Майчинството счетоводно-74

• 52 427
  • 763
  •   1
Отговори
# 600
  • Варна
Здравейте, искам да ви попитам за моя казус, понеже и моята счети не е в час. Малката ми на годинка и десет месеца започна ясла. Бях чела, че майчинството не се спира а намаля на 50 %, и затова тръгваш на работа след като детето навърши две. Помолих счети да ме пусне в неплатен отпуск за да мога после след майчинство да го ползвам платения. Да обаче ми спряха майчинските. Ходих в НОИ и от там казаха че работодателя не е подал декларация за чл 54 и може сега да подаде. Да обаче 54 е за започване на работа, и се чудя неплатения отпуск води ли се, че съм започнала работа и да помоля само да пуснат декларацията до нои, или да моля да коригират и отпуската на платена в нап, и после декларацията 54 в нои?

# 601
неплатения отпуск не води и като трудов стаж, той е изцяло за твоя сметка и най-вероятно няма как да се начисли на него нещо

# 602
  • Пловдив
Здравейте, искам да ви попитам за моя казус, понеже и моята счети не е в час. Малката ми на годинка и десет месеца започна ясла. Бях чела, че майчинството не се спира а намаля на 50 %, и затова тръгваш на работа след като детето навърши две. Помолих счети да ме пусне в неплатен отпуск за да мога после след майчинство да го ползвам платения. Да обаче ми спряха майчинските. Ходих в НОИ и от там казаха че работодателя не е подал декларация за чл 54 и може сега да подаде. Да обаче 54 е за започване на работа, и се чудя неплатения отпуск води ли се, че съм започнала работа и да помоля само да пуснат декларацията до нои, или да моля да коригират и отпуската на платена в нап, и после декларацията 54 в нои?

Звучи като една голяма каша  Laughing

Защо неплатен преди детето да направи 2 години?Нямаш право на неплатен за гл на дете до 8 г,само на обикновен такъв,от който само 30 дни в годината се зачитат за стаж.Щом детето е тръгнало на ясла,ти трябва да се върнеш на работа и да получаваш 170 лв майчинство от НОИ.Ако искаш да си си вкъщи за първите месеци на яслата,е удачно да си пуснеш натрупания платен отпуск.

# 603
  • Бургас

А, ще се увеличи ли ,Ако през януари мин.заплата стане 510лв?
Да, питах по назад в темата. Майчинството е 90% от осигурителния ти доход за последните 24 месеца и не по малко от МРЗ.
Ако я увеличат догодина и майчинството ще се увеличи....
Питам, защото си го изчисляваме по- малко от МРЗ..

# 604
  • София-Младост
Такъв вариант няма...детето тръгва на ясла, следователно вие нямате право да ползвате отпск за отгл. на малко дете до 2г и сте длъжна да се върнете на работа, или да ползвате друг вид отпуск. И за този период имате право на 50%от обезщетението, като за целта си подавате до работодателя съответната декларация...той я подава в НОИ.
Пуснете си сега декларацията, имате право да ползвате неплатен.

# 605
  • Пловдив

Кой го изчислява по-малко от МРЗ????
За периода на 410 те дни минималното,което се получава от НОИ е 460 лв месечно

# 606
  • Варна

Звучи като една голяма каша  Laughing

Защо неплатен преди детето да направи 2 години?Нямаш право на неплатен за гл на дете до 8 г,само на обикновен такъв,от който само 30 дни в годината се зачитат за стаж.Щом детето е тръгнало на ясла,ти трябва да се върнеш на работа и да получаваш 170 лв майчинство от НОИ.Ако искаш да си си вкъщи за първите месеци на яслата,е удачно да си пуснеш натрупания платен отпуск.
Значи най правилно е да се коригира пуснатия неплатен отпуск в платен за да ми платят два месеца по 170 лв и да се пусне декларацията по чл 54 в нои. Правилно ли разбрах?

# 607
  • София-Младост
ЕЛфита има и "обикновен" неплатен, може от него да е ползвала.

gereme
Не е необходимо, може да си остане и така...просто пуснете декларацията със задна дата, че считано от ...датата на започване на яслата ти вече не ползваш отпуск за малко дете, за да може да получиш обезщетението от НОИ докато детето навърши 2.

# 608
  • Варна

gereme
Не е необходимо, може да си остане и така...просто пуснете декларацията със задна дата, че считано от ...датата на започване на яслата ти вече не ползваш отпуск за малко дете, за да може да получиш обезщетението от НОИ докато детето навърши 2.
Ала бала обикновен неплатен съм пуснала да. Със сигурност ще пусна декларацията до НОИ, но да си остане ли неплатения обикновен отпуск се чудя или и него да коригираме на платен? Голяма каша ми роди главата значи, чак се чудя защо още преди два месеца не ви попитах момичета.

# 609

gereme
Ала бала обикновен неплатен съм пуснала да. Със сигурност ще пусна декларацията до НОИ, но да си остане ли неплатения обикновен отпуск се чудя или и него да коригираме на платен? Голяма каша ми роди главата значи, чак се чудя защо още преди два месеца не ви попитах момичета.

Едва ли ще може да се коригира, поне при мен би било невъзможно. Отчети, приключени месеци .., на платения отпуск имаш възнаграждение .. ще стане каша

# 610
  • София-Младост
Пак казвам платен или неплатен няма абсолютно никаква разлика.
Просто подайте сега деклрацията, парите не ги губите.
Аз също като счетоводител не бих се набутвала в подобни корекции на ведомости и декларации и то за 2 месеца назад!

# 611
  • Бургас

Кой го изчислява по-малко от МРЗ????
За периода на 410 те дни минималното,което се получава от НОИ е 460 лв месечно
Аз , защото последните 12 месеца съм в болнични и считам тях за доход, а имам и още време до раждането (февруари)

# 612
  • Варна
Ала бала много благодаря. На Елфита и Ненен също.

# 613
"Обикновения" неплатен няма да стигне за два месеца , най-много месец и половина, след това ще си неосигурена. Неосигурените лица нямат право на парични обезщетения най-общо казано.

# 614

Аз , защото последните 12 месеца съм в болнични и считам тях за доход, а имам и още време до раждането (февруари)
460 лева е минималното майчинство, писаха ми и на мен и на теб. Peace

Общи условия

Активация на акаунт