По - ниска минимална заплата от 460 лв ?!?

• 30 497
  • 524
  •   1
Отговори
# 255
Тези учителски пенсии са отскоро, допреди няколко години се пенсионираха с 300-350 лв. Тях питате ли ги как живеят?

Като голямата маса други български пенсионери, пенсионирали се в предишни години. Далеч не само от северозападна България, с която се прекаля в преекспонирането, когато говорим за мизерия. Тъй като мизерия има не само там.

# 256
  • София
В София има хиляди пенсионери, пенсионирани с лош късмет по Костово време, които получават към 160 лв. На всяка "актуализация" им вдигат пенсиите с по 2-3 лв. Ох, абе това е темата за заплатите! Mr. Green

# 257
  • Бургас
Малко се отклонявам от темата, но си спомням навремето Как Сийка беше постнала един текст, част от старо българско произведение (разказ или роман), относно заплащането на труда. Разказваше се за някакъв чорбаджия дето плащаше на работниците си на нивата и им удържаше от заплатата поради разни причини. Още тогава си помислих, че и грам не са се променили нещата от онова време.
Искам да го покажа на една колежка. Ама пусто прерових форума и не го намерих. Как Сийка дали ще се сети...

# 258
  • Пловдив
От "Снаха"? Не съм чела романа (да, учили сме за него, но не съм го чела), но откъсът е сравнително популярен.
Все пак да не се забравя, че ако Юрталана беше масовият чорбаджия, нямаше да го има романа. Wink

# 259
  • Бургас
Да. Точно това. Благодаря!

# 260
300 лв. пенсия малко????? А стига бе! Ми хората, които се пенсионират със 180 след 40 г. тежка работа и куп болести....
Аз писах нещо по-горе за неравенството между различните професии... Ама на... Пак бива защитавана тая гилдия, колко зле им било. Като им е зле, защо в голям град се борят по 100 човека , млади , образовани за едно учителско място? Ами как, нали тези пенсионери даскали, трябва да работят, да вземат клас прослужено време и разбира се, пенсия 600 лв...

# 261
300 лв. пенсия малко????? А стига бе! Ми хората, които се пенсионират със 180 след 40 г. тежка работа и куп болести....
Да, 300 лв. пенсия е малко. Това, че 180лв пенсия е малко, не прави 300лв много.

# 262
Аз писах нещо по-горе за неравенството между различните професии... Ама на... Пак бива защитавана тая гилдия, колко зле им било. Като им е зле, защо в голям град се борят по 100 човека , млади , образовани за едно учителско място? Ами как, нали тези пенсионери даскали, трябва да работят, да вземат клас прослужено време и разбира се, пенсия 600 лв...
Споменах 300 лв пенсия при учителите като пример, как с повишаването на заплатите им има голяма разлика в пенсиите за няколко години. Иначе според мен учителите хич не са зле.

# 263
  • Бургас
Това, че има хора, които вземат по 180лв пенсия трябва ли да успокоява тези с 300лв. Ами малко са си 300лв пенсия да.

# 264
  • Другата България
Това за северозапада малко като да ядат пасти или сития на гладния не вярвам. Не знам, Асос, какво точно имаш предвид, но като човек с близки във Видин, доста се посмях на изказването ти.
Нали? То не е за смях, но не ми се навлиза в полемика, защото е разводняване на темата.
Нека си говорят хората. Tired

# 265
  • София
Не ми се спори. Сега се върнах от десетдневна обиколка на района. С много хора се срещнах и разговарях: цигани, пенсионери, даскали, безработни, с малък бизнес - и пак нищо не успя да промени убеждението ми, дори напротив.

Относно МРЗ: "The minimum wage is supposed to help the poorer, less skilled and younger workers in the economy. But it doesn't -- it gets them fired."

Последна редакция: нд, 20 авг 2017, 20:51 от Assos

# 266
  • София
Ей сега гледах една карта на безработицата в България по региони - тук 4, тач 5%, в северозападна България - над 10.
Нямам особена вяра на официалната статистика, но на тенденцията - да.
Все пак, отчитам, че това е малко встрани от темата и ше спра и аз.

# 267
Някои живеят там. По някаква случайност чух в рамките на седмица за трима души /в отделни случаи, не работят на едно място или едно  и също/, за миналия месец получили чисто около 340 лв. На софиянци как им се вижда?
Иначе циганите са си супер, да.

# 268
  • Ямбол
А някой вързал ли ги е да стоят там?
А ако си остане тази минимална заплата, по-добре ли ще им е?

Имах колега от Видин, не учител, в друга институция. Спечели си конкурса в София и дойде да работи в Ямбол на много добра заплата. След около година и жена му дойде, след като и тя си намери работа тук.

# 269
А някой вързал ли ги е да стоят там?

Не, единият ще напуска. Другите не ги познавам лично и не знам какво ги задържа. Може би, защото нямат друг избор за работа и по-добре с 340 лв, отколкото без тях. Не всеки има възможност да се мести.

Последна редакция: нд, 20 авг 2017, 23:32 от Нина*

Общи условия

Активация на акаунт