Майчинството счетоводно-74

• 51 863
  • 763
  •   1
Отговори
# 225
Да, точно така. Имам повече от 12 год трудов стаж в Бг, до последно работех, но се случи, че мъжът ми започна работа в Австрия и аз го придружих. Тук разбрах, че съм бременна и то доста късно, защото чаках месец за час за преглед и това ме накара да се следя и в Бг, за да ми е сигурно и да знам как се развива бебо. В Бг нещата ми се случваха доста бързо, но зациклих с този болничен. Много ще ми е трудно да пътувам, чисто физически няма да мога...

# 226
Болничния се издава лично и след преглед. Според мен проблемът на лекарката е, че ако някой реши да проверява, няма как да те е прегледала докато си била извън страната. Може би не е лошо да поискаш съвет от консулството.

# 227
Ти като минеш границата,нали се отчита в системата,че не си в страната,как очакваш някой да си рискува работата или най-малкото да отнесе глоба?

# 228
Здравейте момичета,  този пост е едновременно питане и надявам се полезна връзка . Този линк би трябвало да съдържа информация относно необходимите документи за майчинство, актуализирана към 2017г.
Надявам се по-опотните мами, да го погледнат и да споделят дали има документи които липсват, тъй като смятам да се ръководя от него при предстоящите процедури.

ДОКУМЕНТИ ПРИ МАЙЧИНСТВО:
http://accountingnews.bg/%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0 … %BD%D0%B0-91.html

# 229
Здравейте.
Братовчедка ми е бременна. Има медицински причини да е болнични през цялата бременност. В болничен е от 25.08.2017г.
Казали са ѝ, че не може да е в болничен повече от 180 дни, в тях влизат ли 45те дни преди термин, който е на 1208.2018г.

# 230
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте.
Братовчедка ми е бременна. Има медицински причини да е болнични през цялата бременност. В болничен е от 25.08.2017г.
Казали са ѝ, че не може да е в болничен повече от 180 дни, в тях влизат ли 45те дни преди термин, който е на 1208.2018г.

45-дневния не влиза в тези 180 дни.Ако има медицински причини за болничните, след изтичане на 180-те дни, може да се продължават след преминаване на ТЕЛК.

# 231
Здравейте.

45-дневния не влиза в тези 180 дни.Ако има медицински причини за болничните, след изтичане на 180-те дни, може да се продължават след преминаване на ТЕЛК.

Много благодаря.

# 232
Приложение 7 и Приложение 8 от къде ги взимате и на кого се носят-на работодателя, или в НОИ. chori вероятно ще трябва да връщаш парите за 2 дни, но според мен си питай във фирмата как става това, знам ли. Може би ще ти ги удържат от превода за септември. Нали трябва 50% да ти преведат.
Приложенията си ги попълних при работодателя и те си ги пращат към НОИ.Дано да си ги удържат 2-та дни от следващото плащане.Да не се налага само аз да ходя по институции да ги връщам.

# 233
Здравейте.

Днес точно това питах и аз доктора че искам болнични но ми остават 49 дни да ползвам от тези 180 дни.Той ми каза че няма проблем и ще напише продължение на болничния ......Та изпаднах в чужденка има ли начин някоя тясна пътечка където могат да се избегне явяването на ТЕЛК и да се издадат повече от 180дни?!?!?!

# 234
  • София
Здравейте момичета и благодаря, че сте полезни на всички нас!

В 45дневен болничен за раждане бях до 5септ. с термин 6 септ.
Бебо обаче подрани, роди се на 31август.

Още сме в болница и ме интересува оттук ли или кой (педиатър) ли?, издава следващата част на болничния и съответното коригиране / изравняване?

От службата ме натискат да предам болничния лист, но моля да ми кажете до коя дата реално НОИ изисква подаването им?

bouquetБлагодаря!

# 235
Сега ще ти издадат болничен от болницата при изписването, който започва от 31.08.17г.Няма как да занесеш нещо, което не е издадено още.

# 236
Болничния се издава лично и след преглед. Според мен проблемът на лекарката е, че ако някой реши да проверява, няма как да те е прегледала докато си била извън страната. Може би не е лошо да поискаш съвет от консулството.
Много благодаря за съдействието! Темата е много полезна.

# 237
  • София
Сега ще ти издадат болничен от болницата при изписването, който започва от 31.08.17г.Няма как да занесеш нещо, което не е издадено още.

Да, благодаря! А те имат ли за в НОИ някакъв краен срок като дата, до която да регистрират болничните?

# 238

Да, благодаря! А те имат ли за в НОИ някакъв краен срок като дата, до която да регистрират болничните?
След като го предадеш на работодателя пред септември, срокът за подаването му е 10.10.17.
Отделно от болницата го входират в НОИ в седемдневен срок.

# 239
Здравейте имам въпрос относно - застъпване на майчинства по Чл.49 ал.2 от КСО

и по конкретно условието "периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете”Т.е. майката трябва да е в отпуск за гледане на дете или в отпуск за бременност и раждане.

Ако се е върнала на работа, прехвърлила е майчинството и др., то тя не може да ползва обезщетението от предното дете и за настоящата бременност то ще й се изчисли като ново обезщетение по правилата от 2011г."

Въпросът ми, ако жената се върне на работа и вече  е бременна с 2ро дете, но се налага да бъде в болнични, поради рискова бременност ( като и 1вата е била в болнични за задържане), то тогава обезщетението за  2рото майчинство как се изчислява? На база болничните от предходната бременност и обезщетението? Защото за този период това реално е бил осигурителния доход? И от счетоводна гледна точка кой би бил по-удачния вариант? Връщане на работа и нови болнични ( по мед.причини) или директно да се използва 2рата година за гледане на дете и застъпване на 45дневния болничен с 2рата година? Предварително благодаря Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт