По - ниска минимална заплата от 460 лв ?!?

• 30 501
  • 524
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Лиляна, твоята провинция не е провиннцияТА, че да важи за всички. В моята провинция, а и говоорейки с хора от други провинции, включително по обучения, а и в лични разговори, нещата са си баш така, както ги описвам. Не очаквам да кажеш нещо различно от това, което казваш, то би било тъпо да кажеш, че заемането на учителско място е с връзки и има чакащи, и че това си е доста добра работа с добра заплата за провинцията. Да, Стара Загора е от малкото градове, които са добре, но пак е изключение. То и в София не е лесно да се започне като учител в училище, като изключим изпадналите училища, в които никойне иска да работи.

# 316
Добрите учители печелят по повече от 1500 лева на месец. Просто не работят само на едно място и не работят само едно нещо. В сферата на преподаването има доста начини за реализация като допълнение на учителския щат.

# 317
Много обичам хора, които работят в офис и не са хващали лопата да ми говорят за копане.
Тя може да е копала, но не го прави непрекъснато, не си изкарва хляба с това. Правила го е за помощ или евентуално за развлечение. Stuck Out Tongue Closed Eyes А относно местенето в друг град, не е невъзможно, но беден човечец с минимална заплата, евентуално може да изтегли кредит. После трябва да върне парите, ама ако е с дечица, няма да му е лесно. То вярно, че лесно няма, но има и вероятност да затъне и то много сериозно. Вие успелите софиянчета много се гордеете с това да хулите хората. Ама щом го правите значи не сте щастливи.Гризе ви нещо вътре или големите заплати не ви стигат. То София не е хапка за всяка уста, може да не е и за вашата. Респективно това важи и за чужбина.

# 318
Ако нещо може да ме натъжи безкрайно, това е високомерното отношение на едни хора към други хора. Виждам го в не една тема вече - едни жени обвиняват други жени, че сами са си виновни, дето ги бият, едни майки обвиняват други майки, че не се грижат за безопасността на децата си (или пък че отглеждат детето си под похлупак), сега пък едни жени обвиняват други жени, че не "инвестират", като се преместят в и без това пренаселената София или в малко по-малко пренаселените Варна и Пловдив или пък че не добиват допълнителни квалификации. Откъде такова самочувствие, не знам, честно.
Не си струва да се натъжаваш за такива работи и такива хора. Нека си драскат каквото искат. Това им е развлечението. Гледай ти да си добре, не можеш да накараш хората да мислят като теб. Няма и смисъл. Затова сме различни. всеки мисли различно и разбира нещата по различен начин. Превърнаха темата в източен въпрос. Хващат се за нещо и лентата превърта, само тяхното мнение да се вижда без да гледат реалността в очите. Satisfied

# 319
Много обичам хора, които работят в офис и не са хващали лопата да ми говорят за копане.
.................Вие успелите софиянчета много се гордеете с това да хулите хората. Ама щом го правите значи не сте щастливи.Гризе ви нещо вътре или големите заплати не ви стигат. То София не е хапка за всяка уста, може да не е и за вашата. Респективно това важи и за чужбина.

Billyvd никой не те е хулил. Хората ти дават безплатни полезни съвети, а ти се цупиш и тропаш с краче.

Като се спомена за Северозапада .... много съм се чудила, защо например в Карнобат и Търговище и в Плевенско, и къде ли още не, могат да правят и успешно да продават вече толкова години качествено вино, а във Видин - не могат. Видин който е в т.нар. Златен рог, с най-плодородната земя в България. Защо си изкорениха лозята и засяха жито - то е по-лесно, не се копае хахах... Къде са безкрайните масиви с ябълки, където ходехме на бригади? А сега внасяме ябълки от Гърция. Значи сме по-мързеливи и / или по-богати от гърците и можем да си позволим да купуваме техните. И / или сме некадърни и неграмотни да си ги произведем. Моя приятелка ми казваше, че от кайсиевата им градина се изхранват цялото семейство. Едно дърво им давало до 150 кг плод. Дори за ракия да ги използват, пак печалбата е голяма.
И за една учителка да кажа, която познавам лично. От село Покрайна, Видинско. Отглежда 16 кози в извънработно време разбира се Simple Smile + се занимава с още маса неща. Редят се на опашка при нея за  домашно козе сирене. Е, на нея заплатата й не й стига и работи допълнително. На който му стига (като на мен) - мързелува и дебелее  Grinning

# 320
До там ли стигнахме със съветите - учителките, вместо да четат и учат и да си повишават квалификацията, да гледат кози или да копат Mr. Green
И в моята провинция трябват връзки за учителско място и учителите отдавна не са за вайкане по отношение на заплатите.
Също да питам - докато отказваме заплати от 400 лв, кой ни издържа с двете деца например? Мъжът със заплата 500 лв? Толкова ли е сложно да се проумее, че на МРЗ се хващат хора, за които тези пари са от значение и по-добре с 400 лв, отколкото без тях. Верно на чужд гръб и сто тояги са малко.

