По - ниска минимална заплата от 460 лв ?!?

• 30 456
  • 524
  •   1
Отговори
# 90
  • Ямбол
То и с него е все тая - просто ще им направят брутната заплата с класа, а когато вписват основната, той ще бъде приспаднат.
...
Как ще е все тая? А след една година, ще увеличат ли тази брутна заплата с процента? Аз съм убедена, че няма, а ти?

# 91
  • София
Има много хубава статия във Вести, точно по темата, после ще дам линк. Един от основните доводи на работодателите е, че в СЗ БГ минималната доближавала средната. Та затова да се намали минималната. Идиоти.

# 92
Аз имам друго предложение – щом чистачките в тецовете взимали по 1600 лв., да направят минималната заплата толкова.  Mr. Green

# 93
НКЖИ е железопътната инфраструктура, както беше обяснено по-горе. Отделиха ги от БДЖ. Там заплатите едва мърдат с по някой лев, а са ниски и няма желаещи. Мъжът ми на 56 години е един от младите там Crazy
За учителите не бързайте да правите изводи. Тези увеличения на заплатите се предвиждат, защото ще се прави опит да бъдат вкарани насила в училище циганетата, които сега не ходят, тоест предвижда се на учителите да им излезнат през носа тези увеличени заплати. И ще видим тогава колко ще са кандидатите.....Доколко ще успеят правителствените напъни е вече друг въпрос, но дори на тези тикви им светна, че в съвсем обозримо бъдеще циганите ще са основната маса от хора в работоспособна възраст и трябва да ги подготвят за работа. Малко ме съмнява, ама..да видим Rolling Eyes Ако успеят да ги вкарат в класните стаи масово, съвсем скоро ще има големи драми с децата в училищна възраст. Не всеки има пари за частно училище, а никой не иска в класа на детето му половината поне да са циганета. Ще се обособят български училища или поне български класове, а много учители ще трябва да работят в изцяло цигански. Та.....дотам благинките със заплатите им и мерака да учителстват Twisted Evil

# 94
  • София
Лиляна, аз те разбирам, но гарантирано нищо няма. Ти очакваш да е като по време на соца и сигурната държавна работа. Това, което казвам е, че хем могат да ти дадат уж класа, хем с обратна математика ще го сметнат така, че основната ти заплата ще е по-ниска, за да може с класа да докарат толкова, колкото в действителност искат да ти платят. Ето, ти самата си предприемач извън работата си в училище, няма начин да не си наясно за обратната математика. В момента разсъждаваш от гледната точка на работника, който работи в общинско училище, т.е. неговата заплата я дава общината, а директорът е второстепенен разпоредител, и разчиташ на това, че имаш определена основна заплата и клас към нея. Но когато отидеш в ролята на работодателя, ще направиш именно обратната математика, защото си частник.

Ън, съгласна съм. От друга страна ще се вдигне мизата за постъпване на работа в "бяло" училище. Но пак учителското място в провинциалният град ще си остане привлекателно пред безработицата или работата на МРЗ в някоя измислена фирма.

# 95
Частник или не, има поне минимални прагове за длъжността. Извън София немалко хора взимат толкова, колкото е този праг. Класът е сума, която е по закон се начислява  над заплатата, респективно над минималния праг, ако работиш на същото място повече време. Така че си е от полза не само за работещите в държавните и общинските служби. Разбира се, когато имаш достатъчно висока заплата и си относително млад и здрав, нещата изглеждат по един начин. Обаче за свекър ми например именно прослуженото време позволяваше в последните години да взима малко повече от МРЗ, защото работодателят му с право беше предположил, че човек на тази възраст и работил цял живот на това място няма много шансове да намери различна и по-високоплатена работа.

