Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - 40

• 39 365
  • 738
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Дори да си ходила на прегледи, по здравна каса трябва да има едно направление за установяване и след него вече за следене. Моята лична държеше да изтече първото, за да ми даде второто, но може и да не е минал месец.

# 361
Хмм, явно много зависи от лекар до лекар. Моята лична го прескочи това първото направление, след като ме разпита, ама после и АГ-то не ми го е търсило първото, въпреки че не там е установена бременността и така минах само с едно. Явно е до настроение и желание на лекарите.

# 362
А първото направление ти дава право на дори два прегледа. А след второто - записват те и ти дават един наръчник направления за изследвания. Моят съвет е- искайте си и за изследване на щитовидната жлеза. Аз нямах първият път за жлезата, та си взех отделно от личната.

# 363
До лекар е. Вторият при който ходих, направо ми каза да си взема направление за ЖК, без да знае че преди това съм взимала направление за установяване, което ползвах при друг лекар. А бях в 6та г.с.

# 364
Да. До лекар си е. Ама  всичко, което ми се полага са ми го предложили и съм използвала до тук Wink

# 365

lady_Joy , аборта беше по мое желание преди 8 години. Тогава бях на 17 години, нямах си и на идея за тези неща. Сигурно съм била във втория месец, най-много в началото на третия. Никой в болницата дори не ме попита за това. Процедурата мина успешно , а кръвната група на бившият ми приятел не ми е ясна, тъй като не знаех за тези неща , а и в момента не мога да я разбера защото от две години нямам връзка с него. Мисълта ми е, като е била толкова рано прекратена бременността дали е била нужна тази ваксина. Имам седмица и половина до ЖК и този въпрос ме мъчи все повече и повече.

Ася, принципно са прави Бадемови очи и Томелиса като презастраховане, но е факт, че често се пропуска ваксината. При мен беше така след миседа /м.м. е положит.р.ф./, и особено след кюретаж като при тебе - ходих след това на имунолог при /доц. Русев/, правих тест на Coombs, не се установиха антитела и не сложих ваксина, която имаше възможност макар и следварително. При бременност се правят стриктни контроли през втория триместър, дотогава се смята, че дори и налице антителата не са опасни за плода и не възпрепятстват забременяването. Има много инфо по въпроса в нета
http://kenguru.bg/%D0%9A%D0%9E%D0%9B%D0%9A%D0%9E+%D0%9E%D0%9F%D0 … rMpWLQtiLcZmvYhe7
 Отиди на имунолог и изясни ситуацията, за да си спокойна.

# 366
  • Монтана
Здравейте, искам да попитам от кога мога да започна да ползвам болничен тъй като работя на бензиностанция и не смятам че там е много подходяща среда за една бременна? Simple Smile

# 367
Можеш да ползваш болничен от 180 дни за годината до влизането в последния 45- дневен преди раждането. Ако ги надвишиш, ще трябва да минаваш ТЕЛК.
Платен отпуск също е вариант. В коя г.с. си ?
Аз излязох в болничен от 13 г.с. и имам ползвани около 160 дни до 45- дневния.

# 368
Жана, да те попитам, болничните не се ли отразяват върху майчинството като пари?

# 369
Не мога да кажа със сигурност, понеже ми предстои пускане на 45- дневния следващата седмица, той се води майчинство и предстои да видя как ще ми се заплати.
Чела съм обаче, че се отразява.
Ако искаш питай в Майчинството счетоводно, там са много запознати момичетата и ще ти отговорят най-точно. Simple Smile
На мен ми се работеше още, честно казано, но моята бременност е инвитро и д-рът ме натискаше още от 8 г.с. да спирам, понеже бях по 10-11 часа на крак.

# 370
Не съм го мислила за болничните. Но определено ще изтекат поне две седмици преди 45 дневния период.
Значи няма проблем да ползвам платен или ако не ми дадат неплатен отпуск.

# 371
Здравейте, един въпрос не знам до колко е за тук Simple Smile
Купихте ли си дрехи за бременни.., нови или втора ръка и ако някой знае магазин за дрехи втора ръка в Пловдив, моля да каже Simple Smile Благодаря

# 372
Аз си купих 2 пак талона от Уайкики и всичко останало ни е втора ръка. Но си намерих толкова удобни дрехи, че хич не се оплаквам Wink зависи каква ти е фигурата. Аз съм по- едра, но все пак успях да си намеря добри неща.

# 373
Ами да вече съм по едричка и аз, имам някой неща от приятелки, но искам ако намеря на добри цени да си купя още Simple Smile А от кой магазин си ги купи втора ръка

# 374
При нас магазинът се казва Рефреш. Но скоро открих,че и в Хумана има хубави неща.

Общи условия

Активация на акаунт