По - ниска минимална заплата от 460 лв ?!?

• 30 520
  • 524
  •   1
Отговори
# 135
Тъй като виждам, че проявявате задълбочен интерес към системата на предучилищното и училищното образование, това може да ви е от полза.
НАРЕДБА № 4 от 20.04.2017 г. за нормиране и заплащане на труда Обн. - ДВ, бр. 34 от 28.04.2017 г., в сила от 01.01.2017 г. Издадена от министъра на образованието и науката
Предполагам, че намирането й няма да ви затрудни. В момента даже има направено предложение за допълнение към наредбата, което е в процес на обсъждане.

# 136
От написаното не следва, че КТД е нормативен акт на база на който се определят заплатите. Ако написаното в КТД не бъде повторено в Наредба №4 /така са я озаглавили/ си остава само пожелание.
Да синдикатите са фактор, но индивидуалните заплати в частност заплатата на Лиляна се определя от директора на учебното заведение, в което тя работи, съобразно вътрешните правила, които не могат да противоречат на Наредбата.

Последна редакция: сб, 29 юли 2017, 21:29 от Mama_Nana

# 137
  • София
Директорът е длъжен да се съобрази по йерархията. А министърът се е задължил да спази КТД, това го пише още в началото на документа. Няма как да си остане пожелание, защото синдикатите веднага ще писнат, че не се изпълнява КТД. А както се вижда, синдикатите вече имат искания за още пари, а нямат претенции за КТД и нааредбата. Всичко си е съвсем логично.

# 138
  • Ямбол
Министърът е длъжен да спазва КТД само за синдикалните членове. Неговите наредби обаче важат за всички учители. За несиндикалните членове кой задължава министъра да се съобразява, Андариел?

# 139
  • София
Ахааа, показа се и се опитваш да минеш по допирателната за синдикалните членове. Обаче няма да стане както ти се иска. Синдикален член се става много лесно, така че по подразбиране учителите не се замислят много-много по въпроса, ако искат да се възползват от КТД.

Виж, ти сгафи, и то здраво. Имай доблестта да си признаеш и ми дължиш извинение. Не че очаквам да го получа, но то пак е за твоя сметка. Ти не даде нито един цитат, нищо не обясни, просто нямаше никаква доказателствена основа. А тук поне е лесно - става въпрос за нормативни  документи, а не за някакви отвлечени статии. И следващия път да ти е за урок да внимавеш в какво ме обвиняваш, защото аз винаги си пиша домашното, нищо че съм учила някои неща преди повече от десет години. Работата е там, че щом веднъж съм ги учила, съм усвоила основите и начина на мислене, и ако ми се занимава, винаги ще намеря нужните доказателства. Язък ти за учителския стаж, и за учителската диплома, и за всичко - шикалкавиш като ученик, който не си знае материала.

# 140
  • София
Това с цел да отвратите хората и да замре темата ли го правите? На кой му пука за ктд и наредбата на министъра?
Доходите у нас са срамно ниски, а се обсъждат мижавите 0.6% на година. Срамота.

# 141
  • Ямбол
Моля? Какво точно съм сгафила?
Какво точно трябваше да ти доказвам, че говориш глупости ли? Ами глупаво е да се смята, че по КТД се определя заплатата на учителите.
Може да си учила, но не умееш грам да приложиш наученото, даже и това, което намираш с Гугъл не може да го използваш, просто не умееш. Правиш някакви заблуждаващи изводи върху неща от рода на "май чух", "нещо такова казаха по телевизора",  "гледах един филм".

Аз казах вече - заплатата ми се определя от наредбата за заплатите на министъра на МОН, не от КТД. И няма никакво значение колко лесно се става синдикален член. В момента единствената облага е половин заплата повече при пенсиониране.

# 142
Пълна пародия са тези работодателски организации, довчера щяха да внасят кадри, днес ще намаляват заплатите, пък после що няма кадри.
Този аргумент, че не е честно спрямо младите ми е смешен, който иска намира начин да ги стимулира, говорим все пак за частен бизнес, негови представители са тези, които искат да падне прага.
Безмислено ми е това мероприятие, съмнява ме, че в тази политическа ситуация, някой ще им обърне внимание, още повече че сме страната с най-ниски доходи в Европа.
Ако го няма клас прослужено време какво се случва с професии, в които няма йерархично израстване, тук обсъждате учителски заплати, единици са тези които стават примерно директори, и какво излиза че учителите ще си седят все на една и съща заплата, с която са започнали, освен ако не вдигнат щата на всички.
Клас прослужено време аз не го разбирам, че щото си престоял на една работа ти вдигат нещо мизерно заплата, а че по- този начин един вид отчитат и нещо в йерархията, опит който си развил и разни други неща, иначе как ще се мотивират тези професии, които поради естеството си нямат кариерно израстване.

Незнам дали добре си обясних мислите.

# 143

Доходите у нас са срамно ниски, а се обсъждат мижавите 0.6% на година. Срамота.
Обсъжда се нещо още по срамно - при определяне на МРЗ да се вземе под внимание прага на бедност - 314 лв. Работодателите считат - „Линията на бедност” е подходяща долна граница, защото при определянето й са отчетени всички значими за качеството на живот параметри и тя се изчислява на основата на обективни статистически показатели.
Тенденцията "работещи бедни" се задълбочава и продължава да нараства. 
Относно мижавите 0,6% /някъде дават и повече/ при положение, че се начисляват на нищожна сума, с тях и без тях.