# 96
  • София
Ако има колективен трудов договор, може и да има праг на основната заплата, но този колективен договор е с намесата на синдикатите, и то в бюджетните или в приватизираните фирми. В някои от частните също може да има, но работодателят не е длъжен да го прави. Той може с вътрешни документи да направи щатната таблица, но освен да се съобрази с МРЗ, едва ли някой може да го задължи с нещо друго. Ако не беше така, нямаше много фирми да си държат персонала на МРЗ или близка до МРЗ за 8-часов работен ден. Ако си определил основната заплата за длъжността във фирмата си на 500 лева, то ще начислиш класа върху нея, и то ако си длъжен, но никой не може да ти каже, че трябва за тази длъжност да сложиш по-висока основна заплата.  Никой не обича да плаща по-високи заплати, ако може да плати по-ниски, и е готов да използва всички законни начини, за да го постигне. (тук не говоря за нарушаване на закона)

# 97
Анди, има си минимални осигурителни прагове, които за длъжности, които не изискват спец. квалификация, са обичайно равни на МРЗ. Ако нямаше тези прагове, вероятно и техниците, специалистите и ръководителите щяха да са на МРЗ, но не са: http://www.contabil.bg/uploads/pictures/MOD-2017.pdf

# 98
  • София
Осигурителните прагове са друга бира. Вече писах за тях и МРЗ. В момента разговорът се води за класовете, които са толкова важни за Лиляна. Нея като учител не я касае МРЗ, защото тя е по колективен трудов договор за бранша и има основна работна заплата.

# 99
Частник или не, има поне минимални прагове за длъжността. Извън София немалко хора взимат толкова, колкото е този праг. Класът е сума, която е по закон се начислява  над заплатата, респективно над минималния праг, ако работиш на същото място повече време
По скоро класът допълва. Назначават на МРЗ, добавят клас и се стига МОД, естествено не всички.
Не разбирам обаче, защо може да бъде назначен човек с МРЗ, която е значително по ниска от МОД!
Нямам против да премахнат МРЗ и дори класа, но нека минималното възнаграждение да не бъде по малко от МОД за съотвения отръсъл/длъжност.

# 100
И защо да са градски легенди? След като на летище София чистачката може да взема 1200 лв, какъв е проблемът в Марица да вземат по 1600?
Не съм забелязала за професии като тази в провинцията заплатите да са с 1/3 нагоре, същото ниво или по-ниско да, но повече не го вярвам. Затова смятам, че е градска легенда.

# 101
  • София
Защото от осигурителния праг не може да спести, защото ще го пляснат през ръцете, а когато назначи човека на МРЗ си спестява разликата между двете. Числата са си числа.

# 102
  • Ямбол
Андариел, продължаваш да дрънкаш глупости.
Знаеш, че нищо не разбираш, обаче се излагаш и продължаваш.

Съгласна съм с Мама Нана - нека да няма МРЗ, а да си има минимум за всяка длъжност.

НСЧ, не са съвсем градски легенди, и аз имам познати там и долу-горе имам поглед на заплащането им.

# 103
  • София
Ок, кажи кое е вярното тогава! Възползвай се на фона на моята излагация да покажеш какви са фактите. Мен не ме е страх, нито ме е срам да пиша глупости и да се излагам.

# 104
  • Ямбол
Най-малкото заплатата ми не зависи от КТД. В противен случай, ако не съм синдикален член, както бях до скоро, директорът щеше да има право да ме назначи на МРЗ. Това разбираш ли го?
Ако ми сметната класа при назначаването вътре в основната, следващата година какво ще правят. Ще променят ли основната? Понеже класът се увеличава всяка година, и ако трябва да е вътре в заплатата, то ще трябва да ми намалят основната, за да излезе същото число, а това нямат право да го правят, пак според законите на държавата ни. Остава да увеличават всяка година основната заплата, а това просто няма да стане. Затова този клас е важен, макар и малко за всички, не само за тези на държавна работа.
Като частник аз съм си направила сметката и нищо не губя, не нарушавам закони, но и не съм съгласна да отпада процентът за стаж.

ЪН, това с циганите къде го измисли. Изобщо не е това идеята. Истината е, че има сериозен недостиг на качествени учители.

Общи условия

Активация на акаунт