По - ниска минимална заплата от 460 лв ?!?

• 30 460
  • 524
  •   1
Отговори
# 390
Въпроса е да можеш спокойно с работническата си заплата да си гледаш семейството. Това е целта на темата.

Точно подобен подход на парче създава проблемите. Не може, защото нямаш кадри на дадено място, да дадеш нереално висока заплата. Защото да, ще дадат 2000 лева чисто и ще си намерят сестри. Но това означава да дадат толкова и на другите сестри.

Нарича се пазарна икономика. Нямаш кадри => вдигаш заплатата. Навсякъде е така, само тук не.

Не, не това е принципа. И никъде не е така. Има нещо, наречено рентабилност. Да, можеш да вдигнеш заплатата, но това е краткосрочен подход. С колко и колко често трябва да се вдига заплатата на даден служител, за да е той удовлетворен? И с колко съответно трябва да поскъпва продукцията, произвеждана от този служител, за да излиза сметката, ако служителят върши и може едно място също през цялото време?

А това, с работническа заплата от едно работно място да можеш спокойно да си гледаш семейството, го няма никъде.

Колкото до препоръката за английския, тя е препоръка. Не е задължително. Но английският език вече е екзистенц минимум на пазара на труда. И всеки, избрал да не го владее, би трябвало да е наясно, че от всички кандидати, ще е последния избор.

За да искат някой лев СЕГА без да мислят за бъдещето значи не им е толкова добро положението.
То няма и да се подобри по този начин.

# 391
  • София
А това, с работническа заплата от едно работно място да можеш спокойно да си гледаш семейството, го няма никъде.

Еее, хайде, хайде, попресоли манджата. В повечето от "нормалните" държави, човек може да издържа семейство с работническа заплата. Не е казано само единия в семейството да работи, но семейство на учителка и работник могат да се издържат ОК.
Ненормалното е това, което се случва при нас, то си е и близо до геноцид, според мен, с минималните заплати и символичните пенсии.

# 392
  • София

Еее, хайде, хайде, попресоли манджата. В повечето от "нормалните" държави, човек може да издържа семейство с работническа заплата. Не е казано само единия в семейството да работи, но семейство на учителка и работник могат да се издържат ОК.
Ненормалното е това, което се случва при нас, то си е и близо до геноцид, според мен, с минималните заплати и символичните пенсии.

Така е. Не случайно много ниско квалифицирани българи напуснаха страната и живеят в чужбина съвсем прилично, много по-добре отколкото в България. Не говоря за лукс, а за нормален живот. Нито имат къщи по 3 ката, нито луксозни коли, нито се веят по шикозните курорти, но си плащат наема без проблем, децата им са обгрижени и не броят стотинките.

# 393
Точно така е, нали затова повечето работници се изнесоха в Испания, Германия, Гърция или Великобритания. Звучи смешно, но "По-добре работник в чужбина, отколкото работник в България."  Там с работническа заплата успяват да платят квартира, храна и други режийни.  А тук с въпросната брутна 460 лв. /чиста - 320 лв./ как ще платят квартира, че да им остане и за храна, ток, парно, учебници за деца. дрехи. И аз пропускам дългите постове, в които разтягат празнословни локуми, а нищо конкретно не казват.
Ще дойде момент, когато нито един свестен ВиК майстор, електротехник, или лекар дори  няма да остане в България, затова всеки ден стават злополуки от невежество. 

# 394
  • София
Именно, но не може всички да отидат в чужбина или в голям град. С това съм съгласна. Обаче има и Такива, които са прости, нагли и невъзпитани, да не посочвам, на които и минималната им е много. Няма как, навсякъде има процент от населението, което паразитира върху работещата част. За съжаление у нас са повечко, а с толкова паразити няма как нито пенсиите нито минималната заплата да се вдигнат. Проста математика.
Аз не видях някой да се изтъква или хвали със заплатата си, но на простите хора така им звучи. Ти му казваш да се усъвършенства по някакъв начин, то се обижда и ти скача. Ми хубаво, тъни в самосъжаление и обвиняван другите за собствената си некадърност. Възможности има и в София и във Видин, но не става само с ядене, трябва и акъл. Айде със здраве.

# 395
Аз също не видях някой да изтъква собственото си положение или постижения.

# 396

Така е. Не случайно много ниско квалифицирани българи напуснаха страната и живеят в чужбина съвсем прилично, много по-добре отколкото в България. Не говоря за лукс, а за нормален живот. Нито имат къщи по 3 ката, нито луксозни коли, нито се веят по шикозните курорти, но си плащат наема без проблем, децата им са обгрижени и не броят стотинките.

И аз съм съгласна. В другите държави някак е постигнат този баланс минималното заплащане да ти дава възможност да живееш достоен живот. Колко пъти имаше препоръки към България от МВФ или от Световната банка конкретно за промяна на ДДС (намаляване и различни ставки за различните стоки), за това, че в България доходите не позволяват на хората нормално да се отопляват и какво ли още не. Специално за ДДС-то от МФ отговорили, че няма нужда. (?!?)

