По - ниска минимална заплата от 460 лв ?!?

• 30 494
  • 524
  •   1
Отговори
# 120
Странно. По мои наблюдения пък това е най-лесното нещо.  Laughing
Сега, ако имаш предвид някаква тежка държавна служба, с назначени по втория начин и по тази причина несменяеми, това е друг въпрос. И класът за прослужено време е последната ви грижа.
Пък и не виждам логика защо трябва заради няколко лентяи и връзкари да бъдат ощетени всички останали.

# 121
Защото при нашите условия да уволниш някой е тежка и скъпа задача.

То навсякъде е така. В частния сектор е по-лесно, но пак не е евтино.

# 122
Не  е лесно да се съкрати или уволни служител, но досега  не съм видяла работодател да е искал, и да не е намерил начин да се отърве от някого. Не говорим за връзкарите и протежетата, които не се срещат рядко и в частния сектор.

# 123
Наистина не мога да си го представя това на практика как става.
Вика те шефът и ти казва, че не е доволен от работата ти и ти предлага да се разделите по взаимно съгласие. Ти запъваш копита, тръшкаш се на земята и ревваш гороломно: "Не! За нищо на света! Оттук не мърдам!!!"? Ами ако те съкрати?
Но даже и да се запънеш, винаги има начини да ти направят живота черен и да те принудят да побегнеш с писъци. В някои сфери – и да те вкарат в "черния списък". Струва ли си?

# 124
  • Ямбол
...Ще го кажа така, аз съм си написала домашното и се кефя, когато някой ми каже, че не разбирам и пиша глупости. Дори линкче си приготвих преди малко, но искам Лиляна сама да проследи веригата, ей тъй, както аз пиша глупости. Тя сама пада в капана, който сама си сложи.
...
Какво домашно, Анди? Какъв капан? Аз ти казах, че заплатите ни не се определят от КТД и това, което си написала за КТД е глупост.
Другата глупост е за вкарването на класа в основната и то с вътрешни правила. Как? Следващата година с вътрешни правила ще намалява заплати ли?

# 125
  • София
Лилана, давам ти последен шанс да обмислиш какво си написала. Капанът всеки момент ще щракне. Тогава повече ще те боли.

# 126
  • Ямбол
Ако имаш нещо в защита на глупостите си написани по-напред, заповядай, ще ги прочета.

# 127
  • София
Ти така и не ми каза на какво основание министърът вписва основните заплати в наредбата. По десетте божи заповеди ли? Или с почесване по главата и хвърляне на чоп?

# 128
  • Ямбол
Не съм длъжна да ти казвам. За това не сме спорили, нито съм твърдяла нещо свързано с това, откъде се формират основните заплати. Аз твърдя, че мнението ти за КТД е невярно.

# 129
Ти така и не ми каза на какво основание министърът вписва основните заплати в наредбата. По десетте божи заповеди ли? Или с почесване по главата и хвърляне на чоп?
Напиши как министърт сътворява наредбата, щом знаеш.

# 130
  • София
За знаене - зная. Аз питам Лиляна, защото тя твърди, че пиша глупости и не били по КТД. Нека да отиде до следващата брънка от веригата - на какво основание министърът определя минималното основно възраграждение на работещите в сферата на МОН. Обаче тя се дърпа. Щом не е по КТД, тогава по какво е? Това е като задача по математика - трябва да проследиш логиката.

# 131
  • Ямбол
ОК, продължавай да си пишеш. Повечето четящи разбраха, че твърденията ти са чух, гледах, недочух и никаква логика. А това е важно, останалото не ме интересува. Може да си решаваш задачки колкото искаш, на мен не ми се занимава с такива неща.
Само няма да спра да пояснявам,  когато сътвориш поредната глупост.

# 132
  • София
Ллиляна, не дезертирай  така малодушно.Три пъти ти зададох едини и същ въпрос, не ми пречи да го задам още ведъж, свикнала съм на номера с игнорирането и недочуването, но също така съм свикнала да съм упорита, за да се достигне до отговора. Няма как да се измъкнеш.. Ще ти го болдна даже, ако случайно недовиждаш. 

Как министърът на образованието определя размера на минималното основно възнаграждение на заетите в системата на МОН?

Не е трудно да отговориш, щом го знаеш. Разбирам те, че си притисната и търсиш помощ в "другите четящи". но забравяш, че другите четящи гледат сеир.
 Ще ти подскажа дори - написано е на сайта на СБУ, съвсем официален документ. От миналата година.

# 133
 Andariel,
Кое е първо, Наредбата на министъра или КТД?

# 134
  • София
Първо синдкатите и предявяват своите искания на МОн, (на същия сайт на сБУ открих и, че са се срещали тристранката и са обсъждали други финансови и програмни параметри), после се срещат и започват пазарлъците. Разбират се за КТД и на негова основа министърът пише какви ще са заплатите (защото винаги трябва да има основание, не така щото му дошло). КТД го има публикуван на СБУ, там се определят, освен други неща, и размерите на основните трудови възнаграждения за всички, работещи в системата на МОН, вкл. учебните заведения (градини, училища и т.н.). Още в един от първите членове пише, че МОН се задължава да спазва описаните параметри в КТД и не може да се слиза под тях, а само могат да се променят в полза на работника/служителя.  Така че, просто няма как без синдикатите и КТД - синдикатите здраво са се окопали тук, те не биха се отказали, а и работещите в МОН са много. И този КТД е съвсем пресен, само от миналата година.
Друго интереснонещо, на което попаднах на сайта на сБУ беше, че скоро сидикатът (но не разбрах дали само този или всичките), са представили на МОН исканията си за даване допълнително на някакви пари на системата на МОН, и обясняват как нивота на приходите в ДБ позволява, и че има достатъчно събираемост, и дори при минимална такава, пак ще има достатъчно, за да се даде на системата. Само не помня как щяха да ги разпределят, но май имаше и за повишаване на парите за учителите, но дали за процент увеличаване на заплатите или като допълнително заплащане. Там вече подробностите не ми бяха интересни.

Общи условия

Активация на акаунт