МОН - промените продължават

• 140 453
  • 1 526
  •   1
Отговори
# 1 305
  • Ямбол
Университетите ще са наясно кои оценки ще има в дипломите и вероятно ще си променят балообразуването.
А и предполагам няма да е проблем да искат оценки от свидетелството за първи гимназиален етап.

Последна редакция: нд, 29 юли 2018, 08:15 от Лилянa

# 1 306
За български Университет ще има достатъчно свободни места и едва ли оценката в дипломата би била проблем. Отдавна е обезценено висшето ни образование и към момента всеки пожелал да се запише, става студент без оглед на оценките. Има достатъчно места.

# 1 307
За български Университет ще има достатъчно свободни места и едва ли оценката в дипломата би била проблем. Отдавна е обезценено висшето ни образование и към момента всеки пожелал да се запише, става студент без оглед на оценките. Има достатъчно места.

Но не във всеки един Вуз е така

Иначе, същото е за гимназиите- има място за всеки и никой не е останал без да се запише в 8 клас, но във всеки град има поне 1-2 училища, за които е тежка битка

# 1 308
  • Русе

Университетите ще са наясно кои оценки ще има в дипломите и вероятно ще си променят балообразуването.
А и предполагам няма да е проблем да искат оценки от свидетелството за първи гимназиален етап.
      Много малко вероятно и нелогично ми се вижда да искат оценки от първи гимназиален етап, ако е приета да се кандидатства с диплома за средно образование. Най-малкото няма да имат графа с тежест и пояснение, от къде е оценката.А те от МОН много си държат на графичките и ако нещо не им е на мястото губят образ и картина. Освен всичко се губи тежестта на профилираното обучение. Оценките ще си се набавят от ДЗИ. Критичен ми се вижда случаят,описан от rebus99, когато се кандидатства  не непосредствено след завършването и няма възможност да се държи въпросната матура.  За мен остава неясно, защо училищата не реагират адекватно,при положение че ги засяга в не-малка сила. При нас май нямат навика да четат наредби, а чакат каквото им сведе Руото, което не е от най-информираните. Или изчакват, с призива - То ний колко наредби сме преживяли. Очаквам след две години да се пръкне по някой допълнителен профил, според зависи колко учители имат да си допълват часове. Оставането на трите профила май цели гъвкавост, ако не е от неинформираност.

# 1 309
  • Ямбол
С какво е прието да се кандидатства, решава ВУЗ-ът.
Сега медицинските взимат оценките по биология и химия, които са получени в 9 и 10 клас(и 11 и 12 за профилираните) или ДЗИ. Нищо не им пречи да искат същите оценки, но от друг документ, който ще върви с дипломата или пак от ДЗИ.
Освен това, който реши да кандидатства може да се помисли да му се дава възможност да държи допълнително ДЗИ по всяко време.

# 1 310
  • Майничка
gargamela, имаш ли представа как е точното наименование на справката, защото в наредбата справка се появява точно два пъти и ми се струва, че се отнася за учениците, които завършват по старите учебни планове и програми, а има толкова много документи, че ще ми отнеме много време, докато им изчета реквизитите?

Дидева, реквизити за академична справка намирам само в  НАРЕДБА за държавните изисквания към съдържанието на основните документи, издавани от висшите училища.
За основните и средни училища се споменава като "Справка за общ успех/успех по години и хорариум учебни часове" в Наредба 8 от 11.08.2016г.

Към въпроса на rebus99
...Какво би станало обаче, ако това решение дойде не в 11 клас, а след завършването на детето? По сегашната система човек, завършвайки средното си образование, може да започне да учи една специалност, а ако после установи, че това не е за него, да се преориентира радикално. ...
Излиза, че след реформата това вече няма да е възможно. Няма да имаш оценка в дипломата по определение предмети, няма да можеш да се явиш на допълнителна матура, след като вече си завършил и ще бъдеш ограничен завинаги от решението, което си взел кои профилиращи предмети да избереш в 10 клас. ...

към момента
"Чл. 122. Валидиране на компетентности се извършва на лице:
...
2. придобило средно образование, в случаите когато определен учебен предмет по
чл. 135 от Закона за предучилищното и училищносто образование, не е включен в
дипломата му;
3. в задължителна училищна възраст, търсещо или получило закрила по Закона за
убежището и бежанците - за придобити компетентности за завършен клас или етап от
основната степен на образование, както и клас от първи гимназиален етап или първи
гимназиален етап и е невъзможно да предостави съответния документ за завършено
училищно обучение;
4. което поради природни бедствия, крупни аварии или военни действия на
територията на държавата, в която се е обучавало, или други независещи от тях причини
не може да представи документи за завършени класове, етапи на обучение, степени на
образование и професионална квалификация;
...

Чл. 123. (1) Валидиране на компетентности за съответен клас или етап се допуска
само при представяне на завършен предходен клас или етап.
(2) Изключения от ал. 1 се допускат за случаите по чл. 122, т. 3 и 4, когато е
невъзможно представянето на такъв документ."

