По - ниска минимална заплата от 460 лв ?!?

• 30 512
  • 524
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Тези дни сме в един голям кошмар с намаляването на заплатата на ММ.
Покрай това и разговори с приятели, разбрахме, че това е обичайна практика при частниците /малки и средни фирми/. Примерно, във фирмата има хора, които са работили съвестно 10 години и съвсем логично са достигнали с труда си заплати на максималния осигурителен доход. Обаче на работодателя нещо не му изнася, въпреки нелошите печалби от труда на тези хора. Не може така - да дава пари на работниците и държавата. И по-малко им стигат! Ако не - прав им път, колко млади чакат пред вратата. Ще кажете - ама има закони, споразумения, договори, ала-бала. Има, на хартия.

Последна редакция: пт, 11 авг 2017, 10:03 от Free Agent

# 226
Да, и аз наблюдавам как взимат двама нови на цената на един дългогодишен служител...не знам къде им е сметката, при положение че това, дето дългогодишния го прави и насън вече, новият тепърва ще го учи и греши...но то затова и не съм мениджър, а прост работник...

# 227
  • София
Аз за момент си помислих, че шефа му е уникален идиот, а той просто прави, това което правят и другите и то отдавна. Е то това си е умишлен дъмпинг на пазара на труда. И заплатите никога няма да се вдигнат над определени нива. Има як стъклен таван! И какво пишат медиите за стремглавото повишение на заплатите в София - лъжи.

# 228
Нали увеличиха заплатите на учителите. В другите браншове си стоят заковани с години около 500 бруто на месец. Никой не дава повече, даже ако не ги намалят може да не ти ги дадат всеки месец. Учителите работят най -малко в държавата, почиват си цяло лято и прочие, за сметка на това народа опростява, децата все по неграмотни.... Така е 100 хил. души електорат изпускат ли се?
Стани учител и пробвай. После пак пиши.

# 229
Момичета елате да видите в провинцията  в средно голям град за какво става въпрос. Как се живее с чисти пари, 400 лвДа е жив и здрав моя мъж да изкарва иначе никога няма да идем на почивка или да имаме автомобил, камо ли ремонт. Не ми се мисли в северозапада какво, там и работа няма.... Ужас...
Нямам нищо против учителите, но в държавата тъне пълна мизерия, на какво основание, те излизат от нас тези пари. Затова аз ще стоя с 400 на месец даже няма да ми ги дават редовно....

# 230
Не вярвай само на медиите, в учителската гилдия има също трикове- срочни договори всяка есен, хонорари, други неща...това дето го тръбят, не е винаги и за всички учители

# 231
Аз пък въобще не смятам, че един учител, макар и започващ, трябва да взима 500 лв. или по-малко. Смешно е! Точно учители и лекари би трябвало да взимат най-добрите заплати, защото тези хора обучават децата и ни поддържат живи и здрави.
Точно заради ниските заплати в секторите, учители стават студенти, които не са могли да запишат нещо друго, а масово студентите по медицина заминават на специализация в чужбина.
И после "Няма свестни учители!" и "Няма кадърни лекари!"... Ами няма и да има...

# 232
При тези високи цени за всяко нещо в БГ заплатите наистина са шокиращи. Дето се вика само в България по време на работен ден човек се чуди от какво да изкара пари.  Laughing Ако не беше мъжа ми и аз нямаше да се оправям сигурно, макар че работя нон стоп.

# 233
  • София
Billyvd, в северозапада са си добре, повярвай ми.

Emerald, посочи ми за пример държава с учителско заплащане над средното ниво. Навсякъде учителите са от най-ниско платените професии.

От учителско семейство съм. Логично, голяма част от познатите ми са учители.
Никой от тях не взима под 700 лева. Никой от тях не се е пенсионирал под 600 лева. За провинцията, особено, е около и над среден доход това.

# 234
Е, Асос, ти пък се изказа...и за северозапада, и за учителска пенсия над 600 лв.

# 235
  • Ямбол
Момичета елате да видите в провинцията  в средно голям град за какво става въпрос. Как се живее с чисти пари, 400 лвДа е жив и здрав моя мъж да изкарва иначе никога няма да идем на почивка или да имаме автомобил, камо ли ремонт. Не ми се мисли в северозапада какво, там и работа няма.... Ужас...
Нямам нищо против учителите, но в държавата тъне пълна мизерия, на какво основание, те излизат от нас тези пари. Затова аз ще стоя с 400 на месец даже няма да ми ги дават редовно....
С какво образование си, че си на 400 лева?
Аз съм в средно голям град и знам за какво става въпрос. За под 800 лева вече никой не се хваща.

# 236
Няма да кажа, не искам някой да ме познае. Само ще кажа, 100 хил. град, имам висше бакалавър, отделно и магистърска степен на специалността. Разбира се, назначена съм по бакалавърската степен, за да ми плащат по- малко. Основна заплата 525 лв след удръжките, сама си прави сметка. Не мисля, има значение какво точно ми е професията. Нали уж висшистите щяха да бъдат назначавани на определена заплата, валидна за цялата страна. Само учителите оправиха. Другите кучета ни яли, затова се дразня. Друго моят мъж също работи по средното си образование и е предоволен. Ако си търси по висшето, което е завършил ще започне с 500-600 бруто.

# 237
Извинявай, но с диплома за "бакалавър" или "магистър" няма как да очакваш еднакво заплащане. Едно е да си лекар, друго е да си инженер и трето да си да речем културолог.

В различните сфери, заплащането е различно.

# 238
  • София
На държавна работа ли си? Само тях може някой да ги "оправи".
Пробвай в частния сектор.

# 239
  • Пловдив
Учителите могат да ги "оправят", в някаква степен, разбира се, защото са общински бюджетни служители. Същото важи за всички останали бюджетни. Но държавата не плаща заплати на всички висшисти и не върви да определя размерите на заплатите, извън някаква минимална намеса, каквато има сега. Останалото го регулира пазарът (да, знам, че някои не вярват в него).
-----
Не ми харесва нито "оправянето" на парче, нито противопоставянето на професии (даскалите работят най-малко и заради тях децата са неграмотни, ма иначе, нали, нямам нищо против тях; полицаите не знам какво, и така нататък), глупаво и дори порочно е това. По-скоро имат значение съотношенията. Няма как при цялостна липса на пари да се "оправят" само едните или другите, щот най-важни.

Общи условия

Активация на акаунт