Помогнете на мой приятел да се погледне отстрани

• 11 950
  • 119
  •   1
Отговори
Здравейте! Имам близък приятел, с който имаме спор относно начина му на живот. Темата я пускам с негово съгласие и уговорка да я прочете и осмисли.

Та така. Обещах му да опиша и добрите, и лошите му качества. Той е на 44 години, живее сам. Има квалитетно образование, работи по специалността си, интелигентен и способен е. Има чудесно чувство за хумор, много е социален, неконфликтен, може да разговаря със всеки. Нещо, за което много го уважавам - винаги търси първо доброто в хората, не е мнителен, обича приятелите си и им помага. Дотук прекрасно, нали?

Но... Той е алкохолик. Не просто обича чашката, а не може да живее без нея. Прибира се от работа и първо вади бутилката да си налее, чак след това си събува обувките. И така си сърба напоително всяка вечер, докато си легне. Всяка вечер изпива 500 грама алкохол и изпушва кутия и половина цигари. Има абстиненция ако не пие.

Казва, че работата му е напрегната и това му позволява да се отпусне. Аз самата имам инсомния и се налага да пия приспивателни, иначе не заспивам с дни. Той си позволява да сравнява моите хапчета с неговия алкохол. Е, много се дразня. Казвам, че моето е лечение, изписано от лекар, а неговото е заболяване. Според него няма нищо смущаващо да пие толкова, така релаксирал. Щом се чувствал добре, защо да го спира.

Обаче ми се оплаква, че е сам. Че е самотен, по-точно. От доста време няма жена и това му тежи. Казвам му, че никоя жена няма да се съгласи да го приеме с неговия начин на живот, а той не ми вярва. Що, вика, какво ми е?

Буквално цялата му заплата отива за цигари и алкохол. Той има дете от предишна връзка, което много малко обгрижва. Финансово имам предвид. Добър баща е като отношение, но не помага много. Казва, че не винаги има възможност. Ама за бутилка водка има. Всяка вечер.

Искам да си напишете честно мнението за него. Искам да се види отстрани как изглежда. Добър човек е и ме е яд, че се съсипва сам. Надявам се тази тема да го стресне малко. Ако и това не помогне, вече не знам...

# 1
С алкохолик никога не бих се събрала, ако ще във всички други отношения да е перфектен!

# 2
  • София

Искам да си напишете честно мнението за него. Искам да се види отстрани как изглежда. Добър човек е и ме е яд, че се съсипва сам. Надявам се тази тема да го стресне малко. Ако и това не помогне, вече не знам...

Алкохолиците обикновено са добри хора, дори душици, които имат проблем със самооценката си.
Не се чувстват достатъчно стойностни и добре в кожата си, затова имат нужда да се " замъглят", че да разпуснат и да се почувстват добре.
Да не се заблуждава- алкохолизмът е болест- следствие от особеностите на психиката.
Да върви на психолог, дано да му помогне да си разбере проблема и да престане да се налива сам като куче. Peace Peace
Ако не- ще си умре осран и опикан, и ще го открият по миризмата.

# 3
  • София
500 гр на вечер е много. Това е голяма черна точка. Друга голяма черна точка – не се грижи достатъчно за вече съществуващото си дете. Ако съм жена, която търси сериозна връзка и евентуално дете, само това би било достатъчно, за да ме спре от сериозни отношения с него. При това положение не бих имала причина да мисля, че ще се грижи достатъчно за евентуално наше дете. За мен първото е по-сериозен проблем, но двете заедно... Прекалено много идват.

# 4
Щом е приятел с алкохола, значи не е сам.
За какво му е жена? Да се грижи и за него и за порока му.
Може и да е добър, но в къщи такова нещо не носи добро.

# 5
Ако пие всяка вечер, независимо от количеството, това е алкохолизъм. Не знам дали всички алкохолици трябва да бъдат класифицирани като хора с ниска самооценка или друг психологически проблем. Сигурно е навик, който вреди много на здравето му и само той може да вземе решение да се излекува, подложи на терапия. Това би станало само ако осъзнае, че е алкохолик и иска да промени начина си на живот.

# 6
За всеки влак си има пътници, но такъв човек определено не би ме привлякъл. Не съм жена, която би седяла да му сипва алкохола всяка вечер Sick С парите, които хвърля могат да се направят много по-смислени неща.

