По - ниска минимална заплата от 460 лв ?!?

• 30 433
  • 524
  •   1
Отговори
# 375
  • София
е, да, ама точни не само не помагат, а и вредят, защото са в стил "виж ме колко съм успял, учИ се от мен и ме гледай в устата какво ти говоря, стига си рИвал". Не смятайте хората за толкова тъпи, че да не се сещат, че възможностите трябва да се търсят. Но не винаги се получава

# 376
Спорът кой какъв е е повече от излишен, но не мога да не кажа, че точно с критики и с готови, често клиширани съвети хора не се нахъсват. На всички ни е ясно, че мрънкането не работи, но реално всеки от време на време има нужда да сподели и да се пооплаче. По-отдавнашните потребители си знаят, че по-добре във форума да не го правят или че ако кажат нещо, е добре да е в теми, в които са заобиколени от близки съфорумци, но от по-неопитните някой се лъже от време на време.
Според мен тук се подценява друг проблем - далеч невинаги най-добрите, най-работливите, дори най-талантливите взимат най-много пари. Тези умения са напълно различни, затова аз например никак не съм съгласна с твърдението, че винаги добрите учители взимат повече от 1500 лв. За да си добър учител, трябва да имаш време за подготовка, за обратна връзка с учениците. Това не става, като се захванеш да работиш на пет места. Единици са тези, които успяват да носят много дини под една мишница. Останалите обичайно се фокусират върху най-доходоносното поприще и останалите си задължения не изпълняват по най-добрия начин.
Нещо повече, не е необходимо всички да хукнем да се квалифицираме и преквалифицираме постоянно и да се опитваме да покоряваме ефимерни върхове. Човек би трябвало да може просто да се труди честно, почтено и би трябвало този му труд да носи достойно заплащане - не високо, но достойно. Затова и обсъждаме МРЗ. Защото, каквото и да си говорим, никога и никъде хората не са само свръхпредприемчиви и свръхамбициозни, а и от това няма нужда - все пак в една фирма има не само мениджъри, трябва да има и обикновени работници и служители.

# 377
  • София
Янтра влезе много злобарски, факт, но имаше и доста адекватни постове със съвети, така че не е задължително да вредят. Много пъти един съвет може да ти подскаже за нещо, за което не си се сетил. Не е задължително всеки да знае всичко.
Иначе съм съгласна с постовете на Румцайс, и сегашния, и вчерашния й - много премерени и смислени.

# 378
  • София
Дори и за обикновения работник би било полезно да е амбициозен и предприемчив. Но обикновено се ляга на " за тия пари - толкова" и каруцата си седи в калта.

# 379
Съгласна съм и с това, Румцайс,много добре казано
Самата минимална заплата наистина е доста противоречиво понятие. За мен лошото е, че все още има шашми с осигуровки, и опити за заплащане под минималната заплата, която е достатъчно ниска и без това.
За 10на години минималната заплата скочи в пъти. Трябва да огледам статистиките, но ми се струва че средната заплата се движи доста по-плавно. Иска ми се по-голям скок, не само на минималната

# 380
Виждам задълбали сте за учителските заплати и пенсии.Въпроса за минималната заплата е принципен.Също за повишение на всички като цяло.Според мен работодателите трябва да си развържат кесията.Днес по някаква телевизия пак се оплакваха.Шивашки цех в Русе,работят на ишлиме,отделно инзасят готова продукция на запад,нямат шивачки.Цели семейства се изнасяли,няма кой да работи hahahaискат помощ от правителството.Интересно какво newsm78 заплащане предлагат?Сигурно нещо около минималното,а жените се гърбят по цял ден.Може и извънредно да работят.Друг случай.Ф-ма производител на дограма работи само за износ.Също нямат достатъчно работници.По този случай бачкаторите остават извънредно,ходят в съботите,осигуряват ги на една сума,на ръка доплащат и за къртовски труд получават около 1000лв.Ами  такива алчни работодатели,които с тръгнали с трици маймуни да ловят,какво очакват?Да им дойдат украинци и молдовци?Нека се пробват.Първо само за уреждане на документите им колко трябва да платят,а нашите баровци не обичат това.Иначе аз с удоволствие бих дала единият си имот под наем на рускоезични християни.Хората,за да пестят ще се бутат по 6 човека в две стаи,ще им излиза по-евтино,а аз ще се облажа с приличен наем. Crossing Arms
Ау,няма кой да работи в центъра по кръводаряване!Трябват им 7 мед.сестри,не знам още какъв персонал.Защо ли?Предложиха ли им възнаграждение 1500-2000 лв.след данък?Нека пробват да видим какво ще стане.

# 381
Точно подобен подход на парче създава проблемите. Не може, защото нямаш кадри на дадено място, да дадеш нереално висока заплата. Защото да, ще дадат 2000 лева чисто и ще си намерят сестри. Но това означава да дадат толкова и на другите сестри. После лекарите трябва да взимат поне два-три пъти повече.....не е толкова просто. Дай 2000 и ще намериш. Тези сестри са част от една цялостна система с нейната си йерархия. Която пък система е част от обществото.

Да не говорим, че парите, като номинал не са от такова значение. Ако минималната работна заплата стане 1000 лева, покупателната способност на тези 1000 лева няма да е по-висока от тази на сегашните 460. Идеята, че доходите ще се повишават, без това да се отразява на цените, е доста идеалистична.

