Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-18

• 78 639
  • 730
  •   1
Отговори
# 390
Натали, твърденията ми ги потвърждава високата корелация между цените на жилищата  и БВП на България, които съм си играла да смятам. За тези цени си има обектнво обяснение и то не е свързано с  асиметричността на информацията, а с икономическото развитие, обобщено измерено с БВП (в което косвено влиза и кредитирането, и банковите условия и лихви). А пък ти може да си или да не си съгласна, това си е твое право  Peace  Естествено, че всеки си решава дали да купува, по това спор няма. Peace  

Причината за струват 80 хил., вместо 50 хил. в никакъв случай не е улесненото кредитиране, което всъщност изобщо не е толкова лесно. Пробвай без трудов договор или на минимална заплата да изтеглиш...
Има причини за поскъпването, повечето от тях са спекулативни.

Всъщност, стана ми интересно за асиметричността - ти какво твърдиш, че цените са такива, защото някой нарочно заблуждава купувачите да купуват или какво?

Румка, може би различните банки прилагат различни критерии. Но дори и критерият да е минимален остатък на член, тези суми вероятно вече са много по-високи сега, това трябва да е било преди години. Много малко ми се струва 250 лева на възрастен и 100 лева на дете.

Последна редакция: ср, 16 авг 2017, 15:38 от Анонимен

# 391
Можеш да изчислиш правилни коефициенти на база коректна информация. Дори и да си използвала такава от НСИ, там данните са на база осъществени сделки. А как се стига до тях?

Само един пример ще ти дам за това как точно се заблуждават купувачите.

Преди няколко години, когато беше "бумът" на строителството, моя позната си търсеше апартамент. Брокерка ще я води в Манастирски ливади в някакъв апартамент, но примерно първи етаж, северен, тесен и т.н., с една дума неприятен.
Тя казва - Ама, аз искам еди какъв си.
Брокерката - Аааа, това е последния от целия блок, всичко е купено от руснаци и украинци, големи инвестиции са направени, купувай сега, че има още трима кандидати, даже наддават за апартамента. Но, понеже ти си ми симпатична, ще ти го дам на теб...../хахаххаха/
Иначе гледаш, блокът е празен, ноооо.....бил купен, даже цената се вдигала всеки ден.

Ей, така се създава изкривяване на пазара и ценови балон. Разбира се, все някога се пука, но по доста неприятен начин, отразяващ се върху всички и върху целия бизнес.

# 392
Natali, разбрах какво имаш предвид  и не е да не си права  Peace  Да, пазарът е джунгла и е трудно да се ориентира човек в него, особено за първо жилище - трябва много време и много опит, който се събира с ходене по обяви, питане, ходене по адвокати и т.н. Не е лесно, така е.  Peace 

# 393

Румка, може би различните банки прилагат различни критерии. Но дори и критерият да е минимален остатък на член, тези суми вероятно вече са много по-високи сега, това трябва да е било преди години. Много малко ми се струва 250 лева на възрастен и 100 лева на дете.
пролетта на т.г. ама иде реч за мойто село Wink

# 394
В Студентски град съм често, живяла съм като студентка 6 години, имам познати, които имат апартаменти там и такива, които са под наем - ужасно е: замърсено и пренаселено, няма къде да се паркира въобще, шумно и неприятно.
Едните ми познати живеят за Фантастико - денонощна шумотевица, заведения, пияни студенти, без паркомясто или гараж - абсурд да намериш къде да спреш. Другите са зад Зимния дворец в карето до НСА - същите оплаквания. Други познати бяха на огледи в новите блокове зад семейните общежития (пак зад Зимния дворец, но в посока Околовръстното и Симеоновско) - пак същото. А цените са 600 евро на квадрат, че дори и по-ниски.
Може ли линк за тия цени ?Или пишете колкото да се намирате на работа? Mr. Green
Бароко - 550 ойро / м2.
линк
http://www.barocco.bg

