По - ниска минимална заплата от 460 лв ?!?

• 30 415
  • 524
  •   1
Отговори
# 450
Правени са опити да се привличат професионалисти, но бързо се трансформират в политици.

Например? Говоря за неангажирани партийно експерти.
Аз лично познавам няколко. Но те са основно юристи. Аз говоря за специалисти в точно конкретните сфери. Няма нито едни специалист по възнажражденията в МТСП. Няма нито един практик по осигуряването от бизнеса нито в НОИ, нито в НАП, нито в МЗ, нито в Здравната каса.

Да се изготви градиране на позициите в ДА няма да е наполовина толкова скъпо, колкото пари ще спести в следващите 5 години. Има си разработени системи. Има и специалисти, които да консултират прилагането им. Но това първо ще направи не половината, а всички настоящи кадри излишни, защото ще са необходими служители със съвсем различен профил. Ще направи и много дейности, за които в момента се източват пари към "наши" фирми, излишни....

Няма нещо като напълно независим, освен, ако не наемеш консултант, а и това се е правило без особен успех.
Липсват извъндържавни структури. В смисъл, на теория ги има, но на практика не вършат нищо.

# 451
Напротив. Има напълно независими експерти в държавната администрация. Пак казвам, лично познавам няколко от тях. Но те са юристи и са в сферата на външната политика.

А извъндържавните структури съществуват. Тази тема е по повод действията на една такава. Просто, колкото и предложения да излядат от КРИБ, се тушират от синдикатите още преди да са аргументирани дори.

# 452
Те са външни консултанти, както писах. Пак не се вижда голяма полза, защото каквото и заключение да дадат, решението е в администрацията.

# 453
Те са външни консултанти, както писах. Пак не се вижда голяма полза, защото каквото и заключение да дадат, решението е в администрацията.

Не са външни консултанти, както ти писа, а са си партийно необвързани служители в държавната администрация, както аз писах. Не всички държавни служители са партийно обвързани. Дори министерските постове могат да се дават на експерти, а не на членове на партиите. Много от секретарите по отделни въпроси са експерти, а не партийни кадри. Директорите на дирекции - също.

# 454
Изгубих нишката. Ти писа за независими, а сега са партийни?

Запозната съм с държавната администрация.

# 455
  • София
КРИБ може и да са безпартийни, но изобщо не са независими или по-точно незаинтересовани от предложението си за отпадане на класа. Sunglasses

# 456
Изгубих нишката. Ти писа за независими, а сега са партийни?

Запозната съм с държавната администрация.
Партийно НЕОБВЪРЗАНИ го четеш като партийни?!
Щом си запозната, би следвало да ти е добре известно, че там има хора, които са там заради държавническо- административните си познания и опит. Които не са от никоя партия и са там от десетки години. Ето за тях ти говоря. Те не са външни експерти. Те са си държавни служители, които градят кариера в държавната администрация. Тези хора се пазят от партийно обвързване с цената на всичко. Защото обвържат ли се с дадена партия, кариерата им приключва. Но те не са външни. Те са си от администрацията.

Единственият им проблем е, че обикновено имат опит само в ДА. Бизнесът да го гледали отстрани. Съответно, до голяма степен, те са теоретици, а не практици. Чували са за проблемите на бизнеса, но нямат идея какво е да се финансираш не от държавните приходи, а от това, което реално си спечелиш. Те не знаят какво е реално ценообразуване на труда. Защото тяхната заплата е щатна, а не пазарна. Заетостта им - също.

Последна редакция: пт, 25 авг 2017, 21:08 от Нищо лично

# 457
КРИБ може и да са безпартийни, но изобщо не са независими или по-точно незаинтересовани от предложението си за отпадане на класа. Sunglasses
Напротив. Те са ужасно заинтересовани от отпадането на класа. Това предложение КРИБ го даде още през 2009-та. Предложиха даже схема, настоящо калкулираните суми за клас автоматично да се добавят към заплатите, за да няма намаляване на заплатите. Това, което всички работодатели искат, е да отпадне това автоматично ежегодно увеличаване на заплащането, само на база натрупана година. Всеки работодател намира смисъл да увеличи заплата на база представяне, а не на база изтекла година.

# 458
  • София
И аз това казах, заинтересовани са. Интересно сега на колко работници увеличиха заплатите на база заслуги. По-лесно е да напуснеш и да кандидатстваш наново и за по-високо възнаграждение, отколкото да ти увеличат настоящата заплата.

