Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-18

• 78 477
  • 730
  •   1
Отговори
# 645
Скрит текст:
Лъки, ти що не вземеш в свободното време да работиш като консултант по недвижими имоти? Wink

Малко съм бременна в момента, иначе бих могла, защо не. Grinning Grinning Grinning

Какво ще кажете за този имот:
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b14881884850348 … k=30qtin&f1=3

Супер е панелката, а и колко е евтино. Явно трябва да се преместя във Варна Simple Smile

# 646
Аз капарирах на Нептун 90м2 по нотариален акт за 60800, тухла. Като приключа сделката ще пиша колко сме луди с мъжа ми.
На Нептун и аз бих капарирала тухла за 700 е/м2. Laughing Браво.

Кажете какво мислите за Варна сити парк Трошево? Цената е около 720 евро квадрата.
Това срещу Галерията ли? Аз ги гледах преди много време, още в проект бяха много малки стаите, пък и тогава търсех инвестиционен, а те са по скоро за живеене...

Гледала съм ги доста тези в Младост 1, това един от най евтините двустайни панели на среден етаж. И е на хубаво място, точно до сладкарница Атлант и до пазара, до Санита. Под 40000 за около година в Младост излязоха два на 1 ет. В Младост всъщност изобщо не е евтино, цените са като в Левски почти. Ние
Лъки ти защо питаш за панел?
Аз не обичам панели, хич даже. За една позната питам. Казах и, че 42+ комисионни и документи ще стигне 46 000е, после основен ремонт минимум 15-20 000евро...отиде 60 000евра, и накрая ще има панелка...за тези пари една нова тухла в строеж може да се вземе с 3 стаи...и на по добро място.

# 647

[/quote]
Аз не обичам панели, хич даже. За една позната питам. Казах и, че 42+ комисионни и документи ще стигне 46 000е, после основен ремонт минимум 15-20 000евро...отиде 60 000евра, и накрая ще има панелка...за тези пари една нова тухла в строеж може да се вземе с 3 стаи...и на по добро място.
[/quote]
Ама ти си имаш мнение и питаш  Mr. Green

# 648
]
Ама ти си имаш мнение и питаш  Mr. Green
Друго си е форумното мнение, ето оказа се че имало и в по добро състояние, за тези пари,пак там около Пикадили...за феновете на реалната квадратура. hahaha

# 649
  • In transit
Лъки, да за същия к-с питам. Да, след втория оглед и аз мисля, че са малки стаите. Иначе ми хареса, че е новичко, чисто, правилни форми, среден етаж...до там. Договорът им за управление на комплекса е Scream Все едно не купуваш жилище, ами влизаш в затвора. Сигурно има и палачори щом е направен така, но май той най-много ни отказа.
Твоята позната ако иска там тристаен струва между 64-67 000 евро. По-добре ще е от панелката, но всеки месец по около 60лв таксичка Grin

# 650
оф, това с таксите в затворените комплекси - не мога да го преживея. Някой път се опитвам да си се самоубедя, че води до по-висок лайфстайл, екстри, сигурност и прочие. Но като се сетя за Таксичката - и ми се изпарява желанието.

# 651
Лъки, да за същия к-с питам. Да, след втория оглед и аз мисля, че са малки стаите. Иначе ми хареса, че е новичко, чисто, правилни форми, среден етаж...до там. Договорът им за управление на комплекса е Scream Все едно не купуваш жилище, ами влизаш в затвора. Сигурно има и палачори щом е направен така, но май той най-много ни отказа.
Твоята позната ако иска там тристаен струва между 64-67 000 евро. По-добре ще е от панелката, но всеки месец по около 60лв таксичка Grin

Моята позната търси нещо евтино, не знам какво да съветвам.

За таксата 60лева, не е кой знае колко много, всички затворени комплекси са с такси. За мен теснотията е по голямото зло, особено спалните по 11м2. Примерно, аз в момента се оглеждам за кошара, а имам спалня 15 м2, и пак се чудя каква да е за да има място...представям си семействата със спални по 10м2.

