Майчинството счетоводно-74

• 52 451
  • 763
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Здравейте,

първата година майчинство ми изтича декември. В момента съм бременна и април ми предстои раждане, живот и здраве. Как ще се изчислява майчинството ми? Благодаря.
Имате право на обезщетение в размера като  за първото дете.

И половината от майчинството на второто дете, доколкото знам?

# 556
  • София-Младост
И това да Simple Smile

# 557
От 2018 г. втората година майчинство ще бъде 380 лв вместо досегашните 340.

Приеха ли окончателно?

# 558
Момичета, може ли да се издаде болничен със задна дата, примерно с 2 дни? Пример, на 10-ти съм на преглед, могат ли да ми издадат болничен от 08-ми?
Благодаря много!
Доколкото знам със задна дата с ЛЛК може .
Този месец болничния ми свършваше събота и ми издадоха нов със задна дата  в понеделник.
Не ЛКК, обикновен 14 дневен.
Може.

# 559
На мен и двата със задна дата ми ги издадоха и от ЛКК дори със седмица по късно беше от 12 трябваше да е чак на 19 ми го издадоха.

# 560
На моя колежка бяха отказали болничен със задна дата, защото  болничните били  вече електронни. Веднага от лекаря се регистрирал в информационната система на НОИ с номер и дата.

# 561
  • София

Здравейте, момичета Hug
Бременна съм с близнаци и от 20.10. съм в 45-дневния болничен. Вече си виждам болничния в НОИ - представен е на 26.10. Въпросът ми е кога да очаквам превод на останалите 8 дни от октомври и също така кога се превеждат парите за ноември - продължавам да гледам датите за превод на болнични или само тази за превод на майчинство? Освен това официално болничният ми е до 03.12. , но секциото ми е определено за 24.11., т.е на два пъти ли ще чакам превод за ноември и приблизително кога ще се случи това?

# 562
На моя колежка бяха отказали болничен със задна дата, защото  болничните били  вече електронни. Веднага от лекаря се регистрирал в информационната система на НОИ с номер и дата.

Забележка:
Срокът за подаване на данните в регистъра от органите на медицинската експертиза по електронен път е 7-дневен от издаването или анулирането на болничния лист.
От 1 юли 2016 г. паричните обезщетения се изплащат на правоимащите лица в срок до 10 работни дни от представянето на необходимите данни за болничните листове от осигурителя и от постъпването на данните от издадените болнични листове от органите на медицинската експертиза, по декларираните от тях лични разплащателни или спестовни банкови сметки. Паричните обезщетения за период, обхващащ повече от един календарен месец, се изплащат в посочения срок за първия месец от периода, за останалите календарни месеци – до 5 работни дни след изтичане на месеца, за който се отнасят, а за последния месец – до 5 работни дни след изтичане срока на обезщетението.

Не са го завели в определения срок

# 563
  • В света на диска
Здравейте, четох, четох и вече мн.  се обърках, бременна съм на ТД по заместване,( титуляра се връща 08.2018), на 30.01 ако вс. е наред излизам в 45, дневния болничен, така знам че не съм заащитена от КТ, въпроса ми е да напускам ли работата на която съм? Аз така или иначе ще търся фирма да плащам осигуровки, има ли вариант да съм си на сегашната работа и да се водя някъде на 4часа,примерно (чисто фиктивно) и след завръщане на титуляра от фиктивните 4 да се преобразуват в 8,или искам не искам напускам и намирам само фиктивна?

# 564
  • у нас
Този месец б.л ми е до 10.11, а се пада петък.  Следващия от събота ли трябва да е, за да не се прекъсва или от понеделник?

# 565
От събота, разбира се. Можеш да си го вземеш в понеделник

# 566
здравейте има ли задължителни болнични в България след раждане или мога да си ходя на работа?

# 567
  • у нас
От събота, разбира се. Можеш да си го вземеш в понеделник
Благодаря

# 568
Здравейте мами. Да попитам и аз за моя проблем. По мои сметки когато дойде време за 45 дневния болничен, който се издава преди раждане аз ще имам 9 месеца и половина трудов стаж. Имам непрекъснати здравни, но нямам 12м трудов стаж. Въпроса ми е при положение, че нямам стажа - болничните по 45 дни преди и след раждане ще ми бъдат ли платени? И ако не има ли начин как да получавам някакви пари в този период докато стане 1 година стаж? Благодаря предварително.

# 569
  • у нас
За да ти изплащат б.л искат 6м осигуровки, за майчинстмо 1 година.

Общи условия

Активация на акаунт