# 395
  • София
Natali, разбрах какво имаш предвид  и не е да не си права  Peace  Да, пазарът е джунгла и е трудно да се ориентира човек в него, особено за първо жилище - трябва много време и много опит, който се събира с ходене по обяви, питане, ходене по адвокати и т.н. Не е лесно, така е.  Peace 

Момичета и момчета. bouquet
Аз нещо не разбирам. newsm78 Всеки има пра и пра родители, живели някъде, после идват баби, дядовци, майки, бащи. Извинявам се за изброяването. Embarassed
За 1-ви дом може и под наем, докато получиш наследство от споменатите по-горе хора. Или да живеете заедно.
Но за 1-ви дом да взимаш заеми, дори на на днешните "малки" лихви, е някак странно.
Както писа Lucky, колко пари месечно трябва да получаваш, за да се изплаща и кредит? Принципно. На сегашните цени на строителство?

# 396
  • София
MayyаI, то всеки има възрастни роднини.
Но не всички от тях живеят в привлекателни места.
Ако държиш да си в голям град, а те са от град от селски тип какво правим?
Работа там няма, бутате се в двустайния и се карате за пари и сметки..
Тогава ще се наложи да вземеш заем за първо жилище. Може да ги помолиш да спонсорират самоучастието ти с продажба на нива или подобно. А после чакаш да наследиш и ако може да продадеш за да доизплатиш заема.
А ако предците са дълголетници може да си откараш под наем и до 50тата годишнина.

# 397
  • София
MayyаI, то всеки има възрастни роднини.
Но не всички от тях живеят в привлекателни места.
Скрит текст:
Ако държиш да си в голям град, а те са от град от селски тип какво правим?
Работа там няма, бутате се в двустайния и се карате за пари и сметки..
Тогава ще се наложи да вземеш заем за първо жилище. Може да ги помолиш да спонсорират самоучастието ти с продажба на нива или подобно. А после чакаш да наследиш и ако може да продадеш за да доизплатиш заема.
А ако предците са дълголетници може да си откараш под наем и до 50тата годишнина.
[/spoiler]

Дааа, абсолютно си права.  Peace
Скрит текст:
Просто гледах от моята "камбанария" Embarassed

# 398
Ако родителите имат желание да помогнат, какво по-хубаво, но да чакаш някой да умре за наследството.... Sick

Предпочитам всичките ми роднини да са живи и здрави, пък нека изплащам кредит!  Peace

# 399
  • София
То там ред няма, може и старците да те изпратят....
Живот.

# 400
  • София
Ако родителите имат желание да помогнат, какво по-хубаво, но да чакаш някой да умре за наследството.... Sick

Предпочитам всичките ми роднини да са живи и здрави, пък нека изплащам кредит!  Peace

Natali_
, аз съм напълно съгласна с теб. Обаче, често животът ни опровергава съвсем неочаквано. Както мен например./скоро ми се случи смърт в семейството ми, съвсем неочаквано/  Другото е, че едната ми пра баба е живяла в Сф + прадядо ми естествено, то тогава с. не е било май привлекателен град, после баба+ дядо, е, те и те починаха... Cry Та, така. Сега имам само 1 баба жива и искаме да живеем с нея, че знае ли се докога. Peace

То там ред няма, може и старците да те изпратят....
Живот.

Ами, понякога ми се иска да не съм преживяла толкова смърт....

# 401
Казвам го принципно, не визирам конкретния случай. Ако се случи нещо и човек получи наследство, ще го използва, разбира се. Но не е чудно хората да вземат кредити за първо жилище. Даже обратното ми се струва по-невъзможно.

# 402
800 лв за четиричленно семейство искаха на повечето места. Съвсем пресен опит.

# 403
  • София
Не знам, Natali_,
Скрит текст:
моя съседка взе заем/не за жилище, а за ремонт на жилище преди 10-тина години. Може и да ме лъже, но тя твърди, че ще го изплаща до 2023 г, при положение, че уж била взела 30 К
 Peace

# 404
  • София
800 лв за четиричленно семейство искаха на повечето места. Съвсем пресен опит.

Това как да го разбирам? По 200 лв на човек?

Общи условия

Активация на акаунт