Клас прослужено време аз не го разбирам, че щото си престоял на една работа ти вдигат нещо мизерно заплата, а че по- този начин един вид отчитат и нещо в йерархията, опит който си развил и разни други неща, иначе как ще се мотивират тези професии, които поради естеството си нямат кариерно израстване.
Peace
 Предвид размера, може да се приеме поне за морален стимул. Simple Smile

# 144
  • София
No shit! Верно ли това за министъра и КТД? Лиляна, айде, стига, че съвсем оцапа бохчата. Иначе ще продължа да настоявам да кажеш по какъв магичен път министърът определя заплатите. О, да, и как се определят заплатите на несиндикалните членове и ти синдикален член лиси, че КТД не те касае? Изобощ, толкова много въпроси мога да ти задам, за които на които на 90 процента зная отговорите или с голяма вероятност мога да ги предположа, че съвсем ще затънеш. Винаги си пиша домашното.

Тони, сори, но трябваше да разнищим ситуацията. За мен беше полезно и интересно, знаеш ли какви интересни неща прочетох на сайта на СБУ! Ето, синдикалната им лидерка, която предаде стачката - Такева - е преизбрана с мнозинство и бурни оплодисменти,  пак текат пазарлъци за някакви пари и т.н.-

За да развеселя малко темата, че тя стана политическа покрай този клас и МРЗ, някой гледа ли Корнелия Нинова на Бузлужа? На мен ми беше много интересно да следя езика на тялото и доколко отговаря на думите, които изрича (ей така, за упражнение). И започва тя "ние трябва да сме единни, за да можете да си получавате пенсиите (отворен жест с ръка с отворена длан към публиката), да ходите на лекар (пак ръка към публиката, отворен жест с дланта нагоре), децата и внуците ви да живеят в сигурност (отново жеста с отворената длан), и да си получавате заплатите (и жест към себе си, със събрани трите пръста, насочени към към въображаемото малко джобче на ризата).  Ако някой иска, може да си пусне записа от новините.

# 145
  • София
Наистина не мога да си го представя това на практика как става.
Вика те шефът и ти казва, че не е доволен от работата ти и ти предлага да се разделите по взаимно съгласие. Ти запъваш копита, тръшкаш се на земята и ревваш гороломно: "Не! За нищо на света! Оттук не мърдам!!!"? Ами ако те съкрати?
Но даже и да се запънеш, винаги има начини да ти направят живота черен и да те принудят да побегнеш с писъци. В някои сфери – и да те вкарат в "черния списък". Струва ли си?

Ако имаш малко акъл, запъваш копита, разбира се. На работодателя му остава
- или да съкрати позицията по чл. 328, което е тежка ем-найсе стъпкова процедура, никой не я минава и оттук започва пазарлъкът за колко брутни си склонен да подпишеш по доброволно съгласие по чл. 325
- или да уволни заради несправяне със задълженията, при което съдът те възстановава до една година, щото пак трудно се доказва
- или да се лиши доброволно с 4 брутни по чл. 331, за да се разделите по живо, по здраво.
Като минимум му струва 5 брутни заплати, за да му се разкараш от главата.

Но повечето хора са овци и предпочитат да им се махне от главата, па макар и да са ощетени.

# 146
  • София
Наистина не мога да си го представя това на практика как става.
Вика те шефът и ти казва, че не е доволен от работата ти и ти предлага да се разделите по взаимно съгласие. Ти запъваш копита, тръшкаш се на земята и ревваш гороломно: "Не! За нищо на света! Оттук не мърдам!!!"? Ами ако те съкрати?
Но даже и да се запънеш, винаги има начини да ти направят живота черен и да те принудят да побегнеш с писъци. В някои сфери – и да те вкарат в "черния списък". Струва ли си?

Ако имаш малко акъл, запъваш копита, разбира се. На работодателя му остава
- или да съкрати позицията по чл. 328, което е тежка ем-найсе стъпкова процедура, никой не я минава и оттук започва пазарлъкът за колко брутни си склонен да подпишеш по доброволно съгласие по чл. 325
- или да уволни заради несправяне със задълженията, при което съдът те възстановава до една година, щото пак трудно се доказва
- или да се лиши доброволно с 4 брутни по чл. 331, за да се разделите по живо, по здраво.
Като минимум му струва 5 брутни заплати, за да му се разкараш от главата.

Но повечето хора са овци и предпочитат да им се махне от главата, па макар и да са ощетени.

Или ти пуска едномесечно предизвестие и ти счерня живота докато изтече. Да не говорим, че последната заплата остава за Бог да прости. И не ми казвайте, че това не се случва.

# 147
  • София
Това, че всичко може да се случи, не означава, че е законно. Търсете си правата.
Повечето дела, заведени за нарушение на кодекса на труда, приключват в полза на работника.

# 148
  • Ямбол
Никакво домашно не си написала, а си преписала от неправилното място. Но ще те оставя да си мислиш, че си права. Само че до следващата глупост, която си въобразиш.

Добре де, какъв е проблемът, ако падне МРЗ? Щом има хора съгласни да работят на МРЗ, нека се мъчат, техен избор.

# 149
  • София
Е нали има някакви социални помощи и обезщетения, обвързани с МРЗ. Не че имам възражения и те да паднат.

Общи условия

Активация на акаунт