холокухня-15.
Съжалявам, не знам как да променя предишния пост.

# 292
Този имот е 56 кв.м. с общите, чисто вътре 43 кв.м.(като махнеш стените е още по-малко). Хол-трапезаря е 10 кв.м., а има кухненско нещо 4 кв.м. Спалнята си е без коментар. Все пак качвам скрийншот за четящите след месеци:

Ние сме възмутени от няколко години как се подиграват с хората и все повече стесняват "стандартите". Изобщо не е редно да се предлага "двустаен" под 60 кв.м. ЧЗП. Нещата отиват на зле...Очаквам след години новото да го издават без прозорци - да си харесва всеки дограма и да нямало недоволни Flushed, както сега разправят за липсата на интериорни врати и радиатори Imp

# 293
Строителите не са направили някаква подла завера за да се подиграват с вас, тях ги интересува само да получат повече пари. И строят малки стаи не за да те дразнят, а защото хората са бедни и купуват малки жилища. Или както се казва (колкото и да е банално пак си е вярно) - търсенето определя предлагането. Ако купувачите масово почнат да бойкотират кутийките те ще изчезнат от пазара, но е съмнявам, че в скоро време нашият пазар ще почне да изисква масово апартаменти със стаи по 20 квадрата и холове по 40. Иначе има някакво просветване и вече се намират и апартаменти с нормални стаи, но те са малко за малка таргет група. Това е, и да се възмущаваш, и да не св възмущаваш - пазар.

# 294
Защо Дианабад да не е подходящ за семейства? Кварталът е стар, има транспорт, детски градини и училища, нелоши магазини... За под наем също не е зле, ТУ и МГУ са на 10мин пеша, още 2 университета на 15мин.

# 295
Според мен Дианабад е хубав квартал, но тези цени ми се виждат прекалени. Но май в цяла София са се качили ужасно...

# 296
Защо Дианабад да не е подходящ за семейства? Кварталът е стар, има транспорт, детски градини и училища, нелоши магазини... За под наем също не е зле, ТУ и МГУ са на 10мин пеша, още 2 университета на 15мин.

Мисля, че jfjallen имаше предвид самите жилища, че не стават за семейство. Иначе Дианабад си е хубаво място. И цените му все пак не са от най-високите. Например
Лозенец нов, 64 кв. "мръсни", за 120 000 Евро:
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b13473486966384 … k=2z78az&f1=1
Лозенец стар, две стаи и кухня (според обявата е 90 кв. "чисти" , което няма как да е вярно, вероятно е около 65-68 кв чисти) за 135 000 евро:
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b15006358476812 … k=2z78nj&f1=1

Иван Вазов нов, 72 кв "мръсни", 125 000 евро
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b14981353864724 … k=2z792z&f1=1

Иван Вазов стар, две стаи и кухня (вероятно около 65 кв.), преустроен с две спални, 135 000 евро.
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b15006358476812 … k=2z78nj&f1=1

# 297
Аз съм в Дианабад и мога с ръка на сърцето да кажа, че паралелно с вдигането на цените става все по-зле. Преди години, когато бях в Дървеница и от време на време съм ходила до Дианабад, ми беше много странно със стари индустриални зони, автомонтьори, странен транспорт. Сега е по-добре на определени места, но старите зони ги застрояват, колите се увеличиха ужасно много, и понеже вече се води "престижен", голяма част от хората в новите сгради са едни нацупени кифли и нахалници с големи претенции. Ако не си близо до метрото, транспортът не е добър. Автобуси за Бистрица, за Зоопарка и Токуда, както и 94, който ти скъсва нервите, докато стигнеш центъра. Ловния парк е едно изоставено място, въобще не е парк. Доста стари панелки, повечето ми изглеждат неремонтирани откакто са построени, егати и претенцията.

Понеже е граничен на Изгрев и Изток, а там има доста приятни части, това се изтъква като голям плюс. Няма нормални магазини - БМБ, който е скъп, с претенции, а всъщност с малък избор, един Т-маркет, доста неприятен и миризлив, един малък ПроМаркет и скъпи квартални малки магазинчета. Ходя до Фантастико в Дървеница, като направя сравнение за едни и същи покупки разликата ми с БМБ е поне едни 10 лв. Хубавото е, че край старите блокове им много зеленина, поддържат се градинките, направиха и детски площадки. С паркирането е много зле. С две думи, наистина не виждам на какво отгоре цените са високи.

Сега гледам отсреща няколко балкона - мизерия, стара дограма, счупени закачалки, етажерки, увиснали въжет за простиране, но ако продават, ще тръгнат поне от 1200 евро на квадрат. Не искам да си представям какво е вътре.

# 298
Този имот е 56 кв.м. с общите, чисто вътре 43 кв.м.(като махнеш стените е още по-малко). Хол-трапезаря е 10 кв.м., а има кухненско нещо 4 кв.м. Спалнята си е без коментар. Все пак качвам скрийншот за четящите след месеци:

Ние сме възмутени от няколко години как се подиграват с хората и все повече стесняват "стандартите". Изобщо не е редно да се предлага "двустаен" под 60 кв.м. ЧЗП. Нещата отиват на зле...Очаквам след години новото да го издават без прозорци - да си харесва всеки дограма и да нямало недоволни Flushed, както сега разправят за липсата на интериорни врати и радиатори Imp

за мен това е жилище за 1 човек, или за двойка. При наем от 350 евро, ако апартаментът е стегнат, цената му не следва да е над 70 000 евро.
Сега му искат почти 70 000, но като се има предвид, че за довършване от Ш + З до даване под наем, ще му трябват 10 000 евро ... значи, трябва да му искат с около 8 000 евро по-малко.

е, поне това си е моето мнение, да не ме претрепете с камъни сега Wink

# 299
Трудно ще му вземеш 350 евро. 250-260 евро е според мен наемът за нещо подобно.

Общи условия

Активация на акаунт