В интерес на истината все съм си мислела, че това е заради развитите икономики, които години наред са генерирали приходи, усъвършенствани са регулациите и т.н. Докато това лято не посетих Канарските острови, които се издържат само от туризъм и малко земеделие. Имат автономия от Испания. ДДС на храните 3 %, на всички останали стоки 7%. Средна заплата 1000 евро. Водата в супера беше 1.5 л за 50 ст. както и много други стоки в пъти по-евтини от тук (което не е само от ДДС-то). Апартамент под наем в курорта, който ние бяхме (с ползване на басейн и др. подобни екстри) е 450 евро.
Да не говорим каква магистрала имаше острова, а второкласния път в планината, който води към вулкана не може да се мери с последно асфалтираните отсечки в милата ни родина. Между другото го преасфалтират на всеки две години.

Е как с това ДДС и с тази, на практика, липса на сериозна икономика?

# 397
Аз не видях някой да се изтъква или хвали със заплатата си, но на простите хора така им звучи. Ти му казваш да се усъвършенства по някакъв начин, то се обижда и ти скача. Ми хубаво, тъни в самосъжаление и обвиняван другите за собствената си некадърност. Възможности има и в София и във Видин, но не става само с ядене, трябва и акъл. Айде със здраве.
Какво съвършенство може да постигне продавачка в магазин за хранителни стоки /примерно/, която получава 400 лева, осигуряват я на 4 часа, а работи по 10 часа? newsm78

# 398
  • София
Като спомена Видин, ти пробвала ли си да се възползваш от тези велики възможности, че и да се усъвършенстваш? Голям късмет ще извадиш, Ша знаЙш! Половината град е на социални помощи и програми към общината, другата половина се е изнесла почти цялата.

# 399
  • Бургас
Ти му казваш да се усъвършенства по някакъв начин, то се обижда и ти скача. Ми хубаво, тъни в самосъжаление и обвиняван другите за собствената си некадърност. Възможности има и в София и във Видин, но не става само с ядене, трябва и акъл. Айде със здраве.

Никой не скача и не обижда, спокойно. Все пак не всеки има акъл да учи перфрктно английски и да има 2-3 магистратури. Трябват и хора, които да мият чиниите, образно казано. Въпроса е, че и тези хора заслужават да живеят достойно. Не в охолство, но поне да могат да си платят наема, сметките и що годе да могат да задоволят някакъв минимум от потребности. А с тази минимална заплата не виждам как ще стане.

# 400
  • София
Точно така, Айрин, за това говорим! Не може цяла държава от иконимисти, ИТта и кол центрове, просто не става така.

# 401
Ужасно подценени са някои професии, а същевременно има високи очаквания към тях. Продавачи, сервитьори, ВиК  и всякакви други майстори.

Това не са неквалифицирани професии и някои са доста стресови. Пренебрежението, налага и ниско заплащане, а от там, занижени критерии и лоша услуга.

Тони, можеш ли да кажеш какви са възможностите във Видин и в Полски Тръмбеж (ако така се пише)?  Не всеки може да работи в офис, а ако може, кой точно ще върши останалите неща?

# 402

Това не са неквалифицирани професии и някои са доста стресови. Пренебрежението, налага и ниско заплащане, а от там, занижени критерии и лоша услуга.

Тони, можеш ли да кажеш какви са възможностите във Видин и в Полски Тръмбеж (ако така се пише)?  Не всеки може да работи в офис, а ако може, кой точно ще върши останалите неща?
В България се е наложило мнението, че има такива унизителни професии с ниско заплащане. Има лошо мнение за човека, който ги упражнява, както казваш и занижени критерии и неприемливо обслужване.
Виж в Полски Тръмбеш имам една леля. Общо взето положението не е розово.

# 403
Абе, като опреш до фаянсаджия, дърводелец, автомонтьор или някоя друга подобна професия, колкото и да мърмориш под нос по адрес на скъпчията, не му се репчиш насреща: "Ти си прост, тъп и недоучил, откъде накъде ще изкарваш повече от мен? Повече от една минимална заплата не ти се полага! На ти тия 20 лв. и бягай да учиш английски и да се усъвършенстваш, че да изкарваш и ти колкото мен." Особено когато си на зор.
Нали?  Mr. Green

# 404
А, с Ш се пишеше Simple Smile.
Ами това с подценяването е изключително погрешно, защото само като се запуши някоя тръба и сме силно зависими от добър водопроводчик например. Някои от така подценяваните професии са регулирани в ЕС и по света и са доста добре заплатени.

Една касиерка общува със стотици хора на ден, което си е стресово. Същото важи за сервитьори, и хора в обслужващите сфери. Тук, заплатите на чистачите са регулирани сериозно. Това е огромна индустрия, не е само това, което се вижда - човек с метла/парцал. Договорите за почистване на големи сгради са по милиони. Чистачите са с нормални договори и нормално заплащане.

Ако всички тези хора с научаването на английски ще могат да просперират, кой ще чисти?  Да не говорим, че не всеки желае отговорна работа. Някои хора просто искат достойно заплащане на труда си, с който да си плащат сметките и да им остава малко и за душата.

Общи условия

Активация на акаунт