По - ниска минимална заплата от 460 лв ?!?

• 30 466
  • 524
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Основната ти заплата как е определена?

# 106
  • Ямбол
Директорът ми определя заплатата ми, като не може да даде по-малко от минимума за длъжността старши учител, както и се съобразява с вътрешните правила за работна заплата.

# 107
  • София
А това число, под което той не може да падне го получава от...? кой го е определи това число, с което директорът се съобразява?

# 108
  • София
Може и да е важен тоя клас като сума за получаващия го, но лежи на презумпцията, че служителите с по-дълъг стаж са задължително по-ценни за компанията от новопостъпилите, което противоречи на всякаква икономическа и пазарна логика.
Тоест, предположението е, че млад служител с 5 години стаж задължително е с по-ниска производителност от колегата му с 30+ години стаж.  Абсолютна глупост. Особено на фона на технически неграмотните стари служители.

# 109
  • Ямбол
Прослуженото време оказва влияние на опита. И да, с всяка година опитността расте. По отношение на техническата неграмотност, работодателят може да го освободи и да си остави само технически грамотни, които с всяка година ще трупат опит. Или да си ги обучи, както става при нас.

Андариел, заплатите ни се определят с наредба за работните заплати на МОН.

# 110
Може и да е важен тоя клас като сума за получаващия го, но лежи на презумпцията, че служителите с по-дълъг стаж са задължително по-ценни за компанията от новопостъпилите, което противоречи на всякаква икономическа и пазарна логика.
Защо да противоречи, напротив, логично е служител, с определен стаж да има натрупан опит и да е по производителен. Логиката се губи някъде после. След 20 години стаж /примерно/ няма гаранция, че производителността нараства, предвид и възрастта ....
Така, че класът е обоснован за определен период от трудовата дейност на човека.

# 111
Не, лежи на презумпцията, че щом някой служител или работник се е задържал на една длъжност и на едно място вече н на брой години, то той е ценен и лоялен. Отделно опитът има своето значение, каквото и да си говорим. Вярно е, че не всеки опитен служител е по-добър от всеки начинаещ, но обичайно недобрият опитен служител си е бил такъв и като начинаещ, а защо е оставен на тази длъжност, е друга работа.

# 112
Във фирмата, в която работех преди 10 години много хитро бяха разрешили този проблем, като имаше в трудовия договор упомената базова работна заплата, която е еднаква за млади и стари. В базовата влизаха основната заплата + клас прослужено време. И на по - възрастните всяка година намаляваха основната, така, че заедно с класа да стане равна на базовата. Не знам дали правилно го обясних, но така точно беше сметнато, че чистата сума да е еднаква, независимо от трудовия стаж. Така всъщност лишаваха от сумата за клас по-възрастните служители, и това в голяма фирма, с много отдели, стажантски програми, тимбилдинги.

# 113
Не, лежи на презумпцията, че щом някой служител или работник се е задържал на една длъжност и на едно място вече н на брой години, то той е ценен и лоялен. Отделно опитът има своето значение, каквото и да си говорим. Вярно е, че не всеки опитен служител е по-добър от всеки начинаещ, но обичайно недобрият опитен служител си е бил такъв и като начинаещ, а защо е оставен на тази длъжност, е друга работа.

А също така и че има опит и навсякъде има увеличаване на заплатата с броя прослужени години. Тук е за три години, според длъжността, очаква се, че след три години, ще си се изкачил и пак започват да увеличават заплатата до третата година и така.

Не важи за частните фирми, в които лично си се договаряш.

# 114
Ън е права. Когато започвах работа преди 24 години, училището ми беше изцяло българско. През годините същото това училище се циганизира бавно и днес вече повече от половината деца са циганчета. Логичен ход на нещата, раждат основно малцинствата, българите се съобразяват с обстоятелствата. Та и без да ми вдигат заплатата, аз си знам през къде ми излиза... Лили, и ти си права, всичко, което пишеш е точно така, Анди нещо е съботна и не може да включи.

# 115
  • Ямбол
Намаляването на основната заплата става само по искане на работника. Така че в тези фирми, където има такива практики, работниците сами са си виновни, че се подписват под по-малки заплати. Те не трябва да са основание за отпадане на класа на всички останали.

# 116
  • София
Прослуженото време оказва влияние на опита. И да, с всяка година опитността расте. По отношение на техническата неграмотност, работодателят може да го освободи и да си остави само технически грамотни, които с всяка година ще трупат опит. Или да си ги обучи, както става при нас.

Андариел, заплатите ни се определят с наредба за работните заплати на МОН.

а МОн определя какво да впише в тази нарелба как...? Хайде, де дай да проследим веригата за определяне на основната заплата за учителите,, какво се дърпаш! Министърът ли си ги измисля тези заплати?

Айви, аз съм ок с това да не съм права, но нека да разплетем кълбото със заплатите и да видим как се определят.Тогава ще видим кой крив и кой прав. Ще го кажа така, аз съм си написала домашното и се кефя, когато някой ми каже, че не разбирам и пиша глупости. Дори линкче си приготвих преди малко, но искам Лиляна сама да проследи веригата, ей тъй, както аз пиша глупости. Тя сама пада в капана, който сама си сложи.

Това с класа на мен ми се вижда доста измислено, с какво всъщност е обвързан? С опит? С квалификация? С лоялност? Опитът е спорен, защото често големият опит е по-скоро признак на закостенялост, особено ако човек не е положил грам усилие за повишаване на квалификацията. Квалификацията също е спорна, особено ако е определена административно. Лоялността към какво и кого? Към професията или към работодателя?

Последна редакция: сб, 29 юли 2017, 14:31 от Andariel

# 117
  • София
Даун, в България важи и за частните фирми.

Работодателят по закон е  задължен да даде повишение и няма право на мнение по темата. Затова казах, че липсва пазарна логика.

На мен пък всяка година сумата за прослужено време се приспада от извоюваното повишение, за което съм работила много. А лентяите си го получават без усилия. Ами не е много честно.

# 118
А като са лентяи, що дирят там? Да си лентяйстват вкъщи.

# 119
  • София
Защото при нашите условия да уволниш някой е тежка и скъпа задача.

Общи условия

Активация на акаунт