По - ниска минимална заплата от 460 лв ?!?

• 30 480
  • 524
  •   1
Отговори
# 75
Това са някакви градски легенди за чистачките в Марица. Сериозно ли се връзвате на подобни неща?

Явно не са градски...  Sunglasses
Към 2015 г. средната заплата в държавните дружества от сектора енергетика е 3100 лв. В Българския енергиен холдинг средното възнаграждение е най-голямо - около 4500 лв, в ТЕЦ "Марица изток 2" - 3800 лв., в "Булгаргаз" - 3600 лв., в "Булгартрансгаз" - 3660 лв., в АЕЦ "Козлодуй" - 4300 лв.

# 76
Мхм, в енергетиката само чистачки работят. Там специалисти, началници няма.
Да не говорим, че това са брутни заплати, от които не може да се скрие нито стотинка. Вземи сметни сега на една заплата от 3000 лв. например какви са ѝ удръжките и колко чисто накрая получава човекът. И се замисли кой пълни хазната в крайна сметка и откъде идват парите за клатикрачковците по бюрата – в държавната администрация и в същите тези дружества. Както и парите за всички останали – пенсии, здравно осигуряване, социални помощи, детски...
Няма да те карам да мислиш и за вредните и тежки условия на труд, при които работят част от хората в сектора – точно тези, които получават най-малко, не онези в лъскавите офиси, защото това ще е твърде тежка задача за теб. Не е лесно да се проумее примерът за свинското със зеле.

# 77
Така е, по закон поне 0.6% трябва да се начислява. Обикновено се начислява минимумът. За много хора това не са малко пари. Все пак немалко хора  са със заплати, близки до минималната, аз познавам много повече такива, отколкото взимащи хиляди.

Последна редакция: сб, 29 юли 2017, 09:01 от Румцайс

# 78
  • София
Ох, Лиляна, няма смисъл да си така нападателна към мен, та чак и в заблуди да ме обвиняваш и как съм продължавала мисията на професорката. Или пък как лъжела. Не съм длъжна да подлагам под съмнение или да проверявам всичко, което съм чула, особено за неща, които не ме засягат и не проявявам особен интерес. Още малко и проводник на пропаганда ще ме изкараш. Ми, не ми е толкова зор за този клас, не търча да проверявам всяко нещо. А и това, което казваш не противоречи на това, което казва професорката, просто ти правиш уточнение, че трябва да се зачете, ако е в същата професия, което всъщност го казаха и други хора и е логично. Никъде не съм написала, че съм сигурна, а когато съм сигурна, аз съм сигурна и го пиша съвсем ясно. В случая предавам чужди думи, затова не убивай вестоносеца - не съм редактор, нито цензор на професорката.

# 79
Andariel,

Скрит текст:
ако не бързаше да разкажеш във форума всичко, което гледаш по телевизията – чула – недочула, разбрала – недоразбрала, щеше да си спестиш упрека на Лиляна, а и кой знае колко още.
Имаш право да ми се обидиш, но всъщност за твое добро го пиша – досаждаш. Няма лошо да си запълваш времето с гледане на телевизия, но няма нужда да ни разказваш подробно кога, какво и по коя програма си видяла.
Сигурно не си забелязала, но има цял раздел Телевизия, както и Филми и ТВ сериали – там са хората, които с удоволствие ще те четат и ще коментирате видяното.  Peace

# 80
  • София
Виж, Сийке, аз не съм дала клетва пред никого, още повече във форума, да проверявам всичко и да слушам много внимателно и да правя сводки, все едно съм на изпит. Развявам каквото си искам, не съм задължила никого да ми вярва. За неща, които съм сигурна - сигурна съм и го пиша, и досега никой не ги е оборил. Но неща, които засягат политика и т.н., и които са чужди думи, а аз съм ги чула или прочела, не съм длъжна да правя цензура. Направило ми е впечатление - написала съм го. В разделите, които споменаваш се обсъждат филми и забавни програми. А все още ти не си ми цензор, за да ми казваш какво и къде да пиша. Ако някой те назначил да ми даваш Непоискани съвети и да ме цензурираш, е редно да ме уведомиш. Ако трябва да ти върна жеста, и аз имам какво да напиша за това как и какво ти пише тук, но трябва ли да слизам на това ниво? Какво мислиш, че твоите постове са алфата и омегата на обективността и осведомеността ли? От висотата на какво ми казваш къде какво да пиша и как да си прекарвам времето? Мерси, не си ми майка, но и тя не ми дава тон в живота. Гледай си работата, ако обичаш!

# 81
  • Ямбол
Андариел, тези ти твърдения:
...една професорка по икономика ... обясни точно за този клас, че той така ии иначе се признава от работодателя по негова преценка, ...
...Но не само тя, а и други хора казаха, че работодателят го зачита, ако намери за добре. Ако реши, че има причини, заради които няма да го зачете - нищо не става. Няма "трябва". А ако на вас ви го плащат, защото училището е общинско е съвсем друга работа. Бюджетните може и да не се пазарят.
Са пълна глупост и заблуждение.
И точно защото не си дала клетва, просто хората вече не ти вярват, защото много често ти се случва вече да коментираш някакви неща, които си видяла по телевизора, но като не ги разбираш, си ги гласиш, както ти хрумне. Язък ти за икономическото образование.
И за нещата, за които си сигурна, вече се съмняват хората, затова и стават такива дълги полемики, защото едно че се омотаваш, друго, че доверието в теб като потребител е доста спаднало.
И съм нападателна, защото си като магаре ината, а аз много мразя някой да се изказва некомпетентно и да заблуждава хората.

