Майчинството счетоводно-74

• 51 830
  • 763
  •   1
Отговори
# 195
Предполагам,но тепърва ще се сблъсквам с изплащането на каквито и да е обезщетения.Simple Smile Изясни ми се де..Много благодаря.🌹

# 196
  • Harmanli, Bulgaria
Здравейте мами и бъдещи такива Blush
Имате ли си на идея ако последните ми месеци(6/7 преди да излезна в майчинство) са в болнични как стои въпросът с изчисляване на майчинството? Имам преди това малко над  година трудов стаж.

# 197
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, имам един въпрос.
Терминът ми беше 21.07.2016г, родих на 10.07.2016г.
Изтече ми първа година майчинство и на 27.07.2017г ми преведоха 306.67лв. Предположих, че е нещо изравнително.
Днес ми преведоха някакви 113.33лв. Какви са тези суми и от кога започва изплащането на пълната сума?
Благодаря ви!

Първата сума е за периода 01.07-20.07 - обезщетение за бременност и раждане до изтичане на 410 дни. Втората сума е обезщетение за гледане на дете до 2 год. възраст от 21.07-31.07 за 7 работни дни - пропорционално от 340 лева.

Ако доходът ти е еднакъв през предходните 24 месеца, значе ще вземаш 90%
от нетното през първата година.Втората година за всички е 340лв.
Вземи си ПИК от НОИ и си сметни с техния калкулатор.После с него ще си следиш болничните и плащанията.

А ако нараства, през предходните 24 месеца, пак ли е 90 % Simple Smile

Обезщетението ще е около средното нетно възнаграждение, а не 90% от него, т.е. осреднено на база 24 месеца и работните дни за този период. Hands V Няма значение дали е повишено или не през този период.

# 198
  • София
Здравейте, съжалявам, че въпроса ми не е свързан с майчинството.

Ето го казуса:

В момента съм в неплатен отпуск за отглеждане на дете, взех 3 месеца, които изтичат на 18-ти септември.
Въпроса ми е мога ли като се върна след 2 седмици, да подам молба за напускане и да взема тези 30дни предизвестие отново такъв отпуск - неплатен за дете или колкото имам платен и останалото неплатен?

Имат ли право да ми откажат?

# 199
Здравейте, студентка съм, бременна в 6-я месец, този септември завършвам Simple Smile Имам 12 месеца трудов стаж, като през последните 24месеца не съм работила на трудов договор. Доколкото разбрах ми се полагат 100лв от социалните за 1 година. Ще се радвам, ако някой ме посъветва дали имам шанс за по-високо майчинство при евентуално започване на работа за 2-3месеца. Благодаря предварително! Simple Smile

# 200
Изтече ми първа година майчинство и на 27.07.2017г ми преведоха 306.67лв. Предположих, че е нещо изравнително.
Днес ми преведоха някакви 113.33лв. Какви са тези суми и от кога започва изплащането на пълната сума?
Благодаря ви!

Първата сума е за периода 01.07-20.07 - обезщетение за бременност и раждане до изтичане на 410 дни. Втората сума е обезщетение за гледане на дете до 2 год. възраст от 21.07-31.07 за 7 работни дни - пропорционално

Благодаря!
 Това означава ли, че септември ще ми преведат пълна сума от 340лв?

# 201
Много се извинявам, че ще задам въпрос, който сигурно е обсъждан постоянно, но не ми е ясно... От 23.08 съм вече в 45-дневния болничен преди термин. Днес получих част от сумата от НОИ, но защо е само част (ако трябва да взимам 1000 лв, получих 800, това като пример)? Кога ще започна да получавам цялата сума наведнъж, а не както досега - на 2 пъти в рамките на няколко дни? И кога започва да се изплаща майчинството?

# 202
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, съжалявам, че въпроса ми не е свързан с майчинството.

Ето го казуса:

В момента съм в неплатен отпуск за отглеждане на дете, взех 3 месеца, които изтичат на 18-ти септември.
Въпроса ми е мога ли като се върна след 2 седмици, да подам молба за напускане и да взема тези 30дни предизвестие отново такъв отпуск - неплатен за дете или колкото имам платен и останалото неплатен?

Имат ли право да ми откажат?

Може, да. Неплатен за гледане на дете не могат да откажат, платения - да.

Здравейте, студентка съм, бременна в 6-я месец, този септември завършвам Simple Smile Имам 12 месеца трудов стаж, като през последните 24месеца не съм работила на трудов договор. Доколкото разбрах ми се полагат 100лв от социалните за 1 година. Ще се радвам, ако някой ме посъветва дали имам шанс за по-високо майчинство при евентуално започване на работа за 2-3месеца. Благодаря предварително! Simple Smile

Нужен е 12 месеца осиг. стаж. Ако имаш толкова и започнеш някъде работа, дори фиктивно ще имаш право на обезщетение, което през 410 дни ще е поне МРЗ.

