Майчинството счетоводно-74

• 51 856
  • 763
  •   1
Отговори
# 210
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Има най-различни случаи и всеки е индивидуален.
В твоя случай зависи по кой член си назначена.По това, което пишеш оставам с впечателение, че си на срочен трудов договор и след изтичането му имат право да го прекратят без значение дали ти си в болничен или майчинство.
Така че няма значение кога ще уведомиш работодателя.

# 211
По принцип тези 3 години изтичат сега октомври и ще си подновят договора, но аз съм в майчинство до декември.
А в договора пише - по чл. 70 от Кодекса на труда-в полза на работодателя и във връзка с чл.68, ал.2...

# 212
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Да, значи съм права.Договорът ти е срочен.Виж дали ще ти го подновят през октомври и после информирай за новата бременност според мен.

# 213
  • София
Здравейте, искам да попитам нещо, но не знам дали тук е правилното място. Ако не е, моля да ме насочите другаде. Втората година от майчинството на детето ми изтича февруари 2018г. Смятам октомври да я пусна на ясла и да започна работа на граждански договор. Въпроса ми е какво се случва с майчинството ми? Спират ли го или на половина ще получавам? Ако не я пусна на ясла, а намеря някой да я гледа, променят ли се нещата? Има ли значение гражданския договор към нов работодател ли е или не?

# 214
Здравейте!
Майчинството ми трябваше да е до 15.09.,но детето ми тръгна на ясла на 30.08.Още на 28.08.звъннах на Човешки ресурси да ги уведомя защото е края на месеца.Още същия ден отидох и си попълних приложение 7 и прил.8(за прекратяване на майчинството и за изплащане на 50% от майчинството),както и молбата за натрупания ми платен годишен отпуск.И след всичкото бързане,че е края на месеца и трябва бързо да изпратят всичко към НОИ вчера си проверявам с ПИК кода в сайта на НОИ и виждам начислена сума 340лв(за цял месец).Ще ги преведат на 05.09.Имам ли някакъв ангажимент аз,при положение,че съм уведомила работодателя дори по-рано от законовия срок?Сигурно ще ме карат после да връщам сумата за 2 дена.

# 215
приложение 7 и прил.8(за прекратяване на майчинството и за изплащане на 50% от майчинството
Какво е това приложение 7-8 ? Ако се върнеш по рано ти изплащат 50% ли ,за времето което няма да ползваш от майчинството?

# 216
Приложение 7 и Приложение 8 от къде ги взимате и на кого се носят-на работодателя, или в НОИ. chori вероятно ще трябва да връщаш парите за 2 дни, но според мен си питай във фирмата как става това, знам ли. Може би ще ти ги удържат от превода за септември. Нали трябва 50% да ти преведат.

# 217
  • София
Малко по - нагоре зададох няколко въпроса. Днес питах същото НОИ и затова ще напиша отговорите за някой, които има същите въпроси. Ако започнеш работа по граждански договор, но дадеш детето на ясла се спира майчинството, ако не дадеш детето на ясла, продължаваш да получаваш цялото майчинство.

# 218
Момичета, имам нужда от съвет.
Фирмата, в която работя и от която излязох майчинство спира да извършва дейност. Незнам дали е фалирала, в несъстоятелност или друго. Мен лично никой от шефовете не ме е уведомил. Доколкото знам работниците, които са били в болничен или майчинство си остават във фирмата. НО след навършването на 1 годинка на детето незнам дали могат и ще ли ме държат още там до навършване на 2. Сега звънях на счетоводителката и тя ми каза, че трябва да подам молба за напускане. Аз я попитах какво се случва с втората година майчинство, но тъй като е извън страната се разбрахме да й звънна др седмица.
Въпросите ми са :
1. Могат ли да не ми продължат майчинството ?
2. Ако решат да ме освободят, трябва ли аз да подавам молба, при положение, че не напускам по собствено желание ?
И за какво друго трябва да внимавам - всякакви съвети ще са ми от полза.
П. С. Работя там от 03.01.2008 година.
Благодаря предварително Simple Smile

# 219
  • София-Младост
Момичета, имам нужда от съвет.
Фирмата, в която работя и от която излязох майчинство спира да извършва дейност. Незнам дали е фалирала, в несъстоятелност или друго. Мен лично никой от шефовете не ме е уведомил. Доколкото знам работниците, които са били в болничен или майчинство си остават във фирмата. НО след навършването на 1 годинка на детето незнам дали могат и ще ли ме държат още там до навършване на 2. Сега звънях на счетоводителката и тя ми каза, че трябва да подам молба за напускане. Аз я попитах какво се случва с втората година майчинство, но тъй като е извън страната се разбрахме да й звънна др седмица.
Въпросите ми са :
1. Могат ли да не ми продължат майчинството ?
2. Ако решат да ме освободят, трябва ли аз да подавам молба, при положение, че не напускам по собствено желание ?
И за какво друго трябва да внимавам - всякакви съвети ще са ми от полза.
П. С. Работя там от 03.01.2008 година.
Благодаря предварително Simple Smile
1. Ако ликвидират фирмата няма да може да ползваш втората година.
2. Категорично не, нека те бъдат инициатори за прекратяването...така поне може да ползваш обезщетение от БТ в по-голям размер и съобразно стажа. При молба от твоя страна, само 4 месеца по 7.20 ден.
За майчинството...ориентирай се и намери фирма да те назначи, за да получаваш обезщетението.

# 220
Здравейте момичета, можете ли да ми кажете 45 дневния болничен преди раждането може ли да бъде даден на баща/свекърва/приятел, без да се налага бременната да се яви за него? Много Ви благодаря предварително

# 221
  • София-Младост
Здравейте момичета, можете ли да ми кажете 45 дневния болничен преди раждането може ли да бъде даден на баща/свекърва/приятел, без да се налага бременната да се яви за него? Много Ви благодаря предварително
Според мен няма пречка, говори  с лекаря, който го издава...ако той има претенции да се явиш лично, иначе може друг да го вземе, нека носи амбулаторния ти картон.

# 222
Ала-Бала, много благодаря за отговора. Питах я последния път на прегледа, обясних й, че ще бъда в чужбина и ако може мъжът ми или баща ми да го вземат-отговорът й беше "Не, лично ти трябва да дойдеш". Аз няма да мога да пътувам и направо се чудя какво да правя, а нямам време да сменям лекар, болница и т.н Всички съвети ще са ми от голяма полза. Благодаря Ви

# 223
Ала-Бала, много благодаря за отговора. Питах я последния път на прегледа, обясних й, че ще бъда в чужбина и ако може мъжът ми или баща ми да го вземат-отговорът й беше "Не, лично ти трябва да дойдеш". Аз няма да мога да пътувам и направо се чудя какво да правя, а нямам време да сменям лекар, болница и т.н Всички съвети ще са ми от голяма полза. Благодаря Ви

Не може ли да го издаде няколко дни по-късно като си се върнала?

# 224
  • София-Младост

Не може ли да го издаде няколко дни по-късно като си се върнала?
Предполагам, че ще ражда в чужбина.

Общи условия

Активация на акаунт