# 652
  • In transit
Румка таксата се преживява точно защото ти е чистичко и подредено, но договорът с който те вързват е кофти. Имаш доста повече задължения отколкото права и могат да ти сучат пари за каквото решат без ти да имаш претенции. И се получа обратен ефект понеже всички си плащат започват да се дебнат и да се жалват на домоуправителите на принципа "не е важното как съм, важното е Вуте да е зле". Абе българска работа Grinning

# 653
  • In transit
Има ли някъде документално/законово описано какво трябва да включва завършването по БДС?

# 654
Има ли някъде документално/законово описано какво трябва да включва завършването по БДС?

http://www.bulgarianproperties.bg/statii-ot-bulgaria/bulgarski-d … tandart-2026.html

Инче един цитат от форум за имоти:

"Има ли БДС стандарт за довършителни работи? В сайта на БИС такъв не е публикуван. След отправено запитване към експерт от Института ни бе отговорено, че официален стандарт за това не съществува, а степента на завършеност на сградата е въпрос на договореност с изпълнителя."

Склонна съм да приема това в цитата, защото общо законово правило е, че стандартите не са задължителни, а доброволни. Т.е. наистина е както се договорите. Обаче искайте да е разписано какво се разбира под "шпакловка и замазка" или "по БДС", защото при липсата на стандарт всъщност ако не е разписано се подписвате под отворен договор и може да ви въртят номера. Или най-малкото вие да очаквате едно, а строителят да си мисли, че е обещал друго.

# 655
Вече няма БДС за строежите. Въвеждат се в експлоатация съгласно Наредба 2. Годността на строежа за въвеждане в експлоатация се доказва с одобрени екзекутивни проекти, сертификати за вложени материали, лабораторни изпитвания, Актове по време на строителството и др., с които, най общо казано, се доказва, че строежът е изпълнен в съответствие с одобрените проекти. Каквото е включено в проекта, това трябва да е изпълнено - финишните покрития на стени и подове, санитарно оборудване и обзавеждане не са включени. Апартаментите се предават на шпакловка и замазка, ВК на тапи, ЕЛ- с монтирани конзоли, без контакти и ключове, с монтирана дограма, завършен покрив, външна топлоизолация и мазилка, с озеленяване и вертикална планировка, действащ асансьор, напълно завършени общи части и балкони, ако има ТЕЦ - изградена сградна инсталация - без радиаторите и оборудвана и присъединена абонатна. Вътрешните интериорни врати не се изискват, но често строителите слагат такива. Това е, мисля.

# 656
  • In transit
Благодаря ви много! Вчера гледахме апартамент по "БДС". Обаче брокерът каза, че не се придвиждали врати, защото строителя слагал някакви по 150лв обикновено. Добре, но за 5 врати това са си 750лв. Освен това за първи път ми се случва терасите да са на мазилка, без положен гранитогрес. Затова исках да знам може ли да си търсим поне тези настилки.

# 657
Ако сградата е въведена в експлоатация така, не знам как бихте си ги изискали. Но и аз не съм виждала завършена сграда, без настилка на терасите. Като част от фасадата, мисля, че трябва да са напълно завършени - с парапети, настилка и дори осветително тяло, ако е предвидено такова в проекта.

# 658
  • In transit
Ако сградата е въведена в експлоатация така, не знам как бихте си ги изискали. Но и аз не съм виждала завършена сграда, без настилка на терасите. Като част от фасадата, мисля, че трябва да са напълно завършени - с парапети, настилка и дори осветително тяло, ако е предвидено такова в проекта.
Точно това имах предвид. Благодаря, ще видя какво ще измислим.

# 659
Благодаря ви много! Вчера гледахме апартамент по "БДС". Обаче брокерът каза, че не се придвиждали врати, защото строителя слагал някакви по 150лв обикновено. Добре, но за 5 врати това са си 750лв. Освен това за първи път ми се случва терасите да са на мазилка, без положен гранитогрес. Затова исках да знам може ли да си търсим поне тези настилки.

Колко квадрата е терасата - 5, или 10? За 200-300 лева ще си сложите гранитогрес, хем какъвто искате и с добро слагане, защото строителите хич не се стараят на терасите, а и слагат най-евтиното, което им падне. Та не се минавате кой знае колко ако ви харесва жилището. Е, може да го използвате като аргумент за пазарлък, но не се отказвайте от хубав апартамент (предполагам, че е такъв) заради някакви си плочки. А за интериорните врати е съвсем прав брокерът. Да не говорим колко неудобства и капани крият едни монтирани врати, когато жилището е на замазки само.

Общи условия

Активация на акаунт