# 321
  • Пловдив
Янтра, само да те питам нещо, ти като излезе в майчинство, работеше ли въобще? Питам. Или си била на издръжка на мъжа си? Просто любопитство. Ако да, много голяма заплата ли вземаше?Ти тези съвети или заяждането по-скоро от собствена гледна точка ли го казваш? Или просто ти си издържала семейството тогава с голямата заплата? Ако е така, шапка ти свалям, не знам от къде си, но аз пак ти казвам, явно не си прочела или просто така ти изнася. В нашия град трудно жена може да си намери работа за повече от 500 лв, независимо образованието... ААА И още нещо нямам намерение да се местя в София. Андариел много точно описа нещата. Явно ние двете мислим еднакво и сме реалисти. Да гледаш на нещата реално  не е лошо както и да прецениш кое е по-малкото зло. От къде знаеш, че няма да ми се отвори парашута като се върна от майчинство? Може пък да си намеря по-платена работа от къде знаеш? Ако се отвори възможност ще се възползвам. Явно си имаш сериозни проблеми и ти в живота, оправила си заплатата, но нещо друго ти куца.  Не е добре да сипеш така цинизми по човек, който не познаваш. Айде със здраве...
Преди да изляза по майчинство работех. ПОСЛЕ, след майчинствата, три, бях на издръжка на мъжа си. НО преди майчинството работех. На средна заплата. Взимах приблизително колкото мъжа ми, та тогава не може да се каже, че някой от нас е издържал другия. Живеехме в Сопот. Изобщо не е тайна, и тогава си пишех активно във форума. Постовете са си тук някъде. Сопот(онзи Сопот на Вазов) никак не е голям град.
Спокойно можеш да ми свалиш шапка.

# 322
До там ли стигнахме със съветите - учителките, вместо да четат и учат и да си повишават квалификацията, да гледат кози или да копат Mr. Green

О, това не е нищо ново. Българските учители винаги са били принудени да работят нещо допълнително, за да свържат двата края. И през соца, и преди това... (Естествено, ако не са се изхитрили да си хванат половинки с добри доходи.)
Имало е навремето един министър на просвещението –  Константин Величков, ако не ме лъже паметта, който е опитал да вдигне заплатите на учителите и да им забрани да работят нещо странично, но това му е коствало поста. Без малко да го линчуват, демек.

# 323
А вие защо си мислите, че хората с добри заплати работят само едно нещо, изпълняват само вписаното в длъжностната им характеристика и стриктно си следят работното време?
Нищо подобно. Напротив.

# 324
Янтра, благодаря, че беше откровена. Ще ти сваля шапка, само че за трите деца. Това е много хубаво и много по-важно от всичко останало. Да са ти живи и здрави.

Фри, аз ли се цупя? Нищо подобно. Аз казвам каква е реалността. Ако не искаш, не чети, подминавай като не си съгласна. Не е нужно да си съгласна с мен. Това е моето мнение и дадох доста аргументи за това. Че има нотки цинизъм в част от изказванията ви, така си е.Така че каквото повикало такова се обадило. Защитавам си позицията на никого не преча, нали?

Последна редакция: ср, 23 авг 2017, 21:37 от Billyvd

# 325
Нищо лично инвестира не малко време да съветва безплатно във форума и мненията и винаги са много точни и адекватни. Явно е деен човек и звучи малко рязка и не обича мрънкането Simple Smile  Съгласна съм с нея отново. Във всяка професия и всеки район има много печелещи и работещи хора, и не чак толкова. Но не е лесно. Хич даже.

# 326
А вие защо си мислите, че хората с добри заплати работят само едно нещо, изпълняват само вписаното в длъжностната им характеристика и стриктно си следят работното време?
Нищо подобно. Напротив.
Винаги в работата си съм вършила по много дейности едновременно, включително и на по-висшестоящи и обратното. Естествено, че никой няма да ти плаща да вършиш само това, което ти пише в характеристиката.

# 327
  • София
Съвети всеки може да дава, щом не му се налага сам да ги изпълнява. И са все едни и същи - работата се намира с търсене, премести се в друг град, емигрирай, бъди по-предприемчив... дрън-дрън! И всичко е в скрития контекст "виж ме колко съм успял, заттова ме слушай".

# 328
  • София
Всеки, който се има за успял, малко или много, е минал през това - емигрирал, търсил работа, рискувал е или се е преместил в друг град. Затова е хубаво да бъде изслушан.

# 329
  • София
Но пък е толкова по лесно да мрънкаме!

Общи условия

Активация на акаунт