Т.е., евентуално трябва да се повдигне обсъждане към изключенията в посочения чл.123 да бъде включена и т.2 от чл.122.

# 1 311
Питах за справката, защото в Наредба 8 понятието ми излиза два пъти:
§ 25. Ученици, получили диплома за средно образование 3-35 - образец 2003 г., могат да получат Справка за общ успех при кандидатстване във висше училище.
Скрит текст:
Общият успех се изчислява като средноаритметична оценка (с точност до 0,01) от следните три оценки: средноаритметичната оценка (с точност до 0,01) от зрелостните изпити (държавните зрелостни изпити), средноаритметичната оценка (с точност до 0,01) от учебните предмети, изучавани в задължителната подготовка, и средноаритметичната оценка (с точност до 0,01) от учебните предмети, изучавани в задължителноизбираемата подготовка и/или профилирана или задължителна професионална подготовка.

Справка за общ успех/успех по години и хорариум учебни часове, за която в графа реквизити е посочено следното:  общ успех в дипломата за средно образование за учебната 2002/2003 г., резултати от обучението.

В старата наредба няма такива ограничения. Пише просто Справка за успех по години и хорариум учебни часове.
Затова реших, че документът може би вече има друго наименование.

# 1 312
  • София
Например - reference? Joy

# 1 313
  • София
Миналата година изобщо не бях запозната и не съм се замисляла толкова за първи и втори гимназиален етап (не, че сега съм), но мое близко семейство, записаха детето на първо класиране в НТБГ, при реални шансове, на второ да попадне в една от добрите софийски гимназии. Та ги питах де, какво ще прави това дете като завърши, ако дипломата му се образува от оценките по БЕЛ, счетоводство и финанси... Да не говорим, че то има увлечения по историята....
Изобщо, голямо орязване на крилата е за деца, попаднали в професионални гимназии. Няма мърдане от професионалната сфера, с която се захващаш на 13 години!

# 1 314
  • Русе

Изобщо, голямо орязване на крилата е за деца, попаднали в професионални гимназии. Няма мърдане от професионалната сфера, с която се захващаш на 13 години!
   Така си е. Там нещата изглеждат най-закрепостени. Защото те си имат куп профилиращи далеч от природонаучните май. Най-ценното на една образователна система, наред с недъзите на унификацията и субективизма е достъпността и възможността на избор на различните етапи. Нещо, което в нашата система беше възможно. Сега ще видим как ще заработи този замисъл на практика.

Не знам дали някой ден няма се решат да изберат възможност за кандидатстване след първи гимназиален етап в определени специалности, като междинен етап към университет и втория гимназиален етап да се видоизмени в професионален или университетски тип колеж. За мен не е много нормално 19 годишни да търкат чиновете и да чакат за диплома за средно образование.

# 1 315
  • Ямбол
Сега пък ще ни карат да им търсим грешките в учебниците. Учители и експерти ще ни занимават да търсим неточности, скрита реклама, правописни и технически грешки и ще декларираме, че ще го правим безвъзмездно. Що за наглост. Било имало поводи за дискусии и голям обществен интерес и поради това ще ни използват да им бършем задниците, да де грешките. А иначе те(издателствата) ще си приберат печалбата.
Не мога да си намеря място от яд, как може такава наглост.

# 1 316
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Сега пък ще ни карат да им търсим грешките в учебниците. Учители и експерти ще ни занимават да търсим неточности, скрита реклама, правописни и технически грешки и ще декларираме, че ще го правим безвъзмездно. Що за наглост. Било имало поводи за дискусии и голям обществен интерес и поради това ще ни използват да им бършем задниците, да де грешките. А иначе те(издателствата) ще си приберат печалбата.
Не мога да си намеря място от яд, как може такава наглост.
То не е от сега ... От началото на юни е! Във фейсбук групите си помагат - всеки пише какво е открил, рзпределят си уроци, правят таблици ... Категорично отказах и казах, че и декларация за отказ ще напиша, и ще си платя глоба, ако трябва, ако искат и да ме уволнят - все тая ..., но работа, за която е платено на редактори, не ми влиза в трудовата характеристика, а и нямам редакторски компетенции - НЯМА ДА ВЪРША И ТОВА!
От два месеца го знам това и като го чуя пак - избеснявам! Не може все ние да им вършим работата ... по дяволите!

Последна редакция: нд, 29 юли 2018, 22:29 от Почти безобидн@

# 1 317
  • Ямбол
Може и от по-рано да е, аз днес получих писмото и до няколко дни трябва да дам отговор. Ще върна категоричен отказ.

# 1 318
Това наистина е издевателство над учителите.Едно е да искат обосновано мнение на предимства и недостатъци, друго- да ги карат да вършат чужда работа

Но грешки и двусмислия има често.

# 1 319
Имам някакъв спомен, че и миналата година имаше подобна кампания.
Не мисля, че могат да накарат някого да участва насила.
Нямам поглед върху много учебници, но има такива, за които се чудя как са минали през цедката.

Общи условия

Активация на акаунт