# 459
И аз това казах, заинтересовани са. Интересно сега на колко работници увеличиха заплатите на база заслуги. По-лесно е да напуснеш и да кандидатстваш наново и за по-високо възнаграждение, отколкото да ти увеличат настоящата заплата.
Вероятно не много. Точно заради автоматизма. Ако имам 1000 служителя със заплата от по средно 500 лева, тогава за увеличение на клас прослужено време трябва да отделя 36 000 лева годишно. Т.е. моите разходи за следващата година автоматично и независимо от каквото и да е, нарастват с 36 000. А в същото време, заплата на всеки се увеличава с малко бад 20 лева на месец. Ако на някого искам да увелича заплатата с повече, това идва над тези 36 000. Ако бюджета ми за увеличения е 100 000, остават ми 64 000. Като ги разделим на 12 месеца, остават по 5333,33 лева на месец. Като приспадне осигуровки и данъци, стават около 4200 на месец. Припомням, имам 1000 служители на заплата от 500 лева. На кого и с колко да увелича заплатата, за да има все пак някой доволен? И то достатъчно доволен, за да си струва все пак моят разход от 100 000 лева?

Последна редакция: пт, 25 авг 2017, 21:50 от Нищо лично

# 460
Всеки работодател намира смисъл да увеличи заплата на база представяне, а не на база изтекла година.

Ето тук се чупи целият модел.
Сериозните фирми в силно конкурентни области може и да намират смисъл в това да увеличават заплатите, защото имат HR, който им напомня, че хората могат да се преместят в друга фирма. Само че тези области далеч не обхващат масовата част от икономиката.
В мирко и малките фирми, масово се търсят начини да задържиш персонала на минималната възможна заплата (не казвам минималната по принцип, а минималната възможна, спрямо пазара). Да речем, че Иван има някакъв сервиз за поправка на бяла техника в среден областен град. Има един работник - Петър, на който плаща чисто 800 лв. Иван се възползва от факта, че Петър има 2 деца, жена му е в майчинство с малкото и безработицата в региона е висока. Бариерата за вход на нова фирма в бранша е такава, че на Петър му трябват поне 2 нетни работни заплати (откриване на фирма, наем на помещение, купуване на инструменти и техника и малко рекламни разходи), за да започне същия бизнес, без да отчита периода, в който ще набира клиенти. Това в текущата му ситуация е близо до невъзможно, освен, ако не вземе кредит от някъде. Следователно Иван може да си позволи да не повишава заплатата на Петър, независимо, че Петър работи добре. И така единственият шанс на Петър за някакви смешни пари отгоре, е да му начислят клас прослужено време.
Противопоставят се моделите на управление на големите фирми със сериозни бюджети, разчетени за бъдещи периоди, и на малки фирми, в които има двама-трима работници, а шефът прибира цялата печалба без да мисли за следващата година.
Допълвам, че си забравих мисълта: И тъй като голям % от служителите работят в малки предприятия, се противопоставят на премахването на класа. Заради мисленето на Иван.

# 461
Точно така е. Моделът е сбъркан и не води до нищо добро. Но е толкова дълбоко вклинен, че няма как да се промени с консенсус. Може да се промени само с външна намеса. И при всички положения, промяната в началото ще е болезнена за много хора. Тези с най-ниски доходи, най-бавно и далеч в бъдещето ще усетят ползите от промяната.

Но така е с всичко. Всички са наясно какво трябва да се случи, за да се подобри качеството на медицинските услуги. Нарича се индивидуални партиди. Но никой няма волята да понесе съпротивата на онази огромна маса неосигурени, които макар да получават не кой знае колко качествено здравеопазване, го получават на аванта или срещу минимална вноска и са доволни.

Разбирам съпротивата срещу премахването на каквото и да е гарантирано заплащане. Но това е борба да не стане сега по-зле. Цената на това обаче е, че сме обречени. Гарантирано е, че утре няма да е по-зле, но е също толкова гарантирано, че утре и по-добре няма да е.

# 462
...................защото никой млад човек не желае да се пъне 4 години тежко следване и после да преподава интегрални и диференциални уравнения, че и по-сложни неща за 500 лв.
ТЕЖКО  СЛЕДВАНЕ Fearful педагогиката ли е тежко следване ХХХХААААХАХАХАХАХ вица на сезона! Интегралните и диференциалните уравнения са сложни неща ?!?!?! божке къде е доц. Васил Попов вечна му памет да се посмее... ееей това някои учители не случайно са с ниски заплати.
За стотен път ще го напиша. Мой приятел беше учител по физическо с 19 часа седмично = 76 Учебни! часа на месец. Заплатата му беше над 650 лева. Това инфо е от 2011г. Имаше си и автокъща и си печелеше прилично. Два месеца платен отпуск. точно през лятото и по всички национални празници дъъъълги сладки ваканции.

# 463
Е, ти що не се преквалифицира като учител по физическо? Да беше поучила още малко, и ти щеше да изкарваш много плюс дълги ваканции...  Laughing

# 464
Защото ми трябваха пари. Учих  и работих много повече от  познатите ми педагози и съм благодарна за това. И продължавам да уча. Заради синовете и семейството ми доста ваканции съм пропуснала, но не съжалявам.

Общи условия

Активация на акаунт