Майчинството счетоводно-74

• 52 469
  • 763
  •   1
Отговори
# 495
Бабата и дядото могат да ползват отпуск за гледане на внуче. Дори в сайта на НОИ го пише.

Отпуск и болничен са две различни неща.

# 496
Здравейте, въпросът ми не е съвсем за майчинство, но много се надявам някой да ми помогне.

Въпросът е може ли да се издаде болничен за гледане на дете от педитъра не на майката и бащата, а на бабата?

Проблемът е, че другата седмица с мъжа ми е невъзможно да отсъстваме от работа, а детето от тази сутрин е със сополи и лека кашлица. Съмнява ме че ще се оправи до понеделник, а и не искам да го пращам полуоздравяло на градина. Същевременно имаме сериозен проект, който не можем да отменим в работата, та се налага бабата да го гледа? Тя може ли да получи болничния- работи на пълен ден с пълни осигуровки и дълъг трудов стаж
Да, бабата може да ползва болничен за гледане на внучето. - чл. 45, ал. 4 от КСО

# 497
Извинявам се! Да, точно болничен имам предвид. Моите родители са вземали няколко пъти.

# 498
Чл.45, ал.4 от КСО казва "осигуреното лице". Детето със сигурност не е осигурено за общо заболяване и майчинство.

# 499
Здравейте, започнах нова работа, но почти веднага излезнах в болничен и може би ще продължи до края на бременността. Реално съм работила там 1 месец, преди това като самоосигуряващо се лице. Въпросът ми е на каква сума ще се изчислява майчинството за оставащите месеци, ако съм болничен до края, при положение, че само един мецец съм осигурявана на високата заплата.

# 500
Здравейте,
Имам въпрос относно дните, в които трябва да ходя на прегледи. От работата искат да ми пуснат официален документ за ползване на отпуска от официалната ми такава. Това редно ли е? Не ми ли се полагат отделно други платени дни? Трябва ли да се завежда в счетоводството с такъв или друг документ? Трябва ли да нося от лекаря нещо?

# 501
Здравейте,
Имам въпрос относно дните, в които трябва да ходя на прегледи. От работата искат да ми пуснат официален документ за ползване на отпуска от официалната ми такава. Това редно ли е? Не ми ли се полагат отделно други платени дни? Трябва ли да се завежда в счетоводството с такъв или друг документ? Трябва ли да нося от лекаря нещо?

Привет! Чл.157, ал.2 от Кодекса на труда -  Работодателят е длъжен да освобождава от работа бременна работничка или служителка, както и работничка и служителка в напреднал етап на лечение ин-витро за МЕДИЦИНСКИ ПРЕГЛЕДИ, когато е необходимо те да се извършват през работно време. За това време на лицето се изплаща възнаграждение от работодателя в размера по чл.177 (т.е. възнаграждение, което се изчислява от намисленото среднодневно брутно трудово възнаграждение за последния календарен месец). Отчиташ се за отсъствието си в Човешки ресурси с копие от амбулатория лист от прегледа в съответния ден, в който си отсъствала няколко часа.

# 502
  • Варна
А бихте ли споделили какво се случва след като детето навърши 2 год. и майката е в трудово правоотношение, осигуровките се поемат от работодателя ли?

# 503
  • София-Младост
А бихте ли споделили какво се случва след като детето навърши 2 год. и майката е в трудово правоотношение, осигуровките се поемат от работодателя ли?
Ами не точно, осигурителните вноски с еподелят м/у работник и работодател в съотношение 60:40

# 504
Ако съм болнични от 29.09 , някой наясно ли е кога трябва да ми бъде изплатен.

# 505
  • София-Младост
До 10 работни дни след като работодателя го е предал в НОИ.

# 506
До 10 работни дни след като работодателя го е предал в НОИ.

Благодаря!!

# 507
Към документите за детски трябва ли да добавя и уверение за стипендия от ВУЗ?

# 508
Здравейте. От днес съм в 45 - дневен отпуск по майчинство за второто дете. Досега бях в болничен, заради второто, но взимах и 50% от майчинството за голямото дете, което сега е на 1 год и 9 месеца. Мисълта ми е докога ги взимам тези 50%( 170лева)? Спират ли сега или са докато стане на две ( или тръгне на ясла), Трябва ли някакви нови декларации да подава счетоводителят? Благодаря!

# 509
  • София-Младост
Здравейте. От днес съм в 45 - дневен отпуск по майчинство за второто дете. Досега бях в болничен, заради второто, но взимах и 50% от майчинството за голямото дете, което сега е на 1 год и 9 месеца. Мисълта ми е докога ги взимам тези 50%( 170лева)? Спират ли сега или са докато стане на две ( или тръгне на ясла), Трябва ли някакви нови декларации да подава счетоводителят? Благодаря!
Докато детето навърши 2г. имате право на 50%от обезщетението. Нищо не се подава накрая.

Общи условия

Активация на акаунт