Майчинството счетоводно-74

• 51 818
  • 763
  •   1
Отговори
# 180
Първа бременност ми е и съм доста неориентирана,ако може за малко насока.В момента работя на постоянен трудов договор и работодателя ми знае,че след месец започвам с болничните.И следящото ме АГ съм уведомила,но и двамата като ги питам какви документи ще са ми нужни за следващите два месеца и половина преди да излезна в отпуск по майчинство казват спокойно има време.А на мен ми се иска с две думи някой да ми обясни-това и това ще ти трябват за болничен,това за майчинството,това за след раждане.За лично успокоение,не ми се иска в последния момент да вадя и търся документи,не искам и за това да се притеснявам.Предварително благодаря на този на който ще му се занимава да ми разясни Flowers Hibiscus

На първо време ти трябва лична амбулаторна карта за вписване на болничния, ако нямаш такава. Тя се носи първо при личния лекар, за да и издаде номер и да я подпечата.

При издаване на 45-дневния болничен, следящият лекар по ЖК ти дава болничния лист (на мен ми го разпечатаха, не са ми искали бланки) и вписва болничния в личната амбулаторна карта.

Болничният лист се носи при работодателя заедно с приложение 1 от НОИ.http://www.nssi.bg/forusers/forms/239-maternity
Счетоводителите се занимават после с внасянето на болничния в НОИ.

# 181
Благодаря,ЛАК имам,добре че ЛЛ поне е свестен и ми направи още преди да се запиша на ЖК.Този формуляр с всеки болничен ли трябва да нося или само с първия се подава?

Редактирам се-приятно съм изненадана от опростената и улеснена процедура или само с болничните е така? Simple Smile

# 182
Благодаря,ЛАК имам,добре че ЛЛ поне е свестен и ми направи още преди да се запиша на ЖК.Този формуляр с всеки болничен ли трябва да нося или само с първия се подава?

Редактирам се-приятно съм изненадана от опростената и улеснена процедура или само с болничните е така? Simple Smile

Подава се при всяка промяна на обстоятелствата: т.е. като се роди бебо ще го подадеш още веднъж с неговите данни.

# 183
Момичета , можете ли да ми кажете при постоянен трудов договор и месечно брутно възнаграждения 2200 лева, нето 1800. колко ще бъдат майчинските първата година и колко втората? Благодаря

# 184
Можеш да попълниш си калкулатора, даден на първа страница https://www.kik-info.com/kalkulatori/maichinstvo.php

# 185
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Момичета , можете ли да ми кажете при постоянен трудов договор и месечно брутно възнаграждения 2200 лева, нето 1800. колко ще бъдат майчинските първата година и колко втората? Благодаря
Ако доходът ти е еднакъв през предходните 24 месеца, значе ще вземаш 90%
от нетното през първата година.Втората година за всички е 340лв.
Вземи си ПИК от НОИ и си сметни с техния калкулатор.После с него ще си следиш болничните и плащанията.

# 186
Здравейте, ако назначена на ТД по заместване на титуляр й се наложи да излезе майчиство от какви права се ползва по КТ ? Защитена ли е, и какви плащания ще получава през 2-те години след раждането ?
Договорът по заместване е вид срочен договор и при завършване на титуляра той се прекратява без значение дали заместникът е в майчинство/болничен.
За първата година си получава обезщетението спрямо дохода дори да прекратят договора.За втората получава 340лв само, ако се води на договор.

# 187
Здравейте! Искам да попитам дали  нещата стоят както си мисля. Ако започна сега на договор, а термина ми е Май месец 2018 г. След като мине 1 година считано от Септември, тоест ще взимам майчинство от Септември  (въпреки, че термин Май)? Така ли е? Съжалявам за обърканото обеснение и много блогодаря предварително! 

# 188
Здравейте! Искам да попитам дали  нещата стоят както си мисля. Ако започна сега на договор, а термина ми е Май месец 2018 г. След като мине 1 година считано от Септември, тоест ще взимам майчинство от Септември  (въпреки, че термин Май)? Така ли е? Съжалявам за обърканото обеснение и много блогодаря предварително! 
Да, правилно мислиш.Договорът трябва задължително да е на 8 часа.

# 189
Много благодаря!

# 190
Много благодаря!
Ако имате предишен стаж, не е задължително да направите една година в дадена фирма, за да получавате майчинство. Трябва Ви общ стаж 12 месеца.

# 191
Ако доходът ти е еднакъв през предходните 24 месеца, значе ще вземаш 90%
от нетното през първата година.Втората година за всички е 340лв.
Вземи си ПИК от НОИ и си сметни с техния калкулатор.После с него ще си следиш болничните и плащанията.

А ако нараства, през предходните 24 месеца, пак ли е 90 % Simple Smile

# 192
Здравейте, имам един въпрос.
Терминът ми беше 21.07.2016г, родих на 10.07.2016г.
Изтече ми първа година майчинство и на 27.07.2017г ми преведоха 306.67лв. Предположих, че е нещо изравнително.
Днес ми преведоха някакви 113.33лв. Какви са тези суми и от кога започва изплащането на пълната сума?
Благодаря ви!

# 193
Айде пак голям куесчън имам аз....
 45дневния започна от 7.08 ... миналата седмица ми преведоха една част ох парите,които очаквах...Кога би следвало да получа останалото?!
 Немога да им хвана спатиите на тия от НОИ...

# 194
Айде пак голям куесчън имам аз....
 45дневния започна от 7.08 ... миналата седмица ми преведоха една част ох парите,които очаквах...Кога би следвало да получа останалото?!
 Немога да им хвана спатиите на тия от НОИ...

Няма нищо сложно в системата на НОИ и начина на изплащане - болничния се входира до 10-то число на следващия месец и се изплаща до 10 работни дни за изтеклия (или ако е входиран в същия месец, изплащането ще е за него) и до 5 работни дни след края на болничния или на месеца (ако обхваща един календарен месец) за останалите дни. Ако са Ви го входирали на 10.08., то изплащането ще е за дните от м. Август, а за останалите - до 5 работни дни след края на болничния.

Общи условия

Активация на акаунт