Благодаря ви!

Първата сума е за периода 01.07-20.07 - обезщетение за бременност и раждане до изтичане на 410 дни. Втората сума е обезщетение за гледане на дете до 2 год. възраст от 21.07-31.07 за 7 работни дни - пропорционално

Благодаря!
 Това означава ли, че септември ще ми преведат пълна сума от 340лв?

Да.

Много се извинявам, че ще задам въпрос, който сигурно е обсъждан постоянно, но не ми е ясно... От 23.08 съм вече в 45-дневния болничен преди термин. Днес получих част от сумата от НОИ, но защо е само част (ако трябва да взимам 1000 лв, получих 800, това като пример)? Кога ще започна да получавам цялата сума наведнъж, а не както досега - на 2 пъти в рамките на няколко дни? И кога започва да се изплаща майчинството?

Най-добре е с ПИК да се види какво точно се плаща - така е трудно да се гадае. Не ми се вярва да са платили по БЛ, който започва на 23.08. 135 дни от отпускът за бременност и раждане е на база болнични листове, остатъкът до 410 дни - на база декларация. Тогава евентуално ще се получава плащане за цял месец в началото на следващия. Може да напишеш и мейл до НОИ, ако не ти е ясно каква е получената сума. Но пак да пиша - извади си ПИК от НОИ, за да си следиш получените плащания и изобщо движението по обезщетенията.

# 203
  • София
Lady Brinne - много благодаря, сега си знам всички права и опции Gift Heart

# 204
 Lady Brinne, благодаря ти, ще погледна в сайта им и дано ми стане ясно, ако не, ще им пиша.

# 205
Здравейте, сменям работата преди детето да е навършило две години(на 22,09 ги навършва) от 4.09 аз започвам работа, а детето ясла. Каква декларация трябва да подам за да взема половината обезщетение, което ми се полага?
Аз ли трябва да ходя до Нои да попълвам декларацията или новия работодател?

# 206
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Попълваш прил.8 и го даваш на работодателя/счетоводството.Те го подават в НОИ, не ти.

# 207
Здравейте! Изчетох каквото успях, но не намерих отговор на въпросите си. Извинявам се предварително, ако е коментирано някъде.
В майчинство съм до 12-ти декември тази година и сега съм отново бременна в 4ти месец.
Интересува ме кога трябва да уведомя работодателя си за новата бременност /разбрах, че трябва да се занесе амбулаторен лист от гинеколога/ и има ли някакво законово право да ме уволни, след като го уведомя?

Доколкото разбрах според закона:

(5) (Нова - ДВ, бр. 52 от 2004 г.) Бременна работничка или служителка може да бъде уволнена с предизвестие само на основание чл. 328, ал. 1, т. 1, 7, 8, 9 и 12, както и без предизвестие на основание чл. 330, ал. 1 и ал. 2, т. 6. В случаите на чл. 330, ал. 2, т. 6 уволнението може да стане само чрез предварително разрешение на инспекцията по труда.

Тоест БРЕМЕННА СЛУЖИТЕЛКА може да бъде уволнена С ПРЕДИЗВЕСТИЕ в случаите

1. при закриване на предприятието;

7. при отказ на работника или служителя да последва предприятието или неговото поделение, в което работи, когато то се премества в друго населено място или местност;

8. когато заеманата от работника или служителя длъжност трябва да бъде освободена за възстановяване на незаконно уволнен работник или служител, заемал преди това същата длъжност;

9. за освобождаване на заеманата длъжност поради завръщане на работник или служител, който е предсрочно освободен или отложен от редовна военна служба и е заемал преди това същата длъжност;

12. при обективна невъзможност за изпълнение на трудовия договор.

И БЕЗ ПРЕДИЗВЕСТИЕ

Работодателят може да прекрати трудовия договор без предизвестие, когато работникът или служителят бъде задържан за изпълнение на присъда

работникът или служителят бъде дисциплинарно уволнен;- в този случай се изисква и разрешение от ИТ

Но по-назад в темата една жена беше споменала, че са я уволнили по време на бременност и в болнични.
Има ли някаква друга точка, алинея или закон, по който имат право на това?

# 208
Тези защити са само за безсрочен трудов договор след изпитателен срок (ако има такъв). При друг вид договор и по време на изпитателния срок - не важат. Не знам дали въпросната ситуация е била същата.

# 209
В договора ми пише, че е до приключване на договора с Общината. Центъра за деца, в който работя е по някакъв Европейски проект и на всеки 3 години се продължава договора му.

Това предполагам означава, че не биха важали гореспоменатите защити?

И следва ли да уведомя сега работодателя или да изчакам още малко? Или няма да има значение?

Общи условия

Активация на акаунт