# 82
  • София
Това са някакви градски легенди за чистачките в Марица. Сериозно ли се връзвате на подобни неща?

И защо да са градски легенди? След като на летище София чистачката може да взема 1200 лв, какъв е проблемът в Марица да вземат по 1600?
Спомняте ли си протеста на чистачките от летището преди няколко години? Тогава ръководството на летището искаше да възложи почистването на външна фирма, защото така ще им излиза по-евтино. Чистачките се вдигнаха на протест. Даваха ги неколкократно по ТВ. И ББ се среща с тях. В едно от интервютата една от тях каза, че тя не искала да бъде просто чистачка, а чистачка ТОЧНО на летище София. Тогава и от ръководството на летището казаха, че заплатите са им високи, а качеството на работа не е добро.
Така че не твърдя с абсолютна сигурност, че заплатата на чистачка в Марица е 1600 лв, но пък не отхвърлям и възможността да е точно такава и това да не са градски легенди.

# 83
Обикновено не съм съгласна с Лиляна, но този път прави изключение. Simple Smile
Съгласна съм, че процента за прослужено време не трябва да се маха, това ще изгони не само младите хора, тъй като те и без това масово напускат, но и хората на средна възраст, ще останат само тези в предпенсионна. И само след 7-8 години вече няма да има кой да работи. Мъжът ми, който работи в НКЖИ и трудно намират и сега хора за работа, каза, че ако махнат този клас, ще се оголи напълно дружеството. Сега половината са пенсионери, че няма желаещи млади да работят, а тогава всички пенсии ще си останат у дома, на работа ще ходят само такива, дето имат по 2-3 години до пенсията и няма къде да се местят тепърва. А структурата не може да съществува без хора, които да я поддържат. Така ще е и с учителите, както и с други, които са на държавна работа. От частните фирми ще се изнесат масово на възраст между 40 и 50 г и ще потърсят възможности навън, на тази възраст време за ново начало има. Глупостите за внос на работници отвън ще умрат много бързо. Онези трябва да плащат и квартири отгоре на всичко, че и трудния ни език да учат. И за какво, за 200-300 лв месечно?.... Shocked Не знам защо е този пушилек, учудена съм от работодателите..... Rolling Eyes Те добре знаят, че и сега намират трудно хора за работа, а после съвсем ще увиснат.
Може би Андареил е права в предположението, че има нещо друго....но какво ли е? Thinking

# 84
  • София
лиляна, ако щеш се съмнявай, знаеш ли колко ми дреме! В тази тема справочник или учебник пишем, та да трябва всеки да проверява всичко? Айде, и ти си гледай работата. С нищо не съм ти длъжна. Какво за икономическото ми образование, да не съм длъжна да помня КТ наизуст и сега? Хайде, доста тъпо го играеш и няма как да мине. Явно разчиташ на това трети лица да се впечатлят. Всъщност, ти така и не даде линк, така че ако искаш да си по-добра от мен, направИ си труда да я свършиш тази работа - дай линк към КТ, който споменаваш, къде пише, че работодателят е длъжен да се съобрази с прослуженото време. Аз съм си тъпичка и язък ми за икономическото образование, затова си влез в ролята и ме научИ!

За класа няма никакъв смисъл да се маха, хората са си изкарали всичките тези години, защо да не им се зачете.

# 85
  • София
Проблемът с махането на класа е, че хората нямат доверие на работодателите, че ще получават достойно възнаграждение за труда си. Този клас им е сламчица, за която са се хванали от немай къде. Ако заплатите бяха на някакво нормално ниво за достоен живот, отдавна класът щеше да е забравен.
И последните дни показаха, че с право нямат доверие. Да нарекат всички работещи търтеи от национален ефир - това е наглост и безпардонност невиждана до сега.

# 86
  • София
То и с него е все тая - просто ще им направят брутната заплата с класа, а когато вписват основната, той ще бъде приспаднат.
Ако това, което споделя мъжът на ЪН е така (не зная какво означава абревиатурата), то проблемът е на работодателя. Ако няма клас, просто трябва да вдигне заплатите, а щом и младите не искат да работят там, значи работата е много зле. Естествено, че няма да искат младите, да не са луди, поне не се дават лесно. Който иска да е предприемач, трябва да се погрижи и да има кой да работи, а хората работят за пари, а не за потупване по рамото.

# 87
  • София
НКЖИ - Национална Компания Железопътна Инфраструктура? Нали така, Ън?
Никакъв шанс за вдигане на заплатите.

# 88
  • София
Мерси. Ахаааа, май и там имаше някакви скандали по върховете.

Спокойно, Ън, училищното образование няма да се оголи, защото вече има доста желаещи да започнат работа като учители. Да, може да не стигат  учители по езици и ИТ, защото могат да изкарат повече пари на друга работа, но за останалите предмети хич не е толкова зле. Знаеш, това е сигурна и много ценна работа, особено в по-малките градове, тогава и банките дават заеми и всичко, защото ако не друго, то поне общината плаща.

# 89
Реално погледнато почти навсякъде щатовете са малки. Там, където се вземат прилични заплати, са благодарение на клас квалификация, клас прослужено време, професионални групи и категории, вредни условия на труд, нощен труд и др. подобни. Ако им се отрежат на хората тези "екстри", от заплатите им почти нищо няма да остане.
Точно това е и една от причините за липса на млади специалисти – хората не са мотивирани да усвояват трудна професия, да работят години наред с ниско заплащане с идеята, че след 20-30 години може да стигнат тавана на заплатата. Ако междувременно на някой пишман чорбаджия не му хрумне гениалната мисъл, че щом досега са работили за без пари, може да продължат така и до пенсия.
Щели били да вкарат класовете в щата – ами да ги вкарат сега, кой им пречи? Вдигат щатовете и готово. Може пък да се излъже някое младо и зелено да остане да работи тук, вместо да си хване пътя за навън.

Общи условия

Активация на акаунт