# 7
Мисля, че той трябва да потърси професионална помощ. Всеки алкохолик казва че няма проблем. Има групи в които се събират, дискутират състоянието си и в този случай като чуе различни преживявания в следствие на алкохола от разлини хора, може и да се позамисли. Ти каза че той е интелигентен човек.
Аз също не бих се събрала с такъв човек. Предполагам и всяка жена е така. Колкото и да му е хубаво пиянството се получава че ще имаш връзка с чашата а не със самия човек. Щом от вратата си сипва кога ще го видиш трезвен.
Ако му е толкова стресираща работата както той твърди нека я смени но мисля че това са само оправдания. Знам че ще му е много трудно да се утърси от този си навик но докато той сам не реши, че трябва, няма как да се случат нещата.

# 8
  • София
Ако пие всяка вечер, независимо от количеството, това е алкохолизъм. Не знам дали всички алкохолици трябва да бъдат класифицирани като хора с ниска самооценка или друг психологически проблем. Сигурно е навик, който вреди много на здравето му и само той може да вземе решение да се излекува, подложи на терапия. Това би станало само ако осъзнае, че е алкохолик и иска да промени начина си на живот.
Не е така.
Ако всяка вечер си пийва 100- 150 мл. водка/ ракия със салати и предястия в компания и приказка, и забавления, си е просто пияч, който разпуска.
Но, 500 водка насаме, с кутия и половина цигари, си е алкохолизъм.
И не е навик, а нещо, което е провокирало усамотението с бутилката вечер след вечер.

# 9
Със сигурност човекът се нуждае от лечение. Ако не се осъзнае, ще си остане сам. Това, че не се грижи за детето си е още по-зле, защото има възможност /половин литър алкохол на вечер и кутия и половина цигари събрани за месец са си солидна сума/.
Спасението му е да потърси професионална помощ и да работи упорито с психотерапевт, специализиран в лечение на зависимости. За целта обаче, трябва да го осъзнае. Усилията и средствата, инвестирани в това си струват. Едва ли е повече от месечната сума, която харчи за пороците си.
Дано се осъзнае.

# 10
  • София
Жените сме меркантилни същества. Аз давам по 20-30 лв на ден за храна на семейството, той ги дава за алкохол и цигари. Ми ще си живее сам.
Както са казали другите - психолог.

# 11
  • 2860 км северно от Екватора
Въпросът ми е, човека желае ли помощ?
Не може да се помогне, на някой който не иска да му бъде помогнато. Основното усилие ще дойде от него самия, ако намери смисъл в това да променя нещо в живота си.
За съжаление битовия алкохолизъм е широко разпространен в изоставащите страни. Давят мъката си в евтин алкохол, както мъже така и жени...тъжно, но факт.

# 12
Не знам да има някакъв дълбок проблем. Познавам го от 20 години и винаги е пиел. Сладко му е. Работата изобщо не му е напрегната. Вярно, има срокове, графици, ама кой няма. Работи на компютър, основното му оплакване е, че му се напрягат очите.

Преди години го заведох на психиатър, специалист по зависимости. Влезе, излезе и каза, че не му харесва това, което е чул и не е съгласен. Дори не си купи изписаните лекарства. Докторът каза, че сред алкохолиците има много малък процент действително отказали се, някъде около 5%. Ама той пък дори не си направи усилие и за ден да се опита да спре. Някак си не го регистрира като проблем, понеже не пречи на никого. Ама не е така. Пречи на себе си.

# 13
Точно това е най-важното, да осъзнае че има проблем, а след това да се вземат мерки за решаването му. И как да не пречи на никой. Не пречи и само на себе си. Това пречи и на детето, както чисто финансово с невъзможността му да му помага, но и чисто емоционално. Той замислял ли се е какво му е на това дете да гледа баща си винаги почерпен.  
Казваш че не знеш да има някакви сериозни роблеми. Аз съм сигурна че има нещо, дълбоко скрито в миналото му, което го е накарало да посегне към чашката. Може и психолога да го е открил и това дае отклщчило болезнени спомени и от там неговото негативно отношение към психолога и отказа му да продължи да ходи.

# 14
Всъщност има един проблем. Има изключително властна, контролираща майка, която се бърка във всяко негово решение. Благодарение на нея е допуснал немалко грешки в живота си, опитвайки се да й угоди и омилостиви. Може би това стои в основата на нещата...Thinking

Общи условия

Активация на акаунт