Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-18

• 78 534
  • 730
  •   1
Отговори
# 510
Боядисване - само боята бих купила, и ще боядисам самичка всичко в бяло. Цена към 200 лв за боя
ламинат - 30 кв.м. по 20 лв = 600 лв.
кухня - до 600 лв от Айко. Уреди - към 2 000 лв.
диван разтегателен - 500. гардероб, скрин - 400, лапмата - 60 лв за всички.
За антрето-закачалка.
За мен горе-долу това е разумно като вложения на пари за обзавеждане.
с надеждата да се впиша в 4500 лв.

вярно, че в обвявата не е посочено, но мисля че ще им врати, прозорци, радиатори евентуално. Ако не + 700 лв за климатик .

и май това с 15-те години пак не се връзва Cry

# 511
Боядисване - само боята бих купила, и ще боядисам самичка всичко в бяло. Цена към 200 лв за боя
ламинат - 30 кв.м. по 20 лв = 600 лв.
кухня - до 600 лв от Айко. Уреди - към 2 000 лв.
диван разтегателен - 500. гардероб, скрин - 400, лапмата - 60 лв за всички.
За антрето-закачалка.
За мен горе-долу това е разумно като вложения на пари за обзавеждане.
с надеждата да се впиша в 4500 лв.

вярно, че в обвявата не е посочено, но мисля че ще им врати, прозорци, радиатори евентуално. Ако не + 700 лв за климатик .

и май това с 15-те години пак не се връзва Cry

Ако е на шпакловка и замазка, ще дойде малко повече, грубо 8000-10 000лева за да стане в приличен за наематели вид, все пак ще му искаш 400 лева за едно стайче. Не забравяй комисионната и нот прехвърляне...не виждам как ще падне под 45 к. Ако на година се връщат по 2000евро, ще се изплати за 22 години и половина, при пълна заетост и минимум амортизация.

# 512
при така поставения въпрос излиза, че този имот няма да отговори на моите критерии за инвестиране Wink
Аз сега и пари нямам, но ако имах ... направо не знам.
От една страна - каква инвестиция е, която се изплаща за 22+ години
От друга, ако имах пари, и ако не купех нищо, все едно ги пропилявам.
Тъй ..

# 513
при така поставения въпрос излиза, че този имот няма да отговори на моите критерии за инвестиране Wink
Тъй ..

Има и други варианти за инвестиция - образование, пътешествия и т.н. Инвестираш в себе си Wink

# 514
Румка, първият в Лозенец виси от години и е всъщност сутерен, влажен и мрачен, а сградата изглежда захабена, нищо че е нова. Около Семинарията настроиха много некачествени недоразумения. Не бих дала пари за това нещо. Тя затова и цената е такава, няма такива цени в Лозенец.
Иначе Лъки е права - читав имот с 15 години payback е утопия и не само в София. Къща в Торонто в даунтауна на супер място е на цена 2 милиона  и е с наем 3200 на месец в момента (дава се под наем като две отделни жилища) - ти си прави сметката за пейбека. В случая е наследена и собственикът не е правил тази сметка, но го давам като пример само.

Иначе така на дребно наистина не си струва. Виж в цяла сграда тип рентовка е друг въпрос.

Последна редакция: ср, 23 авг 2017, 09:55 от Анонимен

# 515
etka_sofia, ти сериозно ли искаш да продадеш имота в Иван Вазов и да си купиш в Красна Поляна 2?
Видях го този блок 8 на картата, ами той е точно до Факултета(циганската махала), какво очакваш от този район, културни роми ли?
Една от колежките ми на работа живее в Красна Поляна, незнам коя част, но ми каза че вечерно време като се стъмни не смеят да отидат дори до магазина за хляб. Мазетата им са постоянно разбивани. Постоянно има хора, които са нападани и обирани.
Може да отидеш да питаш онези хорица дето протестираха до Виетнамските общежития(знам че са някъде в Красна Поляна), защо са толкова негативно настроени хората, сигурно от нищо, или от страхотните съседи.
А и както някой от темата беше казал, ти не купуваш само апартамента, купуваш си и средата около апартамента. Ами децата ти, в какво училище ще учат, в циганското, дето ще ги бият и тормозят, ами какви ще са им приятелите, на какво ще ги научат, какви ще са им амбициите. Колкото и да не ти се вярва, децата се повлияват доста от средата, в която живеят, от съученици и приятели и от това какво правят те.
А и да ми кажеш, че в Красна Поляна било зелено, а в Иван Вазов не е зелено, така ли? Ами Иван Вазов е един от най-зелените квартали.
Ако толкова си се настроила негативно срещу блока, в който живееш, просто смени блока и иди в някой блок в същия квартал, или си купи в някой съседен квартал, като Стрелбище,Лозенец, Гоце Делчев, Белите Брези, Хиподрума и т..н., само не ни убеждавай колко хубаво е в Красна Поляна, защотот не е, и има защо там цените да са толкова ниски.
Както томева беше казала по назад в един от постовете си, то човек май трябва да поживее на дадено място, за да разбере дали не е сбъркал.