# 382
  • Бургас
Малко връщам назад, ама ми стана смешно със съветите за учене на английски. Тука във форума, някой като се оплаче, че не може да си намери работа и веднага го съветват да учи английски или програмиране. Satisfied
Разберете, не може всички да са мениджъри, да са успели и да са топ оф дъ топс, трябва и работници да има в тази държава. Въпроса е да можеш спокойно с работническата си заплата да си гледаш семейството. Това е целта на темата.

Иначе Andariel е права за едно. Не всеки може да учи по време на майчинство. Аз не знаех на кой свят съм от недоспиване, пък кво остава да уча. Rolling Eyes

Точно подобен подход на парче създава проблемите. Не може, защото нямаш кадри на дадено място, да дадеш нереално висока заплата. Защото да, ще дадат 2000 лева чисто и ще си намерят сестри. Но това означава да дадат толкова и на другите сестри.

Нарича се пазарна икономика. Нямаш кадри => вдигаш заплатата. Навсякъде е така, само тук не.

# 383
  • София
Дори и за обикновения работник би било полезно да е амбициозен и предприемчив. Но обикновено се ляга на " за тия пари - толкова" и каруцата си седи в калта.
Като изключим откровените калпазани, повечето работници са готови да работят и работят съвестно, стига да не ги правят на идиоти. Работникът винаги вижда какво се случва, може лесно да направи сметката кога и как го пързалят, а когато това пързаляне е очевадно и работодателят се чувства в правото си да го прави, много работници съвсем естествено се озлобяват, кипва им, и си казват "за тези пари - толкова", и работят толкова, колкото да не ги изгонят от работа и да не останат без заплата. Други се отчайват и пак им спада производителността. Но първите поне са достатъчно жилави, за да не се скапват психически и по свой начин да отговорят, саботирайки работата по някакъв начин. Работникът не отива при работодателя да му каже, че иска да го осигуряват на МРЗ, а да му дават останалите пари на ръка, защото всяка банка иска бяла заплата, за да отпусне крадит и хората не са идиоти, за да не си дават сметка за това. Плюс лошите условия на труд, скритите извънредни часове и много често психическия тормоз. Затова има и празни работни места, то човек дори в най-отчаяно положение има някакво достойство и дори да се примири, то е за момента. Все намира начин да си го върне на работодателя. Обаче това много работодатели не искат да го проумеят, защото смятат хората за нехора. Винаги има една критична точка, в която на човек му пада пердето, а отчаянието и примирението не траят вечно. Инстинкт за самосъхранение.

Нищо лично, бизнесът си е на предприемача, и щом не може да даде нормални заплати, значи нещо в схемата му куца. Ми, като не му е удобно в село Х, защото не можел да даде заплати, да ходи в Индия! Никой не го държи тук насила. Който си има бизнес, си носи и загубите, а не само да търси печалбите. Кое наричаш нереални заплати? Нереални спрямо коя реалност? А това с покупателната способност дори няма да го коментирам.

Последна редакция: чт, 24 авг 2017, 10:46 от Andariel

# 384
Защо, аз познавам лично хора, които предпочитат да работят на черно, а мен лично идват пък служители да ме питат не може ли да скрием част от дохода и "какво толкова"
Причини и хора различни
За работодателски номера също мога да говоря
Не е за това темата
То такива хора винаги има, и от двете страни. Държавата трябва да ги тушира тия неща обаче

# 385
Идеята, че доходите ще се повишават, без това да се отразява на цените, е доста идеалистична.
А идеята, че цените се повишават, а заплатите не, е напълно реалистична, което води до там, че кадърните отдавна са избягали, останалите са на път или предпочитат да не работят /как преживяват е друг въпрос/.

Написаното от Andariel също важи и в много фирми има непрекъснато текучество на кадри, но явно това е по добре за фирмата, отколкото да плаща повече и да има лоялни работници.

# 386
  • Бургас
Защо, аз познавам лично хора, които предпочитат да работят на черно, а мен лично идват пък служители да ме питат не може ли да скрием част от дохода и "какво толкова"
Причини и хора различни
За работодателски номера също мога да говоря
Не е за това темата
То такива хора винаги има, и от двете страни. Държавата трябва да ги тушира тия неща обаче

Ами именно. Предпочитат на черно, защото ще им е по-висок дохода. С което пак стигаме до същината на темата.

# 387
Е, да, искат на черно СЕГА, за да вземат някой лев СЕГА, а УТРЕ питат как да вземат повече майчинство, болничен или как се живее с ниската пенсия Sad и каква е тая държава, дето нищо не им отпуска....

# 388
  • Бургас
За да искат някой лев СЕГА без да мислят за бъдещето значи не им е толкова добро положението.

# 389
Е, да, искат на черно СЕГА, за да вземат някой лев СЕГА, а УТРЕ питат как да вземат повече майчинство, болничен или как се живее с ниската пенсия Sad и каква е тая държава, дето нищо не им отпуска....

Вярно, но за да има утре, трябва да преживее днес. Освен това в утре няма никаква перспектива. Хора, които са работили цял живот и то на светло днес мизерстват, хора с платени ЗО са принудени да плащат отново  и т.н. Липсва доверие и повечето са го ударили на ден за ден.

Общи условия

Активация на акаунт