# 516
Най-изгодно май е да си вземеш парцел, защото строителите май в момента печелят, не такива като нас, дето търся т да купуват и после да го дават под наем. Но пък пусто, цените на парцели са космически

# 517
Ами да се съберем и да си купим парцел. Вижте колко хора сме дето търсим Grinning

# 518
При 30% обезщетение все по едно апартамент че ще вземем Simple Smile

# 519
Тъй ..
Инвестират хората, дори и за 22 години, пак си купуват, защото тенденцията е да се повишава цената на имота, и след 22 години се е изплатил, а ти все още имаш имот. За това като се купува с цел инвестиция, не гониш само наем, а и ликвидност на имота...кога и за колко може да се продаде...

# 520
Тъй ..
Инвестират хората, дори и за 22 години, пак си купуват, защото тенденцията е да се повишава цената на имота, и след 22 години се е изплатил, а ти все още имаш имот. За това като се купува с цел инвестиция, не гониш само наем, а и ликвидност на имота...кога и за колко може да се продаде...
Добре, ами ако след 22 години цената не се повиши, а падне? Тенденцията е все повече българи да се изселват в чужбина. Тогава все тая дали имаш един или пет апартамента, като няма на кой да ги продадеш... От друга страна да не стане като с бабите дето не искат да им продават апартамента в Горна Оряховица (примерно), щото те навремето са го строили, пък те внуците отдавна си живеят в Лондон и нямат намерение да се връщат Grinning Може и наследниците да решат, че не им трябват грижи на главата и да ти разпродадат имотите на безценица...

# 521
Eдни заминават, други се раждат и растат - винаги ще има търсене на имоти, особено в София и в по-големите градове. А, и кой знае какво може да се случи след 20-25-30 г., кой и от какво ще има нужда? Особено за хората с деца.

Спомням си, преди години, сестра ми вече беше омъжена и живееше при мъжа си, аз все още не, как баща ми ни каза - никога не продавайте този апартамент, защото, винаги ще имате покрив над главата си, и ако не сте щастливи там, където сте - ще има къде да се върнете, поне на първо време.

А, ако един имот ви е в повече, т.е. нямате деца, или те живеят в чужбина, или пък са достатъчно добре печеливши тук, на някой от вас, или на родителите ви, може да се наложи тежка операция, скъпо лечение - ако се наложи, в такъв момент никой няма да мисли за възвращаемост и дали се е изплатила инвестицията.

Песимистично звучи, но такъв е животът - хубаво и лошо вървят ръка за ръка и човек не може да предвиди всичко. Просто, в зависимост от ситуацията на всяко семейство, или личност, трябва да се подредят приоритетите при наличие на финансови средства - за добро образование, за цялостно развитие на децата, за пълноценен семеен живот без огромни лишения, за "бели пари за черни дни".

# 522
Най-изгодно май е да си вземеш парцел, защото строителите май в момента печелят, не такива като нас, дето търся т да купуват и после да го дават под наем. Но пък пусто, цените на парцели са космически

Не е толкова проста тази работа Simple Smile Има шепа големи играчи, които обират каймака, останалите  строители в момента се борят за хубавите парцели на хубави места, които са малко. Това на етап парцел, а по-нататък даже не ми се коментира колко организация, знания, труд и най-вече връзки (където трябва) са нужни.

Колкото да това да се обединим и да вземем парцел - има една хубава народна мъдрост за орташкото месо Wink А и аз съм на принципа всеки да се занимава с това, от което разбира - а тук не виждам някой наистина да разбира от строителство и инвестиции в него (при цялото ми уважение към момичетата  bouquet)

И е така, и не е. Заради вида на актива е така (сравнително нискорисков, сравнително стабилен), заради дългосрочния хоризонт не е така - колкото по-напред във времето отиваш, толкова по-несигуран става прогнозата за паричните потоци и от там, за възвръщаемостта. Това ако говорим за имот без кредит или с малък кредит. Ако е с голям кредит, презумциите и сметките се изменят съществено.

# 523
по-скоро дилемата ми е - дали е ОК това с инвестиране в имоти, при този рейт на възвращаемост. Евреите инвестират в имоти, злато и пари - наравно. Дали пък златото не би било по-ОК?

# 524
Никой не инвестира основно в злато. Златото е или за спекулации, или за балансьор на портфейла, защото ако акциите или валутите се сгромолясат златото расте. От друга страна ако акциите растат, златото пада. Но при всички случаи златото трябва да е под 30%, може би 10%.

Общи условия

Активация на акаунт